URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2011, 09:05

Oameni de ispravă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-unul din cartierele oarecare ale Oradiei, doi călugări fac, cu modestie, dragoste şi tenacitate, o adevărată lucrare de recuperare şi de afirmare a omeniei din fiecare persoană cu care intră în legătură.

Veniţi unul din Sălajul lui Iuliu Maniu, iar celălalt din Neamţul lui Ion Creangă, preoţii Florian Gui şi Mihai Fechetă au reuşit să adune în biserica lor din strada Cazaban o mulţime de credincioşi de toate vârstele, dar mai ales s-o facă o biserică vie, deschisă lumii, prezentă în viaţa comunităţii, atentă la nevoile ei materiale şi sufleteşti.

Patronată de o congregaţie al cărei principiu este "Faceţi binele totdeauna, răul niciodată, nimănui!", parohia e o "organizaţie" cât se poate de implicată social. Se îngrijeşte de un liceu, urmându-şi călăuza spirituală, pe Sfântul Luigi Orione, care spunea că tinerii sunt "comoara cea mai de preţ a familiei şi a societăţii" şi că "după modul în care sunt educaţi ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine". Vara, aici vin învăţătoare care îngrijesc copii pe care părinţii nu au cui să-i lase când ei se află la serviciu, iar şcolile şi grădiniţele sunt închise. Tot aici, şi tot benevol, lucrează asistenţi sociali îngrijind bătrâni suferinzi de boli şi singurătate. Cei doi preoţi coordonează, de asemenea, o organizaţie de cercetaşi, cu care merg în tabere, învăţându-i că frumuseţea lumii a fost lăsată de Dumnezeu, iar datoria omului e s-o păstreze şi pe vârf de munte, dar şi în spatele blocului.

O dată pe lună, merg la groapa de gunoi, unde trăiesc cele mai de la marginea omenirii fiinţe umane, ducându-le haine şi de-ale gurii, şi tot o dată pe lună nu se sfiesc să aducă nefericiţii în propriul lor cămin pentru o baie şi o masă caldă. Toate izvorăsc din convingerea că nimeni nu trebuie întrebat dacă are un nume, o religie sau un crez politic, ci doar dacă are vreo suferinţă, întrucât "caritatea noastră nu închide uşa nimănui".

O operă durabilă a părinţilor este, însă, şi pelerinajul anual pe care, împreună cu o mulţime de tineri, îl fac "per pedes apostolorum", încă din 2000, la Zidul Plângerii Româneşti: închisoarea de la Sighet. Un drum iniţiatic, valorând cât o şcoală întreagă. Parcurgând 165 de kilometri prin arşiţă şi ploaie, dormind în şuri şi sub cerul liber, mâncând din desagă sau la ţărani binevoitori, pentru ca la capătul pelerinajului să participe la o liturghie în amintirea marilor personalităţi ucise în Gulagul autohton, cei doi preoţi duc, cu copiii "lor", o cruciadă pentru adevăr, pentru credinţă, memorie şi patriotism, pentru valori ce par uitate, formând astfel conştiinţe şi întărind caractere.

"Trebuie pornit de jos, trebuie identificate şi promovate valori. Şmecheriile te înalţă pentru o zi, dar te coboară apoi definitiv", spunea o dată părintele Florian. Eu cred că prin ceea ce fac stimulaţi de cei doi preoţi, copiii "lor" sunt motiv de speranţă pentru ziua de mâine. Sunt convins că asemenea tineri nu vor da nimănui în cap, ci îi vor ajuta pe năpăstuiţi şi îi vor ridica de jos. Copiii aceştia pot fi soarele zilei de mâine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
buna radiografie
@Blue: ai surprins foarte bine ceea ce era de surprins. ai vazut ce a facut bunica aceea din barlad cu nepotii? si era neo protestanta!
Postat 09 Septembrie 2011, 14:17 de dante
@ Blue
Ai dreptate doar in primele doua propozitii, cu observatia ca sunt si intre ortodocsi oameni cu activitate sociala, ce-i drept mai putini. Biserica catolica este de cateva sute de ani cea mai mare organizatie de caritate din lume, iar cei de la Don Orione se inscriu intr-o traditie respectabila pe care o reprezinta cu cinste si cu daruire, "chiar daca" sunt romani. Nu cred ca ar trebui arata cu degetul spre alte confesiuni - nici sa fie numite acestea "sectante" - ci ar trebui promovat exemplul pe care il avem la Don Orione, in Oradea, si in alte confesiuni, precum si in afara bisericilor. Nu ajuta la nimic sa se evidentieze oile negre si lucrurile negative din alte culte, pentru ca asta starneste poate invidie si adversitate fata de modelul laudabil prezentat. Din pacate romanul, indiferent de confesiune, e foarte timid la munca in folosul societatii, se agita si investeste foarte multa energie doar atunci cand face ceva in folos propriu.
Postat 09 Septembrie 2011, 13:49 de George
Greco-catolici
Preotii acestia sunt greco-catolici. Biserica catolica face acte caritabile, ortodocsii mai putin (spre deloc). Sectantii (baptisti, penticostali etc.) ajuta pe membrii sectelor respective. De aceea foarte multi impostori si oportunisti s-au oplosit in randurile lor. Stiu un cuplu, aparent respectabil, de pensionari care s-au "pocait" baptisti, apoi au cerut si primit sprijinul bisericii baptiste (emanuel) mintind ca batranul are cancer, in timp ce ei, in calitate de administrator si, respectiv, presedinte de asociatie de proprietari, au delapidat banii locatarilor lasandu-i in prag de iarna fara apa calda, incalzire si cu datorie la cet de 2,5 miliarde lei vechi. Asta e una din marile probleme a sectelor: lupii in blana de oaie si felul in care sub paravanul baptist sau penticostal acesti impostori mint, inseala, fura. Si da, opulenta si bunatatea ipocrita. E ca si cum, vazandu-te flamand, ti-ar da un blid de mancare dupa ce inainte si in fata ta ar fi scuipat in mancare.
Postat 09 Septembrie 2011, 13:31 de Blue
@dante
din pacate ai dreptate in privinta barfelor. si femei si barbati.. nu sustin ca sunt perfect, nici eu nici altii.
Postat 08 Septembrie 2011, 11:46 de anonim
smerenie cu cordeluta
comentariul anterior este scris de ...
Postat 08 Septembrie 2011, 10:55 de dante
smerenie cu cordeluta
@anonim: eu am spus despre haine ca \"de cele mai multe ori\"sunt de prost gust!. cat despre smerenie iti recomand sa calatoresti de cateva ori cu OTL-ul si sa auzi ce discuta(mai ales doamnele), asa, la modul general:\"smerenie\"cat cuprinde(a se citi barfe!)
Postat 08 Septembrie 2011, 10:51 de anonim
@dante
nu pot sa comentez in privinta masinilor. sunt totusi 4-5 MII de locuri in biserica, iar nr de masini pe cap de locuitor s-a inzecit fata de '92, si acele masini vin pline, cu 4-5 pers, nu doar cate un om/masina. da, ar putea si ei sa vina cu OTLul, dar oricum e aglomerat fix in perioada aceea ca sa ajungi pe 10am or 5pm. multi vin pe jos. si sunt si unii, cum crezi tu ca`s toti care vor sa arate ca "au bani frate, au bani". insa nu`mi bat capu cu cocalari, de nici o varsta. oamenii, majoritatea te`asigur ca nu`s imbracati in haine scumpe, sunt eleganti, da, la costum, pt ca merg la biserica nu la plimbare, (in vechiul testament, in pustie dupa iesirea din egipt Dumnezeu cand a transmis prin Moise poporului evreu ca at cand merg la cortul intalnirii sa isi ia cele mai bune haine si sa se spele). si nici de prost gust n-as cataloga pe cei care-i stiu eu de-acolo. eu nu inteleg cum ai vrea sa mearga, la trening? is deacord cu tine, ca adevarata credinta se vede in fapte, precum la cei 2 din spatele lic. orione, dar si in smerenie. si ca sunt multe conceptii gresite peste tot, si multi credinciosi falsi. insa femeile nu se considera mantuite doar pt ca au ceva pe cap.
Postat 08 Septembrie 2011, 10:40 de anonim
Felicitari!
Daca intr-adevar asa stau lucrurile si nu ma indoiesc nici o clipa de acest lucru, apoi, impreuna cu felicitarile noastre adresate celor doi vrednici slujitori ai Domnului, se cuvine a raspandi prin toate mijloacele aceasta experienta de mare caritate si omenie, pentru ca aceasta experienta sa prinda radacini in tot mai multe locuri din Tara! Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa le dea sanatate acestor vrednici preoti pentru a putea face cat mai mult bine semenilor! Reli
Postat 07 Septembrie 2011, 16:36 de Gligor
@anonim
Intr-adevar e extraordinar ceea ce fac cei de la Don Orione. O mana de oameni - cei doi calugari si foarte putini angajati care toata ziua alearga si muncesc - fac mai mult decat o armata de angajati la stat. Ai dreptate, nu se poate generaliza asa cum face Dante. Si eu cunosc o biserica baptista, Golgota, cu un pastor deosebit, Daniel Tanc, care si el se straduie sa faca cat mai mult pentru comunitate, parca urmand exemplul celor de la Don Orione.
Postat 07 Septembrie 2011, 13:44 de Mihai
lamuriri
@anonim: poate dar te rog sa ma contrazici in privinta aglomeratiei de masini9asa cum am descris-o)si celelalte. in alta ordine poate ma lamuresti de ce ati facut donatii pentru arabi? sperati in vreo convertire? nu cred. si ei sunt fanatici!
Postat 07 Septembrie 2011, 13:29 de dante
frumos din partea congregatiei dansilor
chiar e o oaza pentru oradea, liceul don orione si munca acestor oameni. insa toate cultele lucreaza pentru comunitate, in felul lor, dar "competitia" dintre ele acreste totul, si se ved mai bine lucrurile rele (presa = scandal de multe ori). era un articol inainte de craciun, cu activitatile sociale ale bisericilor in bihor. in unele biserici se raporteaza membrilor aceste activitati, inclusiv banii cheltuiti pt asta, dar ati putea lua interviu reprezentantilor bisericilor odata la 3 luni, pentru ca multi nu stiu in ce este implicata propria biserica. vorbiti cu preotul, pastorul, sa vedeti de cate ori se strang obiecte, haine, alimente, bani pt orfelinate, copii cu handicap, saraci, etc. @dante, si eu sunt baptist, si biserica mea (dar nu singura), desi de 20 de ori mai mica ca emanuel, a donat zeci de mii de lei ca sa intretina un liceu, o scoala, 2 gradinite, o facultate, la 2 fundatii, 2 orfelinate, un centru de zi pt saraci in dobrogea, arabilor din megidia, romanilor din ucraina, si inca pot continua cu muuult lista. nu poti generaliza la un cult din cauza a 2-3 pomi stricati.
Postat 07 Septembrie 2011, 13:17 de anonim
ar fi frumos
ar fi frumos daca si alte culte religioase s-ar inspira din activitatea celor doi. mergeti duminica la ora 17,00 la intersectia decebal cu calea aradului si veti vedea zeci de masini luxoase( care aproape se incaleca una pe alta, inclusiv pe trotuare), oameni imbracati in haine relativ scumpe(de cele mai mjlte ori de prost gust dar scumpe). acele femei cred ca daca isi pun o cordeluta s-au apropiat de Divinitate. FALS, asa cum si ei sunt FALSI. asta este adevarata credinta, ceea ce este relatat in articol(cu mentiunea ca desigur si in multe biserici ortodoxe se intampla acelasi lucru, in zona asta aceea ce strica fiind diversi sofronei, marcelici s.a.m.d)
Postat 07 Septembrie 2011, 11:09 de dante
Felicitari
Felicitari celor doi preoti-calugari care ar trebui sa fie un model pentru cat mai multi dintre noi! Dumnezeu sa le rasplateasca faptele bune!
Postat 07 Septembrie 2011, 09:58 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON