URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2014, 10:23

Gol

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Am amici care, auzind că Primăria nu mai vrea să finanţeze FC Bihor, au sărit de parcă i-ar fi anunţat propriii patroni că-i concediază. Culmea, nici măcar nu fac parte din galeria tifosilor, nu şi-ar lua bilet la stadion, iar un meci n-au mai urmărit pe viu dinaintea erei noastre, din vremea când Bihoraşu' se bălăcea în coada clasamentului primei divizii şi iarba de pe Municipal era sfinţită ori, după caz, spurcată de crampoanele Stelei, Rapidului ori ale vechii Miliţii.

Ştiau motivul, că Primăria nu mai vrea să-şi dea autogoluri ţinând artificial în viaţă o adunătură fără joc, maidanezi incapabili să piardă frumos, făcând spectacol, necum să câştige. Ştiau că banii astfel economisiţi sunt mai utili fie pentru spitale, fie pentru echipele de polo şi de baschet, care au şi rezultate, şi public. Şi încă unul care nu e dependent de seminţe şi de berea la pet, care îşi apreciază favoriţii nu doar pentru scor, ci mai ales pentru că intră în competiţie fără să se simtă gata bătuţi, capabili să lupte cu inima atunci când îi lasă braţele, picioarele, nervii.

Ştiau şi că, în timp ce despre CSM se vorbeşte în toată ţara, iar echipele de polo şi de baschet fac cinste oraşulului, de FC Bihor îşi mai amintesc, în afara unei duzini de "microbişti", doar locuitorii din Rogerius, atunci când tramvaiul îi poartă pe strada Olimpiadei. Ba nu, şi echipajele de serviciu, în zilele de meci, la Salvare, Pompieri şi Jandarmi.

Mi-am întrebat amicii care-i, în condiţiile astea, problema? De ce sar că instituţia care gestionează banii tuturor orădenilor nu mai vrea să sponsorizeze sub-mediocritatea fotbaliştilor? Învelite în multe cuvinte (unele de peluză, intraductibile), răspunsurile au fost, de fapt, unul singur: de-aia, de origine şi de tradiţie, că-i echipa fanion şi că trebuie. Că dacă Primăria îl lasă, Bihoraşu' se duce, îi fug "artiştii", dă colţu', ia corneru'. Retrogradează, definitiv, în neant.

Ei, şi? La ce să-l mai ţinem? Tu, orădeanule, ai mai ţine o rablă care nu ia viteză niciodată şi cel mai adesea motorul nu-i porneşte nici la manivelă? Şi care, dacă minunea totuşi se produce, împinsă ori tractată, scoate mai mult fum decât lucru mecanic? I-ai plăti, doar pentru simpla ei existenţă, impozitele? Pentru că, odinioară, ai făcut amor pe bancheta din spate sau te-a dus cândva la mare, ai ţine-o pe lângă casă la nesfârşit, să facă degeaba umbră pământului?

Cu ani în urmă, când FC Bihor îşi câştigase corect promovarea în prima ligă, dar n-a ajuns acolo din pricina datoriilor lăsate de foştii edili, manageri şi impresari, spuneam că sportivii meritau felicitări, dar şi clubul să fie vândut cuiva care poate ţine 30 de purtători de jambiere şi duzina de ciorbari din jurul lor. N-a fost să fie, cum zic jurnaliştii "de specialitate". Sper, totuşi, ca măcar acum consilierii locali să fie de acord cu propunerea conducerii Primăriei, nu s-o lase în ofsaid. Să înţeleagă, măcar în minutul 90, că nu putem finanţa la nesfârşit un palmares demult trecut, că locul istoriei e nu la stadion, ci la muzeu.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "FC Bihor, fluier final: Bolojan renunţă să finanţeze clubul fanion al judeţului, condamnându-l la faliment"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Bine ca le da la popi bani destui!
La biserici merg banii de la bugetul local fara discutii. 35% la ortodoxi, 28% la reformati, 19% la catolici si 18% la pocaiti.
Postat 22 Iunie 2014, 10:34 de Strattera
Maretul obiectiv
In iunie 2013 marele presedinte al FC Bihor (numit banuiesc cu acordul d-lui primar), anunta strategia pentru sezonul 2013-2014 \"evitarea retrogradarii si folosirea de jucatori bihoreni experimentati si copii adusi de la echipa a doua\". Anunta ca media salariilor jucatorilor va fi de 1.500 lei, iar cel mai mare nu va depasi 2.500 lei. D-le Bolojan, marele obiectiv propus l-ati realizat. Atunci care este problema. Ca inteleptul presedinte de club ne-a spus indirect sa nu mergem la meciuri ca oricum nu are ca obiectiv promovarea, cel putin eu i-am respectat indemnul. Daca tacea, mergeam la meciuri macar in primele etape, pana imi dadeam seama ce obiectiv maret si-a propus Primaria Oradea si conducerea F.C. Bihor cu privire la aceasta echipa. D-le ziarist, ar fi trebuit sa cunosti aceste informatii si sa nu mai debitezi prostii.
Postat 20 Iunie 2014, 14:06 de Hai FC Bihor
Pacat de F.C.Bihor !!!
E de inteles decizia primariei, Dl. Bolojan nu e un mare microbist. Poate daca ar fi jucat vreodata ca junior la Bihoru... Sincer, si eu as vrea ca tot omu ca echipa asta sa se trezeasca odata si sa ne luptam la promovare macar, dar nici o sansa. Poate jucatorii au suflet si trag pentru echipa, dar antrenorul e de mana a doua, bani nu sunt, asa ca si pasiunea se stinge. Cat timp jucatorii nu isi primesc salariile nu au de ce sa traga. Oricum fara bani de la un investitor serios si cu potential, nu am rezista in Liga I, am fi mai rau decat Corona, iar primaria nu ar baga mai multi bani dupa promovare...Asa ca, nu putem decat sas speram ca la anu, atunci cand jumate de divizie retrogradeaza in C si se face o serie de B sa fim in partea de sus a clasamentului.
Postat 19 Iunie 2014, 09:39 de Gabi
E de bine !
Se vede ce scandari se fac la stadion. E unul mai jos care tine neaparat sa ne aduca aminte de adunatura de "suporteri", scandarile si banii aruncati "pe apa Sambetei" in aceasta echipa foarte slaba ! Gata, acum s-a terminat.
Postat 19 Iunie 2014, 09:21 de gata cu incompetenta
Sa-l sponsorizeze suporterii, patronii, etc !
Din bugetul public s-a platit oricum prea mult aceasta submediocritate. Copiii ar face bine sa invete, nu sa le stea capul la "avioane", sau viseze "cai verzi pe pereti"... a se citi milioane de euro facuti usor, din fotbal.Cei care reusesc asta gen Messi sau Rolnaldo sunt extrem de putini. Restul nu fac altceva decat sa ingroasa nr ratatilor fara viitor in sport si fara scoala ! Puteti oricum sa faceti alte sporturi care nu sunt "capuse" sau "gauri negre" pe banul public !
Postat 19 Iunie 2014, 09:12 de Iubitor de sport
Rusine
doua cuvinte pentru acest reportaj si pentru cine l-a scris pentru ca evident nu o sa stie niciodata ce a insemnat si ce inseamna FCB . S**I P**A (asa sa fie ca pe stadion prietene) !!! Sustineti-l pe domnu' Bolojan care nici macar nu e bihorean , asa e usor sa nu mai finantezi o echipa care de fapt nu te intereseaza , va legati ca nu vine lumea la stadion ca sa aveti motive . RUSINE . RECORD DE AUDIENTA IN LIGA 2 - MECIUL FC BIHOR - PETROLUL , apropo !
Postat 18 Iunie 2014, 19:06 de sergiu
????????
Auleu citi se bucura ca primarele a terminat si fotbalul!Auleu citi idioti...!!!!!!!!!!
Postat 18 Iunie 2014, 16:20 de Nea taticu
Zic si eu....
Zic si eu domnule Cris...sau cum va mai numiti...oare cum se face ca va pricepeti la toate?!! Sunteti number one in politica sunteti number one la sport...si dupa cum stiu mai toti colegii de breasla a domniei voastre...pupincuristul nr 1 din aceastea tagma a jurnalistilor. Sti foarte bine ca toate chestiile astea sunt politice...si pe politicieni i-au interesat de acest club...doar ca vaca de muls, atata tot. Oicum tot iei sunt de vina ca nu au stiut manageria acest club, tot ei sunt de vina ca nu au fost in stare sa ia liicenta cand a trebuit sa o ia clubul. In fine tovarasul Bolojan nu poate sa ia de unul singur deciziile....fiindca Oradea nu este a lui si nu va fi niciodata a lui. Le doresc la toti politicieni din Oradea prosperitatea pe care o are FC Bihor....sa aiba parte numai de insolvente si falimente!!!
Postat 18 Iunie 2014, 15:12 de danielsan
razvan
Am citit fel de fel de comentarii dar nimeni nu a făcut referire și la noi copii care abia așteptăm să putem merge la antrenamente după ore, să nu avem timp de calculatoare,să putem socializa și să ne putem consuma energia într-un cadru organizat ca să nu mai spun de partea materială deoarece nu plătim nimic pentru antrenamente.Totul se reduce la politică dă-i încolo pe copii,dar nu uitați că așa cum ne creșteți așa ne ve-ți avea.
Postat 18 Iunie 2014, 12:42 de pop
Are cine să-l ia !?!
Problema finanţării acestui club a generat multe discuţii, de-a lungul anilor de după '90, la nivelul tuturor edililor, investitorilor şi managerilor fotbalului local!?! În fond, fotbalul este o afacere, iar iubitorii voleiului spre exemplu au toate motivele să nu susţină finanţarea publică a fotbalului, în timp ce sportul lor primeşte de la municipalitate bani cât de hârtie igienică pentru păstrătorul de mingi !?! Iar dacă nu există nici rezultatele aşteptate, această afacere a fotbalului devine una în care o administraţie publică nici nu ar avea voie să se implice !?! De data asta sunt de acord cu "desăvârşitul" de la primărie, pentru că e timpul ca FC Bihor să se descurce singur după încheierea acestui campionat, eventual să fuzioneze cu echipa lui Ghilea dacă poate, ori să se vândă cu totul la Vizer, sau ... "să se arunce" toţi în Criş !?!
Postat 18 Iunie 2014, 10:56 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON