URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2018, 09:37

Mai bine cu Mafia. Poveste din Sicilia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vara dau câte o fugă, câteva zile, prin Italia, Bella Italia care mi s-a lipit de suflet de la prima vedere, cu ceva ani în urmă. Săptămâna trecută am fost la Palermo. Ştiam că Sicilia e cea mai săracă zonă, dar una dintre cele mai frumoase, cu nenumărate vestigii ale unor civilizaţii străvechi, cu straturi greceşti, romane, arabe, normande, hispanice.

Ca de obicei, am întâlnit şi acolo români, mai mulţi decât m-aş fi aşteptat. Unul, Ionuţ, din Dâmboviţa, mi-a povestit, la fel ca mai toţi, cum a ajuns "căpşunar". Acasă lucrase la fabrica de frigidere din Găeşti, până spre sfârşitul lui 2006, când şi-a luat lumea în cap, dar nu până la Târgovişte ori Bucureşti, ca alţi îndrăzneţi din satul lui, ci tocmai în Italia, la Palermo, unde iubita lui era "badantă". A ajuns în ianuarie 2007.

Nu ştia italiana, nu avea nicio calificare (la fabrică fusese salahor, încărca marfa în camioane). Câteva săptămâni a locuit în casa bătrânului de care prietena lui avea grijă, până ce acesta a murit. Fata s-a întors în ţară, dar el a rămas, chiar dacă în buzunar mai avea doar 50 de euro. Aproape doi ani a dormit pe stradă până i-a surâs norocul, nimerind la un moment dat într-un centru catolic, unde a primit adăpost, haine curate şi mâncare în schimbul prestării unor munci casnice.

În câteva luni şi-a îmbunătăţit italiana şi a găsit un job. A îngrijit, la rându-i, bătrâni. Acum e căsătorit cu o româncă pe care a cunoscut-o tot acolo, de câţiva ani au un apartament de bloc, iar de vara trecută sunt şi părinţi. Între timp a făcut o şcoală de sudori, ba şi şcoala de şoferi, are o maşină şi o viaţă aproape normală. Aproape, pentru că seara mai munceşte pe ici, pe colo, pentru un ban în plus.

Aşa l-am cunoscut şi eu, la pensiunea unde mai schimba un bec, mai repara un robinet. Mi-a spus că în ruptul capului nu s-ar întoarce în România, chiar de-ar fi să înceapă totul, din nou, de la zero, la fel de greu. "Banii pe care voi îi primiţi acum în ţară sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, conectat, prin smartphone, la tot ce se întâmplă "acasă".

Într-o altă seară am cunoscut o constănţeancă. Simona n-a dormit pe stradă, a venit cu ceva bani de-acasă şi după 12 ani şi-a deschis propriul restaurant, aproape de centrul istoric palermitan. Mi-a dat ponturi cum să nu iau ţepe de la localnici (la restaurante) şi mi-a povestit cum a reuşit să aibă propriul "negozio" într-un oraş condus încă, în parte, de Mafie (până acum câţiva ani localnicii nu-şi votau direct primarul, ci doar Consiliul Municipal, din rândul căruia era ales primarul). Am întrebat-o dacă achită taxă de protecţie şi mi-a răspuns indirect, că taxele plătite statului italian şi mafiei locale sunt oricum mai mici decât şpăgile pe care le-ar da în ţară. Acolo unde, la fel ca Ionuţ, nu vrea nici ea să revină...

La întoarcere, pe autostrada spre Aeroportul Falcone-Borsellino am revăzut locul unde în 1992 au fost asasinaţi doi magistraţi veniţi să ancheteze Cosa Nostra şi m-am întrebat de ce la noi niciunul n-a supărat mafia într-atât încât să fie "rezolvat". Or fi suficiente asasinatele morale, seară de seară, ale televiziunilor mafiei de pe Dâmboviţa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cocalari
Parerile unor cocalari, ca si cei doi din articol, sau unii de mai jos (@picaro), sunt irelevante. "Nu mor caii cand vor cainii!"
Postat 16 Mai 2018, 20:40 de Alcor
De ce?
In ultima vreme,tot mai multi tineri au o problema cu dreptul la vot al pensionarilor. Eu nu pricep de ce cei stabiliti pe afara,care nu concep sa se intoarca acasa,au dreptul,prin vot,sa-mi decida soarta,mie care vietuiesc aici,in tara. E Romania tara de *,in care nu au perspective,asta e,dar lasa-ma pe mine sa-mi decid soarta
Postat 16 Mai 2018, 09:43 de picaro
un alt exemplu
Si eu sunt plecat de o vreme, nu in Italia ci in Germania, si intr-adevar sansele sa ma reintorc in tara sunt zero, asta pt ca prefer sa ma dezvolt si sa traiesc, atat eu cat si familia mea intr-un loc care imi permite asta. Dar asta nu inseamna ca nici un vreau sa aud de Romania. Din contra, imi iubesc tara mai tare ca oricand si sunt un ambasador al Romaniei in fata celor de aici, am schimbat multe pareri negative despre Romania. E o greseala sa uiti cine esti. Fara greutatile din Romania stiam mai putin, aveam mai putine experiente interesante, e un avantaj si o provocare. iar faptul ca am plecat nu il consider o tradare a tarii. Pana una alta tara mea e rotunda si o cheama Terra. Am prieteni unguri, spanioli, germani, palestinieni si romani. Am depasit demult mentailitatile nationaliste medievale.
Postat 16 Mai 2018, 01:13 de cchris26
Alt exemplu nu aveti?
Poate omul asta e din categoria lui Raduciouiu, care dupa cateva luni in Italia, la revenirea in tara nu mai stia bine romaneste! Altfel, parerea lui este... asa vede el lucrurile. Totusi bine ca e informat si citeste presa locala, semn ca inca il intereseaza mersul lucrurilor. Pacat ca ne scuipam intre noi
Postat 15 Mai 2018, 16:10 de cetateanbihorean
Bravos! Patriotism nu gluma...
Un articol pro patria, patriotism cernut prin stomac, atat autorul articolului cat si bravii romanasi din Italia. Nu vrea sa auda de Romania, aia da, astia te vand pe doi bani, mai bine stati in Italia, chiar nu e nevoie de voi aici. Tara asta e stropita cu mult sange, cu sangele unor adevarati romani, care nu avea pe vremea aceea nici 20% din ce au acesti "patrioti", dar totusi au murit pt tara. Brancoveanu putea trece la turci si sa il doara la basca de tot, dar a murit si el si copii lui. Din pacate azi unii vad doar bani si bunastare, durerea este ceva absurd, de care trebuie fugit, doar desfatare sa fie. Nu e usor in tara, dar sa spui ca nu vrei sa mai auzi de ea... esti un materialist convins, ce sa mai vb de credinta neamului, imediat sar ca arsi o gramada de lunatici. Spor la lucru colectore!
Postat 15 Mai 2018, 13:36 de detectiv
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON