URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2017, 10:16

Lecţia de succes în viaţă

Lecţia de succes în viaţă foto: www.edplace.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În clasele V-VIII am avut un coleg pasionat până dincolo de orice limită de maşini. Fireşte, la vârsta aceea, orice băiat normal este pasionat de maşini. Dar în cazul lui pasiunea bătea înspre obsesie. Avea tot timpul la el cel puţin o maşinuţă de jucărie, celebrele matchbox-uri metalice, iar caietele îi erau pline de maşini şi camioane desenate. Prin clasa a VII-a ştia deja ce vrea să devină când va fi mare: şofer de TIR. Nu o spunea cu naivitate, ci cu o doză de seriozitate demnă de un adult. Nu suna a dorinţă, ci a promisiune.

Ne-am despărţit din clasa a IX-a, când el s-a dus să-şi urmeze visul la un liceu cu profil auto. În vacanţa de vară dintre clasele a IX-a şi a X-a, toţi băieţii foşti colegi din generală, nostalgici după cei patru ani petrecuţi împreună, ne-am întâlnit să jucăm un meci de fotbal. A venit şi el şi a ales să fie portar. Ţin minte cum, atunci când faza era la poarta adversă, el se juca cu o maşinuţă pe bara transversală, imitând zgomotul motorului şi scrâşnetele cauciucurilor. În fine, la 18 ani avea deja carnet de conducător auto profesionist şi slujba la care visase: şofer de camion.

Mi-am amintit de fostul meu coleg acum câteva săptămâni, într-o întâlnire cu mai mulţi elevi de liceu. Le-am spus povestea lui şi l-am dat exemplu de om de succes. Am făcut asta din două motive. În primul rând pentru că generaţiile tinere au o idee oarecum deformată despre succesul în viaţă. Îl asociază cu luminile scenei, cu televiziunea şi notorietatea, cu concursurile de talente şi teancurile de bani, cu sclipiciul şi hainele aurite. Dacă nu ajung acolo, se consideră rataţi. Parcă nimeni nu le spune că poţi fi om de succes, realizat şi fericit, şi ca un meseriaş priceput, ca un funcţionar eficient sau un poliţist incoruptibil.

Al doilea motiv a fost acela al importanţei unei pasiuni în alegerea unei meserii. Îi întreb adesea pe adolescenţi care e cea mai mare pasiune a lor. Spre surprinderea şi amărăciunea mea, tot mai des mi se răspunde "Nu ştiu" sau "Nu am o pasiune". Nu consider că e obligatoriu să îţi faci meserie din pasiune, dar să nu ai o pasiune ca adolescent mi se pare extrem de grav. Din oamenii fără pasiuni, aceia fără licăr în ochi, se nasc viitorii roboţei, cei care îşi vor urî locul de muncă, şefii şi colegii, şi îşi vor petrece restul vieţii povestindu-le celorlalţi cât sunt de nefericiţi.

În România, părinţii nu îşi duc copiii la teste de aptitudini pentru a şti pe ce butoane să apese şi pe care să le ignore. Ajung astfel să îşi formeze pentru ei dorinţe nerealiste, să proiecteze asupra viitorului odraslelor propriile neîmpliniri sau frustrări. Sistemul de învăţământ vine mănuşă peste toate astea prin surzenia lui la nevoile reale ale copiilor şi prin "vederea" oarbă asupra viitorului. Facultăţile vor încheia procesul de transformare a absolvenţilor în cifre şi a numelor în titluri fără acoperire. Iar în cabinetele psihologilor şi sub sutanele preoţilor, tot mai mulţi oameni vor încerca să înţeleagă ce li se întâmplă.

Viitorul nu sună bine, dar, cu siguranţă va arăta mult mai bine la televizor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
se spune
Permis de conducere,oficial,asta cu Carnet ..e expirată de vro 40 de ani
Postat 04 Februarie 2017, 09:36 de crisan
Pentru bihoreanorădean
Am plecat din orașul natal pentru că am vrut să fac radio, iar acolo nu exista așa ceva.
Postat 01 Februarie 2017, 08:34 de LucianCremeneanu
A fost odata
Ma ceream de la orele de dirigentie ca sa fac programare si visam numai acest lucru si ziua si noaptea. Timpul a trecut si mi-am dat seama ca nu imi mai doresc acest lucru. Dimpotriva, sunt atras de lucruri mai simple care imi dau mult mai multa implinire. Subscriu ca este extrem de dezirabil ca un adolescent sa aiba un hobby sau chiar mai multe, insa nu trebuie ca din acesta sa iasa o meserie in timp. Un hobby sau o pasiune adice satisfactia reusitei si in acelasi timp un graunte de fericire prin faptul ca un om i se dedica unui ceva care nu aduce neaparat bani. In secunda in care banii apar la orizont si individul presteaza pe rupte, chiar daca meseria coicide cu pasiunea, daca banii nu apar, ajunge sa urasca acea meserie - cel putin ajunge sa nu o mai faca pe bani. In viata trebuie sa existe un echilibru intre bani, pasiune si dorinta de a fi recunoscut si apreciat. Cand toate se regasesc sub aceeasi cupola, poti spune ca esti fericit, insa daca banii lipsesc - coate goale, matze fripte. Emigrarea e probabil singura optiune, care insa nu rezolva problema decat la capitol financiar.
Postat 31 Ianuarie 2017, 05:21 de linux4ever
digitalii
Acum tu chiar ai impresia ca elevii care (inca mai) bat mingea in timp ce butoneaza un smartphone sau o tableta, se gandesc cum sa ajunga strungari, frezori sau sudori? hai sa fim seriosi.. Parintii lor poate au fost meseriasi chiar pe domeniile unde acum ducem lipsa.. Problema e ca capitalismul romanesc ia tratat cu sictir si salariul minim pe economie. Asa ca nu cred ca vreun parinte sa fie atat de nebun sa-si indrume copilul spre astfel de meserii. Daca nu vor avea perspective in Oradea, vor emigra, simplu. Tu de ce ai ales sa-ti parasesti orasul natal?
Postat 30 Ianuarie 2017, 14:22 de User anonimizat
La donna e mobile
Io pe vremea lu Ceasca voiam sa dau la Conservator, canto clasic, aveam talent (altii spuneau asta ). Familia s-a impotrivit , avand prejudecati legate de artisti. Urmarea ? Nu mi-am mai dat nici bacu macar; acuma nu stiu daca corespund sau nu unei personalitati rebele(psihopupu) , da macar' am fost originala.
Postat 30 Ianuarie 2017, 13:12 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON