URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2016, 19:35

Nicolae Breban, spectacolul unei personalităţi

Nicolae Breban, spectacolul unei personalităţi (foto: Biblioteca Judeţeană, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 82 de ani, un scriitor îşi umple portbagajul cu cărţi scrise în ultimii ani, se urcă la volan şi porneşte prin ţară într-un turneu de promovare. Se întâmplă în România, o ţară neprietenoasă cu conducătorii auto şi tot mai ostilă intelectualilor, în cadrul unui proiect intitulat, idealist, România Citeşte. La volan, dramaturgul, eseistul şi academicianul Nicolae Breban.

Nicolae Breban a umplut până la refuz Aula Magna a Universităţii, joi, 10 martie. Motivul? Lansarea romanelor "Singura cale" (apărut în 2011) şi "Jocul şi fuga" (din 2015), primele părţi ale unei trilogii pe care autorul o va încheia cu romanul "Frica", aflat în lucru. Istoricul şi criticul literar Ion Simuţ, amfitrionul evenimentului, l-a provocat pe invitat la două subiecte de discuţie - noile modificări de curriculă propuse de Ministerul Învăţământului şi controversata Lege 217/2015, aşa-numita "lege anti-legionară", prin care sunt condamnate partizanatele unor figuri de marcă ale culturii române (Eliade, Cioran, Barbu, Noica).

Nicolae Breban şi-a început răspunsul printr-o întrebare retorică: trăim într-o Europă a naţiunilor sau o Europă a regiunilor? În opinia sa, regionalismul este o imensă capcană ce poate duce la diminuarea naţionalismului. Invitatul şi-a continuat tirada la adresa globalizării prin a atrage atenţia că neglijarea valorilor colective poate afecta însăşi cultura naţională. "Întregul sistem capitalist pe care îl trăim are vicii", a mai adăugat academicianul înainte de a-i îndemna pe intelectuali să facă critică de sistem, nu de partid.

Despre legionarism, Nicolae Breban crede că a fost singura mişcare autentică de gândire românească, toate ideile venindu-i din adâncul fiinţei româneşti. "România este, totuşi, o fiinţă socială recentă, suntem în preadolescenţă naţională, de unde şi întârzierea şi primitivismul, nivelul scăzut de civism", a mai spus autorul. "Nu am avut mari romancieri, ci, mai degrabă, mari povestitori. Românilor le place să vorbească mult şi să scrie puţin. De aceea nu-mi place tipul de geniu al lui Caragiale şi îl prefer pe al lui Eminescu", a mai adăugat domnia sa.

"Ce face Academia Română în aceste vremuri tulburi?", a fost chestionat din sală. Breban a răspuns că politicienii se feresc de Academie: "Socoteala noastră le-ar încurca socotelile lor". 

Întâlnirea cu orădenii a continuat şi seara, la Biblioteca Judeţeană, cu o conferinţă despre cultură şi sinceritate. "Să fie doar vina lui Dej şi a Anei Pauker pentru ce ni s-a întâmplat în perioada stalinistă sau avem şi noi vina noastră?". Dramaturgul consideră stalinismul nu numai un infern naţional, ci şi unul personal, care l-a obligat să se califice mai întâi ca strungar, înainte de a fi dat afară din facultatea de filosofie şi de a deveni scriitor.

Savuroase pentru public au fost şi amintirile prieteniei cu Nichita Stănescu ("Singurul meu egal"), dar şi părerea sa despre libertate ("Libertatea este un instrument, ca să-l foloseşti bine îţi trebuie mult exerciţiu").

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON