URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2017, 14:04

Oradea pentru toţi

Oradea pentru toţi foto arhivă Zilele Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu cred că există orădean şi bihorean care să nu fi aflat despre ruptura dintre conducerea Primăriei şi cea a Consiliului Judeţean produsă anul trecut, când PNL-iştii şi UDMR-iştii s-au supărat unii pe alţii, aceştia din urmă făcând brusc stânga-mprejur şi preferând celor dintâi, care le oferiseră viceprimăria municipiului, noi aliaţi, de la care au primit şefia judeţului.  

În aceste condiţii, în care UDMR a propagat teza că politicienii din conducerea oraşului ar fi ignorat, ba chiar au discriminat minoritatea maghiară, decizia municipalităţii de a nu ţine seama de cearta politică şi de a se implica în organizarea sărbătoririi Sfântului Ladislau alături de asociaţia omonimă şi de Episcopia Romano-Catolică, se arată cu atât mai înţeleaptă.

E un semnal limpede, şi cât se poate de oficial, care contrazice povestea că românii şi aleşii lor mănâncă unguri pe pâine. Că minoritatea altădată dominantă în acest oraş nu e nici pe departe nebăgată în seamă, aşa cum susţin politrucii care se îngraşă din voturile ei. O probă că, dimpotrivă, majoritarii de acum pot, aşa cum şi trebuie, să întindă o mână celor care au fost cândva mai mulţi.

La împlinirea a 825 de ani de la canonizarea Regelui Ladislau, considerat întemeietorul legendar al Cetăţii, orădenii sunt îndemnaţi, aşadar, indiferent de etnie, să participe la câteva evenimente de natură religioasă şi laică apte să-i ducă la comuniune. Dacă la cele cu încărcătură religioasă poate că nu se vor înghesui foarte mulţi români, li se vor alătura totuşi unii care au drept numitor comun cu o parte a concitadinilor maghiari catolicismul. Pe de altă parte, cum la procesiunea romano-catolică sunt aşteptaţi 3.000 de participanţi din Ungaria, câştigurile din turism şi serviciile conexe nu vor fi deloc de lepădat, iar de ele pot profita orădenii de toate naţionalităţile şi confesiunile.

Şi mai atractive se arată alte evenimente ale sărbătorii, ca de pildă concertul simfonic cu focuri de artificii programat luna asta la Palatul Baroc, şi mai cu seamă cele stabilite pentru luna viitoare în Cetate, date de veteranii trupei Omega, binecunoscută tuturor din vremea când ne orientam spre vecini antenele televizoarelor chiar dacă nu le ştiam limba, şi de Metropol, cu atât mai mult cu cât cei din urmă vor cânta şi în ungureşte, şi în româneşte.

Într-un oraş care se laudă cu bogăţia etnică şi confesională, în care multe familii sunt rezultatul unor căsătorii mixte şi ai căror copii nu au spaime când îşi definesc identitatea, în care vecinii nu se ceartă din pricina grupei sanguine, un festival precum cel prilejuit de jubileul Sfântului Ladislau poate fi o punte între toţi locuitorii cetăţii şi o ocazie de reafirmare a relaţiilor păstrate fireşti în ciuda încercării unor politruci de a le strica din meschine socoteli electorale. Dorinţa şi disponibilitatea orădenilor de a petrece împreună ar putea avea pentru aceştia puterea unui avertisment: să nu mai plănuiască dezbinări şi nici să nu le mai plăsmuiască.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Care ,,rege"?! Un cotropitor nu-i intemeietor!
Citez din wikipedia: ,,La 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu [viitorul maresal]. A fost cucerită capitala Budapesta, Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat. La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare. La 16 noiembrie 1919, Horthy a intrat în Budapesta și și-a stabilit centrul comandamentului la hotelul Gellért. La 25 februarie 1920, armata română a părăsit teritoriul Ungariei" Credeti ca ungurii sarbatoresc eliberarea Ungariei de sub teroarea bolsevica de catre romani?! Credeti ca depun vreo floare in memoria ostasilor romani care s-au jertfit pt. a-i salva de kun bela si de talharii lui?! Ma opresc aici, mi-e scarba cat de cretini putem fi noi, romanii!
Postat 11 Aprilie 2017, 17:49 de pinonel
Merg maine la vot!
Maine merg si votez Florin Birta !
Postat 11 Aprilie 2017, 15:39 de continental
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON