URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2018, 12:30

Isteriile noastre

Isteriile noastre (sursa foto: www.guardianlv.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o discuţie recentă cu nişte prieteni mi-am amintit că la începutul anilor 2000 am încercat, la un moment dat, să scriu un articol fără e-uri, adică fără să folosesc vreodată litera "e". A fost mult mai greu decât credeam, aşa că am abandonat textul după primul paragraf. Titlul de lucru era chiar aşa, "Articol fără e-uri", şi îşi dorea să facă mişto de noua isterie, apărută la acea vreme, a e-urilor alimentare şi a pseudo-luptei împotriva lor. Probabil că mulţi ţineţi minte perioada.

Suntem un popor cam temperamental când vine vorba de subiectele de interes public. Temele, oricât ar fi ele de importante sau grave, nu sunt suficiente pentru a atrage atenţia generală. Focalizarea atenţiei pare că se face exclusiv prin isterii de masă. Cineva, de undeva, apasă nişte butoane neştiute şi le transformă în isterii naţionale. Aşa s-a auzit până în ultimul cătun despre câinii vagabonzi, pericolul vaccinurilor, tăierea pădurilor, aderarea la NATO, aderarea la UE, fumatul în spaţii publice, autonomia ţinutului secuiesc, Simona Halep cea de pe locul 1 şi "Pentru sănătatea dvs, consumaţi zilnic doi litri de lichide".

Celebra tihnă ardelenească i-ar fi bună societăţii în spaţiul public. Acea tihnă a cititorului care molfăie o idee împreună cu o vorbă de duh şi care nu se detonează la cel mai mic fitil aprins de cine-ştie-cine cu cine-ştie-ce interes. Isteriile naţionale ne şterg din paleta de opţiuni calmul, echilibrul şi îndoiala. Primim totul gata mestecat în doze enorme şi suntem îndemnaţi să reacţionăm cât mai extrem şi mai intens. Masa rotundă folosită pentru analize şi consultări nu mai e la modă. I-au crescut colţuri şi ţepi de fier, iar azi e folosită pentru răgete, spaime, intoxicări şi dezinformări.

Că alungă limpezimea, distrug comunicarea şi separă masele sunt doar efectele secundare ale isteriilor naţionale. Principalele lor efecte par să fie schimbarea agendei publice şi deturnarea atenţiei. Nimic nu se mai poate realiza dacă nu e în prealabil urlat în prime-time. Groaza celui care până acum nici nu ştia ce pericole grave îl pasc la fiecare colţ este materialul de lucru perfect pentru cine-ştie-cine cu cine-ştie-ce interes. Totul durează până începe următoarea isterie.

Când călătoresc în ţări şi oraşe străine încerc să evit locurile unde se adună întotdeauna hoardele de turişti. O vizită în Paris fără Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru poate fi nu doar posibilă ci şi fabuloasă, iar experienţa mult mai realistă. Fac la fel şi cu isteriile publice - le evit şi îmi aleg singur subiectele care mă interesează. Funcţionează excepţional! Apropo, ştiaţi că pentru sănătatea dumneavoastră ar fi bine să evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ti-ai spalat gura cu apa sfintita?
Sau macar un mea culpa? Mai ales ca recent, dupa cum spunea un amic, ai inceput sa improsti iar comentatorii cu invective. Nu era mai bine daca apelai chiar tu la - celebra tihna ardeleneasca?
Postat 30 Ianuarie 2018, 09:53 de OradeanADN
JE NE REGRETTE RIEN !
Uneori se recomandă si evitarea altor excese ! Nu le pot enumera pentru a nu provoca isteria cuiva!
Postat 29 Ianuarie 2018, 21:21 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON