URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2014, 11:18

Oradea şi Sânmartinul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea şi Sânmartinul vor să se unească. Mişcarea face parte dintr-un proiect mai larg prin care, în trei cicluri electorale, comunele din sudul oraşului ar fi absorbite de reşedinţa de judeţ. Primăria îşi propune un proiect pe termen lung, semn că Oradea are în sfârşit o strategie coerentă!

Asistăm la unul din rarele cazuri de colaborare transpartinică în care câştigă toată lumea. Oradea Mare şi-ar defini brandul, de oraş turistic şi balnear. Iar Sânmartinul ar putea profita de absorbţia fondurilor europene după ce, în actuala structură, nu are bani nici pentru cofinanţarea proiectelor. Nemaivorbind de şansa de a scăpa de aspectul de bâlci provincial, pentru a intra în liga mare a staţiunilor cu ştaif!

Sigur că vor fi şi adversari ai proiectului. Indivizi pripăşiţi de pe aiurea, pe care-i doare în coccis dacă Oradea devine sau nu oraş de prim rang. Sau politruci care nu văd mai departe de sarcinile trasate de la Centru şi care cred că unificarea doar le-ar aduce puncte electorale primarilor Bolojan şi Popuş.

Cum pentru validarea referendumurilor ce urmează e necesară o prezenţă de 50%, s-ar putea să apară o problemă din partea celor care văd chestiunea în cheie etnică. Concitadinii maghiari vor fi îngrijoraţi că plusul celor 10.000 de locuitori ai Sânmartinului, în marea majoritate români, poate modifica structura etnică. Cine-i împiedică, însă, pe cei din Borş sau din Paleu să se alăture acestui proces de unificare, din care ar rezulta un oraş de un sfert de milion de locuitori? Orădenii îi aşteaptă cu braţele deschise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Atenție Români !
După ce în luna iulie 2013 europarlamentarul român laszlo tokes solicita premierului ungariei, viktor orban, să asigure protectorat Transilvaniei, a venit rândul președintelui udmr Ciuc, borboly csaba, să solicite o intervenție a ungariei care să asigure respectarea drepturilor minorității maghiare din România !!!!
Postat 02 Martie 2014, 06:30 de Safeguard
Unirea face puterea. 1918, Le Grand Trianon !
Crapa ranza-n separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc atunci cand vine vorba de Unirea Romanilor ! Cat de civilizata a fost viata in Transilvania pe timpul vremelnicei ocupatii unguresti ? Stim cu totii ! Abuzuri, crime, discriminari impotriva romanilor majoritari si aflati pe propriul pamant plus mizerii, noroaie si darapanaturi inclusiv in Oradea. Au construit evreii, la inceputul secolului trecut cladirile din centrul istoric din sursele lor, dupa care ungurii i-au omorat si pe ei ca sa-i jefuiasca si sa le ia si proprietatile !!!!! Tot ceea ce inseamna progres si civilizatie in Transilvania, a fost realizat de Statul Roman ! vremea ocupatiei unguresti este una de trista amintire, este o pagina neagra din istoria acestor meleaguri !
Postat 02 Martie 2014, 06:15 de Aircraft Patrolled
Sa ne unim si cu Birtin ce mama naibi...
Dupa aia sa le ardem capitele de fan si sa-i punem pe toti la cazne, sa le siluim femeile iar pe ei sa-i facem iobagi. Pe cap de locuitor s-ar putea sa iasa mai bine pentru birtineni decat pentru oradeni.
Postat 01 Martie 2014, 21:27 de Bear
Re: Cristi
Baiete, esti tampitul de serviciu al lui Bolojan? Ia spune-ti tu numele intreg, si adresa de domiciliu, ca sa vedem ce tare esti? Eu sunt Strattera (Albert Dan Henri Duduianu sau pe scurt ADHD), din Oradea, P-ta Unirii nr. 1 etaj 1 apt. 101, cu geamurile spre Cris si spre RDS!
Postat 01 Martie 2014, 21:22 de Strattera
Si Romania e una!
Unirea de la 1859 a facut Romania Mare! Dupa celasi model, Oradea vine de vreo 12-12 ani cu ideea de a face Oradea Mare, cu vreo 250-270.000 locuitori! Asa ca nici macar nu e ceva nou din acest punct de vedere, ca doar prin 2006-2007 se discuta de traba asta inclusiv pe la Bruxelles! Problema este insa cine beneficiaza de un asemenea proiect care apare pe tapet doar atunci cand administratia publica locala e in criza de formule credibile pe alte parti? Bolojan nu va beneficia pentru ca nu va fi primar atunci cand se va face unirea! Oradea si comunele limtrofe poate, intr-un viitor mai civilizat! Romania e una toata si unde e beneficiul, ca inca nu se vede nimic serios, doar scandaluri, coruptie si jigodism! Oradenii vor beneficia de ceva din chestia asta? Daca da, atunci trebuie rechemati cei care au gandit Oradea Mare din 2000 incoace, ca ei stiu mai bine cu ce s-au confruntat! Primarul de acum nu face altceva decat sa riste un proiect ce nu poate fi facut cu cei de acum, pentru ca sunt niste neterminati care nu inteleg nici scopul, cu atat mai putin rezultatul asteptat! Fiasco se numeste, asa cum se pune acum problema!
Postat 01 Martie 2014, 21:16 de Book
De la comuna Tileagd incoace (inclusiv)
Inca o precizare. Responsabil cu trezoreria, fondurile, etc al metropolei sa fie, pai, cine altul decat nea mircea chirila !!!!!!! eeeeeee..... chirila eeeee....
Postat 28 Februarie 2014, 22:00 de proiect
De la comuna Tileagd incoace (inclusiv)
Toate localitatile incepand cu comuna Tileagd (acolo a activat si primarul), sa vina sub aripa protectoare a lui Bolojan. Vom construi ceva de calibrul Parisului sau Londrei !
Postat 28 Februarie 2014, 21:50 de Proiect
debretin si bihorcherestesh.........
In pusta sa mearga udmeristii si tokesitii sa faca partium si alte segregationisme, separatisme, etc. Inca ceva, sa nu uite sa-l ia si pe chirila cu ei !
Postat 28 Februarie 2014, 21:03 de Look !
Asta da !
Faptul ca udemeristii ar zbura din consiliul local ar fi un lucru cat se poate de benefic pt oras. Ei s-ar duce sa candideze la Artand. Poate il duc si pe chirila cu ei. Acolo vor arbora "steagul secuiesc" si pe cel unguresc (inca unul), pe primaria respectiva (daca i-ar vota cineva).
Postat 28 Februarie 2014, 19:25 de Strategie
Si Osorheiul sa se uneasca cu Oradea !
bai, kirilo baaacii, de ce nu spui ca si Osorheiul trebuie sa se uneasca cu Oradea ? E o localitate cu populatie in mare majoritate romani. De ce vorbesti tu, diliuule doar de Bors sau Paleu ? ti-a diktat stapanul tau chis sonnny peste flit (rât) ?
Postat 28 Februarie 2014, 18:44 de Contractor
HAI ROMANIA ! !
V-am spus de la inceput, cand proiectul era doar la faza unei simple discutii ca ungurii se opun Unirii ! :) Altfel, ROMANIA - ungaria 3-0 !
Postat 28 Februarie 2014, 18:35 de Unirea
Ei, nu chiar toate partidele.
Partidele unguresti se opun din rasputeri proiectului ! Deh, franele unguresti.
Postat 28 Februarie 2014, 18:12 de @pirciogu ghirila
JENANT
Chirila,daca te documentai vedeai si tu ce buget are Sinmartinul.Spunand ca nu are bani de cofinantare dovedesti ca esti doar o prostituata a presei.Scrii doar ce iti dicteaza Bolojan.Esti din ce in ce mai penibil si apropiatii lui Bolojan sustin ca duci"pupatul in fund"la nivel de arta
Postat 27 Februarie 2014, 12:24 de ILIE
chiar o fi cel mai bun?
@Cristi: nu cred ca intereseaza pe cineva numele meu, atat timp, cat evident, nu sunt un sustinator al lui Bolojan si nici nu l-am votat pentru al doilea mandat. Cat despre activitatea primarului.. sa vedem: un prieten din Sanmartin il lauda pentru faptul ca in Oradea nu mai avem gropi, drumurile sunt asfaltate si cam atat. In schimb avem parcari cu plata in toate cartierele, de fapt tot orasul e o mare parcare cu plata (stiu, civilizatia cere sacrificii), avem una din cele mai scumpe gigacalorii din tara, cele mai scumpe calatorii cu mijloacele de transport in comun, impozite marite si salarii mici. Am avut tentative de a construi aquapark-uri dar au esuat (unul in vechiul strand si unul langa Lotus) in schimb visam sa construim in Felix ceea ce nu am fost in stare in Oradea. Ar fi multe de spus (bune si rele) dar cred ca mai important e sa ne rezolvam noi problemele noastre si abia apoi sa incercam sa-i facem oraseni pe "taranii" din Sanmartin.
Postat 25 Februarie 2014, 21:21 de oradean
Primarul Bolovan minte
Bolovan va mintit cu strazile canalizate si asfaltate,nici cele 252 de strazi din Oradea in cele doua mandate nu la asfaltat.Crede ca mai prinde un mandat sa prosteasca si pe cei din Osorhei,Nojorid etc.Votul ce va primi este degetul din mijloc.
Postat 25 Februarie 2014, 21:20 de antibolovan
felixul trebuie sa ramana felix!
este de prost gust sa unesti oradea cu baile felix si sanmartin! ce sa mai vorbim de palaria primarului de oradea, mult prea mare pt capul lui! eu nu vad locuitorii din sanmartin sa plateasca impozite ca la oras, pretul la apa si incalzire ca aici, plus ca le-ar disparea si alesii locali plus primarul - sau aluia i s-a urat pe la birou?! trebuie respectata traditia, domnilor, lasati felixul in pace, ocupati-va sa refaceti drumul de la oradea la felix, scapati de gunoaiele de gherete din centrul felixului - sunt de ultra nesimtire, nu exista urbanisti care sa-si spuna cuvantul in amenajarea statiuni?!?!, redati frumusetea de odinioara a statiunii si nu va bazati pe unire doar ca sa aveti mai multe giratii sau preturi de oras!
Postat 25 Februarie 2014, 21:17 de ardelean
Cl mai bun primar al Oradiei
"oradean" de ce nu te semnezi cu un nume real? poate iti este rusine.... cat despre mesajul tau, de ce nu ne spui din ce partid politic faci parte? Felicitari domnului Bolojan! Sa speram ca veti candida pentru un nou mandat. un proiect ambitios, sa speram ca va fi dus la capat.
Postat 25 Februarie 2014, 20:04 de Cristi
vai si amar
Gresita abordare: nu Oradea si nu Sanmartinul vor sa se uneasca, ci incapabilul de primar din Sanmartin cu incapabilul din Oradea doresc asta. Oradea nu va fi salvata daca se uneste cu Felixul, care chiar daca va primi un numar dublu de turisti, tot nu va aduce cu mult mai multi bani, tinand cont de caracteristica sezoniera. Baile Felix au fost preluate de SCT Felix care a ajutat statiunea sa ajunga in halul in care este. In afara de taxe marite si parcari cu plata pentru Sanmartin, nu se va schimba nimic pentru "indivizii pripasiti de pe aiurea" (vorba ziaristului) cat despre oradeni, vor ramane tot cu podul de pe centura neterminat, cu salariile cele mai mici din tara, si cu o tentativa de primar cu ambitii mari.
Postat 25 Februarie 2014, 13:05 de oradean
un Felix civilizat
Felixul chiar arata a balci de prost gust in centru o aglomerare ca la Ocika de tarabe si gherete de termopan cu langosi, mici si hamsii fum cat cuprinde si manele, nr 1 ghereta de termopan de langa bazinul de nuferi cu muzica populara si manele data la maxim, nu asta ne dorim de la Felix, sa iti fie rusine sa duci un oaspete in strand la piscina, daca il plimbi prin centru in afara de parc si bazine iti crapa obrazul de rusine de tigannela de acolo.
Postat 25 Februarie 2014, 12:27 de Johny B.
ORADEA MARE
Cu ocazia asta am scapa si de exploatarile gazelor de sist, zona avand o voce mai puternica. Sper ca lumea sa constientizeze importanta acestui lucru, si sa reuseasca acest proiect. Oradea ar ajunge un centru important de dezvoltare.
Postat 25 Februarie 2014, 11:37 de jisk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON