URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2017, 11:41

Oradea. Punctul slab

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toate studiile şi statisticile, Oradea apare pe plus la capitolul dezvoltare. Singurul minus este Universitatea. Or, noi nu putem aspira la statutul de oraş de prim rang cu o universitate minată de scandaluri şi cu rezultate îndoielnice.

Mulţi profesori renunţă la confortul financiar din mediul privat pentru a lumina calea tinerelor generaţii de studenţi. La Sorbonica, însă, s-a renunţat de mult la scopul primordial, acela de instruire a tinerilor, miza fiind asigurarea de locuri de muncă bănoase dascălilor.

Şi totuşi, Universitatea ar avea condiţii să fie un reper al oraşului. Calitatea absolvenţilor de liceu este încă decentă, există şi dascăli care-şi respectă blazonul, doar că masa critică e asigurată de sfertodocţi şi plagiatori. Cât timp la Universitate au venit să predea şi profesori din Timişoara sau Cluj, au ieşit promoţii foarte bune. Când însă dascăli de liceu reşapaţi ca universitari şi veleitari cu lucrări plagiate au avut impresia că pot deveni savanţi, calitatea a scăzut dramatic.

14 specializări de masterat sunt desfiinţate acum din lipsă de muşterii, dar nu e de mirare. Un tânăr valoros va merge la Cluj sau la Timişoara pentru că acolo se face carte, pe când aici mai mult se distribuie diplome. Din păcate, soluţia creşterii nivelului academic nu va veni niciodată din interior, ci doar prin alipirea la o Universitate cu reputaţie bună, cum este Babeş-Bolyai. E drept, unii profesori vor fi loviţi în amorul propriu, dar mica noastră Sorbonică va avea ocazia să intre în rândul universităţilor solide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Da
De data asta are dreptate marele ziarist. Da, e nevoie de alipirea univ oradea la ceva univ mai rasarita, nu ca aia de la Cluj ar fi nu stiu ce mare institutie de invatamant, insa fata de aia din oradea....
Postat 28 Decembrie 2017, 14:12 de Maximus1007
!
Băi, să fie clar: dacă moare Universitatea din Oradea, moare tăt orașul. Se duc tinerii la truda la Cluj și la Timișoare - și poate chiar și la Arad, care mai are universitate - iar orașul a sfeclit-o. Universitatea asta trebuie reformată, trebuie aduși profesori care se pricep, mai tineri oleacă și care vor să facă treabă bună. La universitățile private sunt vreo câțiva care ar face cinste unei universități de stat precum cea din Oradea, dar asta-i poate o altă treabă. Nu mai aruncați cu * în universitate; faceți bine și găsiți soluții constructive că altfel am îmbulinat-o cu toții. La Cluj și la Timișoara nu se face carte mai acătării decât la Oradea - măi, ăsta-i un mit mai ceva decât al lui Ghilgameș. Cunosc o grămadă de studenți care au venit de la Cluj și Timișoara înapoi la Oradea pentru că de chiulit și acolo chiulesc profii, iar de incompetenți și acolo-s incompetenți profii. Că doar și acolo actualii decani musai să le facă un bine celor care i-au votat angajându-se odraselele pe cine știe de post ca să intre măcar în sistem, în timp ce oameni foarte buni și extrem de competenți primesc un șut direct în... si(C)-iu(U)-ar(R). Deci de soluții concrete referitoare la universitate avem nevoie, nu de potchintăuri cu * azvârlite aiurea. Hai la mulți ani, bre!
Postat 25 Decembrie 2017, 15:31 de Shogun
Da si Nu
...a lasa mediul privat pentru salariile "mari" de la Sorbonica :-) amuzant...Exista cateva salarii mari intradevar in conducere...sus de tot...in rest...nu stiu cum e acu dar in urma cu vre-o 3 ani...un lector avea 1200-1400 ron (cu doctorat si vre-o 15-20 de ani de munca in spate)...un conf 1900 ron...esti cadru asociat (plata cu ora) 4 lei pe ora (nici cat un bilet de autobus)...tre sa mergi pe jos...deci ...mai usor...nu generalizati. Exista si catedre respectiv colective ....unde se face treaba mai buna decat la catedrele omoloage din Cluj sau Buc...E adevarat in centrele universitare consacrate s-a pornit cu nume consacrate etc spre deosebire de Sorbonica unde s-a pornit cu profi de liceu resapati si "cadre de nadejde" la la fosta Scoala de partid (altminteri oameni harnici si descurcareti, mai ales cand e vorba de birocratia de care se fereste orice om cu veleitati intelectuale reale). Pana la urma UO reflecta fidel suficienta orasului de pe Cris...acelasi lucru il reflecta si calitatea "artistica" a statuii ecvestre din Piata Unirii sau a grupului statuar din fata Companiei de Pompieri sau pe vremuri grupul statuar "fratii petreus", suficienta reflectata si de capacitatile industriale actuale sau trecute (fabrici de textile, de pantofi etc)...de unde vreti rezultate spectaculare? Creatorii orasului pe care l-am mostenit noi ...sunt de multe zeci de ani fie in urna de la Auschwitz fi in fostul cimitir Olosig (transformat in parc).
Postat 23 Decembrie 2017, 11:55 de Cleopard
De ce se da vina pe universitate?
De cand e lumea asta lume s-a demonstrat de mii si sute de mii de ori ca doar scoala nu ajunge. Dar cand faci 2 facultati in pararlel sa se laude ma-ta si tac-tu la boldu din sat cu plodu ei extra dotat, se ajunge la concluzii din astea. Oradea a dat si va da in continuare oameni buni, dar numai aceia care nu isi bazeaza viitoarea cariera DOAR pe ce invata in scoli. In scoli se pun bazele, notiuni depasite, arhaice chiar, dar care te ajuta sa intelegi tehnologii noi (aici ma refer la inginerii, ca literele is tot alea de la inceputul lumii, la fel si psihologiie, sociologiile, relatiile internationale - o fi si aia o stiinta). Cadrele sunt cum sunt (vezi mang - litera mica, intentionat) dar unele sunt chiar valoroase, altele, in pensie acum, au brevete de inventie (vezi d-nul Bondor fost la IETI). Acuma ca noi ca fosti studenti aveam atitudinea pe care o aveam, astia de azi chiar se viseaza toti manageri si directori, cu masina de servici, laptop si telefon, in conditiile in care ei abia leaga 2 propozitii intr-o fraza, si alea intr-o gramatica de "ferentari". Dar din pacate imaginea proasta o fac cadre cu probleme penale, plagiaturi, partide mai presus decat catedra sau firme personale in afaceri cu universitatea (din nou mang, pe vremea mea toate PC-urile erau de la DEC-IT, si altii din ziua de azi unde firmele personale angajeaza mai multi profesori cu scopul de a facilita afaceri cu universitatea - consiliere psihologica a popilor, cabinete, vendori de aplicatii PC, etc) in care ei, patronii-profesori sau angajatii-profesori isi dezvolta noi cunostinte, niciodata transmise studentilor care le fac salariile (mai ales celor cu plata). Pana nu schimba catedre intregi, asta va ramane imaginea, si imi pare rau de ceea ce vad, ca fost student, dar am reusit in viata prin studiu personal si individual, pe baza notiunilor elementare de la Universitatea din Oradea!
Postat 21 Decembrie 2017, 08:44 de poiu
?????????????
Chirila ai uitat PSD-ul!Si sloganul ..mai bine pesedist decit securist!Grije...ciorile au reaparut la balcoanele tale din sf Ap ANDREI!!
Postat 21 Decembrie 2017, 06:46 de grigore
Management de ”Sorbonica”. Ep.: Un vis (prea) frumos, dar, încă, realizabil: ”Imperial College London”/”Universitatea Sorbona” de Oradea.
I. ”În toate studiile şi statisticile, Oradea apare pe plus la capitolul dezvoltare. Singurul minus este Universitatea.” 1. Mare ghinion pe orădeni că localitatea lor nu a fost ctitorită de voievodul Menumorut în țări cu sistem educațional performant ca …Finlanda. Dar cum Menumorut nu a fost un cotropitor, ca tot felul de ...regi, creștini și ”sfinţi”; 2. O corecție necesară (nu și singura): Oradea cu don Ilie primar, apare pe plus şi la capitole ca: a) creștere costuri, impozite și taxe, care nu se justifică pertinent; b) amenzi de tot felul; 3. O întrebare pertinentă pentru dona Florica Cherecheş&co: Creșterea exagerată a costurilor cu încălzirea centralizată a blocurilor de locuințe nu vă …pute? Trebuie să ajungem cu costuri, ca la Sighişoara? Menţiune: Mare noroc au ”circarii” din Opoziţia(?) bihoreană cu ”János” de la PSD Bihor. II. ”Mulţi profesori renunţă la confortul financiar din mediul privat pentru a lumina calea tinerelor generaţii de studenţi. La Sorbonica, însă, s-a renunţat de mult la scopul primordial, acela de instruire a tinerilor, miza fiind asigurarea de locuri de muncă bănoase dascălilor.” - Trei propuneri pertinente pentru actualele conduceri ale asociaţiilor studenţeşti din România (ANOSR ş.a.), legate de creșterea, în termeni reali, a calităţii învăţământului superior din ţărişoara noastră. 1. Şi pe vremea când tova Lenuţa (Ceauşescu) era Cabinetul nr. 2 în România, Securitatea/Poliţia politică avea ”acoperiţi” în învăţământul superior. Dar într-un număr rezonabil, ca de exemplu: un (eventual) prorector, un prodecan, una-două secretare, un portar, un şofer de rector, respectiv o duzină de turnători. Acționați pe lângă factorii politici de decizie responsabili, buni cetățeni români şi cu ceva sânge de dac în ”instalaţie” pentru reducerea numărului de ”acoperiți” și a ”ajutoarelor”/rudelor/”nepoatelor” acestora din învăţământul superior, la un nivel rezonabil, egal, sau sub, celui din ”Epoca de aur”. 2) Implicaţi-vă în formarea unui ”Sfat al înţelepţilor” în cadrul MEN (cu participarea şi a Academiei Române), care să vină cu propuneri/soluţii pertinente de transformare a învățământului românesc într-unul performant, de care Guvernul României să ţină seama în mod obligatoriu. Din acest Consiliu/”Sfat al înțelepților” să facă parte dascăli ”pur sânge” ca prof. dr. Florin Colceag [a se (re)vedea emisiunea: ”Adevăruri de viață” a Danei Grecu, din 17 decembrie 2017, ”Antena 3”]. 3. Obturarea informației, este una din procedurile specifice unui stat totalitar, respectiv a ”Statului paralel” (denumirea soft a statului securisto/bolsevico-mafiot). Acționați ca Bibliotecile universitare să asigure studenţilor un acces conform (inclusiv gratuit) la toate informațiile, cărțile, manualele ş.a. necesare unui proces de învățământ performant. Actualele şefe de la BUO și Biblioteca județean Gheorghe Şincai – Oradea, tov. de viaţă a unui fost procuror general şi decan de facultate de drept, ştiu de ce! Şi aceste instituții trebuie conduse de manageri model: Lucreţia Rudow Suciu, sau Martin Schulz! P.S. 1. Comentariu, sper, demn şi de atenţia Preşedintelui PSD Bihor, cadru didactic la UO; 2. Cine (mai) amenință foști membri de familiei mele, pentru părerile mele personale, familie la a cărei distrugere a contribuit, nu fără interes, va fi tratată şi cu puțintică ”bibliografie”.
Postat 20 Decembrie 2017, 18:22 de stefan
MAAARE greseala ar fi!!!
La Baia Mare a fost o mica universitate care a fost pedata unei universitati din Cluj. A devenit un punct de lucru local si mic cu specializarea de minerit, in rest clujenilor NU le-a pasat deloc de dezvoltarea economica a orasului ci doar de profitabilitatea lor la cluj. Au transformat-o intr-o univeristate cu mai putin de jumatate de studenti, restul ii cheama la cluj. Calitatea nu poti sa spui ca a crescut semnificativ, in schimb cantitatea a scazut. A ramas un oras fara tineret, toti iau trenul de cluj si apoi raman poate acolo. Este nevoie la universitatea oradea si de spectrul de specializari diferite si este nevoie pt investitori si de un numar total de absolventi in oras (40 de mii) cand hotarasc unde sa investeasca.
Postat 20 Decembrie 2017, 17:35 de unu
suflet si prime
Vai, sa le stricati in felul asta sarbatorile si bucuria primelor grase lui Bungău, Macocean, Roșca, Burtă, Bendea, lui Curilă și lui Pașca? Nu aveti inimă si suflet. Ei care si dai, si lupta!
Postat 20 Decembrie 2017, 16:41 de andreimagheru
O tempora
Pe vremuri se copiau cursuri de mina tot cu mina,invatai din cursuri litografiate editii limitate...dupa 90 au aparut xerox-urile,puneai mina pe un catalog sau un manual,erai in al 9-lea cer...dupa 2000 a aparut google care chiar daca e infestat 80% cu gunoi tot poti ajunge la informatie ,rapid, fara mers la biblioteca,vinat/cumparat carti rare etc.Pe scurt,se poate invata bine, si mult, oriunde,chiar si in Oradea. Desigur e nevoie de mentori care sa indrume noile vlastare,din pacate vocatia de "invatator",atita cit e, sucomba in fata "capitalului". De multe ori prea putina chemare,har... doar o impostura, un shortcut spre "highlife"...adesea penal
Postat 20 Decembrie 2017, 15:44 de excalibur
@iancu remus
Ascunderea gunoiului sub pres nu cred ca e o solutie iar daca Bihoreanul a mai ridicat nitel marginile covorului nu a facut rau nimanui. Ce-i drept, nici mare bine nu a putut face. Madam Cavalu e bine mersi. Bodog conduce din nou doctorate intre cate o norma intreaga la Guvern, la Universitate, la decanat, la spital, la nevasta si unde mai vrea el. Poate mai scrie si vreo cateva articole ISI (alea care-i lipseau) si face al treilea doctorat sa fie si el in ordine daca vin altii la putere. Profesorii chiulangii isi vad in continuare de ale lor si studentii-profesori sau profesorii-studenti la fel.
Postat 20 Decembrie 2017, 14:53 de radu
UO, o mizerie mare intradevar, DAR
"la Cluj sau la Timişoara pentru că acolo se face carte", o minciuna de 2 lei
Postat 20 Decembrie 2017, 14:08 de David
O părere
Învăţământul academic din perioada socilistă(formulare corectă că noi nu ajunsesem în comunism )era mai solid şi mai organizat În România exitau vreo 5-6 universităţi şi câteva institute recunoscute în lume; PETROŞANI, PLOIEŞTI, GALAŢI , CONSTANŢA. După evenimentele din 89 s-a sărit calul, înfiinţând-se zeci de universităţi, dacă nu sute. ARAD , ALBA IULIA , SIBIU,ETC,ETC, ETC.Şi la noi funcţionau tot fel colegii cu rang postlceal la Marghita, vadul crişului, Ştei unde au primit diplome foarte multe persoane, care azi ocupă locuri de muncă peste tot, ceea ce explică birocraţia multor funcţionari publici.Este adevărat că şi în Oradea fenomenul nepotismului este în floare, dar criticele jurnalului BIHOREAN NUMAI CONSTRUCTIVE NU AU FOST ŞI NU SUNT LA UNIVERSITATEA NOASTRĂ. Eu citesc mult ziarul UNIREA, dar acolo nu găseşti referiri negative la"universitatea " din ALBA IULIA. Bihoreanul nostru tot timpul a pus beţe în roate lui MAGHIAR care a pus bazele în primul rînd patrimoniale acestei Universităţi şi a făcut enorm pentu ea.
Postat 20 Decembrie 2017, 12:44 de Iancu_Remus
lipire ?
In treaba cu alipirea eu nu cred. Prin extrapolare, ar trebui aplicata si Romaniei, care pare ca nu gaseste solutii din interior si deci concluzia ar fi ca trebuie alipita altei tari ? Sa fim seriosi, doar un ins de varsta a doua poate gandi asa ceva. Si intr-un oras, si intr-o tara, si intr-o institutie sau breasla, generatiile se schimba, unele fiind mai bune, altele mai proaste. Eu sper sa mai existe si sa isi revina si universitatea din orasul nostru. Eu sunt convins ca si alte universitati au aceleasi probleme, dovada fiind articolele din presa nationala. Cele foarte mari probabil ca au aceleasi probleme, insa ata de mari, si numarul celor buni este mai mare si de aceea par ca sunt mai bune. Eu cred ca este o problema a sistemului de invatamant romanesc. Gresita cred ca este si opinia despre calitatea absolventilor de liceu. Chiar daca ne referim doar la cei ce iau bac-ul, cred ca multi nu merita sa il ia, insa de ce nu ii luati in considerare si pe cei care pica bac-ul ? Si aceia trec prin sistemul de invatamant. Solutia nu este alipirea. Ce-ar fi sa se lipeasca Pro TV si latrina 3 ? Sau fcsb cu acs sepsi ? Sau bihoreanul cu crisana :)
Postat 20 Decembrie 2017, 12:23 de oradea_mea_si_a_ta
din secretara-doctor si din sofer-senator
Sedeam amu´s vo´doua seri la un pahar de Courvoisier cu viitorul prefect Palladi si fitzingau´asta ma intreaba: "Maestre, de ce ai refuzat oferta Unchiu-lui cand ti-a propus sa fii Matale Rector UO dupa ce termina El?" Am sorbit incet din pahar, am tras adanc din Cohiba, apoi am suflat fumul pe nas si i-am raspuns: "Eram cat pe ce sa accept, da´numa´pentru ca sa pot sa le dau picioare-n dos la d´alde Cioroiu´de Filip si la ceilalti prefesori din Partid, asa cum le facea Unchiu´de cate ori ii prindea, dar m-am abtinut! Era singura "satisfactie profesionala" a functiei, asa ca am preferat sa-mi continui cariera de Avocat in care reprezint legal infractori decat sa ma manjesc cu bani nemunciti luati pe ore nelucrate si sa risc sa fiu confundat cu clientii mei! Si sa-ti mai spun un secret: Staffu´ UO e bagat pana-n gat in dosare din care nu mai are nici o iesire! Prefer sa le iau banii pe cale legala, fiindca toti vin la mine ca sa-i scap si apoi mai si rad de ei aici la Han "la una mica"! Ei ai inteles baiete "Who´s your daddy now?"
Postat 20 Decembrie 2017, 12:21 de pupinjuristu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON