URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2014, 15:25

Fuego, nepotul lui Dumnezeu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Da, am fost la concertul lui Fuego! Voiam să văd cât e adevăr şi cât mitologie din imaginea pe care omul şi-a creat-o pe scenele şi televiziunile ţării. Nu-mi pare rău. Când ai ocazia să faci o excursie într-un univers paralel cu doar 40 lei? Artistul care a înregistrat 26 de albume (latino, pop, folclor, romanţe, etno, colinde) şi care arată la fel pe toate coperţile, a lansat marţi, 9 decembrie, un nou album cu cântece de iarnă.

Cum se îmbracă Fuego am aflat înainte să ajung în sală, când un ins a trecut pe lângă mine cu o husă de costum pe care scria Fuego's Style. Deci, Fuego se îmbracă în stilul Fuego. Mie mi s-a părut mai degrabă o versiune mai colorată şi mai eclatantă a lui Kim Jong-un. Pe scenă, un banner al sponsorului: "Artrohelp. O nouă viziune în articulaţii". Mai limpede targetare a publicului nici că se putea. Şi, totuşi, în sală nu se aflau doar vârstnici. Pot jura că au fost cam toate vârstele, semn că auditoriul artistului nu se selectează după anii din buletin.

Fuego a evoluat în lumina unui reflector care îi ţinea pe ceilalţi instrumentişti (vioară, clape, tobe, chitară) în semiobscuritate. La fel şi pe cei doi vocalişti de backing, care, ciudat, erau şi dansatori. Cu răvăşitorul "Astă seară 'oi colinda şi lumea m-o aplauda" Fuego a setat nivelul artistic al versurilor pentru toată seara. Turdeanul pare să fi câştigat de mai multe ori Olimpiada Naţională de Rime Previzibile, cu versuri adresate oamenilor care n-au mai auzit o poezie din vremea grădiniţei.

Mecanismul e simplu: se amestecă într-un bol cuvintele cheie care îi fac pe români să vibreze, se pun la rimat în toate combinaţiile matematice posibile, după care se stropesc cu un pic de lămâie anti-greaţă. Aşa s-a ajuns la capodopere gen "Anul a trecut firesc peste neamul românesc", "Iarna mea şi iarna ta ne aduce în braţe iubirea", "De ce oare, tată bun, n-am venit cu Moş Crăciun?" sau "Leru-i ler şi leru-i ler, şi pe pământ, şi în cer".

Aproape 400 de oameni i-au sorbit fiecare cuvânt şi l-au aplaudat cu foc. Nu le-a păsat, ori nu şi-au dat seama, că artistul lor preferat făcea playback cu neruşinare de politician în campanie! Şi el şi colegii de scenă, exceptând câteva melodii cântate live alături de chitarist. Ca să verific m-am apropiat de sunetist. Relaxat ca un spectator, omul stătea cu mâinile în sân în faţa unui mixer de 24 de canale, din care vreo 21 erau pe "mute"! Lângă el, altul avea un job clar: să dea play CD-ului. Când în sală au intrat doi poliţişti, mi-am zis că au venit să-l aresteze pe Fuego pentru playback! Nici vorbă. Au mâncat un corn şi au plecat.

Fuego cântă despre dragostea de toate felurile, despre iubirea de neam şi ţară, despre măicuţă şi tăicuţă, despre mirosul de cozonac sau bradul de Crăciun, despre tot ce poate înmuia inimi care tânjesc după iubire. Pentru că, în ciuda schimbului nesfârşit de iubire între el şi public, geneza acestei împreunări pare să fie tocmai lipsa acută de iubire.

Am cedat definitiv la versul "Mi-e dor de tatăl meu Iisus". Înţeleg dragostea unora pentru personaj, dar să te consideri nepotul lui Dumnezeu mi se pare patologie curată. Am plecat de la concert ameţit, ca dintr-o cofetărie unde cineva mi-a băgat pe gât toate prăjiturile din galantar, deşi eu eram sătul după prima. Ah, şi cu un gând: în lume e prea puţin Crăciun faţă de cât poate cânta Fuego!

Sărbători fericite!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Nepot sau fiu
Nu sunt fan Fuego si nu am urmarit spectacolele lui, dar legat de faptul ca il declara ca tata pe Isus, trebuie sa stii ca Biblia spune ca cei ce cred(cu adevarat) in Isus, devin copii ai lui Dumnezeu. Ca sa fiu mai clar, ceea ce spune omul are o acoperire in Biblie... Ioan 1:12-13 12 Însă tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptulsă devină copii ai lui Dumnezeu, 13 născuţi nu din sânge[b], nici din voia firii, nici din voia vreunui om,[c] ci din Dumnezeu.
Postat 18 Decembrie 2014, 16:42 de flaviuss
Are cuvântul apărarea
@Inna: Nu cred că biserica poate rezolva problema playbackului pe scenele din România, aşa că degeaba mă trimiţi acolo. Ca jurnalist sunt obligat să semnalez minciuna, iar playbackul asta este, o minciună. Apropo de "căutatul senzaţionalului", dacă Fuego ar fi cântat în pielea goală asta era ceva senzaţional. Că a făcut playback nu e senzaţional, e doar ruşinos şi insultator pentru publicul său. *** @Dana123: Fuego a cântat live 2 ore probabil în întreg turneul. Crede-mă că n-am niciun motiv să te mint. *** @Kary: Dacă ai fost la spectacol şi nu te-ai prins de playback, pur şi simplu te invidiez.:) *** Am avut mari dileme dacă să scriu sau să nu scriu articolul. Nu e vina lui Fuego că mie nu-mi place muzica lui, la fel cum nu e nici vina mea. Dacă textele lui sunt scuzabile, iar iubirea publicului este de necomentat, playbackul nu poate fi trecut cu vederea. Ca iubitor de muzică şi ca plătitor de bilet am fost insultat.
Postat 16 Decembrie 2014, 16:18 de LucianCremeneanu
@ Inna, Dana si Kary
Daca nici Lulu Cremeneanu nu este indreptatit sa aiba o parere in ce priveste muzica, va invit duios sa va ocupati strict de curatat cartofi.
Postat 16 Decembrie 2014, 10:46 de trotineta
Super concert!!!
Of,doamne, cata lipsa de profesionalism din partea unor asa zis jurnalisti!!!Daca ati mers la concertul lui Fuego doar sa cautati neregului,mai bine stateati acasa!Concertul a fost unul deosebit,iar Fuego,oricat ati incerca sa improscati in el,a fost si este un mare artist!Ne-a oferit un spectacol de zile mari...Bravo lui!
Postat 16 Decembrie 2014, 01:37 de KARY
Habar n-aveti!
D-le Lucian Cremeneanu,chiar nu ma intereseaza parerea d-voastra!Rusine sa va fie d-voastra,habar n-aveti ce este un playback!Fuego a cantat 2 ore live,iar spectacolul a fost unul extraordinar!
Postat 16 Decembrie 2014, 01:12 de Dana123
Lasati-ne!
Si de ce ar conta părerea ta?! E clar ca te-ai dus la concert doar ca sa ai ce posta! Fa-ți un bine si du-te mai întâi la biserica, poate ți.ar prinde sa înțelegi câte ceva si sa nu mai faci parada cu ideile tale stupide. Nu ești detinatorul adevărului absolut! Lăsa oamenii sa.si facă propria părere, sa hotarasca ei dacă mai merg, sau nu, la concerte! Ne.am saturat de ideile voastre nocive de "mari ziaristi" care emiteti pretenții de formatori de opinii. De.a dreptul stupid, atâta timp cât știm bine cum cautati senzationalul si reclama!!! Lăsați-ne!
Postat 16 Decembrie 2014, 00:09 de Inna
Bine zis !
Cultura nu e pentru mase. Kitschul absolut insa, se pare ca da.
Postat 15 Decembrie 2014, 15:43 de Cenzura
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON