URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2014, 13:31

Mozaic de sală mare

Mozaic de sală mare (foto: alifantismozaic.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 19:09 scena se inundă de culori. Nicu Alifantis poartă pălărie, cămaşă albă descheiată la gât, sacou şi pantaloni negri. E complet diferit de cel cu care m-am întâlnit acum o jumătate de oră. Oboseala de turneu i-a dispărut. E proaspăt şi vioi. E şi firesc să fie aşa, doar are 60 de ani. Şase chitare îl aşteaptă cuminţi, aşezate în cerc în jurul său.

Nicu Alifantis a pornit singur, fără trupă, într-un turneu de 40 de oraşe. Cântarea începe cu "Ce bine că eşti!". Voce şi chitară. Atât! Suficient pentru a stârni primele amintiri şi emoţii într-o sală prea mare pentru folk. "Balada blondelor iubiri" duce povestea mai departe, apoi... miros de toamnă: "A venit, a venit toamna...". După încă două cântece ne întreabă dacă nu ne-am plictisit. Negăm toţi cei 300. "Doamne, ce nervi aveţi!".

La "Ce frumoasă despărţire" scena se face albastră, iar pentru "Inscripţie pe un inel" roşie. Într-un gest à la Leonard Cohen, Alifantis îşi scoate pălăria în timpul aplauzelor şi o aşază în dreptul inimii, după care se înclină. "Bravo!", se strigă din sală. Chitarele se schimbă la fiecare piesă.

"Am venit aici să stau cu tine... Ca-n vitralii vechi, perechi de regi lângă regine". "Lulu!", mă strigă cineva din spate. E Ambra, fetiţa lui Călin Pop. Stă cu două rânduri mai sus, împreună cu mama şi tata. "Vrei să stai cu mine?", o întreb. Îşi scoate pantofii, încalecă spătarul şi se prelinge pe scaunul alăturat. Ce le mai plac copiilor scurtăturile! Aduce napolitane şi ciocolată, pe care le împarte cu mine.

Aplauzele sunt generoase, iar conexiunea public-scenă e stabilă, deşi nu toţi sunt cu melodiile la zi. Unii parcă s-au oprit pe la mijlocul anilor 90. Când dirijorul ne invită să cântăm, doar vocile feminine murmură timid. Prima oră zboară pe nesimţite. Poezie, muzică, Alifantis. Urmează un cântec în aromână scris pentru bunica, apoi unul în portugheză pentru bunicul, fost navigator, şi încă unul în greacă pentru tata. Toate de pe noul album "Mozaic".

Ambra aplaudă pe capul meu, mă strânge de nas şi mă gâdilă. Nu ştie că Marius, fratele ei mai mare, a înregistrat chitara pe toate piesele albumului. Începe o melodie pe care nu o recunoaştem din prima. Ah, e"Ploaie în luna lui Marte"! Cântecul e rotund, nu are nicio asperitate, mângâie auzul. Îi vine rândul şi celei mai mici chitare de pe scenă. E ca o jucărie de copil. Cu ea în mână, Alifantis pare un gigant. Un gigant cu 19 albume şi aproape 5.000 de spectacole, care cântă deja de aproape două ore.

"Aşa că vino sus dacă plouă, Piaţa Romană nr 9". Ajungem la bis. Trei cântece."Te uită cum ninge decembre"... Ambra îmi şuteşte pixul din buzunarul de la piept şi îmi cere o foaie. Desenează pe întuneric. Curând primesc un desen plin de inimioare, stelute şi o lună zâmbitoare. Apoi mă întreabă serioasă: "Nu ţi se pare că scena cu luminile ei seamănă cu Pământul, iar omul care cântă e un trandafir?".

Domnule Alifantis, chiar şi numai pentru asta ar fi meritat să veniţi la Oradea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON