URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2015, 16:45

La Andrieş înainte, la divorţ înapoi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă cineva care nu a auzit niciodată de Alexandru Andrieş ar fi intrat joi seara în Casa de Cultură a Sindicatelor, ar fi rămas mască. Patru oameni pe scenă şi atât? Unde sunt luminile colorate? Unde sunt laserele? Unde sunt proiecţiile video? Doar patru reflectoare cu lumină albă, câte unul pentru fiecare muzician? Puţini artişti îşi permit să pună la cale, în ziua de azi, un spectacol atât de minimalist din punct de vedere vizual. Andrieş poate, pentru că el urcă pe scenă pentru o singură cauză: muzica.

Omul care a compus până acum peste 650 de melodii a cântat ultima oară în Oradea în mai 2008, la defunctul local Blue Monday. De atunci, Andrieş a mai scos vreo 18 discuri, dintre care şase albume noi, restul fiind reeditări, concerte sau best of-uri. Concertul de săptămâna trecută a purtat titlul "Muzică de divorţ", după numele unui album din 2001, deşi s-au cântat doar două melodii de pe el. Celelalte 26 de cântece din recital au fost, fiecare în parte, câte o bucăţică savuroasă din paleta imensă de senzaţii şi imagini la care Alexandru Andrieş apelează prin muzica şi versurile sale.

Andrieş a început prin a le mulţumi celor aproximativ 250 de oameni care au dat 30 de lei pentru bilet. Apoi şi-a luat la periat discografia din care a scos, unul după altul, cântece de drag, de râs şi de suspinat, în ritmurile sale dragi - blues, jazz şi rock. "Mi-a luat inima", "50% zâmbet, 50% fum", "Râd cu ea" şi "Bărbaţii ei preferaţi" au încălzit prima jumătate a recitalului. În partea a doua, ritmul concertului a crescut, la fel ca numărul pieselor uşor recognoscibile de la primele acorduri: "Cea mai frumoasă zi", "Bagă mâna-n buzunar", "Mai bine cu coadă", "A.M. Blues" (Andreea Marin) sau "Am o problemă". La bis, "E război, Ioane" şi celebra "La telejurnal".

Vreme de 90 de minute, pe scena cenuşie a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost bucurie, plăcere, nostalgie, umor şi emoţie. A fost mult Andrieş şi multă muzică, parcă mai multă decât încape în o oră şi jumătate. Berti Barbera a ţinut ritmul cu tot ce se putea (cajon, udu, shakere şi finger shakere, cabasa, periuţe, sizzle board, spring drum, cyclone shaker, trianglu, vibrafon şi muzicuţă), Maria Mântulescu şi-a deschis treptat vocea discretă, uşor timidă, iar chitaristul Sorin Romanescu a ţinut isonul la chitară electrică. Un public avizat a absorbit tot ce venea dinspre scenă şi a rotunjit armonios evenimentul.

Paragraful de final i l-am lăsat unui prieten, Liviu Balint, mare iubitor de Andrieş: "De ce aplaudă atât de mult lumea la concertele lui Andrieş? Pentru că are cântece scurte şi multe. Dar atunci când aplauzi zâmbind, eşti acolo unde trebuie. Iar concertele cu Andrieş nu se termină atunci când ieşi. Le duci cu tine, la final, ca pe o pradă, prin parcuri, pe străzi, pe unde ajungi după. În tramvai. Dacă te prinde controlorul, îi arăţi biletul de concert şi e ok. Dacă te prinde poliţia fără buletin, le arăţi biletul de concert şi e ok. Dacă plouă, ţii amintirea concertului deasupra capului şi e ok. Pentru că, un timp, e doar lumea lui cea în care te afli. Iar în lumea lui Andrieş nu primeşti amendă şi nu îţi poate fi decât bine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON