URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2016, 12:40

Nană Floare şi datoriile bihorenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pătimaşi, la fel ca în toate, şi în politică, românii nu-şi prea uzează raţiunea şi memoria când ajung să-şi judece conducătorii, motiv pentru care din când în când memoria colectivă se cere împrospătată, în speranţa că va repune în funcţiune şi raţiunea.

Săptămâna aceasta cităm din "prietenul meu, Liviu Dragnea", cum l-a numit şeful PSD Bihor, Ioan Mang, pe cel care i-a devenit amic imediat ce a încetat să-i fie Victor Ponta. Descins astă-primăvară la Oradea ca să lumineze poporul pesedist, ba chiar şi pe orădenii de rând, zicea aşa: "Am tot auzit despre domnul Bolojan, marele primar de municipiu mare. Oradea este un municipiu mare, frumos, populat cu oameni de o condiţie deosebită. Dar, din păcate, este printre puţinele localităţi din România unde oamenii încă se mai lasă păcăliţi". După care a indicat tovarăşilor bihoreni pe ce temă să-şi toace adversarul, care ar fi îngropat Oradea în datorii de nici mai mult, nici mai puţin decât 490 milioane lei. Ce-a urmat se ştie: toată campania, Mang şi Adelina Coste s-au tăvălit pe jos de grija orădenilor, alarmându-i că Bolojan cel Cumplit i-a dus la sapă de lemn, amanetându-le chiar şi viitorul stră-strănepoţilor.

Mi-am amintit aberaţiile săptămâna trecută, când municipalitatea a anunţat rambursarea, integrală şi anticipată, a ultimului rest din creditele de 84,85 milioane lei folosite pentru finanţarea proiectelor europene până la decontarea lor de către UE, efectul fiind revenirea, de anul viitor, a nivelului de îndatorare la valoarea anterioară derulării, de 18,34%. Finalmente, orădenii au plătit dobânzi de 396.502 lei, adică 2 lei/locuitor, la investiţii de zeci de milioane de euro.

Tot miercurea trecută, Traian Bodea, egalul lui Mang de la CJ, anunţa că judeţul a început demersurile pentru contractarea unui credit de 120 milioane lei, din care jumătate pentru finanţarea proiectelor europene (deocamdată nu se ştie nimic despre cealaltă jumătate), fără ca vreun liberal să ţipe apoi că PSD-UDMR-ALDE înglodează Bihorul în datorii, asta chit că suma reprezintă veniturile judeţului pe aproape 31 de ani! Ceea ce, tradus din română în limba pesedistă, înseamnă că o îngroapă în datorii nu doar pe Nană Floare, ci şi pe nepoţii ei.

Deşi e la mintea cocoşului că dezvoltare fără credite nu se poate, nimeni n-a măsurat cât a influenţat propaganda mincinoasă a PSD rezultatul alegerilor locale. De vreme ce liberalilor le-au lipsit numai 800 de voturi ca să aibă mai mulţi consilieri decât PSD-UDMR-ALDE şi implicit pentru a conduce judeţul, e posibil să fi fost decisivă, dacă tabloul zugrăvit de alde Dragnea, Mang şi Coste a speriat 800 de votanţi.

Tentaţia PNL-iştilor de a plânge şi ei acum soarta bieţilor bihoreni îndatoraţi până-n gât ar putea fi, deci, mare, dar mă îndoiesc că o vor face. Dacă nu din fair play, măcar din calcul. Peste patru ani poate le vine din nou rândul la cârmă, dar acolo nu-i pot duce alegători dopaţi cu populism, ci educaţi şi informaţi. Până atunci, aşadar, să rabde.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Imi pare bine ca aici nu ajunge TDS!!!
sa comenteze!!!păcat că Oradea e ținută sub nivelul pe care lejer l-ar putea depăși, ajungând precum CLUJ-NAPOCA ori TIMISOARA....de mult se coace buboiul ăsta contra-Oradea...mă întreb dacă mai e vreo speranță...De-atât de multă vreme se coace buba, c-au ajuns să sufere nu doar copiii noștri ci și nepoții....oamenilor de rând....că ai sus-pușilor ori au plecat ori îs bine-merci, la adăpost
Postat 01 Septembrie 2016, 00:56 de ADINA
Nană Buchet (3 trandafiri) şi datoriile bihorenilor, suliţa calului şi prefectura. (Raţiune şi *AUTOCENZURAT*simţire).
A face apel la memoria colectivă în condiţiile folosirii ei selectiv , în situaţia evocată, este echivalentul lui „ba pe-a mă-ti”. Dacă „iminentul” credit al CJ în valoare de 120 de milioane de LEI! reprezintă „veniturile” pe 31 de ani, vă întreb dacă ştiţi care a fost bugetul CJ în 2015? Demersul jurnalistic de a oferi o explicaţie (în locul primăriei) în urma articolului (şi comentariilor) de săptămâna trecută ar fi fost lăudabil în măsura în care ar fi fost precedat de o (minimă) documentare. Aţi întrebat la primărie cât este valoarea totală a creditelor (ca valoare, şi nu ca procent), cât este valoarea (ca sumă , nu în procente) fondurilor europene absorbite, care este valoarea finală a investiţiilor primăriei în perioada 2008 – 2015? Nu cred că este contestabilă valoarea declarată (de administraţia Bolojan) a lucrărilor de reabilitare a reţelelor de termoficare, 61 de milioane de lei (vezi proiect de HCL votat azi 30.08.2016). Sunt convins că deranjează prezentarea evidenţei atunci când faptele sunt pe jumătate faţă de vorbe (promisiuni, „certitudini” – unilaterale). Cazul favorabil PMO, acela în care la Termoficare, reabilitarea s-a realizat la 50,2% din cererea de finanţare, ne arată că, din cauza supraevaluării proiectelor cu 200%, orădenii au pierdut aproape 13,5 milioane de EURO!!! Bani din care se puteau reabilita termic TOATE blocurile din cartierul Rogerius (de exemplu). Analizând fiecare proiect în parte, constatăm adevărata performanţă! Contează la ce ne raportăm. Dacă la altceva decât la valoarea cererii de finanţare – verificată şi aprobată de aceeaşi distinşi gânditori, atunci să ne fie făcut cunoscut şi nouă „algoritmul”. Poate că, totuşi, vom primi o explicaţie „raţională” în privinţa scăderii gradului de îndatorare cu 35% prin returnarea „ultimului rest din creditele de 84,85 milioane lei folosite pentru finanţarea proiectelor europene până la decontarea lor de către UE”, în condiţiile în care municipalitatea mai are credite de aceeaşi valoare (“doar “că în euro). Vă informez pe această cale că ultima solicitare LEGALĂ de plată adresată Comisiei Europene a avut ca termen 31.12.2015, că beneficiarul (din surse financiare proprii, adică NERAMBURSABILE!) avea obligaţia să finalizeze investiţiile până la 30.06.2016 şi, tot la aceeaşi dată să depună declaraţia de închidere (declaraţia cu valoarea finală a investiţiilor). Că PMO a depus-o, nu am nici un dubiu. Aştept însă, în virtutea dorinţei dvs. de a informa CORECT cititorii, să solicitaţi mai sus menţionatele informaţii şi să le publicaţi. Oricum e doar o chestiune de timp până când ele vor putea fi aflate (de la minister sau, mai degrabă, de la Comisia Europeană). Mulţumesc.
Postat 30 August 2016, 18:00 de eutanasiu
490.000.000 - 85.000.000 = 18%
Nu știu cum ajungi tu cu matematica ta de la 60% la 18% când datoriile se reduc doar cu 85.000.000 lei și rămân la 400.000.000. Pe cap de orădean scad de la 2.400 lei la 2.000 lei. WOOOOWW
Postat 30 August 2016, 16:02 de anghel
ha ha ha
Din cate imi amintesc inaintea ultimelor alegeri parlamentare, la mitingul organizat de ponta si gasca lui la Oradea, a participat si Bolojan care a dat mana cu acesta si ia indemnat pe oradeni sa voteze PSD.. astea s-au uitat demult..
Postat 30 August 2016, 13:49 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON