URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2017, 12:25

Oradea fără Bucureşti

Oradea fără Bucureşti Foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au venit miniştrii de la Bucureşti şi au deşertat sacul cu bani pentru bihoreni. Bani pentru amenajările de la Muzeu şi pentru Drumul Apusenilor care va face din Bihor o adevărată Vale a Prahovei. E bine că măcar judeţul, rămas evident în urma municipiului Oradea la capitolul dezvoltare, primeşte semnificative infuzii de capital.

Chiar şi Oradea a beneficiat de ceva fonduri. A cerut 40 milioane de lei pentru gaz şi a primit 4 milioane, cam cât Gura Humorului, şi de 4 ori mai puţin decât Aradul sau Bacăul. Buni, totuşi, şi banii ăştia...

La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.

Sigur, Guvernul s-a angajat să compenseze sumele pierdute, dar felul în care o va face rămâne la latitudinea sa. Optica se vede după modul cum a împărţit banii pentru gaz, orădenii fiind la coada clasamentului, pentru că nu corespund profilului de electorat dorit de clica de la Bucureşti.

De când un grup important de oraşe au demonstrat că se pot descurca fără ajutor guvernamental, politicienii au intrat în panică, deoarece pentru ei descentralizarea înseamnă lipsa accesului la resursele locale. Or, fără bani care să poată fi împărţiţi discreţionar sau pur şi simplu furaţi, politica de pe Dâmboviţa nu mai are niciun farmec.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Bun titlul, dar incomplet
,,Oradea fara Bucuresti si fara mafia pnl!" Sau intr-o formulare concisa ,,Oradea fara usl!"
Postat 15 Decembrie 2017, 12:58 de pinonel
elev birtinez..valea la linms tzaranul,apa calda se opreste loaza!Sictir!
Linje ,linje apa nu mai e...!
Postat 14 Decembrie 2017, 08:55 de grigore
@tds
... Pune mana si invata sa scrii, cand termini clasa 4-a mai vborbim. PS Imi iubesc orasul, adulator de penali puscariabili. Si sunt mandru de cum se dezvolta.
Postat 13 Decembrie 2017, 16:31 de elev
Un nonsens in prag de Centenar
Cred ca mai degraba Bihoreanul nu mai are nevoie de Chirila.
Postat 13 Decembrie 2017, 10:31 de OradeanADN
Pt dl manu144x
...nu vamesii in sine ci investitiile facute de stat in institutii de invatamant (inclusiv scoala de vamesi si politisiti de frontiera, sorbonica, centrul Nato etc) tin orasul in viata, ofera salarii din care supravietuieste mediul privat (magazine, restaurante...si alti ofertanti de servicii)...ca in afara de servicii productie nu prea este. Nu a spus nimeni (eu nu cel putin) ca ar fi rele sau nemeritoase "cosmetizarile"...doar ca ele nu inseamna dezvoltare, sau ma rog...nu dezvoltarea care ar permite o atitudinea plina de superioritate provinciala pe care o are dl Chirila fata de "mitici". Nu am spus ca primarul actual ar fi rau...dimpotriva ai nevoie de un curaj enorm sa accesezi si sa implementezi atatea fonduri. Pentru cel care il admira pe Ceausescu il rog sa faca o comparatie intre palatele de pe Corso si cusitile de beton din Iosia & Nufarul (definitia perfecta a saraciei) e adevarat ca nu o fi de vina Ceasca in persoana cat sistemul, custile sunt cam la fel de la Vladivostok pana in Germania de Est.
Postat 13 Decembrie 2017, 10:13 de Cleopard
pt dl Poiu
...nu am nici o frustrare legata de Celestica...e buna, ofera un mediu de lucru curat (chiar occidental) in care muncitorii cu 8 clase stau in saboti si ciorapei albi spre deosebire de fostii muncitori de la Infratirea care stateau in parf si in ulei. Chestiunea e ...ca un oras nu se poate dezvolta doar cu firme a la Celestica care ofera locuri de munca necalificate platite cu salariul minim.
Postat 13 Decembrie 2017, 10:05 de Cleopard
ELEVUL DIN CARE IESE CULTURA
@elev: Acum sigur ți-ai dat seama, ADULATOR BOLOJANIST, că acel " ă " este în plus. Corectez acum eroarea de tastare ( care nu este una gramaticală ) ! Deci, PUS-O !
Postat 13 Decembrie 2017, 09:07 de TDS
E funny :)
E funny sa vezi atatea nulitati psd-iste care se dau de ceasul mortii sa nege o realitate incontestabila. Oradea se dezvolta, se schimba la fata, prospera. PS tds, esti un incult analfabet, o dovedesti ori de cate ori iti versi dejectiile pe aici. Paus-o din ce limba este? Una doar de tine inteleasa, incult rautacios adulator de psd. Hai sictir.
Postat 13 Decembrie 2017, 08:48 de elev
Nulitati.
Parlamentarii bihoreni sunt monumente de ineficienta si incompetenta.
Postat 13 Decembrie 2017, 08:30 de Iosca
@cleopard
Ai tu o frustrare legata de Celestica. Tot incerci si nu te vor, asa-i? Culmea, nici Plexus nici Eber (management ex Celestica). Faist (tot ex Celestica cel putini 2 daca nu 3 top manageri) nu te cauta nici ei... Vezi ce usor e sa citești omul? Hai, nu dispera, Connectgroup nu mai are ex Celestica la conducere, iti pun eu o vorba buna daca vrei. Mama, da multi frustrati mai sunt in legatura cu Celestica. Da e usor sa zici din auzite barfe purtate in stânga si in dreapta de alti frustrati. Iar despre Oradea fara Bucuresti, de ce nu? De ce sa aruncam cu bani la fiarea sau la restul miticilor cand ne mai putem repara noi una alta. @windos: corpas, tu esti? Parca dupa texte tu ai fi
Postat 13 Decembrie 2017, 06:46 de poiu
Astea lucruri ..sunt vechi
..cu împărţitu neechitabil al fondurilor,încă de dinainte de 90 cred că se proceda tot aşa..
Postat 13 Decembrie 2017, 01:05 de crisan
Manu144x
Ai dreptate. Tara asta a avut 2 perioade bune, in vremea lui țepeș si ceaușescu. E o mentalitate de balta si de LINGAI asta suntem . Sunt de parere ca daca Bolojan face liceală cu sanmartin si Osorhei o sa bage metrou in ORADEA. Ca suprafață am fi mai mare ca bucureștiul ca populație rămâne de văzut, doar daca face primăria locuințe sociale si aduce populație. Dar unii care comentează nu au mai mult de 17 ani si nu stiu ce a fost oradea , cum si cand sa dezvoltat. Nu-mi plac comuniștii dar imi place Ceaușescu. Bolojan nu cred ca are legatura cu comuniștii dar imi place ceea ce face.
Postat 13 Decembrie 2017, 00:07 de Sandu1201
Latraii separatisti, josnici.
Cand indivizii vad ca nu le tine gargara separatista, ii injura si insulta pe romani.
Postat 12 Decembrie 2017, 23:17 de Control_Room
nu merităm aşa primar.
Din păcate, Oradea nu merită asemenea primar, sau conducere. Citind comentariile p-aici zilnic, ce mentalităţi văd...e trist. Nimic nu poate mulţumi românul, el vrea doar să-i fie pus pumnul în gură ca pe vremuri, pe vremea lui moş nicolae, când era ordine şi disciplină. Trist că atât am evoluat, mai ales că ne dăm mari că suntem oraş vestic, transilvănean. Unul laudă că şcoala de vameşi ţine oraşul, câtă gândire economică de doi lei să ai să crezi că vameşul care e angajat al statului produce ceva pentru societate. E ca şi deştepul care zicea că dacă măreşti salariile la stat, creşti şi încasările la buget din contribuţii. Proşti, dar mulţi. Vrem nu vrem, investitorii se uită la "cosmetizările" astea de suprafaţă. Vine, vede oraşul, îşi face o anumită părere. De-asta nimeni nu face supermarketuri în Ferentari de ex, chiar dacă e capitală. Contează enorm şi aceste cosmetizări, chiar dacă efectele nu sunt imediate. Înţeleg că trebuie să se facă opoziţie, şi că ordinul de partid e ordin de partid, no comment, dar să fie opoziţie constructivă, ceva concret, nu doar lozinci, suntem în 2017 totuşi.
Postat 12 Decembrie 2017, 19:13 de manu144x
Chirilic articol!
Ar fi binevenită şi subtitrarea.
Postat 12 Decembrie 2017, 19:09 de eutanasiu
#rezist are de acum si la Oradea un "fin observator" ...
Chirila Mircea e numele lui si crede ca intelege cum se gestioneaza administratia publica locala !?! Si el, precum toti cei ca el ... niroc ca sunt in minoritate, crede ca turnatul betonului este esenta dezvoltarii !?! De parca scoala oradeana ar naste numai genii, de s-ar fi dus vestea pe mapamond !?!
Postat 12 Decembrie 2017, 16:02 de WinDos
:-)
...Daca Bucurestiul ar taia finantarile pt Sorbonica, Scoala de politisiti de frontiera, unitatile militare, servicii publice, pensii (multe pensii speciale ca urmare a nr mare de unitati militare) etc, etc...sunt curios din ce ar mai trai orasul?...din Celestica?
Postat 12 Decembrie 2017, 15:57 de Cleopard
De departe...
De departe avioanele sunt foarte mici iar lucrarile arata bine. De aproape.......... DEZASTRU!!! Toate luate la rand sunt cu MARI problem care se vor rezolva cu reparatii din buzunarul contributorului!!! Nu va fie frica muncitorii oradeni o sa aiba de lucru(de reparat) vesnic dupa birtinez!!!
Postat 12 Decembrie 2017, 15:53 de scortosul
Idei putine si fixe.
Nu e o noutate. Nenea asta are idei putine si fixe. De ani de zile face acelasi lucru. Daca impozitele cresc e de vina Bucurestiul. Daca impozitele scad e vina Bucurestiului. Daca e un an ploios sau unul secetos, etc, e vina "miticilor". Cunostem poezia. Astfel de chestii debiteaza si sabin gherman, latraul separatistilor.
Postat 12 Decembrie 2017, 15:50 de Control_Room
"erectii" nejustificate
..."La actualul nivel de dezvoltare"...probabil domnul Chirila confunda dezvoltarea reala bazata pe influx de populatie si productie sanatoasa cu "cosmetizarile" pe bani europeni (...nu ca nu ar fi bune si necesare). ....cele cateva grupuri de turisti nu rezolva problema turismului, pe "Corso" magazinele sunt fie inchise fie adapostesc pacanele fie "zdrente" (a se citi second hand). Ce produce azi Oradea ca sa stea pe piciorusele ei si sa scoata limba Bucurestiului? Celestica...? ofera lucuri d emunca necalificate cu salarii cel mult alternative la somaj. "Motorul orasului" Sorbonica...traieste tot din banii de la "centru"...din locuri bugetate.
Postat 12 Decembrie 2017, 15:42 de Cleopard
Tds
Multumim partidului pe care-l lingi, pt banii dati la județ. Stai linistit ca la ORADEA mare , Bolojan e primar pe viață. Cat despre județ e bine cu psdescu ca se vede diferența între ȚĂRAN si orășean.
Postat 12 Decembrie 2017, 15:24 de Sandu1201
FII FĂRĂ GRIJĂ
@demosȘ Nu mă înec, am grijă să fie moale !
Postat 12 Decembrie 2017, 13:27 de TDS
@tsd
Tsd, esti cel mai mare mancator de *, vezi ca te ineci, ai grija cum infuleci.
Postat 12 Decembrie 2017, 13:20 de demos
bun articol
doare Tds prostia asa-i ? dupa cativa retelele de termoficare nici nu trebuiau schimbate. Din cauza celui de-al doilea mandat a lui Basescu asistam de 5 ani la o dictatura parlamentara care nu va duce la nimic bun...Momentan conduc hotii,trist...
Postat 12 Decembrie 2017, 12:45 de suporter_oradean
ERATA
...pus-o....( iar titlul e ORIBIL pentru că CENTENARUL ! )
Postat 12 Decembrie 2017, 12:31 de TDS
ORIBIL TITLU
Dar cine a păus-o pe draga Oradea să ardă gaz?
Postat 12 Decembrie 2017, 12:30 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON