URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2015, 18:00

O cină pariziană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A durat ceva vreme până când mâncatul în oraş a încetat să mai fie o ruşine. Cu toate acestea, expresia "Cum să mănânc la restaurant, n-am io ce mânca acasă?" se mai aude pe ici, pe colo. Avem, însă, o problemă cu diversitatea: meniurile restaurantelor seamănă prea mult între ele. Peste tot cam aceleaşi feluri de mâncare, cu diferenţe doar la preţ sau denumiri. Excepţiile sunt puţine şi reprezintă adevărate bastioane împotriva conservatorismului culinar.

De Ziua Naţională a Franţei, Hotelul Double Tree by Hilton a organizat o seară culinară inspirată de bucătăria franţuzească. La 226 de ani de la căderea (sau predarea) Bastiliei, trei feluri de mâncare s-au întâlnit cu trei vinuri diferite. O mini-călătorie prin bucătăria unei ţări fără să ieşi din oraş este o ocazie prea bună pentru a fi ratată. Aşa că mi-am luat hainele de duminică şi m-am prezentat la masă.

Seara a început cu o salată de boeuf uşoară, de vară. O alegere ciudată, având în vedere că salata de boeuf nu are nicio legătură cu bucătăria franceză, ea fiind de origine rusească. Totuşi, o mică şi subtilă legătură există: se pare că numele franţuzit al salatei se trage de la "ai noştri tineri care la Paris învaţă să lege la cravată nodul", vorba poetului naţional, pe care am găsit-o scrisă cu ironie în meniu. Aceiaşi care, pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, descopereau farmecul Parisului şi se întorceau în ţară cu vocabularul modificat radical, şi care aveau să fie inventatorii lingurision-ului şi furculision-ului.

Salata, fără deosebiri majore faţă de cele pe care le ştim de acasă, s-a potrivit foarte bine cu vinul ales ca aperitiv - un Bordeaux Blanc din 2012 de la Baron Philippe de Rothschild. Ca fel principal s-a servit Poulet Parisien, mai exact un şniţel de pui asortat cu dovlecei şi ciuperci la grătar, alături de un rulou de şuncă umplut cu brânză. O nouă întâlnire fericită cu vinul, de astă dată o Busuioacă de Bohotin din seria Colocviu la Paris, produsă de Cotnari în 2014.

Cina franţuzească s-a încheiat cu o ruladă de ciocolată din categoria întâmplărilor foarte frumoase - un gust perfect echilibrat, în care dulcele nu a fost agresiv cu papilele, ci doar le-a pregătit pentru un pahar de Mouton Cadet Rouge din 2012, tot de la Baron Philippe de Rothschild. Plescăituri, exclamaţii, murmure şi oftaturi de plăcere!

Atuul principal al serii a fost, însă, de factură umană. Spre deosebire de 90% dintre ospătarii din România, care se uită pe pereţi în timp ce iau comanda, evitând nepoliticos contactul vizual cu clientul, managerul Food & Beverage de la Double Tree a fost gazda perfectă a evenimentului. Paul a circulat permanent printre mese, a discutat cu toţi oaspeţii restaurantului (nu mulţi, din păcate), a povestit despre fiecare vin şi fel de mâncare în parte, a fost jovial şi glumeţ fără a sări limita profesionalismului, a ştiut când să se retragă şi să te lase singur cu farfuria. A promis că astfel de seri tematice se vor mai organiza cu diferite ocazii. Personal, le aştept cu nerăbdare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON