URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2016, 09:13

Găinării ce nasc porcării

Găinării ce nasc porcării foto: ziarobiectiv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă prin 2012 se vorbea despre o "marţi neagră" în care parlamentarii goleau de conţinut legile astfel încât, încălcându-le, să nu ajungă după gratii, după alegerile locale putem vorbi de o săptămână neagră. Ba chiar de mai multe, una după alta.

Marţea trecută, reveniţi la "lucrări", senatorii au adoptat o lege a pensiilor speciale pentru aleşii locali, după ce anterior aceasta fusese declarată neconstituţională. De ea vor beneficia de la 1 ianuarie 2017 toţi cei care şi-au dus până la capăt cel puţin un mandat, ba chiar şi foştii demnitari locali din perioada comunistă, inclusiv prim-secretarii. Păgubite vor fi bugetele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, care vor suporta o povară în plus deşi nu au bani, adesea, nici pentru iluminatul public ori pentru repararea dispensarelor şi şcolilor. Pentru noua aberaţie au votat 101 senatori din toate partidele, împotrivă doar unul singur, iar 6 s-au abţinut.

Miercuri, plenul reunit al ambelor camere a votat pentru "amnistierea" parlamentarilor care au fost găsiţi în conflict de interese după ce îşi angajaseră rudele la propriile cabinete, iniţiativa aparţinând PSD şi UDMR, dar fiind însuşită şi de PNL, UNPR şi ALDE. În total, au votat pentru 306 de senatori şi deputaţi (mulţi din totalul de vreo 550 au chiulit, dar minoritatea a fost suficientă pentru adoptare), împotrivă nici măcar unul, iar unul s-a abţinut.

Tot miercuri, deputaţii au decis că notarii infractori nu vor putea fi excluşi din profesie dacă au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, după ce luna trecută Comisia Juridică a Camerei hotăra ca avocaţii să nu mai poată fi percheziţionaţi şi obligaţi să denunţe infracţiuni. Şi tot miercuri, plenul reunit a mai făcut o ispravă, legiuind ca aleşii locali să-şi păstreze mandatele dacă, la fel, vor fi condamnaţi doar la închisoare cu suspendare. 

Am încercat, evident, să aflu cum au votat parlamentarii bihoreni. Cei mai mulţi nici nu au răspuns la telefon, iar dintre cei care au făcut-o unii au declarat că nu au participat la şedinţe şi alţii că nu-şi amintesc. Baiul e că nici nu ai cum să-i verifici, din simplul motiv că ultimul vot electronic evidenţiat pe site-ul Camerei datează din februarie. Ce s-a întâmplat atunci? O găinărie: proiectul Legii Defăimării iniţiat de Liviu Dragnea a picat din cauza chiulului reprezentanţilor PSD, însă pentru a avea un pretext să-l retrimită Comisiei Juridice, autorul a decretat, împreună cu Valeriu Zgonea (care pe atunci îi era bun tovarăş şi prieten, nu Zgorro, ca acum!), că vina a fost a "sistemului", că nu înregistrase toate sufragiile exprimate. Aşa că nu mai funcţionează!

Ce vreau să spun? Un lucru simplu: că o găinărie făcută ieri şi netaxată azi va duce mâine la o porcărie, iar apoi la şi mai multe, fără număr. Aşa şi cu Parlamentul nostru: a găsit o chichiţă ca să nu mai ştim care deputat şi senator e alb şi care negru, pentru ca zi de zi, la întuneric şi la grămadă, să poată întoarce totul cu fundu-n sus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON