URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2016, 17:00

Pe Facebook, de Paşti

Pe Facebook, de Paşti sursa foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe Digi FM, Lucian Mândruţă a avut recent un talk-show cu ascultătorii pe tema dependenţei de telefonul mobil şi de reţelele de socializare, în special de Acea reţea de socializare. Am trimis şi eu un mesaj cu următorul text: "Cum să nu fii dependent de telefonul mobil când într-o singură cutiuţă de 100 de grame ai tot ce ţi-ai dorit o viaţă întreagă - telefon, aparat foto, cameră video, player de muzică şi filme, biblioteci întregi de cărţi, ziare de oriunde, consolă de jocuri, busolă, gps etc?".

Telefonul mobil e varianta modernă a celebrului briceag Swiss Army, în care coexistă o mulţime de unelte şi accesorii construite cu scopul de a ne ţine în viaţă în sălbăticie. Şi înainte să consideraţi asta o comparaţie prea forţată, gândiţi-vă pe câţi oameni i-aţi auzit plângându-se că viaţa e o junglă, că trebuie să-l calci pe altul pe cap dacă vrei să trăieşti sau că am ajuns mai rău ca animalele. Ei bine, atunci când dau de respectiva junglă, dependenţii de telefonul mobil (conştienţi sau nu de asta) îşi coboară privirea în ecranul telefonului mobil şi se izolează ca să supravieţuiască.

Şi de ce nu ar fi aşa? Mai bine textează cu un prieten de pe cealaltă parte a globului decât să privească faţa acră a unei funcţionare în timp ce stă la coadă. Mai bine ascultă muzică în căşti decât să-i audă pe toţi cei din jur plângându-se fără încetare de viaţa lor. Mai bine zâmbesc stupid la un videoclip amuzant cu animăluţe decât să asculte un discurs ancestral cântat fals, împănat cu pilde sângeroase care propovăduiesc pacea şi bunătatea umană. Mai bine stau pe Facebook, unde îşi pot alege informaţia, decât să asculte zeci de poveşti neinteresante la o masă oarecare.

Am prorocit în emisiunea lui Mândruţă că dependenţa de telefonul mobil nu ne va trece. Realizatorul, şi el dependent în ultimul hal de tehnologia modernă, a încercat să mă tempereze. N-a reuşit. Telefoanele mobile sunt nişte obiecte prea fascinante, din ce în ce mai performante, mai ofertante, mai pregătite să răspundă la nevoi pe care nici nu ştiam că le avem. Puterea lor ne transformă în super-eroi, căci până nu demult, doar eroii puteau face ceea ce facem noi cu software-ul potrivit. Şi mai e ceva: folosirea unui mobil e ca o joacă de copii, iar noi, oamenii, indiferent de vârstă, rămânem nişte copii cărora le place să se joace.

De Paşti, familiile se vor aduna din nou în jurul lumânărilor aprinse, a meselor încărcate, a paharelor pline. Jumătate dintre cei dragi vor sta cu ochii într-un ecran luminat şi vor apăsa butoane virtuale. Preoţii vor deveni cele mai fotografiate fiinţe. Pe Facebook, Iisus va învia din nou, la doar câteva săptămâni de la precedenta minune, iar miracolul se va replica în milioane de postări. Iepuraşi nevinovaţi, ouă vopsite, fundiţe roşii, floricele şi miei veşnic condamnaţi la moarte se vor amesteca pe internet în cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Iar noi vom da like după like. Până la urmă, nu ăsta era scopul? Sărbători fericite!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De Pasti
Pornind de la articol, propun lecturarea cu atentie a poemului " Psalm " de Lucian Blaga.
Postat 01 Mai 2016, 21:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON