URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2014, 16:03

Filme în aer liber

Filme în aer liber foto: www.evenimenteoradea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În micul nostru deşert cultural de august au poposit săptămâna trecută două caravane. Ambele cu filme, ambele în aer liber. Prima a fost Caravana Festivalului Internaţional NexT, cu două seri de scurtmetraje, iar a doua a oprit Caravana TIFF, care a programat trei filme de lungmetraj în trei seri de weekend. Amândouă au campat în acelaşi loc, lângă statuia Ostaşului Român, păzite (cu spatele, ce-i drept) de cel mai mare şi mai tare soldat din Oradea.

Ideea de film sub cerul înstelat ne place, s-a văzut după numărul mare de spectatori. E drept, proiecţiile au fost gratuite, însă chiar cu bilete, cred că s-ar fi adunat destul de multă lume. Cei mai mulţi au venit din drag de filme; s-a vizionat cu atenţie şi puţini au plecat înainte de final. A mai contat în ecuaţie şi nostalgia Teatrului de Vară, senzaţia de vacanţă, curiozitatea, dorinţa de ceva nou sau, cine ştie, poate chiar gratuitatea de care pomeneam. Ambele branduri, însă, au garantat o selecţie bună şi variată de filme, în care publicul a avut încredere.

Probabil că cel mai important lucru scos la iveală de aceste două evenimente este lipsa unui festival de film local. Oradea este în acest moment, vrând-nevrând, importatoare de festivaluri. Deschizător de drumuri a fost TIFF-ul (Transilvania International Film Festival), organizat din 2002 la Cluj-Napoca şi care a început de câţiva ani să circule prin ţară cu o selecţie minimală din fiecare ediţie. Festivalul Internaţional NexT de la Bucureşti a sosit în premieră săptămâna trecută şi cu siguranţă că va continua turneele prin provincie şi în anii următori.

Scurtmetrajele aduse de Caravana NexT au scos în evidenţă diferenţa mare dintre scenariile româneşti şi cele străine. Scriitura celor de afară este mult mai îndrăzneaţă, mai puternică, mai închegată, mai cu substanţă. Iar intercalarea filmelor româneşti cu cele de afară a făcut diferenţa şi mai vizibilă. Dar se vede că scenariştii români sunt pe drumul cel bun. Serile de weekend, oferite de TIFF şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, au arătat publicului prin cele trei filme din meniu (turcesc, românesc, spaniol) că se poate trăi şi fără şabloanele Hollywood-ului.

De pe iarbă sau de pe scaune, cu copii şi căţei, într-o atmosferă de libertate pe care sala de cinema o limitează, spectatorii au renunţat la Dolby Surround şi s-au întors la sunetul clasic stereo. Fiecare a savurat experienţa în felul său. Pentru fumători, care şi-au putut combina pasiunile, a fost raiul pe pământ. Copiii au avut loc să alerge şi să se joace. Câte o perseidă mai brăzda cerul când şi când. Maşina de popcorn pocnea discret lângă un copac. De-ar fi existat şi un dozator de bere era grozav. Iar dacă mi-aş fi adus praştia să sparg o lampă de iluminat public care bătea direct în ecran, ar fi fost de-a dreptul superb.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
bai tolomacilor
Celor de mai jos: adevaratii prosti sunteti voi! Ziarul a prezentat inca de lunea trecuta ambele proiectii, cu tot programul. Dar tampiti ca voi nu pot probabil citi mai mult de 200 de semne, ori uita aproape instantaneu ce citesc, sau privesc doar poze, iar apoi simt nevoia sa isi dea cu parerea. Dispareti de aici, tolomacilor! Dar inainte cititi ce ati pierdut: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-3/cinema-sub-clar-de-luna-oradenii-sunt-invitati-la-cinci-seri-cu-proiectii-cinematografice-in-aer-liber-in-cadrul-caravanelor-next-si-tiff-116127.html
Postat 19 August 2014, 13:48 de Florin Ciucas
anuntam evenimentul dupa ce e gata?
Incredibil, faceti recenzii dar nu anuntati evenimentul din timp. probabil ca baietii nu au cotizat - promovarea la evenimente gratuite trebuie platita, nu?
Postat 19 August 2014, 12:27 de Colombo
sunteti niste prosti
Bine ca anuntati dupa ce s-a terminat, va durea mina sa anuntati din timp?Asta nu e presa, e o mizerie si voi sunteti incompetenti.
Postat 19 August 2014, 05:50 de laura
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON