URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2017, 13:27

Gunoaiele costă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea nu stă deloc rău la colectarea gunoiului. Edilii s-au îngrijit să nu aştepte ceasul al 12-lea pentru a face o groapă ecologică, aşa că în domeniul ăsta suntem peste clujeni, din moment ce aceştia erau în stare să-şi care gozurile şi cu taxiul, numai să-i lăsăm să le depună la noi.

Mai ciudate sunt însă actualele legi privind colectarea. Algoritmul spune că în fiecare an trebuie să depui la groapa de gunoi cu 15% mai puţin ca în anul precedent, altfel plăteşti amenzi consistente. Or, acest lucru se poate obţine fie prin creşterea colectării selective, fie prin depopularea oraşului. Matematic, peste 7 ani, dacă nu se modifică legislaţia, va trebui să depozităm gunoiul sub preş, ceea ce, între noi fie vorba, n-ar fi o premieră în România.

Indiferent de imperfecţiunile legii, e clar că atunci când este vorba despre colectare selectivă trebuie să ne conformăm normelor UE. Foarte mulţi spun că nu are niciun rost să se chinuie cu aşa ceva, că doar n-o să bage banii în buzunarele firmelor care se ocupă cu valorificarea reciclabilelor. Cu logica asta, e drept că nu bagă bani nimănui în teşcherea, dar uite că acum ajung să scoată bani din propriile buzunare.

Probabil cea mai corectă soluţie ar fi ca cetăţeanul să nu fie taxat după mărimea tomberonului, ci după kilogramele de deşeu produs. Căci, la cât de inventiv e românul, îndeasă trei vagoane de gunoi într-un tomberon de 120 de litri. Colectând selectiv, facem în sfârşit ceva concret pentru mediul înconjurător, că de teoreticieni în ecologie e plin judeţul.

Citiți și articolul Primăria Oradea a plătit peste 300.000 lei penalizare pentru că a aruncat prea multe gunoaie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
v-am adus gunoaie de la Cluj
Oare cat din ponderea gunoaielor nereciclate in 2016 si pentru care suntem penalizati, sunt aduse din Cluj sau alte judete? Bolovaneeee! ne mai aduci gunoaiele altora???
Postat 07 Februarie 2017, 16:20 de User anonimizat
Alta-ntrebare
Firmele platesc o taxa fondului de mediu aferenta ambalajelor produselor comercializate. Care tocmai s-a marit anul trecut.Taxa inclusa in pretul produsului pe care il cumparam. De ce nu se folosesc acesti bani pentru colectare,reciclare,neutralizare etc. si trebuie cetateanul sa devina doctor in gunoaie,amenintat,taxat,amendat,cintarit,evaluat...
Postat 04 Februarie 2017, 18:03 de excalibur
"Gunoaiele" ne costa,intradevar !..."factorii direct implicaţi în gestionarea deşeurilor, respectiv SC RER Ecologic Service SA, SC Eco Bihor SRL şi Primăria Municipiului Oradea au în lucru un plan menit să îmbunătăţească managementul deşeurilor în municip
Vrei nu vrei,tot la ordonatorul principal de credite pe Oradea ajungi.Primarul Ilie Bolojan.Pai,sa o lase mai usor cu praduirea banului public,cheltuit pe proiecte precum: Amenajare/ distrugere Dealul Ciuperca,Amenajare vale Pasteur la Oradea(intubare parau Paris(risc major de inundatii!!??), Pseudo-piste de biciclete(cu intentia demolarii/desfiintarii, dupa perioada amortizata-5 ani), Extindere retea canalizare menajera Doja Bl.Z3,Piata Unirii,Drum Expres/ rapid,Pseudo-termoficarea urbei, Pasajul Vulturul Negru,. ...proiecte fara utilitate publica,prost concepute,prost executate.,lucrari nefinalizate, proiecte refacute neavizate,sau avizate precum Dealul Ciuperca...Si pentru ca toate acestea nu sunt suficiente, pentru anul 2017 ,al nostru ordonator de proiecte alogen , persevereaza cu acordul acelorasi institutii servile(ISC Oradea, Institutia Arh Sef,....)sa dezvolte/ demoleze Oradea Deci, sa investeasca,nu sa praduie banul public si in "gunoaie",pentru ca de la "cap" se imput gunoaiele,lucru pe care de fapt, il recunoasteti. si Dvs::.. .."factorii direct implicaţi în gestionarea deşeurilor, respectiv SC RER Ecologic Service SA, SC Eco Bihor SRL şi Primăria Municipiului Oradea au în lucru un plan menit să îmbunătăţească managementul deşeurilor în municipiul Oradea".Creati cadrul adecvat necesar acestor colectari si cetateanul oradean,aborigen,va sti,cu prisosinta,cu onestitatea si bunul simt caracteristic,mai mult decat al unui alogen birtinez,cum sa-si mentina urbea curata. Asa cum au facut-o de zeci de ani si pana acum.Deci, asteptam un "plan",sau un proiect,viabil,nefuserit, onest,care sa justifice pozitia ocupata de acesti corifeii,in fruntea Oradei.Oradeni,atentie la selectia...."gunoaielor"!Toata vina,voi o purtati .
Postat 01 Februarie 2017, 01:18 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON