URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2016, 10:27

La Londra, în săptămâna Brexit-ului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"It won't be any Brexit!*", îmi spunea, în Londra, cu câteva zile înainte de referendumul britanic, soţul unei foste colege de facultate, englez sadea, pe care tocmai îl cunoscusem. Luam cina la un restaurant foarte popular lângă Waterloo Bridge, ticsit de oameni din toate colţurile lumii, cu ospătari de accente diferite şi atmosferă de weekend, deşi săptămâna abia începuse.

Era tocmai săptămâna referendumului de ieşire din U.E., iar capitala Commonwealth-ului părea să aibă un singur subiect: ieşim sau stăm? Ziarele erau invadate de campanii pro sau contra, ambele tabere îşi prezentau avantajele sau dezavantajele în timp ce se acuzau reciproc de exagerări şi manipularea cifrelor. Cu o zi înainte, toţi capii cluburilor din Premier League se declaraseră pro-rămânere şi îi invitau pe suporteri să voteze în consecinţă.

Ziarul Daily Mirror, suporter al rămânerii în U.E., şi-a minimalizat mesajul atât de mult încât a prezentat pe o pagină dublă fotografii ale susţinătorilor celor două tabere. În partea stângă, a celor pentru rămânere, în jurul premierului David Cameron erau grupaţi, printre alţii, savantul Stephen Hawking, miliardarul Richard Branson, fostul prim-ministru conservator Sir John Major, scriitoarea JK Rowling, actorii Jude Law şi Keira Knightley, cântăreţii Elton John şi Lily Allen, prezentatorul TV Jeremy Clarkson. Undeva, pe ultimul rând, preşedintele SUA Barack Obama.

Tabăra celor pro-Brexit era şi ea pitorească: actorii Elaine Paige, Joan Collins şi Sir Michael Caine, fostul fotbalist Sol Campbell, candidatul republican Donald "Vadim" Trump, fostul membru The Who, rockerul Roger Daltrey, modelul Elisabeth Hurley, "sifonarul" Julian Assange şi, previzibil, din moment ce Obama se afla pe pagina cealaltă, preşedintele mândrei Rusii, Vladimir Putin. Toţi în jurul fostului primar al Londrei, Boris Johnson, iniţiatorul ieşirii.

Cu două zile înainte de discuţia din restaurant, în ultimul concert Coldplay din seria de patru susţinute pe Wembley, Chris Martin, solistul grupului, făcuse o glumă ciudată: "Uitaţi, cu piesa asta aş vrea să merg anul viitor la Eurovision!". Râsetele publicului mi-au dat de înţeles că s-ar putea să avem o surpriză la referendum. Şi am avut. Unda de şoc a rezultatului a cuprins vineri toată lumea şi, în ciuda siguranţei mimate de unii, nimeni nu ştie ce se va întâmpla pe termen lung. Ca de obicei, 'om trăi şi 'om vedea.

Aş fi preferat ca în rândurile acestea să vă povestesc cum a fost la concert. Am cumpărat biletele cu 7 luni înainte, curios să văd Coldplay la ei acasă şi să aud cum sună în concert corul publicului britanic. A fost grozav! Dar corul din 23 iunie a fost infinit mai puternic, a avut o altă rezonanţă, una planetară. Iar ecourile abia au început.

*Nu va fi niciun Brexit!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON