URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2017, 14:27

Meseriaşul ungur şi meseriaşul român

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii şi ungurii (doar unii dintre ei, din fericire) au deseori minte şi comportament de galerie de fotbal pentru care, în afară de propria echipă, nu mai există nimic. Politicienii cunosc această situaţie, ba mai mult, o întreţin şi o exploatează ori de câte ori interesul personal sau de partid o cere. De câte ori nu aţi auzit că partidul X sau Y a sabotat o festivitate care contravine principiilor sale existenţiale? Sau că le-a cerut membrilor să nu voteze în alegeri ori referendumuri?

Jurnaliştii, în schimb, sunt altfel. Pe steagul lor de căpătâi nu se află culori şi steme, ci întrebări, mai exact cele 5 întrebări sfinte ale paradigmei jurnalistice: Cine? Ce? Când? Unde? De ce? Asta li se explică în şcolile de jurnalism sau în redacţii, asta li se cere atunci când ajung să profeseze. Dar ce scurt-circuit se poate întâmpla atunci când jurnaliştii încep să se poarte ca politicienii?

Am un respect serios pentru colegii de breaslă, indiferent de orientare, crez sau patronat. Poate tocmai de aceea am fost tare dezamăgit să aflu că ziariştii de la Bihari Napló au hotărât să nu relateze despre festivităţile organizate în cinstea eliberării Oradiei de către armata română acum 98 de ani. Mai presus de un act simbolic de loialitate etnică, micul lor sabotaj este un derapaj de la normele jurnalistice şi de la cele de bun simţ, care nu face nicio reparaţie istorică, ci doar pune paie pe un foc inutil.

Presa se află şi aşa în mare suferinţă de nişte ani încoace, nu mai trebuie demonstrat suplimentar că regulile sale sunt făcute pentru a fi încălcate. Sigur, redacţiile au dreptul să îşi aleagă subiectele pe care să le relateze. Dar decizia editorială de a refuza relatarea unui eveniment organizat în oraşul nostru, al tuturor, trebuie să aibă o bază mult mai solidă decât hiper-sensibilităţile etnice.

Supărat pe toate războaiele din lume, muzicianul Roger Waters scria într-un cântec apărut în 1992 că istoria este pentru proşti. Dacă după atâţia ani de bună convieţuire interetnică ne mai cramponăm de un eveniment din trecutul nostru comun, înseamnă că a avut dreptate. Lumea se mişcă înainte, nicidecum înapoi. Iar jurnaliştii nu-şi pot permite luxul de a relata exclusiv despre evenimentele care le plac.

Bihari Napló este un ziar serios, nu o gazetă de perete de pe care oricine poate rupe filele care nu îi convin. Aşa că le urez colegilor de acolo să revină cât mai repede pe calea cea dreaptă. Motive ar fi cu zecile, dar mă voi opri la unul singur: prin Ardeal se spune deseori că meseriaşul ungur din orice domeniu e ceva mai serios şi responsabil decât meseriaşul român. De ce n-ar fi la fel şi în cazul jurnaliştilor?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hai, lăsați...
Eu îi înțeleg pe unguri. În 1918 au pierdut o țară pe care au administrat-o din 1111. Populația românească o fi fost ea majoritară în Ardeal, însă nu peste tot, iar în Oradea mă îndoiesc că - la 1918 - românii erau mai mulți decât ungurii. Și am mai spus-o: cei care își spun astăzi români - ardelenii, muntenii și moldovenii - sunt trei nații diferite care vorbesc, întâmplător, aceeași limbă.
Postat 29 Aprilie 2017, 20:38 de Shogun
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON