URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2016, 14:55

Gratis e prea scump

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ar fi fost "normali" la cap, primarul Oradiei şi şeful Administraţiei Domeniului Public, aflaţi în plină campanie electorală, ar fi deschis Aquapark-ul Nymphaea şi ar fi stabilit acces gratuit pentru tot poporul, măcar până după alegeri, aşa încât orădenii să le depună recunoştinţa la picioare şi, pe 5 iunie, votul în urne. Confirmându-şi încă o dată reputaţia de "nebun", edilul nostru procedează, însă, taman pe dos faţă de colegii din toată ţara, care şi acum ar împărţi găleţi cu mititei şi cisterne cu bere dacă procurorii nu le-ar fi băgat frica-n oase.

După ce încă de la bun început a anunţat că nu va deschide Aquapark-ul până nu sunt puse la punct toate detaliile funcţionării lui (pe principiul că greu mai repari ceea ce ai greşit la pornire), ADP a organizat săptămâna trecută dezbaterea publică a regulamentului de funcţionare şi a tarifelor de acces în Aquapark. Mai puţin tipicar decât neamţul, orădeanul n-a stat să analizeze viitoarele reguli de conduită, dar – care mai sărac, care doar mai cărpănos – a reacţionat prompt la propunerea ca un bilet pentru o zi să coste 50 de lei. "Se cred în Dubai ăştia? Că pun preţuri ca-n Emirate!", zice unul, nemulţumit nu că în România nu se câştigă ca în Germania, ci că în Oradea nu avem preţuri ca în Coreea de Nord. Asta chit că suma, de fapt, va fi mai mică decât oriunde în jur...

Habar nu am câţi orădeni înţeleg că noul Aquapark nu va fi o simplă scăldătoare, ci un complex (în sensul prim etimologic, de complexitate a structurii şi serviciilor, nu doar de simplă alăturare de construcţii), o "întreprindere" de relaxare şi divertisment care, ca orice fabrică, nu poate vinde în pierdere. Şi că, de vreme ce funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor va costa anual 2 milioane euro, e limpede că aceşti bani trebuie încasaţi de la cei care-i vor cumpăra "produsele", nu de la altcineva.

Sigur, o variantă era să rămânem la vechiul ştrand, ca în anii ’70, şi să ne plângem în continuare că ungurii au aquapark-uri şi noi nu. O alta ar fi fost subvenţionarea de la bugetul local, dar una populistă şi păguboasă pe termen lung. Ar fi însemnat că toţi orădenii, inclusiv cei care nu vor merge la Aquapark (fie pentru că nu vor, fie pentru că nu le permite starea de sănătate ori timpul) să plătească indirect, prin taxe şi impozite, distracţia minorităţii care îl va frecventa. Ar fi "făcut cinste" nu doar concitadinilor cu mai mult chef şi timp, ci şi clienţilor din alte zone, de pildă din Salonta ori Marghita, din Arad, Cluj, Satu Mare ori Sălaj. Ar fi însemnat, de asemenea, şi amestecarea la grămadă, în continuare, a celor care pun preţ pe săpun şi unghieră cu cei care nu dau doi bani nici pe curăţenie, nici pe reguli, gata oricând să îngălbenească apa din bazin doar pentru că e "al tuturor".

În capitalism nimic nu e gratis, deci e normal ca fiecare serviciu să-şi aibă preţul lui. Numai în comunism era totul atât de lesne încât fie nu se găsea defel, fie se strica din primele zile. 

Citiţi pe aceeaşi temă şi Închis pentru... deschidere! Noul Aquapark va fi deschis abia către final de sezon şi la preţuri nepopulare (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Nu vă fie cu supărare
Chiar așa, nu vă supărați, dar nu se cuvine ca toți nespălații să ajungă la Aquapark. Ajunge că-și fac veacul prin ștranduri unde slobod tot felul de substanțe (de regulă, lichide și gazoase); nu-i musai să ajungă și la Aquapark. 50 de lei nu e mult pentru o zi întreagă. Dacă ieși în centrul Oradiei - tu, soția și doi copii - și cumpărați o înghețată cât de cât mai șmecheră, lași dintr-un șut între 40 și 50 de lei (pentru 2-3 globuri/persoană). Ei, dacă ți se pare mult, atunci îți cumperi înghețată Panda de la Napoca, dar pentru toți și cu aia treci de zece lei. Nu-ți convine, poate încerci Polar și tot așa... În definitiv, există cada din baia apartamentului, care poate și ea găzdui câteva zeci de litri de apă pentru o scaldă...
Postat 22 Mai 2016, 16:28 de Shogun
Adriane, ai nimerit-o! Si gratis e prea scump
Iata ce scria pe aici Dan Simai, in 17 Octombrie 2011 : ,,Valoarea proiectului se ridică la 88,3 milioane de lei, din care contribuţia municipalităţii este de 38,9 milioane de lei, iar diferenţa va fi alocată din fonduri europene." Dupa logica (se pare ca bine platita!) a distinsului Adrian Cris, primaria a investit 40 de mil., partea ei, pt. care cere 50 de lei de la fiecare vizitator! Retineti, cele 40 de mil. sunt, cum altfel?! de la vizitatori! UE a investit 50 de mil. si nu cere nimic! Poate seriozitate, dar nu-i cazul. Tinand cont ca Romania este un contributor net la UE, adica da mai mult decat primeste, cele 50 de mil. de la UE sunt tot de la ,,vizitator". Asa ca Adrian, ca a vrut, ca n-a vrut, a nimerit-o (nu ironia!): Si gratis e prea scump
Postat 20 Mai 2016, 21:07 de pinonel
mult prea mult pt buzunar
DDD are dreptate, din banii oradenilor care au cotizat la buget s-a construit parcul! 50 lei este foarte scump. probabil ca e o smecherie la mijloc, sa vina bucurestenii si clujenii aici, ca au salarii de mii de euro si nu se uita ca lasa 200 euro pt un sejur de-o zi. ce ofera acest local de banii aia? o masa gratuita? o dedicatie muzicala la alegere? un ziar gratuit? nada. totusi e mult, mult pt buzunarele familiilor medii din oras. sau poate politicienii si-au tras local doar pt ei, sa nu fie deranjati prea tare de toti zburlacii inotatori.
Postat 18 Mai 2016, 20:02 de roger
PRET CORECT
Sunt niste lucruri foarte simple cu acest Aqua Park,dar noua ne place sa le complicam in discutii inutile 1.Cine vrea la strand si nu la Aqua Park...este strandul Iosia foarte frumos-multe orase s-ar mandri cu un astfel de strand,sau in Felix ,1 Mai,sau in....Cris 2.Acest Aqua Park este UNICAT in Romania si nu numai...este Termal...este nou....este super.....si orice oradean-bihorean adevarat se va mandri ca avem astfel de obiectiv in Oradea.Eu unul ma mândresc si deja am prieteni din Cluj care de abia astepta sa vina pe la mine sa mergem la Aqua-Oradea. 3.Interesant este ca in Ungaria mergeam la Aqua,plateam bilet,plateam drumul,timpul pierdut...dar mergeam....iar acum unii baga de vina...ca biletul ii prea scump ca plasticul din tobogan nu-i bun...etc...etc.Io unul as prefera sa fim maxim 100 de persoane in acest Aqua...sa nu mai fie aglomeratia aia nebuna...dar tare mi-e frica ca va fi nebunie si n-o sa ma duc nu din cauza biletului ci din cauza aglomeratiei. 4.Ce nu-mi place este ca nu s-a deschis inca....si as prefera si ar fi frumos ca cei cu buletin de Bihor sa aiba o reducere simbolica...ca am contribuit si noi ...
Postat 18 Mai 2016, 14:51 de DDD
Aiurea!!!!
Nu au avizele necesare nu ca ei n-ar vrea...+ ca mai sant si alte proceduri de indeplinit...astea sant vrajeli...cat despre pret...reflecta in totalitate parerea marelui primar despre contribuabili...
Postat 18 Mai 2016, 09:21 de Tinas
nostalgiabatovina
Cam multa manipulare intr-un simplu articol.A trebuit ca sa storc cateva lamai. Nimeni nu spune ca orasul n-ar avea nevoie de un aquapark.O aliniere la...bla-bla-bla...ca sa nu mai plece oradenii la bla-bla-bla..Or fi destui oradeni care-si doresc un loc de agrement cu topogane,saune, masaje spa-uri baruri si alte bau-bau-uri.Chiar si dentisti daca eventual doritorilor de aqvapark le pica maselele la cat de misto va fi..(cabinete de estetica dentara ???? asta-i tare.Probabil dupa o tura cu topoganul dau o fuga la cabinet ca sa verifice daca nu si-au spart gura;prevazatori proiectantii ).Foarte bine ! sa fie chiar si doua aqvapark-uri,macar se creeaza o concurenta intre ele pe clienti dpdv al dotarilor/ofertelor si al pretului de intrare(chiar si cu Felix-ul sau 1 Mai).Si mai bine,cofinantare pe fonduri europene .Excelent!Felicitari ! Dar cu vechiul strand municipal ce-ati avut fratilor ?Ca am tot asteptat ca sa-l re-inapoiati oradenilor,renovat,curat ,igienizat, cu reguli de bun-simt si cu intrare ieftina(8-10 lei) Cu acel "simplu loc de scalda" stiut de tot oradeanul,format din vreo 3(sau 4 bazine)pt.leneveală in apa calda/termala sau pt.inot in alt bazin..(care a fost subtilizat mai de multisor).Cu copacii impunatori cu umbra aferenta si mii de mp pt.plaja,mai un volei,mai o miuţă...ce-avurati ?Erau prea multi copii/adolescenti care in vacanta stateau pe strand de dimineata pana seara si nu produceau plus-valoare,in loc sa stea prin baruri sau pe la terase ?Prea multi pensionari sclifositi, incruntati si invatati in rele ? Chiar o fi de-ajuns strandul Iosia pt.muritorii de rand ? Oare cati oradeni mai stiu ca vechiul strand municipal era un veritabil punct de atractie in sezon,in zilele de glorie primea peste 20.000 (da,sunt mii) de sufleţele pe zi de vara...ca avea debarcader...avea chiar si fanfara.He-he, ce vremuri...
Postat 18 Mai 2016, 03:45 de popasapca
TEODOR MAZILU : TITLU DE PIESA
Pe acest subiect eu personal nu ma agit ! E pretul prea mare ? Nu vor fi clienti ! Mai departe ? Se va reduce costul intrarii ! Daca vor fi clienti inseamna ca cei pentru care pretul este prea mare vor apela la alternative ! Nici eu nu ma dau in vant dupa tobogane ! Dar as da 100 E pe o intrare sa-i vad in actiune pe Bolojan , Andrica , Chereches ....Ce misto ar fi sa-i vedem pe tobogane ! Ridic MIZA ! As da 500 E sa-i vad pe post de saltimbanci ! Ei sunt deja dar acolo ar fi show total !
Postat 17 Mai 2016, 19:45 de TDS
cine a cerut gratis?
Nu cred ca a cerut cineva ceva gratis. Singura obiectie e vizavi de pret care e usor piperat pentru buzunarele marii majoritati a oradenilor (daca socotim si consumatia, obligatoriu si exclusiv doar din interior, dezamagirea va fi garantata).
Postat 17 Mai 2016, 16:40 de User anonimizat
Crisu e la doi pasi
Pentru cei care vor gratis, Crisul e la doi pasi, iar pt senzatii tari e podu CFR in zonă
Postat 17 Mai 2016, 16:28 de boby
Vreau ștrand nu Aqua Park
Nu-s metro sexual să merg aiurea la saună masaj și mai știu eu ce băi cu nămol de pe nu știu unde sau să-mi fac cremă facială :P Vreau să stau toată ziua în apă fără topogane de 7 metrii.Niciodată nu mi-a plăcut alpinismul sau nu mă ajută frica de înălțime :P Deci vreau un bazin normal cu aă iar ștrandul să fie cât de cât igienic.În rest nu-mi trebuie nimic
Postat 17 Mai 2016, 16:25 de vocilebihoreanului29
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON