URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2017, 11:56

Oradea cea premiată

Oradea cea premiată Foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu ştiţi, locuim în cel mai sigur oraş din ţară şi suntem pe locul trei la categoria localităţilor cu costul cel mai avantajos al vieţii, punctajul fiind făcut în baza unor interviuri luate locuitorilor.

Nu ştiu câtă credibilitate au aceste clasamente, dar putem face un inventar al plusurilor şi minusurilor administraţiei locale. Duşmanii au destulă muniţie: Dealul Ciuperca a luat-o la vale, drumul expres nu a putut penetra Depoul, conductele vechi lasă orădenii fără apă caldă şi căldură, în Parcul Industrial salariile sunt modeste, Piaţa Unirii e hâdă, iar Bolojan însuşi e un tip despotic şi nesuferit.

Există şi contraargumente, că doar 200 milioane de euro investite în urbea de pe Criş nu puteau să nu lase urme. Oare cum ar fi arătat oraşul dacă aceste investiţii nu ar fi fost făcute? Aveam în continuare un CET distrus şi poluant. În locul celor 4.000 de noi locuri de muncă am fi avut tot atâţia şomeri. Ciuperca ar fi fost în continuare un loc plin de bălării, iar Ştrandul municipal aceeaşi veche scăldătoare ca acum 40 de ani.

Elevii de la Partenie Cosma ar fi învăţat tot în două schimburi, pe Centură am fi circulat la fel de prost ca în Bucureşti, Cetatea ar fi rămas o ruină, iar Piaţa Unirii un loc unde zeci de mii de orădeni s-ar fi adăpostit la umbra a nouă stejari.

Până la urmă, la Oradea nu se întâmplă minuni. Ceea ce face administraţia ţine de normalitate. Dar mergeţi în oraşele de pe ultimele locuri din clasament, să vedeţi de ce am ajuns pe podium!

Foto: Ovi D. Pop

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Oradea cea premiata ...":.punctajul fiind făcut în baza unor interviuri luate locuitorilor."
"Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile"(Stalin).Parca pe la mitingurile atat de apreciate de unii,se striga,cu manie proletara, spontana, "Jos ciuma rosie".Nu ne plac conducatorii rosii,dar sustinem politica si moravurile acestora. Deci,nu conteaza cine a fost intervievat,conteaza cine a realizat montajul interviurilor.Asa da!Curat murdar coane ...Ilie. Trei, patru autovidanjere,obligatoriu trebuie sa intervina saptamanal, pentru golirea canalelor de apa menajera de pe strada Independentei si Piata Unirii,in urma "investitie grandioase",cu iz de kkt, infaptuite de ordonatorul principal de credite pe Oradea,Ilie Bolojan. "Oare cum ar fi arătat oraşul dacă aceste investiţii nu ar fi fost făcute?" Decat zece lucruri rele,mai bine unul,dar bun,pentru ca ce este facut rau, te va costa inzecit sa-l repari,dar ca unul nou nu va mai fi niciodata. Va ramane o.... carpeala.Oradea de azi,Oradea "lucrului bine facut".....o carpeala.
Postat 09 Martie 2017, 01:08 de platona
@shogun
Oradea de acum 10-15 ani nu era nici in UE si nici in NATO. Hai sa nu comparam mere cu prune. Si sa nu uitam ca Oradea mereu a fost marginalizata de Bucuresti si tratata doar ca o vaca de muls. Ceea ce se intampla acum ne apropie de normalitate (ce-i drept, cu costuri nejustificat de mari.. )
Postat 08 Martie 2017, 23:57 de User anonimizat
Betăr...
Decât în Oradea de acum 10-15 ani, mai bine în Oradea de acum.
Postat 08 Martie 2017, 23:27 de Shogun
Cat costa Agentul Termic?
Cel mult 30 de bani per postare. Atata costa.
Postat 08 Martie 2017, 14:15 de Neutryno
AgentulTermic, cat costa agentul termic ?!?!
Stim demult ca avem si cel mai jenant agent termic.
Postat 08 Martie 2017, 07:22 de FaBULA
daca nu stiti...
...locuim in cel mai jenant oras din tara: impozite astronomice, amenzi cat incape (de parcare, de nesimtire, de cretini ajunsi primari si consilieri etc.), cele mai mici salarii din tara, lipsa cvasitotala de evenimente culturale serioase, cea mai proasta administratie publica din Romania, dealuri care se surpa la cea mai mica adiere, sosele care nu duc nicaieri, bataie de joc constanta la adresa cetatenilor, si lista ar putea continua !
Postat 07 Martie 2017, 22:34 de AgentulTermic
@ decalog
Spui ce spui dar te blochezi la pomeni, propaganda, abuz in serviciu si asistati sociali. In caz ca nu stii, afla ca Oradea are printre cei mai putini someri din tara cu toate ca salariile sunt mizere si ne plaseaza la coada clasamentului. Iti mai amintesc ca administratia locala chiar daca nu da pomeni electorale, oradenii nu stau cu mana intinsa si nici nu asteapta ajutoare sociale, ba au mai si votat de 3 ori acelasi partid (primar) cu toate ca viata lor nu s-a prea schimbat in bine. Faptul ca exista si voci critice, nu inseamna ca se doreste o viata de mahala sau de favela asa cum spui tu. Ca inca exista localitati inapoiate, nedezvoltate sau cu buda in curte, nu ne face cu nimic mai presus. Tot ce inseamna dezvoltare pentru unii (se mai si bat cu caramida in piept pentru asta, de parca ar fi venit cu bani de acasa), in alte parti inseamna normalitate, normalitate care in Oradea costa al naibii de mult.
Postat 07 Martie 2017, 17:15 de User anonimizat
Caut
Tot caut articolul ala cu "Oradea - orasul cel mai bine platit din tara" si nu il gasesc. Daca il gasiti voi, sa imi dati un mesaj!
Postat 07 Martie 2017, 15:33 de linux4ever
grea alegere..
Normalitatea e la rang de performanta in Oradea dintr-un motiv simplu: avem o Tara in care jumatate din populatie locuieste in imobile fara apa curenta si canalizare! De aici in colo nu are rost sa intram in detalii! Cum sa convingi concetatenii acestia sa accepte standardul minim de civilatie si de igiena? Cum sa aiba acesti cetateni pauperizati si alienati o parere buna despre o administratie care investeste in infrastructura si nu in "pomeni+propaganda+abuz in serviciu"? Cum sa-i convingi pe acesti oameni ca un loc de munca e mai bun decat un ajutor social? Cum pot acesti oameni sa lucreze ceva cand ei au ca "model in viata" smecherii de TV pe care-i asculta seara de seara cu "senzational, exploziv, exclusiv, si alte partzuri de sorginte A3-RTV-B1-TVR? Pentru acest "lumpen-proletariat" din vremea lui Marx-Engels teleportat in "Teleormanul romanesc fara garduri" care are reprezentanti vocali si in Bihor nu mai vedem nici o speranta: ei sunt slugile care-si merita soarta mizera! Pentru cei care inteleg faptul ca Administratiile sunt in slujba Cetateanului si ca acestea trebuie luate la intrebari, dar si faptul ca munca si rezultatele merita respect si se pot obtine numai prin solidaritate si bun simt, vedem speranta: suntem liberi si de noi depinde in ce fel de Tara vrem sa traim. De noi depinde in ce fel va arata Oradea: ca un ghetou, ca o mahala, ca o favela plina de asistati social care se "vand" pe o fasole o data la patru ani unor politruci corupti, agramati si pusi pe capatuiala, sau ca un oras viu cu viata economica, cu viata culturala, cu viata sociala, cu viata sportiva, cu institutii care functioneaza fara cozi si fara spaga, cu politicieni cinstiti si cu locuitori multumiti ca ziua de maine le promite un viitor alaturi de copiii lor intr-un oras de calitate europeana.
Postat 07 Martie 2017, 14:46 de decalog
ha ha ha
Hai sa zicem ca e ok sa mai scoti in evidenta niste realizari in momente de rastriste (ca-i campanie electorala sau ca e o perioada mai putin fericita pentru partidul primarului.. nu conteaza) dar sa vii cu niste rezultate dubioase in urma unor sondaje obscure (apropo: cati oradeni pot sa jure cu mana pe inima ca au participat la acele sondaje) mi se pare aiurea. Faza cu locul 3 la costul vietii ma face sa rad.. sau sa plang.. Rusine.. Mai lipseste sa aduceti niste ode conducatorului iubit plus niste executii publice (in piata unirii bineinteles) a celor ce se opun sistemului.
Postat 07 Martie 2017, 14:06 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON