URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2013, 08:29

Miliţienisme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ani în urmă, într-un sat nu departe de Oradea, am auzit un ţigan explicându-i unui localnic ("alb") de ce nu mai avea scuter: deşi dovedise că nu l-a furat, ci îl primise de la un consătean în schimbul muncii prestate ca zilier, şeful de post i l-a "rechiziţionat" pe motiv că nu avea şi cască, şi îl folosea el (fireşte, tot fără cască).

Îmi amintesc adesea întâmplarea, reproşându-mi că n-am stat să "investighez" măgăria miliţianului comunal. Mi-a venit în amintire şi zilele trecute, când a ieşit la iveală ceea ce, după toate aparenţele, se arată a fi un alt abuz, comis de doi poliţişti orădeni care au prins un măturător de stradă mergând cu mopedul fără permis şi, în loc să urmeze strict procedurile legale, l-au luat şi la bătaie. Presupun că or fi fost stârniţi de protestele amărâtului, dar n-aveau totuşi nicio scuză că au dat în el şi după ce l-au legat.

Ce nu este în regulă în asemenea cazuri e că Poliţia nu dă publicităţii faptele decât dacă ele ajung la opinia publică din alte surse, iar de obicei precizările au doar scopul de a evidenţia vinovăţia celor altoiţi şi "fermitatea de care au dat dovadă oamenii legii".

Buletinele de presă ale instituţiei sunt în schimb pline, cel mai adesea, de mărunţişuri: "Poliţiştii au sancţionat X pietoni care au traversat neregulamentar", "Poliţiştii au depistat în trafic şi demarat cercetări în vederea sancţionării numitului A.B., care transporta cu un atelaj 1,2 metri cubi de lemne fără acte care să ateste provenienţa materialului lemnos".

Nu sunt anti-sistem, am convingerea că poliţiştii trebuie să urmeze litera, dar şi spiritul legii, cu aceeaşi măsură, în toate împrejurările, dar nu prea auzim, pe la noi cel puţin, ca "oamenii legii" să fi priponit vreun grangure ai cărui angajaţi transportă, noaptea, păduri întregi, furate cot la cot cu paznicii pădurari. Ba, dimpotrivă, unii zic că transporturile serioase se fac cu antemergător, pentru că afaceriştii îi sponsorizează pe "dinamovişti".

Din păcate, şi asta nimeni nu poate nega, în timp ce Poliţia îşi face PR trâmbiţând victorii meschine, despre cealaltă faţă a realităţii nu se vorbeşte decât pe la colţuri: poliţişti care îşi iau "dreptul" de la cei care vând în pieţe ţigări de contrabandă, poliţişti care dorm în Loganurile de serviciu în timp ce un cartier întreg e trezit de "liniuţele motocicliştilor", poliţişti care stau "la ciupeală" să te prindă fără centură ori vorbind la telefon. Poliţişti care, din lene, de frică sau din interes văd numai ceea ce "trebuie" să vadă, nu şi ceea ce vede tot omul, cu ochiul liber.

Ministerul Transporturilor a decis recent ca pe maşinile şcolilor auto să fie instalate camere video pentru a elucida contestaţiile celor picaţi la examenul de "traseu". Cândva, când era mai tânăr şi nu aparţinea chestorimii, şeful Poliţiei bihorene pleda şi el pentru montarea camerelor video pe maşinile de serviciu. A fost şi şeful Poliţiei Române şi nu a reuşit să schimbe sistemul, din lipsă de bani, după cum am auzit. Păcat, că nu e bine, domnule chestor, nu e bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Popa şi "violul" transmis în direct aproape pe facebook !?!
Iniţiativa montării de camere video pe maşinile poliţiei a fost trântită de nişte miliţieni care nu au vrut ca toate "violurile" la adresa democraţiei şi libertăţii de expresie a agenţilor să iasă la iveală.
Postat 30 Mai 2013, 16:09 de Carp III
a
Un articol cinstit si realist in opinia mea. Domnule Adrian Cris, personal as aprecia mult un astfel de articol si despre comunitari (politisti comunitari nu patrupede) care in harnicia lor amendeaza oameni de varsta a 3-a sau a 4-a care-si plimba cateii (nascuti in acelasi an cu posesorii sau pe aproape) fara celebra botnita, evident cu obligativitatea batranului/batranei de a se deplasa la stresina masinii a carui geam se lasa jos si din spatele caruia rasare o cascheta de comunitar, sau de omologii lor zis si colegi care merg la cumparaturi cu masina de servici pe care scrie politia locala si care-si permit sa parcheze pe locurile de handicapati in acest sens, etc. Sau de "harnicii" comunitari (tot "politisti") care in fata la inmatriculari dau amenzi masinilor parcate langa trotuarul din partea stanga pe motiv ca este semn cu parcarea interzisa tocmai pe partea dreapta desi n-are nici o legatura trotuarul din stanga cu cel din dreapta pe o strada cu sens unic (chiar daca e capat de strada si inceput de pietonala.
Postat 28 Mai 2013, 23:37 de a
@La
Nu. Nu e adevarat. Adevarul adevarat e ca de fapt noi comandam interlopilor ce sa faca, pt ca apoi sa avem noi ce sa scriem. E drept, cand ne plictisim devalizam sediul Bancii Nationale, mai luam niste ostatici atacand sediul Politiei (dar asta numai cand suntem siguri ca sunt toti caraliii inauntru, de exemplu cand au sedinte de bilant), iar uneori, mai rar, dam foc la sediul Pompierilor. In vacante dam spargeri prin Hawaii si Bali. Duminica, pt distractie, ne punem copiii sa faca toate astea, ca sa ne mai odihnim si noi.
Postat 28 Mai 2013, 19:10 de Adrian Cris
@La
Si eu am auzit ca scriu la comanda penalilor, a lui bolovan mai precis !
Postat 28 Mai 2013, 19:06 de Si
Intrebare
Este adevarat ca Adi Cris si Laura Gal scriu articole la comanda unor "interlopi" ? Va rog sa mi spunei, eu asa am auzit.
Postat 28 Mai 2013, 16:00 de La
Militienisme !? Ia de aici !
Calvarul poliţistului sub acoperire : „poliţistul sub acoperire TFC a fost încătuşat, fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri; a fost lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului de către făptuitori, care îi cereau constant, pe un ton ridicat, să mărturisească; a fost complet dezbrăcat în parcarea menţionată şi apoi lovit la nivelul membrelor inferioare cu o bâtă; a fost ameninţat cu arma, lipită de tâmplă şi apoi de abdomen, această acţiune culminând cu acţionarea de către inculpatul Zaharia Vlad Ştefan a trăgaciului pistolului Glock - arma sa de serviciu - în timp ce ţeava era în apropierea abdomenului investigatorului, fără însă a avea cartuş pe ţeava, şi apoi de încărcarea ostentativă a armei şi ameninţarea cu împuşcarea; a fost ameninţat în mod repetat, afirmaţiile fiind îndreptate inclusiv împotriva familiei acestuia, precum şi a celor care "l-au trimis".
Postat 28 Mai 2013, 11:44 de garcea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON