URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2010, 11:51

O lecţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu riscul, justificat, de a fi acuzaţi de politizarea Galei "Fotbalul vremurilor legendare", organizate la împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Clubului Atletic Oradea, iniţiatorii evenimentului - Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi FC Partium, condus de Mate Tokes, fiul lui Laszlo Tokes - şi-au atins din plin obiectivul.

Au dovedit-o cu prisosinţă cei 500 de orădeni, între care mulţi de naţionalitate română, prezenţi la gară să-i întâmpine pe veteranii fotbalului maghiar invitaţi la meciul nostalgic cu "selecţionata Ardealului", plus cei 3.000 de spectatori adunaţi la Stadionul Municipal Iuliu Bodola. Au demonstrat-o şi ornarea gării cu mesaje pentru oaspeţi şi atmosfera creată la stadion. Şi într-un loc, şi în celălalt, simbolurile pe care şefii CNMT şi FC Partium au vrut să le promoveze au fost la loc de cinste.

De la gară, pe lângă majorete şi fanfara în costumele epocii de aur a Ungariei Mari, au deschis alaiul spre stadion tineri purtând steagurile verzi ale CAO şi roş-albastre ale oraşului, tricolorul maghiar şi pe cel românesc, precum şi steagul UE. Ca un făcut, cel care purta drapelul românesc era aşa obosit că-i sprijinea lancea pe trotuar, de-l puteai vedea mai mult pe jos. La stadion, cele două formaţii, luate împreună, au alcătuit tricolorul maghiar, "ardelenii" purtând chiloţi albi şi tricouri verzi, iar "adversarii" lor chiloţi albi şi tricouri roşii.

Discursurile au fost şi ele în ton: secretarul de stat pentru sport de la Budapesta n-a uitat să-şi exprime mândria că inclusiv prin asemenea evenimente "înfăptuim politica noastră naţională", cum n-a omis nici Laszlo Tokes să le mulţumească premierului Viktor Orban şi preşedintelui Pal Schmitt. Evident, invitând Guvernul de la Bucureşti să facă acelaşi lucru pentru românii din Serbia, deşi ştie perfect că autorităţilor noastre nu le pasă nici de românii din graniţele ţării, necum de cei dinafară.

Şi, totuşi, trebuie să recunoaştem că a fost o sărbătoare frumoasă şi decentă, ceea ce ne-ar putea servi drept lecţie nouă celorlalţi, orădenilor majoritari. Să recunoaştem că oraşul a fost înălţat de strămoşii concitadinilor noştri maghiari şi să nu-l mai batjocorim, ci să-i fim la fel de devotaţi. Să admitem că nu ungurii sunt vinovaţi că au memorie şi că au ţinut socoteala centenarului CAO, ci "ai noştri" Ioan Lucian de la FC Bihor şi Sorin Buhaş de la Direcţia de Sport că nu. Să recunoaştem, de asemenea, că n-au ungurii nicio vină pentru patriotismul lor, ci noi suntem responsabili pentru lipsa noastră de patriotism. Local şi românesc, deopotrivă.

Iar pe viitor, că tot se apropie 1 Decembrie, să facem bine să luăm parte la sărbătorile noastre din alt motiv decât acela că "se dă" fasole şi ciolan ori mititei şi bere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
confirmare
Am stiut dintotdeauna ca lucian e un loser imbecil.
Postat 18 Noiembrie 2010, 22:10 de peluza
fc bihor
sa-l ia aghiuta pe lucian tembelu', ori poate ca a facut-o intentionat, tocmai sa provoace discutii.
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:55 de .......
nostalgicii
vremuri de trista amintire... verde, rosu, alb. nostalgicii acelor vremuri se sting acum unul dupa altul.
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:49 de oradean
Slab ziarist
Evreii au construit cladirile istorice din oras, atatea cate sunt. Evrei, care mai apoi au fost dusi de ungurii hortisti, navalitori in Transilvania, la moarte la Auschwitz si celelate lagare de exterminare naziste. Restul orasului a fost construit de romani in perioada socialista. Drumurile asfaltate, locuinte pt fiecare cetatean, spitale, scoli, unitatile industriale, etc. au fost construite de Statul Roman.
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:45 de Oradea
Foarte corect
Frumos articol, dar pentru asta, voi cei din mass - media ati face bine sa mai puneti accentu pe patriotismul local, nu sa va umpleti primele paginii cu tot felul de magarii, iar cum e o sarbatoare gen 1 Decembrie puteti sa-i indemnati pe cetateni sa iasa la o astfel de sarbatoare in strada. Romania chiar are nevoie de o puternica "politica" de nationalizare, de un patriotism mult mai profund, ca la cum suntem acum, nici in cot nu ne doare.
Postat 18 Noiembrie 2010, 12:25 de Sebastian
oradea
Draga Adriene, Ceea ce e cit de cit remarcabil in orasu nostru, adica doua strazi din centru, a fost conceput si realizat de evreii unguri dupe 1900. Hai sa nu ne mai fudulim atita pentru atit de putin. E atitudinea specifica ungurilor de a considera ca orice fac ei e automat si bun. Asta le-a adus, si o sa le mai aduca multe probleme. Voi ziaristii, ar trebui sa va ginditi mult mai bine si cind puneti un titlu si cind faceti comparatii din astea de 2 lei si cind spuneti ca guvernului roman nu-i pasa de romani. Tu n-ai de unde sa stii cit de patrioti sau nepatrioti sunt romanii. Trebuie sa ne respectam mult mai mult pe noi insine si intre noi, ca romani. Nici tu Adriane, si nici noi ceilalti nu suntem mai prosti ca altii..... suntem tot la fel.
Postat 17 Noiembrie 2010, 20:29 de ioan
"Epoca zöld-portocalie". "Românii" de la Prefectura Bihor!
I. In timp ce alții își pun culorile naționale și pe hârtia lor igienica, ai noștri bravi politicieni romani de la guvernare, o dau de zor cu portocalizarea a tot ce se poate! II. Ce sa înțelegem prin: "înfăptuim politica noastră națională" (secretar de stat maghiar), dlor (sub)prefect? III. Dle Prim ministru (actual/viitor): Pe când un prefect și subprefect de Bihor, de talia lui Emanuil Gojdu?
Postat 17 Noiembrie 2010, 15:22 de stefan
şef de scară
Asta, adica alb/verde era tinuta oficiala al clubului atletic din oradea prostule.
Postat 17 Noiembrie 2010, 15:18 de findzsa
chiloti?!
"ardelenii" purtând chiloţi albi şi tricouri verzi, iar "adversarii" lor chiloţi albi şi tricouri roşii - era parada modei sau meci de fotbal?
Postat 17 Noiembrie 2010, 12:50 de Dan C
cat de adevarat
bine punctat domnule Chis.
Postat 17 Noiembrie 2010, 12:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON