URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2014, 12:02

Închis pentru restauraţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă România ar fi o firmă, directorul general (premierul) şi Consiliul de Administraţie (Parlamentul) ar fi trebuit de mult să pună la poartă anunţul "Închis pentru restauraţie". Am scris corect, nu pentru restaurare (renovare, înnoire)!

Cei care nu au fost plecaţi pe altă planetă în ultima vreme, cei care pricep că bunăstarea tuturor cetăţenilor depinde de Parlament (care ar trebui să facă legile) şi de Guvern (care ar trebui să le aplice), au observat, poate, că în tot anul acesta - cu două rânduri de alegeri (europarlamentare şi prezidenţiale) - ambele instituţii care ar fi trebuit să caracterizeze o democraţie au fost, practic, închise.

Deşi Parlamentul actual e cel mai aglomerat din 1990 încoace (575 senatori şi deputaţi), este şi cel mai inactiv, ajungând un simplu abţibild. CFSN-ul din '90-'91 nu avea nici 300 de membri, dar măcar făcea legi, Parlamentul de acum doar aprobă Ordonanţele Guvernului, răsturnând democraţia cu fundu-n sus: Guvernul legiferează, Parlamentul se execută.

Condus de două marionete, actualul Parlament abia a ieşit la începutul anului din vacanţa de iarnă, "muncind" din februarie până în aprilie, că după o lună a fost trimis din nou la plimbare, în campanie pentru europarlamentare. Deputaţii şi senatorii s-au întors la Parlament la finele lunii mai doar ca să-şi ia vacanţa de vară. Abia încheiată, au fost din nou expediaţi în campania pentru prezidenţiale, de parcă n-ar putea ajunge Ponta la Cotroceni şi fără unii ca Gheorghe Bogdan (ghiciţi de pe Google cine este).

Unii zic că închiderea Parlamentului are ca scop evitarea votului pentru încuviinţarea începerii urmării penale a unor foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft. Eu cred, însă, că la fel ca astă-primăvară motivul e blocarea oricărei posibilităţi ca opoziţia să critice Guvernul în aşa fel încât cetăţeanul să şi afle de ce.

În acest context, senatorul bihorean Cristian Bodea a reuşit să ridiculizeze săptămâna trecută, luni, mascarada democraţiei noastre înregistrând oficial un proiect de Lege a Tăcerii, ce descrie, de fapt, un adevăr atât de evident încât am ajuns să-l ignorăm, la fel cum nu vedem aerul pe care îl respirăm deşi el există: actualul regim Ponta a înlocuit republica prezidenţială a lui Traian Băsescu cu propria republică guvernamentală.

"Parlamentarul are obligaţia să ridice mâna şi dreptul să tacă", "Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul devine Ministerul pentru controlul Parlamentului", "parlamentarii nu pot iniţia proiecte legislative fără a cere voie ministrului pentru controlul Parlamentului", "Ordonanţele de Urgenţă sunt mai presus de lege" şi "Guvernul poate dizolva Parlamentul prin Ordonanţă de Urgenţă" - sunt câteva dintre articolele "Legii Tăcerii".

Dacă n-am avea atât umor, poate ne-am da seama că Parlamentul actual nu e diferit decât prin bicameralism de Marea Adunare Naţională. Numai MAN aproba tot ce propunea un singur om şi doar atunci nu funcţionau, de fapt, nici Parlamentul, nici Guvernul, ci exclusiv Partidul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Yeah, wheat baby!
Da, usoare, pentru ca s-a obisnuit deja cu ele!
Postat 09 Octombrie 2014, 14:00 de Merlin from Berlin
Iar esti pe etnobotanice, Cris ???
Ce are sula cu prefectura ??? Daca ai ajuns in ton cu Bodea inseamna ca el e furnizorul tau de droguri, usoare vorba vine !!!
Postat 09 Octombrie 2014, 09:48 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON