URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2010, 11:03

Patriarhul: fuse şi se duse

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Era o vreme când episcopii îi cercetau pe creştini zi de zi, primindu-i când aceştia treceau prin greutăţi ori vizitându-i, cum se zice acum, la domiciliu. Mi-am imaginat-o insistent cu doi ani în urmă, când primeam un nou episcop în persoana PS Sofronie, pe care, puţin după întronizare, îl puteam vedea pieton prin oraş. Un bărbat tânăr, şcolit şi carismatic, de se bucura orice ortodox că, în sfârşit, avem şi noi un ierarh la fel de plăcut precum uniţii şi la fel de iscusit ca romano-catolicii. Amăgirile s-au năruit, însă, la scurt timp, nu mai stau aici să amintesc din ce pricini.

Şi mai mare e, totuşi, dezamăgirea după recenta vizită a Patriarhului Daniel. Mă aşteptam ca Întâistătătorul să-şi întărească poporul, dar m-a convins că n-a venit pentru turmă, ci pentru popi. Ei l-au înconjurat, ca nişte SPP-işti sadea, aşa încât niciun poporean nu a avut vreo şansă să-l atingă, necum să-i ceară povaţă. Mă aşteptam ca, dacă tot a venit cu un avion de linie şi nu cu unul special, să facă economie adevărată, dar a fost însoţit de o duzină de înalţi ierarhi, fiecare cu alaiul lui de slujitori, de mă întreb câte cine creştine se puteau da cu banii astfel irosiţi.

Mă aşteptam să transmită adânc mesaj de înţelegere cu credincioşii altor confesiuni, dar n-a făcut decât să salute, nu fără orgoliu, întâmpinarea făcută de episcopii unit şi romano-catolic. Mă aşteptam să arate cumpătare, dar s-a arătat înzorzonat ca în Evul Mediu cu engolpioane de sute de milioane, care ar fi fost, la propriu, de un lux orbitor dacă soarele nu s-ar fi ascuns în acele zile.

Mă aşteptam să cinstească martiriul episcopilor, preoţilor şi călugărilor români greco-catolici şi ortodocşi care au suferit în puşcăriile comuniste fiindcă n-au vrut să pună Biserica în mâna unui stat criminal, dar mai mult a lăudat "vrednicia" Maicii Mina şi "jertfelnicia" orădenilor care, vezi Doamne, au dat pământul pentru ctitorirea celei mai mari mănăstiri din vestul ţării. (Apropo, terenurile nu le-au dat oamenii, ci fostul primar, fără să-i întrebe pe proprietarii lor. Uşor e să fii darnic din avutul altora!).

Mă aşteptam, dacă tot a făcut o agapă la o parohie de cartier, să n-o transforme într-un chef de mii de euro, ci să primească, fie şi la colţul mesei, unde cad firimiturile, măcar o singură oiţă. Mă aşteptam ca, înainte de plecare, să-şi reverse eventualul har asupra credincioşilor, nu să traseze directive doar pentru ca preoţii să nu-şi încalce teritoriile, iar călugării să nu mai rătăcească "având în loc de biblii Mersul Trenurilor". (El, care are GPS...)

Patriarhul, aşadar, fuse şi se duse. A lăsat poporul mai întărit? Din cât am văzut, poate în bigotism. Credincioşii n-au decât să se amăgească, la fel ca până acum: fă ce zice popa, nu ce face el! Sărmană Biserică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
pt Anca P
Va multumesc pt sesizare. Aveti cumva si o fotografie care sa fi surprins prezenta cainilor in acel spatiu. Ce manifestare a fost acolo? Va rog sa imi trimiteti detalii (daca aveti) pe adresa mea de mail. Multumesc, inca o data.
Postat 03 Octombrie 2010, 15:49 de adrian cris
Oraselul Cainilor
D-le Cris, va scriu in calitate de oradeanca, locatara a blocurilor de langa Oraselul Copiilor. Cum e posibil ca in acest spatiu de joaca pentru copii sa fie adusi caini intr-o expozitie, cand pe toate tablitele din Orasel scrie ca e interzis accesul cu caini, conform Hotararilor locale ??? Oraselul Copiilor s-a transformat in Oraselul Cainilor ?Cine a adus acesti caini ? Nu este posibil ca in spatiul din interiorul pavilionului de joaca, unde copiii intra desculti pe mocheta, sa se plimbe in voie cainii nu stiu cui. Degeaba vor spune ca se va face curatenie ca Oraselul e inchis pentru curatenie doar lunea, iar ieri, dupa expozitie, au fost familii care habar nu aveau ca pe unde se jucau copiii lor pe jos, fusesera cainii, tot pe mocheta. Mi se pare de-a dreptul scandalos. Am vecini care au caini dar nici nu se apropie cu ei de Orasel, pentru ca nu-i lasa firma de paza si le arata Hotararile locale si amenzile. Va rog sa verificati si sa aduceti la cunostinta opiniei publice acest aspect: Cine e proprietarul expozitiei si cine a autorizat-o in Oraselul Copiilor.
Postat 03 Octombrie 2010, 08:15 de Anca P.
Clica
E incredibil ce aparatori are BOR!!! Ce mijloace au...ce spirit ii anima! Niste oameni care sunt doar ortodocsi, orice ar insemna asta, dar nu sunt crestini!
Postat 03 Octombrie 2010, 00:29 de Avus Blau
Cris cel bigot si snob
Cris confunda Ortodoxia cu bigotismul. La ce sa te astepti de la asemenea specimene ce se vor si intelectuali de rasa! jurnalisti nu saga. criza e mare. cris stie ca doar cand arunca cu noroi in biserica ortodoxa il mai citeste lumea! Halal moralisti! Mai bine ar sta cuplati toti la fundul lui bolojan ca si chirila!
Postat 02 Octombrie 2010, 22:13 de jojo
Rusine de 2 ori
Chirila, Cris si Fitzuica sunt o rusine pentru presa romaneasca.
Postat 02 Octombrie 2010, 19:12 de Nairda Sirc
Rusine.
Daniel, Sofronie si Nemes sunt o rusine pentru ortodoxia romaneasca. Exemplele pot continua,iar rusinea este mare. Dumnezeu sa-si puna mila cu ei intru fericirea Bisericii Orrtodoxe Romane!
Postat 02 Octombrie 2010, 17:39 de SAFE
pentru Adrian
felicitari pentru articol.Nu va luati dupa rautaciosi (SIE DIE) spuneti-le cite masini de lux are maica stareta si fiul ei ? cite biserici s-au construit pentru toti popii ortodocsi atitea vile(din banii pt biserici popii si-au trintit cite o vila...
Postat 02 Octombrie 2010, 13:25 de trifa
fitzuica
cretinule, mai poti injura ?
Postat 01 Octombrie 2010, 18:11 de tonomate
Sah la ei sau la noi ?
Intreb si eu pe cel care semeneaza Nairda Sirc ! NAIRDA SIRC vine de N-AI DAR SICTIR sau de la ADRIAN CRIS ?
Postat 30 Septembrie 2010, 18:27 de Radu
Se baga singur in seama
CENZURAT
Postat 30 Septembrie 2010, 17:59 de Nairda Sirc
gaozar
CENZURAT
Postat 30 Septembrie 2010, 16:00 de grigore ureche
Pt tudor
Draga Tudor, Citeste articolele domnului Cris cu privire la Biserica Ortodoxa si vei descoperi IUBIREA si bunul sau simt! Pe ticalosi si Hristos i-a biciuit si prin cuvant si prin alungarea cu biciul din templu. Domnul Cris n-are onestitate si demnitate ca jurnalist. In ce priveste vizita patriarhului Bisericii Ortodoxe trebuie sa stiti ca acesta a venit pentru credinciosii ortodocsi nu pentru jurnalisti. Voi care nu credeti in Dumnezeu sau sunteti de alta confesiune crestina sau religioasa ignorati acest subiect.
Postat 30 Septembrie 2010, 10:24 de SIE DIE
voi mai credeti in d-zeu
ZEU ? = Popa,etc , pai ei nu mai cred in asa ceva :) , ei insisi is D-zeu. Deci nu va mai amagiti ci puneti mana pe carte si invatati si va documentati, superstitiosi planetei :)) De ce e ceru albastru ? cati din voi stiti ? si stati toata ziua sub el ? Ia ziceti !!!
Postat 30 Septembrie 2010, 08:47 de Unu
pt sie die
draga sie die, mare crestin ortodox, parca Hristos a adus legea iubirii aproapelui si nu a intolerantei...nu talibanismul...in fata lui Hristos nu cred ca va conta ca unul e pocait sau fundamentalist ortodox ca tine, ci ca sa citez \"cine a iubit mai mult\"....astia asa ca tine nu fac cinste nimanui
Postat 30 Septembrie 2010, 08:41 de tudor
bigotism
din pacate, asta arata de ce ne merge asa de bine ca popor...o turma de supersitiosi si lipsiti de cultura care mai mult reactioneaza decat actioneaza...trist...cate case de batrani sau de copii a ajutat Patriarhul din afacerile pe care pastoreste? L-au confiscat pe D-zeu si l-au transformat in business. Cand vom fi spirituali si nu religiosi poate vom mai avea o sansa.
Postat 30 Septembrie 2010, 08:37 de dana
sarmanul Adrian Cris
Domnul Cris mananca * si pe vreme de criza. Atata poate el. Sa arunce cu excremente in Biserica Ortodoxa pentru ca nevasta e sora de credinta a fratele Tarle. O sa propunem Patriarhiei pe viitor ca domnul Cris sa faca traseul patriarhului si ce sa spuna in cuvantari. Tovarasul Cris e preocupat de greco-catolici de celelalte confesiuni. El nu intelege ca Patriarhul n-a venit pentru un frustrat ca domnia sa ci pentru miile de credinciosi ortodocsi din Bihor. din * * rasare si din Cris un ziarist mai mare...
Postat 29 Septembrie 2010, 21:01 de SIE DIE
Frumos scris
"Mă aşteptam ca, înainte de plecare, să-şi reverse eventualul har asupra credincioşilor, nu să traseze directive doar pentru ca preoţii să nu-şi încalce teritoriile, iar călugării să nu mai rătăcească "având în loc de biblii Mersul Trenurilor". (El, care are GPS...)", asta mi-a plăcut cel mai mult. Felicitări, frumos scris.
Postat 29 Septembrie 2010, 14:59 de IchimV
.......
Biserica lui Cristos nu e sarmana. Se va vedea sus care e biserica, acolo unde nu merge smecheria, unde aurul e pe toate gardurile. Chill Adi, Dumnezeu nu se lasa batjocorit si nici nu poate fi prostit de nimeni. El iubeste omul si nu-i vrea raul ci il vrea mantuit! Fiecare va raspunde pt el in fata lui Dumnezeu, nu pentru ce au facut si au zis altii. Pacat de naivii care in loc sa citeasca ce spune Biblia, casca gura la ce spun popii. Amin
Postat 29 Septembrie 2010, 12:07 de Amin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON