URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2016, 09:32

Opt kile de cârnaţi

Opt kile de cârnaţi foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu 26 de ani în urmă, pe 20 mai 1990, românii abia ieşiţi din dictatură aveau primele alegeri libere. După o campanie cu multe convulsii, ce avea să se încheie de fapt la aproape o lună după scrutin şi foarte violent, prin marea mineriadă din 13-15 iunie, Duminica Orbului i-a dat câştigători cu 67% pe cripto-comuniştii Frontului Salvării Naţionale.

Începutul democraţiei noastre a fost original, cum spunea Ion Iliescu, tătucul PSD. Cu totul altfel decât în toate celelalte ţări comuniste, cu excepţia URSS. De unde în decembrie ’89 România era privită cu simpatie şi încredere de Europa, ne-am ales brusc cu eticheta de ţară bananieră, unde tribul cu ghioage le extermină pe cele fără. În vreme ce tovarăşele de lagăr Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia au luat-o curajos spre reforme reale, eşalonul doi al vechii noastre nomenclaturi ne-a ţinut pe loc cu o lozincă pe care o fredonăm astăzi în mii de forme: "Nu ne vindem ţara!".

Dacă în 1990 la TVR era ceaţă, şi de-asta nu transmitea adevărul despre Piaţa Universităţii şi mineriadă, televiziunile de acum, cu o excepţie, servesc exclusiv abureli. Şi chiar dacă între timp Europa ne-a trimis şi ajutoare, şi investitori care au repus pe picioare întreprinderi ruinate de cei ce ne îndemnau să nu ne vindem ţara, chiar dacă ne-a primit la muncă şi la studii, ba s-a trezit cu noi inclusiv la furat şi la cerşit, după aproape trei decenii am ajuns din nou la convingerea că tot Occidentul, cu agenturile lui, este de vină.

În tinereţe am lucrat la o redacţie din Cluj vandalizată pentru că, zicând un adevăr, era contra "poporului", a valului. Puhoaie de români se înghesuiau la ghişeele Caritasului (ce pervers botezat aşa!) patronat de Papa Stoica, să depună câte 20.000 de lei ca să scoată după trei luni 160.000, iar ziarul încerca să explice că nu poţi băga în maşina de tocat un kilogram de carne ca să scoţi pe partea cealaltă opt de cârnaţi.

De atunci, mulţi români au umblat prin lume, au sute de programe TV şi internet nelimitat, dar mulţi au rămas totuşi la credulitatea (sau lăcomia?) prostească a anilor ’90. Credem tot că "partidul", "statul", ne "dă" salarii, pensii, ajutoare, şi tot ce trebuie să facem e să nu-l deranjăm, iar în particular să ne rugăm ca noul Caritas, întreaga Românie de azi, să nu crape pe generaţia noastră, să nu moară înainte să ne luăm noi cele opt kile de cârnaţi.

Alegerile tocmai încheiate au putut să pară numai despre promisiunile PSD, neputinţa PNL, obrăznicia UDMR, impetuozitatea USR, perfidia ALDE, isteria PRU şi - era să uit - răutatea Occidentului. Eu cred, însă, că au fost şi despre cum continuăm să ne amăgim, despre cum tot felul de Ilieşti şi Stoici se reîncarnează în Oprişani, Hrebenciuci, Ponte, Tăriceni, Fenechii, Chiţoi şi Verestoy. Pe care, culmea, îi compătimim că-s persecutaţi în timp ce ne iau kilul de carne de pe masă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Chilipirgiii !
Aceste alegeri au reflectat bine masa de alegatori. Tot aceiasi de o parte, si din ce in ce mai putini de partea cealalta. Nici nu aveau cum sa fie mai multi. Doar 4 ani de zile sunt de cand s-a imperecheat stanga cu dreapta. Si cum o mana spala pe alta, scaldandu-se in ape murdare, rezultatul e previzibil si vizibil. Tot un drac, si una si alta. Chilipirgiii freamata excitati ravnind la cele 8 kile' de carnati promise. Ce conteza ca sunt facuti din 40 kile' de carne. Daca apuca, dupa ei potopul. Daca nu, asta e! C-asa-i in...Caritas, Bingo, Loto,etc!
Postat 14 Decembrie 2016, 16:00 de Ardelenea
Masina de tocat carne
Din moment ce studentimea se umileste (singura de fapt )sa stea la cozi fara nici o noima la CFR Bucuresti si poate si in alte locuri, ca la "cratitele " si oalele parintilor lor "doua la pret de trei ' , treaba-i clara. Sechelele comunismului de indobitocire totala persista si chiar se agraveaza. Ptr. cat timp ? Numa' Cel de Sus stie, vorba domnului Negrut.
Postat 12 Decembrie 2016, 14:22 de Iness
Domnule Adrian Criș
Astăzi , luuni 12 decembrie 2016 , Oradea are un primar PNL care a câștigat î fața PSD-ului în Oradea cu 2% dar a câștigat.Deci domnul Ilie Bolojan rămâne primar al Oradiei încă aproape 4 ani , mai puțin acuma. În momentul de față , avem guvernul României condus de Dacian Cioloș care poate rămâne până după anul nou În aceste condiții , Bolojan câștigând în Oradea , și noi aici locuind , ce vă neliniștește ? După mine e o înfrângere a PSD-ului că n-a câștigat în Oradea nici acum
Postat 12 Decembrie 2016, 10:52 de vocilebihoreanului29
Dezvoltarea PNL :
Cu buldozerul în străzile Avram Iancu și Sucevei ! Neasumarea unei mia colpa morale pentru ciotirea fostului Deal Ciuperca Ce s-ar fi întâmplat dacă ne uneam cu Sânmartinul ? Adio păduri , salut parc.După 25 de ani în viitor , copiii s-ar fi întrebat unde sunt parcurile și spațiile verzi ? Le-am fi răspuns că acuma există doar parcuri industriale În momentul de față , deși neînvins în Oradea , primarul Ilie este foarte instabil ! Va accelera cu tiranie în a distruge străile de care am vorbit , air în loc de deal verde , vom avea betoane.
Postat 12 Decembrie 2016, 10:07 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON