URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2015, 10:32

Greşeala lui Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâi o precizare. Nu confund maghiarimea cu UDMR, aşa cum fac, din interes, grofii acestei formaţiuni despre care alegătorii spun că e o curvă ca oricare de pe centură (se culcă cu oricine, bani să iasă!), politicienii că e un partid-balama (şantajează partidele mari şi le livrează contracost voturi de aur în Parlament, în consilii judeţene şi locale), iar procurorii DNA că ar fi o grupare de crimă organizată (vezi dosarul Kiss şi hoaverii).

Înainte de 14 iunie, o colegă de la o publicaţie de limbă maghiară specula că dacă pică şi al doilea referendum pentru Oradea Mare, vor fi arătaţi ungurii cu degetul. I-am răspuns că vina acestora nu poate trage la cântar mai mult decât cea a românilor. Mulţi maghiari au votat pe 10 mai, încă şi mai mulţi pe 14 iunie, dar numărul absenteiştilor din rândul lor a fost sub al fârtaţilor români din simplul motiv că şi ponderea în totalul populaţiei e alta. Doar motivaţia a fost, parţial, aceeaşi. Pe lângă cei care îşi urmează orbeşte liderii deşi ştiu că-s nişte bandiţi (nu-i asta prostie?), pe mulţi maghiari i-a durut în cot de Oradea Mare, la fel ca pe români.

Există, însă, şi o responsabilitate politică a eşecului. Pe cea a PSD-ului o ştim bine. Cum însăşi organizarea referendumului a fost votată de PSD în Consiliul Local, "Martorii lui Mang" au boicotat proiectul, ulterior, doar din frustrare. Tovarăşii care în iarnă lăudau şansa progresului, în mai şi în iunie au speriat orădenii că vor deveni ţărani, iar pe ţăranii din Sînmartin că vor plăti taxe ca orăşenii şi că toţi vor finanţa recuperarea înapoierii comunei în loc s-o lase aşa, înapoiată. Dacă aveau în continuare viceprimar şi mai ales dacă Mang rămânea vice la judeţ, PSD ar fi scos din pământ, din iarbă verde, de 3 ori mai mulţi votanţi decât cei 3.000 care au lipsit pentru validarea referendumului. I-ar fi adus şi din cimitirele lui Dragnea, fiţi siguri!

În aceste condiţii, rolul UDMR a fost exact cel dorit dintotdeauna de grofii formaţiunii: a făcut diferenţa pe fondul dezbinării oamenilor, au demonstrat că nimic nu se poate face fără ei ori împotriva voinţei lor, chiar de-ar fi fost în interesul propriilor alegători. Dar cine e vinovat că UDMR a ajuns în această poziţie decisivă? Eu zic că tocmai Bolojan, care în februarie îi evacua din Primărie pe foştii aliaţi uselişti pentru a face loc udemeriştilor.

"Trecerea la un mariaj cu UDMR ar avea un preţ uriaş, atât politic, cât şi administrativ", scriam când încă noua alianţă nu era sigură, amintind că sabotajele aplicate de PSD-işti primarului şi implicit oraşului fuseseră adesea gândite chiar de UDMR, dar şi că politicienii maghiari le vor putea repeta când îi va fi mai dragă lumea lui Bolojan.

Aşa s-a şi întâmplat: în ciuda angajamentului de "susţinere a proiectelor" încheiat de PNL şi UDMR în Oradea, Bolojan a izgonit din Primărie pe unii care îl înţepau pe la spate cu alţii care au ajuns să-i dea palme drept în obraz. La aşa aliaţi nici nu-i mai trebuiau alţi duşmani!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
@ctreiunu
Mai marlane, asta ca sa fiu in acelasi registru cu postarea ta, apelativul corect ar fi fost: ba domnu' sau macar domnu' ba. Pentru stiinta ta, sa stii ca nu fac nici un efort, ma exprim destul de cursiv fara sa-mi "incordez" muschii :). Fiinca, vorba olteanului, adusesi vorba despre argumente, hai sa le analizam un pic pe ale tale. Pai, cum sa-ti spun generatii intregi, asta daca n-ai stiut, au facut baie in Cris cam pe unde sunt podurile de pe centura in Rogerius. In logica ta, podurile acelea n-ar fi trebuit facute. Amenajarea dealului Ciuperca, n-are nici cea mai mica legatura cu puhavii, cum le zici tu, pentru ca se amenajeaza dealul, pe unde nu se poate urca cu BMW-ul si nu drumul de acces. Daca tu atat ai inteles, ca podul din Dragos Voda si drumul rapid au ca singur scop salvarea giratiei din centrul civic... Oricum, podul ocupa cam o treime din Silvas, iar pe ce a mai ramas se va amenaja un loc pentru picnicuri si gratare (bucuria ta). As putea sa evidentiez lacunele din "argumentele" tale mult si bine, pentru ca spui cam trei, patru aberatii per fraza.
Postat 26 Iunie 2015, 21:19 de User anonimizat
anticomunist
nu ba,nu pentru ca ai trecut tu pe acolo trebuia sa ramina neschimbat ci pentru ca au trecut generatii de oradeni simpli,Silvas nu mai exista ca a trebuit salvata turbomelcogiratia,la Ciuperca nu o sa mai poti respira de beamveuri caci toti puhavii vor descoperi privelistea la sezlong,iar Unirii fara umbra si cu dale albe va fii buna de sauna.faci eforturi sa predomine opinia ta,nu te mai obosi iti lipsesc argumentele.vezi ca Piata din Sibiu are deja probleme la pietre,sa nu faci si tu la rinichi de atata propaganda.
Postat 26 Iunie 2015, 09:24 de ctreiunu
OK
@neuanul: Voi fi mai atent (de azi înainte) la paranteze!
Postat 26 Iunie 2015, 08:58 de TDS
Replica
Semnificativ gestul din fotografie al lui Ilie Bolojan primarul PNL al orasului Oradea care tradus vine interpretat asa ` In aia a mamii voastre facem atatea referendumumuri cate trebuie sa unim Sanmartinul cu Oradea!:))=)) Hai Sanchi! SICTIR!:))=))Acum dupa ce a picat referendumul ar fi bine ca si astia din comuna Sanmartin sa se trezesca si sa puna de un referendum pentru proclamare a orasului Sant Martin ...Sf Martin impreuna cu toate satele aferente!:))=)) Pentru ca alfel ne vom trezi ca la anul iarasi la alegerile locale se va vota iarasi pt referendum, si alesi locali consilieri locali si primarul PeNaL nu vor mai avea obiectul munci si exercitiul functiunii si vor fi someri!:))=))NU deturnati atentia de la subiectul din articol ` Gresala lui Bolojan ` sunt multe si daca isi pune in cap asta din Birtin la anu voteaza si Beiusul ca vrea sa fie in orasul Oradea cartier marginas ca sa faca 300 000 de locuitori cat sa fie pentru o metropola , sa nu zic comunele vecine PNL si limitrofe PNL din ZMO sa fie cartiere marginashe si (mitocane , mitoace , mitocuri ) vecine !:))=)) Sa auzim de bine ... sau din ce in ce mai bine...de scandaluri de astea care se lasa cu dosare penale !:))=)) .Aceasta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 25 Iunie 2015, 17:42 de Romanul_Simplu
@Ardeleanul
Nene, hai ca esti simpatic!. Singurul lucru pe care am vrut sa ti-l lamuresc a fost ca nu incerc sa te lamuresc! Respect optiunea dumneata de a fi impotriva unificarii, insa nu respect faptul ca o argumentezi prin aceea ca esti nascut oradean si in concluzie tu stii mai bine ce de facut pentru oras. Si fiindca tot ma acuzi ca sunt comunist mascat, de aici eu deducand ca dumneata esti "miezul democratiei", ti-as aminti ca democratic este sa mergi la vot. In rest iti doresc numai bine si multa sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Postat 25 Iunie 2015, 16:04 de User anonimizat
@TDS
Multumesc pentru observatii. Cand scrii in viteza mai "scapi" niste virgule sau le pui aiurea, cum ai facut si dumneata in comentariul in care imi reprosezi ca fac greseli. Oricum, trebuie sa fii de acord totusi, nu este vorba despre aceleasi greseli pe care le reprosez altora. In rest aceleasi urari de bine si din partea mea!
Postat 25 Iunie 2015, 15:36 de User anonimizat
@TDS
... faci aceleasi greseli pe care le reprosezi (observi) altora. Mai pune si tu spatiu inainte de paranteza, ca sa te citesc mai bine. Sper sa ajungi la concluzia ca acest comentariu e de bine in ceea ce te priveste. Sanatate si sa te citim mult si bine!
Postat 25 Iunie 2015, 15:05 de ineuanul
,,anticomunist"
vedeti dumneavoastra asa zis anticomunist, eu recunosc ca sunt doar un biet platitor de taxe si impozite si nu stapanesc o scriere corecta gramaticala, insa respect semenii si le doresc tuturor o viata mai buna! in schimb dumneavoastra doriti altceva, si nu in ultimul rand doriti sa ma ,,lamuriti" asa cum spuneti dumneavoastra(asa faceau comunistii) dar ma rog de la scriptic la faptic este un pic.....sunteti un pic frustrat un pic mai mult. In rest numai de bine si sa dea Bunul Dumnezeu sa traiti si sa traim mai bine. Chiar daca am alte pareri ca si dumneavoastra eu va doresc ce imi doresc si mie...o viata mai buna. Sa nu fiti suparat ca nu doresc sa va ocup locul de.....
Postat 25 Iunie 2015, 15:05 de Ardeleanul
,,,,,,,
@anticomunist: Un pic de cerneală cred că ai băut și tu! În textul comentariului tău am identificat câteva greșeli! Nu mari dar ele sunt! Te las să le descoperi!(în principal este vorba despre virgule...)
Postat 25 Iunie 2015, 13:28 de TDS
@Ardeleanul
Nu te lasi, da' de loc! Hai sa incerc sa te lamuresc (promit ca e ultima incercare). Uite, eu zic asa, cati bani am primit eu sau o sa primesc pentru ca scriu pe forum, atatia, inmultiti cu cat vrei tu, sa ai tu de acum inainte. Stiind ca n-ai prea fost la scoala, iti reamintesc ceva ce ar fi trebuit sa se invete la ciclul primar, zero inmultit cu orice numar da, culmea, tot zero. Faptul ca te-ai nascut in Oradea e o intamplare si nu un merit, iar daca tot faci o virtute din faptul ca n-ai "mari studii", poate ca ar fi cazul sa dai credit gandirii celor care atunci cand au fost la scoala au folosit cerneala ca sa scrie si nu au baut-o. Nu te inteleg, nu pentru ca as fi frustrat ci pentru ca te exprimi greoi, ai ideile, cate le ai, incalcite, mai ceva sfoara dintr-un ghem cu care s-au jucat matele si nu in ultimul rand pentru ca masacrezi limba romana. Eu cand am sustinut unificarea, am avut niste argumente, zic eu logice, pe care le-am prezentat de nenumarate ori, asa ca nu ma mai repet, iar faptul ca, "combat" cu cei care au sustinut respingerea unificarii este pentru ca in mare parte, acestia, si-au sustinut punctul de vedere cu argumente de ordin personal, de partid sau cu grave deficiente de logica. In final mi-e perpendicular daca Oradea se uneste sau nu cu comunele limitrofe, nu am nici un interes si nu castig sau pierd ceva cu aceasta unificare. Consider insa ca ar fi fost un pas important in dezvoltarea acestui oras. Oradenii insa, au preferat sa stea acasa si in continuare sa se planga de diverse chestii. Tocmai pentru ca nu sunt comunist asa cum, fara succes, incerci sa sugerezi aici, stiu ca daca vreau sa-mi fac "auzita" parerea, o expun si cel mai important, particip la vot, asa cum am facut-o la fiecare scrutin de dupa 1990, indiferent daca a fost referendumul pentru constitutia comunista a lui Iliescu, unde am mers si am votat NU, sau referendumurile pentru demisia lui Basescu sau arice alt scrutin. Mi-am spus parerea prin vot, iar rezultatul a fost decis de votul majoritatii, lucru pe care l-am acceptat chiar daca in covarsitoarea majoritate a cazurilor, rezultatul votului a fost contrar opiniei mele. Ai senzatia ca ma jignesti, numindu-ma comunist, insa jignirile venite din partea unora ca tine sunt motiv de mandrie, crede-ma! Am, in final, un sfat pentru tine si crede-ma e sincer si nu are caracter peiorativ, pune mana si citeste o carte. Niciodata nu e prea tarziu sa incepi sa-ti dezvolti orizontul.
Postat 25 Iunie 2015, 13:14 de User anonimizat
,, anticomunistul"
buna ziua, stimate asa zis,,anticomunist" vada ca pe zi ce trece esti mai activ si esti chiar in criza.....spune aici ca si un adevarat anticomunist cu cat esti platit de .......pentru a scrie aici si chiar in alta parte, ori poate esti omul deserviciu la....propagandisti. Am inteles ca nu ati place cum am scris eu(mai cu greseli mai negramatical) recunosc nu am asa mari studii ca si dumneavoastra, stiti ce am insa ....cei sapte ani de acasa, acasa fiind aici, nu mi-am ales locul ca era pe malul unui rau asa a lasat Bunul Dumnezeu, sa ma nasc in zona asta. Altii au vazut ca e mai bine aici in zona asta si au dat navala si acum vor ca cei nascuti aici sa se dea dupa dictatura gandirii lor. Stiu ca nu ma intelegeti si va simtiti frustrat, este extrem de greu sa intelegeti un om care nu scrie corect gramatical nu se exprima corect in termeni stiintifici, face confuzie intr-e subiect si predicat, este greu sa ne facem intelesi noi cei prosti. Dar noi cei prosti trebuie sa ai intelegem pe cei asa zisi ,,destepti" ca doar ei vor binele, dar stiti care este problema>? vor ei binele dar nu spun al cui...va las pe dumneavoastra sa ghiciti al cui bine se doreste.....ca doar sunteti un mare ............
Postat 25 Iunie 2015, 10:05 de Ardeleanul
"Logica" lui Bolojan
Un lucru e clar. Bolojan are limitele lui. In ciuda oricarei logici, i-a adus inapoi in primarie pe cei care l-au sabotat pe el si proiectele de dezvoltare ale orasului de a n+1 ori ! I-a dat afara pe cei cu care mai putea colabora cat de cat ca sa-i aduca pe cei care sunt portavocea intereselor Ungariei in Romania, interese divergente cu cele ale natiunii romane. In zadar a aparut Bolojan, din jumatate in jumatate de ora cu apeluri ca lumea sa iasa la vot, in seara referendumului. Trebuia sa se gandeasca atunci cand i-a evacuat pe uselisti. Dar si voi unii de la Bihoreanul, i-ati scarpinat o vreme, vartos cu simt de raspundere, intre coarne pe udemeristi. Rezultatul ? Il vedem cu totii.
Postat 25 Iunie 2015, 05:33 de Valhalla-Asgard
Intrebare de bun simt
Ungurilor care s-au lasat si se lasa indobitociti de politicienii acestei etnii, nu le era mai bine intr-un oras mai mare, mai prosper ? Vedetei domnule Cris unde duce politica practicata pe criterii etnice ? In legatura cu Mang, el este aceiasi hahalera alaturi de udemeristi. Acest individ a insistat si ultima oara pe langa Cornel Popa ca Kiss sa fie instalat in functia de vicepresedinte al CJ.
Postat 24 Iunie 2015, 23:42 de Control_Room
@onetwothree
Usor cu epitetele pe scari, stimabile, propagandist poate esti tu. N-am stiu ca Sibiul, Brasovul, Timisoara sau Clujul care si-au renovat Pietele definitorii (P-ta Unirii din Timisoara, P-ta Sfatului din Brasov, etc) si-au modificat identitatea. Si eu am facut plaja la Silvas, m-am plimbat la Ciuperca, dar n-am pretentia sa ramana neschimbate doar pentru ca am trecut eu pe acolo. Intr-adevar, nu poti sa porti o discutie logica, cand logica ti-e cam straina. Acum Bolojan e de vina ca provine dintr-un sistem... Amice, chiar esti de noaptea mintii. In final ma bucur ca nu "te-a deranjat tunurile"!
Postat 24 Iunie 2015, 21:29 de User anonimizat
Aha....
Saracul Ilie...smecheria n-a avut finalizare...vai,vai..Cu FCBIHOR ce ai dle primar?Alooooooo?
Postat 24 Iunie 2015, 16:37 de grigore
?
Noi romanii avem o problema nu vedem peste problemele personale si nu avem viziune. Daca primesc amenda ca am parcat ca un dobitoc, nu ma duc la referendum si nu il votez pe Bolojan, de ce, pentru ca am primit amenda. Ce treaba are batutul in usa cu referendumul, tu votezi la referendum ca te imbie o duduie sau ca asa ai convingerea si ai spirit civic? Vrem modernizare dar sa nu se faca nimic, vrem salarii mai mari dar nu miscam un deget, avem mentalitate de tate. La mitinguri si actiuni de protest in Oradea sunt 50-100 de oameni, aia e socant !!!
Postat 24 Iunie 2015, 14:49 de vlad_oradea
@/plex
N-avea cum să-ţi bată cineva la uşă pentru că tu erai cel care bătea la uşa altora. E posibil ca de-acum înainte să-ţi bată la uşă cei abilitaţi.
Postat 24 Iunie 2015, 13:34 de eutanasiu
@anticomunist
De unde sa te iau..."noaptea mintii",ceva mai original nu ai gasit,nu.Da,mi-a batut la usa sa merg la referendum,cu ecuson-n piept(scria:eu votez la referendum).Nu,nu e vina lui Bolojan ca nu s-a facut nimic zeci de ani,ci a sistemului din care provine caci nu a fost teleportat.Nu vreau sa se faca nimic in orasul asta?Vreau,dar vreau SA SE INTRETINA nu sa se modifice,sa se modifice identitatea orasului ca asa vrea unul nascut altundeva.Discutia e complexa si nu cred ca poate fii purtata cu un propagandist ca tine,plin de clisee...mai iesi si tu din casa,ca eu fac asta de zeci de ani,zilnic,am copilarit in Unirii,m-am plimbat la Ciuperca,am facut plaja la Silvas...i-a vezi mai poti face astea in prezent...Era sa uit,nu m-a deranjat tunurile si obeliscul cu stema rosie din Unirii,cit m-a deranjat mirosul de urina si delasarea inclusiv din cei sapte ani de mandat...
Postat 24 Iunie 2015, 13:30 de onetwothree
@onetwothree
Tu ai citit ce ai scris. Esti de anale, man. Cred ca esti primul contribuabil care spune ca nu doreste sa se faca ceva in orasul lui, nici macar din fonduri europene. Hai sa lasam orasul asa neschimbat si mai vedem noi ce-o fi. La asa mentalitate, chiar nu am raspuns. M-ai lasat perplex. Mai ai si grave probleme de logica. Hai sa-ti spun o taina, Bolojan n-are nici o vina ca, citez "..asta dupa ce zeci de ani nu a interesat pe nimeni,totul a fost lasat in paragina". Mai am niste intrebari, cine ti-a batut in usa sa mergi la referendum, ca mie unul nu mi-a batut nimeni? Mentalitate precum a ta, face ca Oradea sa ramana vesnic un oras mic. Oricum tot ce ai debitat e de noaptea mintii.
Postat 24 Iunie 2015, 12:42 de User anonimizat
brasoave?
Am ajuns la concluzia ca ziaristii acestei publicatii au ramas cu sechele in urma celor doua esecuri. Semnatarul acestui articol chiar necesita concediu. Culmea, ca nici de acolo, de la poalele Tampei, nu se impaca cu situatia. Eu as bea o bere CIUCAS. Concediu placut Tov. Cris
Postat 24 Iunie 2015, 11:46 de User anonimizat
CORECT
@onetwothree: Subscriu! Mai adaug și că Bolojan i-a sfidat pe foarte mulți orădeni sau și-a bătut joc de ei în funcție de propriile interese! În ultima categorie mă încadrez și eu! PS Aștept să scrie un comentariu omul de la Primărie, OradeaCivitas!
Postat 24 Iunie 2015, 11:19 de TDS
...
...marea greseala a lui Bolojan este ca vrea totul cu forta.Nu am nevoie sa-mi bata cineva la usa sa ma duc la referendum.Cum nu am nevoie de un oras transformat radical in 7 ani cum nu a fost in 70...nu am nevoie de gradina de fite la Ciuperca,de Unirii cu pietre italiene,de parcari pina sub geam...asta dupa ce zeci de ani nu a interesat pe nimeni,totul a fost lasat in paragina.Bolojan sa inteleaga ca-i cum vor oamenii nu cum vrea el.Oamenii nu vor cu forta...
Postat 24 Iunie 2015, 11:08 de onetwothree
TE VINA sunt altii
Acelasi primar VICTIMA. Saracu el doar trebuie sa isi faca treaba pt care e platit. DA platit. Nu face nimic pe gratis, la fel ca toti consulierii si angajatii din primarie.Daca a facut ceva bun f bine, pt asta este platit lunar. Daca a facut ceva rau (a cheluit banii populatiei la referendum) ar trebui sanctionat. Asa s-ar intampla intr-o societate corecta. DACA BOLO ar fi lucrat in mediul privat, dupa esecul cu referendumul ar fi fost concediat SIGUR. Cum sa chelui tu ca angajat banii firmei --- de doua ori --- si sa nu raspunzi ??? nu exista asa ceva ... Deci pt toti cei care il tot lingeti ... GASITI-VA ceva de lucru ca slava domnului mai sunt multe strazi de asfaltat si multe canalizari de baga in orasul acesta.
Postat 24 Iunie 2015, 10:49 de cc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON