URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2014, 08:34

Oradea Mare, salarii mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea nu stă rău la accesarea de fonduri europene. Locul II pe ţară, după Iaşi, e chiar onorant. Tot în frunte suntem, însă, şi la cele mai mici salarii. Foarte mulţi bombăne pe motiv că investitorii străini care vin dau salarii foarte scăzute. Dar oare aceştia, sau numai aceştia, sunt de vină?

Când un patron îşi face planul de afaceri, ţine cont de calificarea forţei de muncă din zonă. Niciodată nu vor veni aici constructori de rachete, din moment ce pe meleagurile noastre nu mai găseşti meseriaşi capabili de munci complexe, ci doar nişte gălăgioşi care îşi ascund incompetenţa după nişte diplome luate la apelul de seară.

În Oradea cu greu găseşti strungari sau frezori cu categorii mari, în schimb e plin de intelectuali care au copiat la bacalaureat, care au bifat o facultate cu casca-n ureche şi s-au umplut şi de nişte masterate pe la Marghita.

Dacă şomajul ar fi ridicat, aş înţelege că angajatorii profită de surplusul de forţă de muncă şi oferă salarii de mizerie. Dar la noi şi rata şomajului este mult sub media pe ţară.

Nu-i mai puţin adevărat că la firme mai mici salariile minime pe economie sunt şi o formă de evaziune fiscală, ca reacţie la nivelul extrem de ridicat al impozitării forţei de muncă.

Dacă vrem salarii mai mari, ar trebui ca tinerii să se orienteze spre meserii căutate şi, implicit, bine plătite. Cu diplomă în Relaţii Internaţionale n-ai şanse să ajungi decât cel mult distribuitor de gumă de mestecat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
parerea mea, si cred ca e mai pertinenta ca a ziaristului.
ce minciuna, acest articol! intelectuali cu diplome reale nu au loc in acest oras de muncitori prost platiti si care muncesc ca nebunii pe bani putini. Sunt obisnuiti sa faca asta, sa MUNCEASCA pur si simplu si sa nu mai ceara nimic. Se angajeaza cu norma de 8 ore/zi, tac chitic cand "sefu;"-Dumnezeu insusi pentru ei-, le cere sa vina 12 ore in a doua zi, 16 aore in urmatoarea si le impune sa doarma la lucru din ziua a patra. Nu tu sindicate, nu nimic. Doar patronii atotputernici, avizi de bani si fara nicio consideratie pentru om. BOUL de bataie e exploatat la maxim. Intr-un cartier intreg (IOsia) nu gasesti o librarie, o cafenea mai de Doamne-ajuta, nu gasesti ceva care sa indice ca oamenii astia mai si traiesc....nu doar muncesc ca nebunii. Nici nu ma mir ca ajung sclavii altora, pentru ca sunt sclavii propriei lor conceptii despre viata. Si-n alte orase se nunceste. Dar pe alti bani si niciun investitor nu moare pentru ca a achitat statului sume prea mari pentru angajatii lui. Aici se servesc pe tava astfel de minciuni angajatilor. Vrei cu 700? bine, daca nu, vine altul mai prost ca tine indata. Iar ritmul de lucru e ca in sclavagism. Cu biciul de la spate, doar ca nu la propriu
Postat 03 Martie 2014, 06:50 de anda
Si in alte orase se practica salariul minim pe economie
bihorul (cu Oradea locomotive) e pe penultimul loc din tara la salariul mediu / cap de locuitor. Iar scuza ca se practica salariu minim pe contract + bonus "la negru" nu tzine, fiindca se practica in aceiasi masura in toate colturile tarii. Adevarul e ca la Oradea nu au venit firme puternice ca la Sebes, Timisoara, Cluj, Sibiu etc.
Postat 23 Februarie 2014, 21:13 de salariu
oradeni mexicani
"If you pay peanuts, you will have monkies" - asta au spus-o niste occidentali, veniti sa instruiasca palmasii dintr-una din multinationalele de pe Borsului (cineva sa-i traduca si lui nea ziaristu')
Postat 22 Februarie 2014, 21:49 de vasi
Cum e munca asa salariul! Si invers!
.
Postat 22 Februarie 2014, 18:35 de Strattera
Rusine pentru politicieni de Bihor
salariile sunt penibile in Oradea, si sa lasam vrajeala asta cu 800 de lei pe fluturas si inca 2000 pe langa ca nu tine stim toti e valabil eventual in maxim 10% din cazuri in parcurile sclavagiste salariul e minim pe economie, adevarul ca suntem cu salariile cele mai mici din tara, RUSINOS
Postat 21 Februarie 2014, 11:09 de Gelu
salarii indecente, prea mici, mult prea mici
@David - salariile sunt de vina, de toata jena si tot jegul si bataia de joc. Cum de n-ai realizat asta domnu\' David???!!! probabil esti un masochist inconstient, indoctrinat prea profund de saracia asta
Postat 21 Februarie 2014, 08:48 de veghe
.
nu salariile sunt de vina in Oradea ci faptul ca 95% sunt trecuti pe cartea de munca cu minim pe economie pencand in mana iau 2000-3000 de lei pe putin. Ca doar trebe sa fi prost sa nu vezi cati bani au oamenii, cum se imbraca cu ce masini umbla, cat de aglomerat e orasul etc... Din 800 de lei pe luna nu iti permiti sa pornesti masina, nu iti permiti nici sa o ai... Asa ca statisticile astea sunt niste povesti putin importante.
Postat 20 Februarie 2014, 14:04 de David
bine punctat
Bine punctat la fraza că la firme mai mici salariile minime pe economie sunt şi o formă de evaziune fiscală.De pilda eu sunt angajat cu salar minim pe economie, dar de fapt castig 3000 ron lunar :-))) hahahaha, de ce sa dam bani la stat sub forma de impozite?Pentru ce???Ce primim in schimb de la stat???
Postat 19 Februarie 2014, 23:52 de oradean
@/omu/
pt ca se accepta sa se lucreze pe salarii micii. pastronii autohtoni sau straini stiu acest lucru si din cauza nu exista o piata a muncii (salarii) sanatoasa. ei stiu ca omul e obligat sa munceasca si pe bani putini, presat fiind de cheltuieli. altfel, tu esti un ****, gunoi, un cretin frustrat din tagma ciomarlanilor din pusta falita care se uita cu ochii rosii de ciuda si ura la avutul altora ! ai inteles, mah, escrocu' ? hehehe....
Postat 19 Februarie 2014, 21:49 de Contractor
pircea ghirila + incompetenta crasa = LOVE
Bai, nea pirciocu', tu vorbesti de incompetenti care au absolvit o scoala si nu sunt buni de nimic in meseria respectiva ?!? poi, tu nu ai facut o alta meserie (scoala), decat aceea in care te tarai, pt ca de profesat nu poate fi vorba, in cazul tau. la cat esti de mascarici, incurci frana cu ambreiajul ! cum ai fost facut "ziarist" ? la apelul bocancilor !!!!!!!!! esti o nulitate in bransa. nu esti insa in faliment (INCA), pt ca scriu astialalti. s-ar putea insa sa nu-ti tina prea mult figura. adevarul e ca nu esti bun de nimic. esti doar o sluga nenorocita, hudemerista !
Postat 19 Februarie 2014, 21:42 de ISO 9000
sefu
Problema e alta ...oamenii , indiferent de studii, sunt foarte neseriosi.atat angajatorul cat si angajatul. nu exista fair play. nu stii sa faci ceva...inveti ....si vei fii rasplatit.dar unul nu vrea sa invete celalalt nu vrea sa plateasca. asa ca e chestie de seriozitate, civilizatie.
Postat 19 Februarie 2014, 21:04 de omu
ttt
dar cine vrecti sa va dea salarii marii??...fratii micula?,sau firmulitele de 2 lei autohtone care numai dupa evaziune umbla?,...oricat de multe milioane ar avea acesti patroni salariile nu le vor mari decat : obligati sau intr-un mediu concurential pe fiecare post
Postat 19 Februarie 2014, 15:44 de John
bine le mai zici, mai mirciulica
nu sunt unul dintre admiratorii tai, dar trebuie sa recunosc ca uneori le potrivesti. iar cand ai scris ca in oradea nu gasesti meseriasi adevarati "ci doar niste galagiosi care isi ascund incompetenta dupa niste diplome luate la apelul de seara" parca te-ai fi uitat in oglinda. in rest , ce sa zic, sunt de acord ca decat absolvent de drept dar vanzator in abc, mai bine un electrician stapan pe meseria lui.
Postat 19 Februarie 2014, 14:42 de al
@oradean
Esti intr-o mare eroare cu tot ce ai scris. UTe rog doar atat: Intreaba-te cand ai fost ultima oara pe Borsului? (chiar mai e si altceva acolo in afara de coreeni, desi intotdeauna e loc de mai bine stim asta) + http://sebpo.ro/index.php/avantaje SI MAI DA SI UN OCHI AICI: http://sebpo.ro/index.php/companii-partenere MAi las-ne ci obsesia coreenilor, chiar daca, recunosc, intr-un fel te inteleg. Apoi scrie-ne daca vrei cateva comentarii obiective.
Postat 19 Februarie 2014, 11:41 de Alex
@alex
ha ha ha: daca citetesti articolul atent o sa vezi ca nu avem asa de multi someri, deci nu asta e problema. Despre bursa pe care o ofera parcul Eurobussines afla ca este subventie de la statul roman (undeva la 200 ron) si probabil mai da si orasul ceva, fapt pentru care viitorul absolvent va fi recompensat cu salarul minim pe economie la coreenii de pe Borsului. Mersi de "sfaturi" si de vorbele "intelepte" dar cred ca Oradea merita si poate ceva mai bun.
Postat 19 Februarie 2014, 10:58 de oradean
Bani
La salar de 1200 ce meserias cred angajatori ca gasesc?
Postat 19 Februarie 2014, 10:46 de Tibi
@VASI + oradean
@VASI: Lasa sa fie toti someri du diplome. Ai dreptate. Scoala profesionala din cadrul Eurobueinss ofera din start o bursa decenta pentru un copil practic, plus posibilitatea de a primi job dupa ce ai abolvit. @Oradean: Asta e capitalimsul. Bunadimineata! Nu iti convine si crezi ca meriti mai mult, mergi unde esti apreciat. Dar tu stai prin Oradea nu? E usor a comenta dar sa punem osul e mai greu!
Postat 19 Februarie 2014, 10:36 de ALEX
hai nu zau
Hai nu zau? Care investitori se plang? Cei care sunt aici deja si le convine ca oradenii accepta salarii mizere? sau cei care ar veni dar nu avem mana de lucru scolita? Cei care au investit deja, au studiat bine zona si piata muncii si au stiut pentru ce vin. Dati-ne un exemplu de firma in Oradea care plateste un salariu decent (macar jumatate peste minimul pe economie) si nu gaseste angajati calificati.
Postat 19 Februarie 2014, 10:15 de oradean
da..
Domnule Chirila, iti recomand sa-ti indrumi de pe acum pe ai tai copii si nepoti catre scoli profesionale, ca sa fii un exemplu pentru Oradea si ca sa aiba evazionistii de pe Borsului forta de munca calificata.. Vom fi mandrii de tine
Postat 19 Februarie 2014, 10:01 de vasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON