URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2014, 09:54

Mândri că suntem batjocoriţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colegul Cremeneanu făcea haz, recent, că la intrarea în Auchan i s-a cerut să-şi "înfolieze" geanta. L-a întrebat pe paznic "Şi acuma noi cum mai furăm?", iar omul i-a răspuns zâmbind: "Nu cred că pentru asta aţi venit aici". În final, însă, tot s-a supus.

Eu n-am putut să mă amuz când am păţit-o la un alt supermarket, Carrefour. Un "bodyguard" m-a oprit şi m-a anunţat că trebuie să-mi "sigileze" rucsacul fiindcă "aşa e politica firmei". N-a zis dacă a firmei de pază sau a Carrefour, dar m-a iritat, pentru că mă grăbeam. Şi, mai ales, pentru că mă întrebam: de ce eu, clientul, cel care le face "targetul", sunt bănuit că am intrat să fur?

Şi-ar permite aşa ceva în ţara de origine compania franceză? Evident, nu. Am chemat managerul. A venit greu, ca din celălalt capăt al oraşului. I-am explicat că nu mi se pare civilizat, dar mi-a repetat că "aşa e politica firmei". Era, clar, un fost om, un papagal corporatist şi atât. Nici nu şi-a cerut scuze, aşa că n-am mai stat la negocieri. L-am informat sec: Vă boicotez. Nu mai calc prin magazinul vostru, unde clientul nu e "stăpânul vostru" (nici nu cred că trebuie să fie stăpân), ci "duşmanul vostru". Voi căuta alte magazine, a căror "politică" nu e să-şi prezume clientul ca hoţ şi unde firmele de pază îşi fac treaba. (De ce au camere video dacă nu să monitorizeze discret şi să intervină doar după ce constată că se dă cu jula?).

A doua zi am sunat la OPC (acum îi zice Comisariatul - nu Oficiul - pentru Protecţia Consumatorului, deoarece cu fiecare guvernare se schimbă denumirile instituţiilor, şi cu ele şi organigramele şi şefii). "Puteau pune dulăpioare pentru genţile clienţilor. Legea nu are prevederi clare. Trebuie văzut dacă au pus afişe prin care informează consumatorul că au politica asta", a comentat funcţionara. Pentru că am insistat, m-a invitat să trimit o sesizare (se poate şi pe mail, la bihor@opc.ro), ceea ce am şi făcut.

Indiferent de răspunsul pe care îl voi primi (probabil nesatisfăcător), nu mai calc pe la Carrefour şi nici în alt supermarket cât timp vor avea aceeaşi "politică". Mă întreb unde naiba e în ţara asta "mândria că suntem români" dacă toţi, de la opincă la vlădică, acceptăm batjocura unor multinaţionale care, repet, la ele acasă n-ar îndrăzni să-şi jignească muşteriii. Şi mă mai întreb ce păzesc prefecţii, şefii instituţiilor competente, parlamentarii care pot legifera interzicerea şi sancţionarea unor astfel de abuzuri? Ei n-au păţit aşa ceva niciodată? Fac shopping doar la mall? Sau nu le pasă fiindcă alţii le cară genţile?

Dar, cum roata se învârte, n-o să fie mereu înalţi funcţionari şi demnitari. Abia aştept ziua când, pentru că ei sunt primii care ne iau drept oi, vor reintra în turmă şi, la fel ca nouă, li se va aplica aceeaşi "politică". M-ar răcori să-i văd legitimaţi, amprentaţi, fotografiaţi faţă-profil, eventuali puşi să umble în genunchi şi în pasul piticului. Să le mai văd atunci mândria!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
de ce va lasati?
In general umblu cu rxac la mine si m-am lovit de multe ori de aceste pretentii, insa in ultima vreme am refuzat pur si simplu sa imi dau geanta la infoliat; le-am atras atentia ncelor de la intrare ca ruxacul meu nu e mai mare ca majoritatea posetelor pe care le au femeile carora insa nu li se cere niciodata asa ceva; de asemenea, le-ma spus ca in ruxac am banii, telefonul, batistele, etc, lucruri care imi mai trebuie pana ies din magazin; nici unul din paznicii de la intrare nu mi-au interzis sa intru in magazin cu toate ca am refuzat acele sigilii sau infolieri a gentii; am patit insa in urma cu circfa doi ani la Selgros ca la iesirea de la casa de marcat m-a asteptat un ins care mi-a cerut sa dechid ruxacul sa vada continutul motivand ca li s-ar fi parut ceva suspect ce au vazut pe camerele de filmat; am refuzat, spunand ca nu am sa-io las sa ma perchezitioneze in vazul lumii ca pe un hot, am sa le arat continutul ruxacului daca ne putem retrage intr-o incapere, undeva; in final, au renuntat!
Postat 25 August 2014, 14:25 de Astrid
folia ''carifur''
si in spania ''carifur'' infoliaza bagajele la intrare, asta o fi política lor cred. p.s. super * preturile din ''carifur'', exagerateeeeeeeee.
Postat 16 August 2014, 15:07 de yo
jenanta abordare
Asta ca si cum ai vrea sa faci regulile in casa altuia....nu-ti convine du-te-n alt magazin....De ce nu ti-ai luat valiza.....zicea cineva mai jos cum de nu te simti batjocorit ca nu ai apa cu lunile????mare dreptate!!!
Postat 16 August 2014, 10:24 de zita
bai loti
Las' ca veniti voi curand sa va dam iar vreo trei, patru, ca sa va saturati.
Postat 14 August 2014, 19:48 de ROMANIA-ungaria 3-0
:)
"Book" re: vasile [14.08.2014, 12:13].... "Book" si "vasile" e unul si acelasi **** degenerat.
Postat 14 August 2014, 19:43 de com
O adunatura de gogomani
nea crisule, ai fost vreodata la Paris ? ai intrat in vreun "Carrefur" acolo ? daca raspunsul tau ar fi da, acest articol nu ar mai aparut. idem si pt Lulu (ce shortage de "cocota" si-a tras tipul la prenume) Cremeneanu, alt "revoltat" aparut din cine stie ce spelunca. :) vorba aia, "ce noroc pe unii ca prostia nu doare''.
Postat 14 August 2014, 19:28 de Wall
@vasile
vasile (Loti) esti un **** loser, cretin, ciudos. si tu stii asta la fel de bine ca si noi cei care te cunoastem de mai multa vreme. esti un * cu ochi, mincinos, escroc. asta esti tu, bah, mizerie, ! hehehehhehe.....
Postat 14 August 2014, 19:18 de 24/7
@Travel & nail
Corect. Nu exista cretini mai mari prin partea asta a tarii si chiar a Europei, decat ungurii revizionisti, iredentisti. Niste cretini innascuti. Daca ar durea prostia, gunoaiele astea ar urla zi noapte. Sunt niste indivizi gaunosi, ciudosi si retrograzi cat incape. Iredentismul unguresc naste monstri. I-a adus dracul, ca altfel nu poti sa zici, in aceasta zona minunata insa poluata de aceste rebuturi umane.
Postat 14 August 2014, 19:09 de 24/7
vai,vai..
...ce ne vaitam aici ca la ..mort!Nu mai mergeti oameni buni daca nu va convine!E politica magazinului,boy guarzii fac ce au in contract!Caldura mare taica,explicabil idiotenia articolului!!!!!!!!!
Postat 14 August 2014, 13:38 de Nea taticu
re: vasile
Aici e Romania nu Italia ... visezi si postezi in acelasi timp? Cris trebuia tras in folie, din cap pana in picioare si aruncat direct in capatul parcarii, acolo unde sunt containerele de gunoi, ca acolo ar fi locul lui de hot si mercenar, care se duce la cumparaturi dupa o paine cu rucsacul, de flamand ce e!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 14 August 2014, 12:13 de Book
cacat cu ochi
BAI intoleranutule la oameni dute in * mea si cumpara de la straini * cu ochii care esti tu...dncolo toti stiti sa va comportati cuvilizat..doar ici suntei ...grozavi...voi fasceti tara de cacat
Postat 14 August 2014, 11:47 de niuuu
cumpara din piata daca nu iti convine
In primul rind nu se merge cu rucsacul la cumparaturi, o borseta cu bani iti era de ajuns..Si in alte tari se practica aceasta infoliere, nu e nimic original.3.La noi s-ar fura enorm din magazine daca i-ar lasa pe toti cu papornitele..In Vietnam, la supermarket te lasa sa intri numai cu portofelul in mina, geanta, poseta o lasi la casa de bagaje, se incuie intr-o caseta.Pe mine m-au lasat cu geanta in care au vazut ca avem un Nikon, strainii nu fura, dar vietnamezii sunt un dezastru, ca si romanii.
Postat 14 August 2014, 10:58 de lili
ata ete
O gramada de agramati pe aici... In REAL e la fel, sigilezi ce trebuie si te plimbi cu el prin cos. In Kaufland nu e. Mi se pare ca sunt probleme mai importante decat sa ne plangem ca ne consideram si noi intre noi hoti. Nu-i asa? m-a amuzat asta: "esti proastă cu P [13.08.2014, 11:46] Cine o scris chestia asta de articol e bătut in cap.. Esti un ofticat/a sau taran venit de la sat si ai ajuns mare redactor si acum ti greu sa dai o plasa la ambalat... hai marsh din cauza unor oameni incompetenți si puturosi ca voi se duce tara de râpă. Tarani cu 4 clase astia de mass media numa le umpleți capu cu tâmpenii oamenilor...gunoaie ce sunteți. .. o sa va bata Dumnezeu pe toti rand pe rand... postat de: bodyguard"
Postat 14 August 2014, 08:43 de vlad
ne meritam soarta
In 2008 eram la Carrefour in Italia, la Verona. Aveam un rucsac mic din acela de care poarta turistii ce mai pun cu ei un sandwich si o sticla cu apa. Nu mi-a cerut nimeni sa infoliez rucsacul. Mai mult decat atat, la iesire un produs cumparat nu avea codul de bare, casiera a telefonat (la raion probabil) si pentru ca nu raspundea nimeni ne-a intrebat daca nu stim cumva care era pretul. Ne-am oferit sa mergem inapoi sa aducem un alt produs care probabil ar fi avut codul de bare nedeteriorat insa ea ne-a spus ca nu e nevoie, doar sa spunem pretul. Pentruy asta nu cred in povestile nimanui care imi spune ca unui var de-al lui i s-a intamplat. Am de-a face mai mult cu o anumita tara civilizata unde nu cred ca lumea ar concepe ca poate sa li se ceara sa-si infolieze geanta sau rucsacul. @marin, nu toti au bemveu sa lase rucsacul in masina.
Postat 14 August 2014, 06:48 de vasile
@BAU
Prostanacule, daca nu stii nu vorbi. Asta e regula de aur. Hai, ciocul mic si joc de glezna. @Travel: majoritatea care injura aici, peste 90% sunt unguri iredentisti, revizionisti. La cata rautate, ura si tembelism au inmagazinat in ei, injura in ritmul in care respira.. Astia abia asteapta un prilej pt a injura. Niste cretini frustrati.
Postat 14 August 2014, 05:23 de nail
Cris e foarte sensibil cand e infoliat!
Dar, ca nu are cu saptamanile apa la robinetele din casa, nu-l deranjeaza! <marin> le zice bine!
Postat 13 August 2014, 21:02 de WinDos
PAAAAAAAAAAAAAAAAARIS
Pt. Travel Chiar ai fost la Paris? waaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuu!
Postat 13 August 2014, 20:30 de BAU
esti un taran
ce taran prost esti..... 1. mai treci si tu granita sa vezi civilizatie... 2. doar taranii merg cu rucsacul la cumparaturi.....trebuia sa-l lasi in masina...sau poate erai la cumparaturi.....cu trotineta.... 3 la ce fatza ai....nu-i nici o pierdere pentru magazinele pe care vrei sa le boicotezi.... 4. senzational articol....ziarist de doi bani...cu 7 clase si-un trimestru.....
Postat 13 August 2014, 20:20 de marin
BAI PROSTILOR....
Daca nu stiti de ce vorbiti ? Intamplarea face ca am intrat intr-un magazin Carrefour, in Paris, in Saint-Denis, si exact asta faceau si acolo cei de la security. "Sigilau" bagajele la intrare ! Repet, in PARIS ! Ma uit mai jos, la comentarii si nu pot sa nu ma amuz, vazand cat sunt unii de prosti, "revoltati" fiind ca doar in Oradea se intampla ! Alo, vorbesc de PARIS ! Cati din voi ati fost acolo ? Sigur nici unul din cei care comenteaza frustrati.... Si iata cum pe net, tot felul de refulati pot sa injure pt orice, ei fiind insa pe dinafara de problema.! Mai umblalti si voi putin si pe urma vorbiti. Mai scoateti si voi capul prin lume, nu de alta, dar ca sa nu muriti prosti, crezand ca si gaina, ca toata lumea se rezuma la curtea in care sta ea inchisa. :) O seara placuta !
Postat 13 August 2014, 19:33 de Travel
abuz
sunt de acord cu tine ,mereu sunt urmarita daca zabovesc mai mult la unele produse de parca as fura simt ca sunt urmarita ,si nu o data le-am spus sa ma urmareasca pe camerele de luat vederi nu sa stea pe langa mine,te simti umilit ,dar asta se intampla numai la noi ,in strainatate chiar in carrefoururile din Paris nimeni nu are cu tine nici o treaba.
Postat 13 August 2014, 17:50 de felicia
e ilegal !
Faza cu infolierea e un abuz ! Eu, personal, nu i-am lasat NICIODATA sa-mi infolieze rucsacul, sau ce-am avut ! Nu credeti ? Sa va explic... Mai intai boul de badigard striga ca "domnu' tre' sa va-nfoliem bagajul". Eu nu raspund si merg in treaba mea. Ala se oftica si striga iar, apoi vine dupa mine sau anunta pe "sefu", dupa caz. Le explic politicos ca LEGEA aia organica nu le da lor dreptul sa ma agreseze in vreun fel, adica sa puna mina pe mine, sa traga, sa ma-mpinga etc., si ca aceeasi lege imi da dreptul sa intru oriunde cum vreau eu atata vreme cat nu incalc legea sau morala. Ei ii dau intr-una cu regulile magazinului. Eu le mai explic o data ca ordinea LEGII in Romania este: legea fundamentala, legile organice, HG-urile si OG-urile, hotararile de consiliu judetean si local, etc., etc., iar pe ultimul lor sunt regulamentele lor cretine de magazin, care nu pot sa contravina legii ! Ei ca nu, ca anunta politia si ma retin ! Le cer sa anunte politia si ii avertizez ca atunci cand aia o sa vina o sa le cer sa faca proces verbal ca badigarjii m-au retinut (prostii nu stii ca doar politia si jandarii au voie sa retina :D) si ca in baza acelui proces verbal ii dau in judecata ;) Li
Postat 13 August 2014, 16:47 de Agentul Termic
chiar mandri
Parca ai previzionat comentariile de ai dat asa un titlu PERFECT. Pe bune oameni buni voi chiar nu va dati seama ca ne batjocoresc? unde e civilizatia?
Postat 13 August 2014, 14:19 de oradeanca
@mine
Eu nu-a asa umblat, nu am ajuns intrările occidentale in care se practica infolierea ( nu contest ca exista) insa unde am ajuns eu , si am obsevat ca si in România e la fel, când cumperi ceva Primești o dovada a platii (bon fiscal sau factura) si poți sa mergi unde vrei cu bagajul ca poate spune nimeni ca ai furat. Nu fugii cu cumpărăturile sau după ce plătești așteaptă 10 secunde ca îți da bonul Sasu factura.
Postat 13 August 2014, 13:07 de Unu mai puțin umblat
wow
Cred ca d-l mare ziarist se astepta sa i se puna si covorul rosu cand vine la vreun magazin :). Mie personal imi convine metoda cu infoliatul (pe care am vazut-o de altfel si in occident) pt. ca de exemplu daca am cumparat cate ceva de altundeva pot sa pastrez produsele respective cu mine. Si nu e mare lucru sa rupi apoi folia aia cand iesi din magazin. Dar poate eu sunt om normal, nu un ziarist de doi lei cu nasul muuult mult prea sus.
Postat 13 August 2014, 12:44 de mine
Ce-ai cu noi bă, pentru ce să dăm cu var?
Dacă te-ai fi întrebat de ce nu se infoliază gentile intr-un anumit magazin ambii sărit toți pe tine sa-ți spunem ca ești un nenorocit care ne consideri din start infractori. Dacă ne sfatuiai sa u luam la stânga ți-am fi spus: marsi de aici comunistule, noi o luam la dreapta. Suntem deștepți si nu vrem sfaturi, mândria de a fi roman nu exista. Vrem sa fim slugi.
Postat 13 August 2014, 12:27 de Spectator
Tampit
Daca tot ai initiativa eu is sugerez sa nu mai mananci poate mai scapa tara asta de un dobitoc . Daca esti grabit dute la Mc. Drive.
Postat 13 August 2014, 11:51 de anonim
esti proastă cu P
Cine o scris chestia asta de articol e bătut in cap.. Esti un ofticat/a sau taran venit de la sat si ai ajuns mare redactor si acum ti greu sa dai o plasa la ambalat... hai marsh din cauza unor oameni incompetenți si puturosi ca voi se duce tara de râpă. Tarani cu 4 clase astia de mass media numa le umpleți capu cu tâmpenii oamenilor...gunoaie ce sunteți. .. o sa va bata Dumnezeu pe toti rand pe rand...
Postat 13 August 2014, 11:46 de bodyguard
Esti un ofticat domnule
Domnule, am impresia ca esti un ofticat. Cum adica dumneata sa fii stapanul lor? Comunistule! Ce e cu aerul asta de superioritate??
Postat 13 August 2014, 11:24 de ofticar
Nu e dracul chiar asa de negru
Desi e intr-adevar enervanta chestia cu sigilatul pungilor, nu suntem singura tara unde se intampla. In Portugalia, e la ordinea zilei in unele magazine, si ei se considera vestici. Ce mi se pare aiurea e cand la cumpararea unor articole de imbracaminte nu sunt dezactivate/scoase toate cipurile de securitate si tot ei fac pe suparatul cand te intorci cu bonul in mana si le arati problema, de parca ti-ar face cine stie ce serviciu ca isi corecteaza greseala.
Postat 13 August 2014, 11:14 de Paul-e
si eu sunt varan
Ziaristul acesta indignat incearca sa "iasa din turma" in acest caz referitor la "politica anti-furt"! In rest domnul in cauza este o oaie ca celelalte 7,4 milioane de oi cu care are aceleasi idei. Cam putina "atitudine" si slaba judecata la acest personaj care scrie cum bate vantul.
Postat 13 August 2014, 11:12 de oaia dolly
pai tocmai...
pai tocmai "mandria" de a fi roman ii face sa adope o astfel de polititca. Suntem un neam de hoti si gainari care au speriat europa....ce te mira? Foarte bine fac, orice om are dreptul sa isi protejeze investita/afacerea. Te intreb altfel....daca vezi pe unul ca fura, face o ilegalitate, sau stii pe cineva care se ocupa cu infractiuni....suni la politie din proprie initiativa sa raportezi? Daca raspunzi da inseamna ca tara e pe drumul cel bun, dar ma indoiesc ca raspunsul este da
Postat 13 August 2014, 10:41 de doc
vai si amar
La Carrefour mi se par total neprofesionisti(marlani as putea zice) multi supraveghetori-bodyguarzi. Te privesc cu mult dispret la orice mica abatere.Staful Carrefour nu e de acelasi nivel.Au mai mult bun simt.
Postat 13 August 2014, 10:39 de noi
Pai la ce mutra ai...
Pai la ce mutra de manglitor ai... e bine ca te-au lasat sa intri. Eu nu as fi riscat!
Postat 13 August 2014, 10:14 de root
garbage
Si eu am patit ceva similar la Carrefour! Si eu am fost iritat de faptul ca persoana responsabila din magazin a venit destul de greu iar raspunsurile intr-adevar erau stereotipe(sa nu spun iritante de-a dreptul). La Auchan am adoptat alta tactica: dau la infoliat orice. In felul acesta ma aleg cu (cel putin) o minunata punga pentru gunoiul menajer!
Postat 13 August 2014, 10:03 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON