URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2017, 09:56

Oraşul pe care nu-l iubeşte nimeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O femeie se duce în audienţă la directorul închisorii: "Domnule director, vă rog să îi daţi soţului meu o muncă mai uşoară! De câte ori îl vizitez se plânge că e foarte grea şi obositoare". "Dar, doamnă, soţul dvs lipeşte etichete pe sticle!", Femeia, contrariată: "Nesimţitul! Şi mie îmi spune că sapă un tunel!". Cu naivitatea de a crede că nu au auzit acest banc de breaslă, l-am povestit vinerea trecută unor angajaţi din Penitenciarul Oradea. Bineînţeles că îl ştiau...

Am intrat în penitenciar, de Ziua Porţilor Deschise, cu inima strânsă. Gândul că o să văd din interior nişte pereţi între care unii oameni petrec zeci de ani sau chiar o viaţă de pedeapsă m-a înfiorat de la bun început. Într-o secţiune mai lejeră a închisorii - căci, până la urmă, tot închisoare este, indiferent de micile libertăţi - am trecut pe lângă câţiva dintre ei. Mi-a fost destul de greu să îi privesc în ochi. Mi-au amintit de aviditatea cu care mă priveau bătrânii dintr-un azil pe care l-am vizitat acum câţiva ani.

O închisoare e ca un oraş, în care primar e comandantul. Are bucătărie, centrală termică, sală de sport, farmacie, cabinet stomatologic, clinică medicală, săli de clasă, bibliotecă, reţea TV, centre de consiliere, capelă, reguli stricte, disciplină de fier şi multe, multe gratii. Un singur lucru îi lipseşte: libertatea. Un oraş curat şi ordonat, pe care nu-l iubeşte nimeni, populat cu cei mai trişti oameni din lume, un oraş din care toţi abia aşteaptă să plece. Dar aproape jumătate dintre ei se întorc. Nu de drag sau din nostalgie, ci din pricina păcatului recidivei. Ori, pur şi simplu, de foame.

Industria sufletelor pierdute pare să aibă sezoane precum turismul. Vara, deţinuţii sunt mai puţini, dar când vine frigul, iar un adăpost cald e greu de găsit, unii comit boroboaţe doar pentru a ajunge aici. Pentru ei, penitenciarul e răul cel mai mic. Pentru alţii, e răul suprem care, ce ciudăţenie, încearcă să le facă bine - să-i alfabetizeze, să-i disciplineze, să-i educe, să-i salveze de pe calea pierzaniei. Chiar şi Arsenie Boca a fost închis aici vreo doi ani, ceea ce pentru breaslă pare motiv de mândrie. O celulă comemorativă "Arsenie Boca" deschisă publicului ar deveni rapid loc de pelerinaj şi ar mai adăuga un punct turistic pe harta oraşului.

Cu bani de la coada alocărilor bugetare, spaţiile se renovează pe rând, după puteri. Graţie unei centrale noi, deţinuţii de la Oradea au acum apă caldă berechet. Clinica medicală e aproape gata. Cei 450 de oameni îşi petrec micile sau marile eternităţi în camere de la 2 la 16 paturi, după cum le-a fost păcatul ori norocul. Au maşini de spălat haine şi grupuri sanitare curate. Pot vorbi 60 de minute pe zi de la telefonul public. Se pot uita la filme, pot învăţa o meserie. Cu toate acestea, nu-şi vor iubi niciodată oraşul. Dar nici el pe ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Părintele sfințit Arsenie Boca
.. a fost închis în Penitenciarul Oradea nu pentru a se alfabetiza, educa, disciplina și salva de pe calea pierzaniei, cale pe care se aflau torționarii lui. Faceți o vizită la mormîntul său de la Măn. Prislop, poate veți înțelege.
Postat 10 Iulie 2017, 12:59 de Oarecine
NU
Nu, dacă după fiecare ucidere autorii ar fi intrat în pământul galben, Terra n-ar fi fost astăzi populată doar de animale. Însă deoarece după fiecare ucidere autorii nu intră în pământul galben, Terra e populată astăzi de animale în piele de oameni.
Postat 08 Iulie 2017, 08:20 de Shogun
...prea radical?
Acu multi ani, 15, imi luasem si eu la reducere si in rate, 4 camasi, cravate, 4 costume, faine, da cu pantalonii prea lungi. Am lasat pantalonii la scurtat si hai spre casa. Am parcat atunci, vis a vis de piata Rogerius sa iau 1kg de morcovi, atat. Când m-am intors, vorva aia, p... haine, p...cal, daciuta mea deschisa, luat plasa din portbagaj si platii 2 ani rate lapantaloni si camasi. Sunt sigur ca va dati seama ca nimeni nu ia gasit. Sunt sigur ca ma veti considera radical dar, daca pun vreodata mana pe el, cel putin cat traiesc, il fac cravata. Pe urma sunt sigur ca nu vreti sa intrebati un parinte al carui copil juca cu nr. 15, in ungaria, Dumnezeu sa-l ierte, ce parere are el, despre pamantul care sa-i acopere. Nu domnule Cremeneanu, animale sunt acesti indivizi care se cred in varful lantului trofic. Daca pamantul ar fi guvernat de legi radicale ar fi plin de iubire, pentru ca tot asta spunem iubeste-ti aproapele, hai sa-l iubim, hai sa-i ajutam pe cei slabi si neajutorati, chiar mazilindui pe cei care se cred smecheri si stiti de ce, pentru ca putem, la fel cum pot si ei. Nu-i priviti cu mila, privitii cu dispret, doar atat merita. Si da, poate ar fi mai bine pentru urmatorii 1000 de ani terra sa fie populata doar de animale. Poate
Postat 04 Iulie 2017, 15:51 de FLORIN64
FLORIN64 - Prea radical
Mă așteptam la o asemenea reacție. Dacă umanitatea ar fi fost guvernată cu legi atât de radicale și dacă după fiecare furtișag sau bătaie autorii ar fi intrat în ”pământul galben”, Terra ar fi fost astăzi populată doar de animale.
Postat 04 Iulie 2017, 10:22 de LucianCremeneanu
...mda
...oare pe cei pe care iau furat, batut, omorat, cine ii compatimeste. Pa astia iubeascai pamantul, da galben
Postat 04 Iulie 2017, 01:02 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON