URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2015, 08:27

Inamicii din interior

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Educat într-un spirit considerat acum desuet, n-am fost niciodată tentat să profesez, în pofida celor care o populează, ponegrirea patriei. Sunt totuşi momente când evidenţa ne obligă să constatăm: România e un stat învins! Nu-i vorbă, plină-i lumea de ţări îngenuncheate, dar în cazul nostru umilitor este că, după ce strămoşii au plătit cu mări de sânge victoriile în războaie, iar politicienii de odinioară şi-au cheltuit energiile pentru a obţine consfinţirea lor prin palatele în care marile puteri au împărţit păcile, România a ajuns un stat înfrânt chiar de inamicii din interior. De cei din spatele "frontului". De indolenţi, de fricoşi, de proşti şi de lacomi.

Cu întârziere de trei ani aflăm că un sediu al Poliţiei bihorene din inima Oradiei a fost retrocedat urmaşilor unui baron fugit cu trupele lui Horthy, în ultimele zile de ocupaţie asupra Ardealului. Trei ani n-a avut informaţia asta nici măcar şeful Poliţiei Bihor, fost - să nu uităm - şef al întregii Poliţii Române! Chestorul Liviu Popa a aflat că trebuie să evacueze clădirea la fel ca un chiriaş indezirabil, ca un beţiv care îşi scandaliza vecinii ori ca un neisprăvit care nu-şi plătea căldura. Ca un "outlaw" care nu merita nici măcar un foc de avertisment!

Ce ne spune povestea dezvăluită de BIHOREANUL săptămâna asta? Că imobilul din strada Republicii nr. 50 a fost practic înstrăinat în urma unui proces în care cei puşi să apere interesele statului român (şi implicit ale tuturor cetăţenilor, căci fiecare retrocedare e plătită scump şi de Ghiţă, şi de Gyuri!), au practicat non-combatul, asta dacă nu cumva au fraternizat de-a dreptul cu adversarul.

Nu ştiu cât de hortist a fost baronul care a deţinut clădirea, habar nu am ce aport a avut la întărirea ocupaţiei între Dictatul de la Viena şi Ziua Eliberării. Logica elementară, însă, ne spune că nu putea avea conştiinţa curată de vreme ce a fugit odată cu o armată inamică. Dar problema nici măcar nu se numeşte Gerliczy. Răul cel mare e nesimţirea, dacă nu chiar complicitatea trădătoare a juriştilor Ministerului de Interne. N-au ştiut sau nu le-a păsat că un bun inamic nu putea face obiectul legilor retrocedării, aplicabile doar celor naţionalizate de regimul comunist? Mă îndoiesc.

O comparaţie între modul în care interesele statului român (şi, repet, ale cetăţenilor români, indiferent de etnie) sunt reprezentate la nivel central şi cel în care sunt apărate de la nivel local este inevitabilă. Cum se face că Primăria, de pildă, a reuşit să păstreze Colegiul Eminescu ori Consiliul Judeţean să nu rămână fără fosta Policlinică Mare, în timp ce ditamai Ministerul de Interne s-a lăsat deposedat de sediul Poliţiei? Mă tem că răspunsul e generator de defetism: în ţara asta nimic nu dispare fără ştirea - poate chiar fără acordul - propriilor "paznici". Cu cât mai sus cocoţaţi, cu atât mai indiferenţi şi cinici faţă de cei pe care ar fi trebuit să-i servească!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
format c:
format ce si doua puncte pe verticala fara pauza la sfarsit, ca sa fie comanda completa... la fel s-a intamplat si cu mtc ori cu Filarmonica, dupa ce s-a renovat mai intai. si baile felix ar trebui retrocedata aproape in intregime, plus nspe cladiri din oras. pana la urma e corect, doar ca noii proprietari sau vechii, ma rog, nu reusesc sa intretina ulterior imobilele redobandite si apeleaza tot la visteria orasului. poate nu ar strica o Lege, in acest sens...
Postat 29 Mai 2015, 09:42 de vg
clarificari Gerliczy
Gerliczy a fost un business-man, un capitalist care de fapt a investit in Transilvania destul de mult iar in Oradea a construit mai multe cladiri care azi se afla in patrimoniul cultural-arhitectural. Adica a ramas ceva in urma lui si ceva care dainuie si peste 100 de ani si care e valorizat pe plan international. Ma mira usurinta cu care punem etichete de nazist ori hortist, cunoscand sau necunoscand adevarul istoric. Cunoscandu-l, e cu atat mai grav. Cred ca orice intelectual cu o pregatire elementara cunoaste adevarul din preajma sosirii comunistilor. Tarani, intelectuali romani, unguri, evrei, nemti inchisi sau executati, toti marii capitalisti obligati inspre calea exilului sau intemnitati doar pentru impunerea sistemului comunist de catre rusi. Ce a urmat dupa 1944, 1946 in special, a fost un adevarat holocaust al valorilor intelectual-capitaliste (adica tocmai "motorul" unei natiuni) indiferent de etnie sau nationalitate. Cred ca nu e de bun augur sa lipim etichete de genul nazist sau hortist in 2015.
Postat 28 Mai 2015, 17:57 de parker
WinDos - Format C
Mister Dos, chiar esti pe din "dos"!! Ar fi bine sa tastezi tu singur "format C" la contul tau de pe ebihoreanul, ca s-au saturati oradenii sa citeasca scrisurile pline de alcool al unui tip virusat si plin de bube psd..daca nu stii sa anulezi singur contul , te ajutam noi!!! esti jalnic
Postat 28 Mai 2015, 09:41 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON