URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2016, 10:25

Lumea, fotbalul și România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe oriunde călătoreşti în lumea largă, când localnicii te întreabă de unde eşti, iar tu le răspunzi "din România", primeşti instantaneu câteva nume de fotbalişti români. Turcii sunt campioni. Ei îţi pot recita cele mai multe nume, fiindcă numărul jucătorilor români care au făcut carieră în Turcia este mare. Pe continent, fiecare ţară îi ştie pe românii care joacă sau au jucat la ei. Numărul fotbaliştilor mioritici cunoscuţi scade pe măsură ce te îndepărtezi de România. Dar, indiferent unde te-ai afla, în Thailanda, SUA, Japonia, Singapore sau Australia, toată lumea a auzit de Hagi.

Datorită regelui Hagi am primit o cafea pe gratis într-o cafenea din Istanbul şi un discount considerabil la magazinul de suveniruri de alături. În Indonezia, când un vânzător m-a întrebat de unde sunt, mi-a răspuns entuziast: "Aaaa, Roma!", "Roma, pe dracu', aia e în Italia!", l-am pus la punct. Tipul şi-a ridicat ochii în tavan ca un elev în dificultate, iar după câteva secunde a exclamat victorios: "Mutu!". "Dar de unde ştii tu de Mutu, că nu prea mai joacă fotbal?". "Eu ţin cu Chelsea", m-a lămurit, apoi mi-a vândut o statuetă de lemn la jumătate de preţ.

Abia când ieşi din ţară realizezi ce ambasador imens este fotbalul pentru România şi cât de mult am pierdut din cauză că n-am prea mers la campionatele europene şi mondiale în ultimii ani. Deşi un campionat fără România pare neinteresant, el ne apropie mai mult de fotbalul simplu, cel în care nu contează culorile, ci doar talentul şi performanţa. Atunci când urmărim un meci fără ataşament faţă de una din echipe, frumuseţea fotbalului răsare din gazon precum o floare fermecată. Patriotismul obligatoriu, îmbibat cu bere şi seminţe, ne împiedică să vedem limpede şi echidistant, ne poziţionează automat în tabăra bunilor şi drepţilor şi îi transformă pe ceilalţi, din adversari, în duşmani.

Fotbalul ni se potriveşte nouă, românilor, ca o mănuşă. Meciurile se câştigă numai cu ajutorul lui Dumnezeu, sărutând icoane şi repetând semnul crucii. Dacă pierdem, deschidem generosul rezervor cu "vai şi-amar!" şi "n-ai cu cine!" Dacă câştigăm, urlăm că ni s-a făcut dreptate, ieşim în pieţe şi, pentru o seară, arătăm ca o naţiune. Dacă nu ne calificăm, ne declarăm proşti şi ne hrănim din miştouri până la următoarea campanie de calificare. Iar dacă cumva devenim campioni mondiali... ne trezim din vis dimineaţa, bem o cafea şi mergem la serviciu.

Echipa naţională este copilul unei ţări. Ar fi bine să tratăm naţionala ca pe propriii copii, pe care îi iubim şi când vin acasă cu diplome, dar şi când aduc note proaste. Hai România!

Articol scris înainte de meciul Franţa - România

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON