URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2017, 09:37

Generaţii şi ratări

Generaţii şi ratări foto: alluremedia.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copil fiind, părinţii se străduiau să mă crească după modelul unui văr mai mare, mereu medaliat la olimpiadele de matematică, disciplină de care era realmente pasionat. Visa la o carieră în armată, ca ofiţer de artilerie, specialitate unde matematica e vitală, un comandant de baterie incapabil să calculeze traiectorii fiind de neadmis. Armata l-a refuzat, însă, pe motiv de platfus, deci de talpă, nu de creier, aşa că a făcut Politehnica.

Tot zecist, până ce sistemul i-a mai dat un bobârnac. La un atelier practic, un profesor prezenta grupei de studenţi din care făcea parte un utilaj importat din Germania Federală, cerându-le să caşte bine ochii, pentru că era unic în ţară. Văru-meu, în loc să-şi ţină gura, l-a întrebat ce rost are, dacă în producţie nu se va putea bucura de aşa ceva. A fost şicanat până ce-a trebuit să-şi ceară transferul la seral.

Avea să fie totuşi norocul lui, căci s-a angajat de-atunci la o întreprindere din Timişoara, iar la absolvire avea asigurat un post bun. După Marele Deranj din decembrie ’89 a devenit şef, iar apoi, către finele anilor ’90, a primit o grămadă de oferte de la firmele private ce începuseră să se dezvolte şi la noi. Acum e director la o mare societate de transporturi internaţionale şi câştigă mii de euro pe lună, dar ca inginer se consideră un ratat, fiindcă nu prea are ocazia să fie ingenios.

Mi-am amintit povestea lui zilele trecute, când Inspectoratul Şcolar a anunţat rezultatele simulărilor examenelor naţionale, în aceleaşi tendinţe ce fac ravagii de mulţi ani la nivelul întregii ţări.

Potrivit datelor oficiale, la evaluarea naţională la matematică, 64,40% dintre elevii de clasa a VIII-a, adică o treime din total, nu au reuşit să ia 5-ul de trecere. La română, proporţia a fost inversă: o treime dintre elevi, de fapt 39,31%, au luat exact 5. La simularea Bacului, liceenii din clasele a XI-a şi din a XII-a, au obţinut cele mai mici note taman la proba obligatorie a profilului, adică acolo unde s-ar fi presupus că au cunoştinţele cele mai temeinice. Dintre elevii de a XI-a doar 48,45% ar lua nota 5 la această probă, iar dintre cei de clasa a XII-a, 52,83%. Atenţie, vorbim doar de nota 5, nu despre performanţe!

Nu cred că rezultatele sunt surprinzătoare. Ar fi fost dacă, dimpotrivă, erau mai bune, dacă ar fi consemnat o rupere faţă de anii trecuţi, de când scăderea calităţii absolvenţilor învăţământului obligatoriu s-a accentuat continuu. Sau dacă, prin cine ştie ce minune, calitatea învăţământului superior ar fi peste cea a şcolilor gimnaziale, ceea ce, ştim prea bine, nu e cazul.

Dacă eşti cât de cât lucid, înţelegi de pe acum că viitorul e sumbru rău de tot, că nu doar indivizi, ci generaţii întregi sunt ratate, iar odată cu ele o întreagă societate. Nu doar că nu vom avea ingineri care să conceapă proiecte de dezvoltare, dar vom fi în criză şi de meseriaşi pe care să-i coordoneze. După emigrarea şi pensionarea actualei generaţii de muncitori calificaţi, câţi or mai fi, ne va lipsi, practic, orice şansă să construim ceva prin noi înşine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
De ce nu inginer
Cunosc o serie de ingineri cu diplome si studii in arhitectura care nu au de lucru. Nu sunt nici batrani si scoala stiu. Se considera la fel de ratati. Diferenta e ca ei nu fac miile de euro pe luna, ci se chinuie pe un venit de mizerie care nici macar nu vine constant. Situatia e similara in topometrie unde multi nu se regasesc cand se uita in buzunar. Din nou ingineri cu diplome. Si exemplele ar putea continua. E bine ca totusi exportam creiere si inginerii mai pleaca din tara. Macar ajung sa conduca un taxi, sa lucreze la munca de jos in strainatate. Si in final se trezesc, se reprofileaza si viata merge inainte. Inginer? Poate cea mai grea meserie. Si cel mai putin respectata.
Postat 06 Aprilie 2017, 01:34 de linux4ever
Ingineri sau nu
Din pacate inginerii nu prea castiga in Romania. Nu recomand nimanui sa devina inginer. Meseria de inginer depinde de un sistem care produce in general. In secunda in care economia o ia in jos sau o duce prost, inginerii o duc prost - nu mai au de lucru. Exemple pot fi multe. Mai degraba vad necesitatea de medici bine pregatiti si mai ales cred ca e nevoie ca generatiile tinere sa fie expuse la cat mai multi factori pentru a fi mai adaptabili. Viitorul va lua o forma ciudata - fara locuri de munca, sau cu locuri de munca putine, criminalitate ridicata, iar cei care vor avea totusi de lucru vor trebui sa fie extrem de inventivi, sau bogati. Pe langa asta, inginerii lucreaza tot timpul pentru altii, mai exact isi vand creierul. Sunt un fel de prostituate intelectuale. Banii nu se fac insa asa. Si in general meseriile au fost inventate la 1700 odata cu era industriala. Nu e rau sa stii carte, insa societatea se invarte in jurul capitalismului. Creiere sunt multe si folosite ieftin. Cine nu vede acest aspect viseaza sau a visat sa devina inginer. E o meserie frumoasa care duce lumea inainte. Insa sunt la talpa societatii.
Postat 05 Aprilie 2017, 16:32 de linux4ever
Situatia e grava, adevarat. Dar solutiile in continuare sunt total opuse
Sa-nteleg ca asta o fi un preludiu pentru a renunta la granite si la stat suveran, si pentru a lasa sa treaca libere hoardele pe la noi, cum au venit unii din Mongolia in evul mediu, dar acum din orientul mijlociu? ..ca sa sustina economia si pilonul 1 de pensii, ca romanasii nu vor sa invete si sa fie responsabili, ci doar asistati. Ca doar toti de-acolo or fi mari cercetatori universitari (e cunoscuta lumea araba pentru iluminismul lor, universitati de talie mondiala, cercetare si brevete. Nici natalitate nu mai avem in tara, vrem numa prunc-ucideri, fara economii ci consum instant, ba chiar pe datorie, vrem sa ne mai dea statu bani… Dar avem noi oare cultura atat de puternica, integra, valoroasa si unita astfel incat sa integram imigranti ce sa adopte cultura noastra? Sau vin imigrantii cu adaosul de fertilitate si puncii lor devin cetateni cu drept de vot, desi nu asimileaza un cod moral si anumite legi si valori ale locului… si peste 1-2 generatii schimba ei statul (exista precedente in alte tari ce au fost musulmanizate in decurs de 100-200 ani).
Postat 05 Aprilie 2017, 10:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON