URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2016, 09:14

Înainte de Gala Premiilor UNITER

Înainte de Gala Premiilor UNITER (foto: Adi Bulboaca, UNITER)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima gală UNITER pe care am văzut-o de la un capăt la altul a fost cea din 2014. Ţin minte că m-am plictisit îngrozitor. Un generic de trei minute, ca în vremurile de început ale televiziunii, prezentări prea ample ale celor invitaţi pe scenă, speech-uri luuuungi ale premianţilor, ritm lent, leşios, momente artistice ultra-elitiste. După 40 de minute, amfitrionul Ion Caramitru anunţa deja că se află în întârziere.

În sală, morga participanţilor era potrivită pentru o înmormântare regală, cu toate că oamenii din lumea teatrului sunt spirituali, au umor, le place să se joace, ştiu să-şi dea replici şi să se bucure de viaţă. Degeaba! Serul băţoşeniei părea să le fi fost inoculat tuturor la intrare. M-aş bucura tare mult ca ediţia de anul acesta să fie mai jucăuşă, mai dinamică, să aducă mai multe glumiţe şi zâmbete, pentru că, să nu uităm, teatrul este arta supremă de a juca şi de a te juca. 

Premiile UNITER nu sunt ca Premiile Oscar şi nici nu au cum să fie. Spectacolele de teatru nu sunt vizionate de publicul din toată ţara. Cu excepţia celor din breaslă, a criticilor şi a selecţionerilor pentru festivaluri, puţini se pot lăuda că au văzut toate spectacolele nominalizate. Aşa că, pentru publicul larg, premiile UNITER sunt un fel de Eurovision în care e important să câştige ai noştri doar pentru că sunt ai noştri. 

Ca orădean, mă bucur că Oradea e gazda ediţiei din acest an. Frumoasa sală a Teatrului Regina Maria arată bine la TV, iar faptul că atenţia lumii culturale româneşti va fi concentrată aici ne poate şlefui imaginea de orăşel de provincie bonom şi cultural. Sper ca organizatorii galei să le blocheze accesul pe scenă celor intraţi în campanie electorală. Nimic nu este mai enervant decât politicieni care îşi plimbă târtiţa prin teatru ca să-i vadă electoratu’. Locul lor este cel mult în sală. Scena artistică nu trebuie confundată cu cea politică. 

Va primi Richard Balint premiul pentru cel mai bun actor în rol principal? Nu i-am văzut pe contracandidaţi, Florin Piersic Jr. (în spectacolul Vestul Singuratic) şi Marian Râlea (în spectacolul Marmură), aşa că nu pot profeţi nimic. Dar ar fi bine pentru el să îl câştige? În cârcotaşa şi răutăcioasa lume artistică provincială în care trăieşte, ar fi poate mai bine să nu îl primească decât să-şi audă vorbe că a fost o amabilitate din partea juriului faţă de gazde. Dar, dacă îl va câştiga (ceea ce îi urez sincer), poate sta liniştit - acoperire artistică are!

La final, mă roade o curiozitate. Va folosi oare regizorul Ion Ieremia, cel mai aprig detractor al lui Daniel Vulcu, directorul Teatrului Regina Maria, oportunitatea oferită de Gala UNITER pentru a-şi împroşca încă o dată, în public, adversarul de moarte? Ar fi o ocazie unică, de neratat, cu audienţă naţională. Dar pentru asta va trebui mai întâi să ajungă în sală.

Gala UNITER va avea loc luni, de la ora 21, la Teatrul Regina Maria din Oradea și va fi transmisă în direct pe TVR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON