URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2012, 14:59

Mai civilizaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mă opresc unii să-mi spună: "Dom'le, da' ce campanie liniştită! Ca niciodată, parcă nici n-ar veni alegeri!"... Vezi figurile politicienilor abia prin intersecţii, pe garduri şi tramvaie. Nu tu fluturaşe ori pliante care să umple cutiile poştale ori să fie rostogolite de vânt pe străzi, nu tu postere lipite noaptea pe vitrine, aşa cum se întâmpla în 2008, 2004, 2000 şi - de fapt - cam totdeauna de când am redescoperit democraţia şi avem din nou alegeri libere. Nu tu găleţi şi pungi de mălai pentru pensionari, ba chiar nici măcar o brichetă sau un pix, acolo...

Alţii mă trag de mânecă, puşi pe comentarii: "Ai auzit ce zice candidatu' X? Cică dacă-l alegem ne anvelopează blocurile şi casele, o să fie gigacaloria la jumate şi parcările gratuite! Ba cred că, dacă iese el primar, când o să parcăm în centru o să primim taloane-cadou de la Poliţia Locală şi vaucere de cumpărături de la Primărie! Da' ce-a zis contracandidatu' Y ai aflat? Cică ne face statuie în buricu' oraşului, să năvălească japonejii să se pozeze mai ceva ca la turnul din Pisa!"...

Campanie mai liniştită n-am văzut în Oradea. Bine, mă prefac că n-am auzit cum mă trezeşte dimineaţa o portavoce care mă îndeamnă pe nemâncate şi nebăute să-l votez pe candidatul Boborului, ca să ajungă Boboru' la putere, să nu mai fie niciun rău în urbe, în judeţ şi-n patrie, ci toate vor fi bune şi vom prospera cu toţii... La fel, ignor şi viermuiala de pe forumuri, unde postacii portocalii se înjură cu cei roşii şi galbeni, părând fiecare că în mediul virtual au câştigat "alegerile" detaşat şi amăgindu-se că la fel e şi-n viaţa reală.

Să recunoaştem, însă, că la trei sferturi din campanie deja dusă, prin Oradea şi Bihor e linişte şi decenţă. Nu avem nici porcăielile de prin sudul ţării, nici bătăile de prin Moldova. De-aceea mă şi întreb: să fim noi, oare, mai civilizaţi decât ei, luaţi la grămadă? Se poate, însă eu am senzaţia că - mult mai important - suntem mai civilizaţi şi mai raţionali decât eram chiar noi înşine cu patru ani în urmă. Nu mai pierdem vremea cu papagali aterizaţi de nicăieri şi gata să promită marea cu sarea doar fiindcă oricum nu vor fi obligaţi să se ţină de cuvânt de vreme ce nu vor fi votaţi, dar nici cu "salvatori" care se trezesc dintr-o hibernare în care se culcuşiseră imediat după alegerile precedente. Iar la fistichiii capabili să vorbească în fel şi chip până şi despre inversarea sensului rotaţiei pământului, dar nu sunt capabili să administreze nişte cartiere, nici atât nu ne uităm.

Letargia în care se desfăşoară campania în Oradea şi în Bihor este greu de suportat de către un jurnalist, gata oricând să consemneze sudalmele şi acuzele pe care candidaţii şi le-ar putea aduce unii altora. Din perspectiva cetăţeanului, însă, calmul este - neîndoios - de salutat: înseamnă că ne-am maturizat şi ştim că ceea ce e mai important se petrece nu într-o campanie de o lună. Ci zi de zi, de-a lungul celor patru ani care îi urmează.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
civilizatie ha ha ha
va de ea democratie in care domnul in cauza se crede ca e atot puernic si in sondaje e ilder,mi-e sila de cea ce a facut , pe ultima portiune din parcare ce inconjoara oraselul a instalat taxator de parcare ,josnic mai este nu-i ajung banii de campanie sau trebuie sa mai modernizeze cartierul de vile ce il detine in ATLANTA si pe care il administreaza un grec ,rrrrrrrruuuuuuuuuussssssssssssssssiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiineeeeeeeeeeeeeeeee! nesimtire de cea mai joasa speta
Postat 06 Iunie 2012, 08:47 de diana
ce campanie
Care campanie? La Oradea deja se stie cine va castiga si de ce. Ce rost mai are sa inoti contra curentului?
Postat 31 Mai 2012, 10:32 de Mihai
pt kaboou autonomisto-separatistu'
sunteti muuuuuuult prea prosti ca sa emiteti vreo pretentie.
Postat 31 Mai 2012, 07:59 de bufonul ceke & gasca
@gunoaie iredentiste
numai puneti voi ghiara pe Transilvania. asta a fost pe vremea austro-ungurilor. reusita ca forta armelor in conditiile acelor timpuri. profitand de abuzurile, discriminarile si crimele acelor vremuri.
Postat 31 Mai 2012, 07:34 de @gunoaie iredentiste
Porcii din romanul lui Orwell...
udemerist cretin separatist, izolationist. ****, sunteti sortiti pieirii. p
Postat 31 Mai 2012, 07:26 de @manu avram ianca
nu m-am putut abtine
Referitor la ce spuneaţi, nu m-am putut abţine: România, 2012. Nu-mi place de UDMR, dar parcă dintr-o dată ideea de autonomie nu sună aşa deplasată. Ce să zic de asta: La noi de ce nu se împart bani în plic de la bugetul local? :))
Postat 30 Mai 2012, 19:06 de manu
Maturizare
Sunt semne evidente ca electoratul oradean s-a maturizat,lucru care nu se poate afirma despre majoritatea candidatilor.
Postat 30 Mai 2012, 17:56 de gyorgy tozser
Stacheta sus!
E simplu: toti latra la Bolojan. Care Bolojan nu raspunde la porcarii si nici nu initiaza altele. BAiatu' asta din Birtin a setat un standard mai inalt, pe care ceilalti, trebuie sa il atinga. Asa explic eu linistea asta.....greu de suportat pt unii....:)
Postat 30 Mai 2012, 17:15 de Juicy Lucy
Haide Bolojan!
Asa cum spui! Tocmai de aceea, succes domnului Bolojan, omul care a lucrat timp de 4 ani si, ce-i mai important, rezultatele muncii lui le vedem cu totii! Avem un oras infinit mai civilizat decat acu 4 ani. Inca un mandat si vom avea un oras occidental! Succes primarului!!!
Postat 30 Mai 2012, 15:30 de sean
deocamdata
si mai apare pe ici pe colo cate o pata de diaree portocaliee, dar va avea grija Cseke si de aia, asa cum o sa le dea si la comunisti peste bot. HAI CSEKE!
Postat 30 Mai 2012, 15:17 de Avram Ianca
deocamdata
civilizati? hmmm, nu vi se pare sa panourile sunt umplute de comunisti? la o prima observare a panourilor de campanie se poate remarca stilul pionieresc de a lipi afise DAR, totul se va schimba in cel mai scurt timp! anti usl
Postat 30 Mai 2012, 15:12 de Avram Ianca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON