URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2013, 10:08

Evreii din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au împlinit 69 de ani de la deportarea a 30.000 de evrei orădeni în lagărele naziste de exterminare. Pe atunci populaţia oraşului ajunsese la 90.000 de locuitori. Acum are dublu. Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie.

Respectând proporţiile, imaginaţi-vă cum ar fi ca, în decurs de o lună, să piară în neant 60.000 de orădeni. Imaginaţi-vă cum ar fi ca, de pe o zi pe alta, să dispară fără urmă colegul tău de clasă, băcanul, medicul de familie, frizerul, dentistul, iubita, avocatul. Imaginaţi-vă cum ar arăta Filarmonica având doar jumătate din efectiv, cum ar fi ca la teatru să joace portarii din lipsă de actori, iar ziarele să fie scrise de poştaşi.

Închipuiţi-vă cum ar arăta acest oraş dacă evreii ar fi târât după ei la abator toate palatele şi fabricile pe care ei le-au ridicat. Imaginaţi-vă ce reacţie aţi avea dacă o treime din concetăţeni ar fi alungaţi din urbe spre moarte. Cât efort ne-ar trebui să privim în pământ sau să ne uităm pe pereţi numai să nu vedem trenurile care încarcă "marfă" pentru Auschwitz...

Şi vă rog să vă mai imaginaţi cum ar arăta oraşul acesta cu un plus de 60.000 de evrei. Cu tradiţiile lor, cultura lor, inteligenţa şi banii lor. Multă apă mai trebuie să curgă pe Criş ca să spele păcatele celor care au permis o asemenea tragedie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
63 Comentarii
LARRY WATTS :
//"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria au susţinut cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka//".
Postat 05 Iunie 2013, 07:21 de Punctul Zero
Adevarul
LARRY WATTS,ISTORIC MILITAR AMERICAN: IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE "PRIETENII" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\" !
Postat 05 Iunie 2013, 07:09 de Punctul Zero
Cartea istoricului american Larry Watts :
Larry Watts: “Excepționalismul“ României. Lansare la Baia Mare si Satu Mare, pe data de 6 iunie, 2013, cu sprijinul Consiliului Judeţean si al asociaţiilor “Holocaustul din Ardealul de Nord-Vest” si cea a “Refugiaţilor, Strămutaţilor şi Deportaţilor”
Postat 05 Iunie 2013, 00:38 de Oradean
Cartea istoricului american Larry Watts :
Larry Watts: “Excepționalismul“ României. Lansare la Baia Mare si Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean si al asociaţiilor “Holocaustul din Ardealul de Nord-Vest” si cea a “Refugiaţilor, Strămutaţilor şi Deportaţilor”
Postat 05 Iunie 2013, 00:32 de Oradean
iredentismul unguresc
iredentismul unguresc, colcaie si in prezent. in mintile lor bolnave, nenorocitii astia cred ca mai pot intoarce "mortul de la groapa" : rahatul de ungaria mare.
Postat 05 Iunie 2013, 00:16 de Atentie Romani !
exemplu
\\\"Si va rog sa va mai imaginati cum ar arata oraşul acesta cu un plus de 60.000 de evrei. Cu traditiile lor, cultura lor, inteligenta si banii lor. Multa apa mai trebuie sa curga pe Cris ca sa spele pacatele celor care au permis o asemenea tragedie!\\\" P.S. Astfel de pacate nu vor putea fi sterse niciodata ! Israelienii, sunt de admirat la felul cum ii vaneaza peste tot in lume, pe \\\"sobolanii tortionari\\\", cei care au facut rau natiunii lor. ii scot si din gaura de sarpe !
Postat 04 Iunie 2013, 04:46 de book
articol la comanda ?
sa va fie rusine, jegurilor ! va supara adevarul. asa ceva nu trebuie sa se mai repete niciodata ! atrocitati savarsite de ungurii navalitori, impotriva romanilor si a evreilor ! huu.......... gunoaielor !
Postat 03 Iunie 2013, 19:42 de huuu.... hortystilor
sanctiuni internationale
Prin intermediul unui comunicat de presa, FIFA ii anunta pe unguri ca vor primi o sanctiune mult mai grava daca incidentele de la meciul cu Israel se vor repeta. Federatia ungara de Fotbal a fost avertizata in vederea comportamentului viitor. Daca astfel de incidente de natura rasista sau discriminatoare se vor mai repeta, Comisia de Disciplina a FIFA nu va avea alta optiune in afara de a impune sanctiuni mult mai aspre, care ar putea ajunge pana la pierderea meciului la masa verde, depunctare sau descalificarea din competitie", se arata in comunicatul FIFA.
Postat 03 Iunie 2013, 18:39 de se intampla in 2012
MARTURII pt "Maria" si restul jigodiilor, pe care ii arde adevarul :
ungurul laszlo csatary, se afla pe locul intai pe lista criminalilor de razboi nazisti vant de organizatii israeliene, a fost prins anul trecut la budapesta, unde statea bine mersi. autoritatile unguresti nu l-au deranjat cu nimc si nici nu s-au grabit sa-l aresteze. autoritati care incearca reabiltarea criminalului horty !!!!!!!!!!!!!!! ungurul, comandant al ghetoului de la Kosice a şi a participat efectiv la deportarea a peste 15.000 de evrei la Auschwitz. numeroase marturii vorbesc de faptul ca era un om brutal care-i tortura pe evrei. iarna le punea pe tinere să sape pământul cu mâna goală. i-a despartit pe locuitorii ghetoului în două categorii – saraci si bogati – iar pe cei din urmă ii tortura ca sa marturiseasca unde si-au ascuns bunurile. pana si nemtzii ("nevinovatii", "mieluseii" de ei), erau uluiti de cruzimea manifestata de csatary !!!!!!! hortystii, au savarsit pe perioada ocupatiei din Transilvania, masacre, atrocitati si impotriva romanilor !!!!!!
Postat 03 Iunie 2013, 18:22 de jos hortistii !!!
pt Maria si restul jigodiilor, pe care ii arde adevarul :
sa va ia pe voi dracu\' leprelor ! hehehehehehe... huu.... gunoaielor ! cenzura comunistilor ar fi zero, in comparatie cu cenzura celor de teapa voastra, nenorocitilor !
Postat 03 Iunie 2013, 18:16 de jos hortistii !!!
pt ungurii mincinoşi (ex: kiss adrienne). iată adevărul :
Până la urmă Csatáry criminal de razboi nazist fost arestat şi aceasta datorită uriaşelor presiuni internaţionale asupra ungariei, în condiţiile în care Procuratura ungară a dat explicaţii lamentabile pentru eludarea arestării. Preşedintele Ungariei, Janos Ader, care s-a aflat în Israel la ceremoniile organizate pentru a marca 100 de ani de la naşterea diplomatului suedez Raoul Wallenberg care a salvat mii de evrei budapestani de la deportare, a fost “sfătuit” de către liderii israelieni să soluţioneze în sfârşit problema, existând pericolul ca persoana să dispară din nou. De asemenea, foarte politicos, israelienii au făcut unele recomandări în sensul că ar fi bine să se ia măsuri împotriva intensificării în ultimii ani a manifestărilor antisemite din Ungaria, pe multiple planuri, inclusiv în parlamentul de la Budapesta. Până la urmă, a plecat preşedintele Ungariei, dar partea israeliană a descoperit că şi el este „pătat”, că Ader ar fi participat la dezvelirea unui bust al scriitorului maghiar din Transilvania, Albert Wass, condamnat la moarte de România pentru crime de război !!! O atmosferă de restauraţie în care se încearcă reabilitarea unor personalităţi controversate maghiare din perioada interbelică se poate observa din ce în ce mai mult în viaţa publică din Ungaria. Miklós Horthy, Ottokár Prohászka, episcopul antisemit care, ca membru al Parlamentului de la Budapesta, a propus adoptarea unor legi antievreieşti, József Nyíirő, iar cu câţiva ani în urmă, Albert Wass, se află printre cei al căror trecut este dat uitării sau “albit”. Şi mai grav, tendinţa nu aparţine numai partidului de extremă dreaptă „Jobbik”, ci şi celor din coaliţia guvernamentală – Fidesz şi creştin popularii.in prezent echipa nationala de fotbal a ungariei joaca fara spectatori tocmai din cauza scandarilor si insultelor anti-semite
Postat 03 Iunie 2013, 18:12 de nail
pt kiss adrianeeini
evreii pleaca din ungaria insa raman fara probleme in Romania ? de ce ?
Postat 03 Iunie 2013, 18:07 de 24/7
pt kiss adrianeeini
minciuni spuse cu nerusinare de o nesimtita care esti. evreii, au fost sunt si vor fi foarte bine tratati de romani. acesta e adevarul. ungurii, i-au incarcat pe evrei in vagoane si i-au trimis la gazare. in prezent echipa nationala de fotbal a ungariei joaca fara spectatori tocmai din cauza scandarilor si insultelor anti-semite, in parlamentul de la budapesta a fost trimis un partid extremist. ai vazut cat esti de nesimtita ? sa-ti fie rusine, bai, pramatie !
Postat 03 Iunie 2013, 18:06 de 24/7
Pe mine nu mă supărat adevarul!
Jegule! Pe mine nu mă supărat adevarul . Pe tine vad ca te supărat pentru ca stii ce te așteaptă daca iese la iveală marlaniile tale.
Postat 03 Iunie 2013, 17:48 de Pentru Chirila
Evreii din Oradea
De ce au plecat evreii din Oradea, din Romania in anii 60, 70, färä sä fie alungati, ? De ce au rämas in Ungaria " hortistä", unde cicä si acum sunt "fugäritl"? DE CE RÄMÄN IN UNGARIA SI NU IN ROMANIA? Poate reusiti sä dati un räspuns!
Postat 02 Iunie 2013, 22:04 de kiss adrienne
pt Maria
sa va ia pe voi dracu\' leprelor ! hehehehehehe... huu.... gunoaielor ! cenzura comunistilor ar fi zero, in comparatie cu cenzura celor de teapa ta, nenorocito !
Postat 02 Iunie 2013, 21:41 de jos hortistii !!!
pt Maria
jogodieeeeee, te supara adevarul !
Postat 02 Iunie 2013, 21:35 de pt Maria
Cata șpagă ai luat chirila!
CENZURAT
Postat 02 Iunie 2013, 20:52 de Maria
pt kiss adrienne
evreii din Oradea au fost omorati de unguri. gunoaiele hortiste au savarsit masacre si impotriva romanilor.
Postat 02 Iunie 2013, 16:58 de oradean
Evreii din Oradea
Au plecat evreii din Oradea, v-au päräsit, dar n-ati rämas singuri, au venit italienii!
Postat 02 Iunie 2013, 15:44 de kiss adrienne
pt ungurii mincinoşi (ex: kiss adrienne). iată adevărul :
Până la urmă Csatáry a fost arestat şi aceasta datorită uriaşelor presiuni internaţionale asupra ungariei, în condiţiile în care Procuratura ungară a dat explicaţii lamentabile pentru eludarea arestării. Preşedintele Ungariei, Janos Ader, care s-a aflat în Israel la ceremoniile organizate pentru a marca 100 de ani de la naşterea diplomatului suedez Raoul Wallenberg care a salvat mii de evrei budapestani de la deportare, a fost “sfătuit” de către liderii israelieni să soluţioneze în sfârşit problema, existând pericolul ca persoana să dispară din nou. De asemenea, foarte politicos, israelienii au făcut unele recomandări în sensul că ar fi bine să se ia măsuri împotriva intensificării în ultimii ani a manifestărilor antisemite din Ungaria, pe multiple planuri, inclusiv în parlamentul de la Budapesta. Până la urmă, a plecat preşedintele Ungariei, dar partea israeliană a descoperit că şi el este „pătat”, că Ader ar fi participat la dezvelirea unui bust al scriitorului maghiar din Transilvania, Albert Wass, condamnat la moarte de România pentru crime de război !!! O atmosferă de restauraţie în care se încearcă reabilitarea unor personalităţi controversate maghiare din perioada interbelică se poate observa din ce în ce mai mult în viaţa publică din Ungaria. Miklós Horthy, Ottokár Prohászka, episcopul antisemit care, ca membru al Parlamentului de la Budapesta, a propus adoptarea unor legi antievreieşti, József Nyíirő, iar cu câţiva ani în urmă, Albert Wass, se află printre cei al căror trecut este dat uitării sau “albit”. Şi mai grav, tendinţa nu aparţine numai partidului de extremă dreaptă „Jobbik”, ci şi celor din coaliţia guvernamentală – Fidesz şi creştin popularii.
Postat 02 Iunie 2013, 05:44 de Line Up
Din ororile savarsite de hortysti :
ungurul laszlo csatary, se afla pe locul intai pe lista criminalilor de razboi nazisti vant de organizatii israeliene, a fost prins anul trecut la budapesta, unde statea bine mersi. autoritatile unguresti nu l-au deranjat cu nimc si nici nu s-au grabit sa-l aresteze. autoritati care incearca reabiltarea criminalului horty !!!!!!!!!!!!!!! ungurul, comandant al ghetoului de la Kosice a şi a participat efectiv la deportarea a peste 15.000 de evrei la Auschwitz. numeroase marturii vorbesc de faptul ca era un om brutal care-i tortura pe evrei. iarna le punea pe tinere să sape pământul cu mâna goală. i-a despartit pe locuitorii ghetoului în două categorii – saraci si bogati – iar pe cei din urmă ii tortura ca sa marturiseasca unde si-au ascuns bunurile. pana si nemtzii ("nevinovatii", "mieluseii" de ei), erau uluiti de cruzimea manifestata de csatary !!!!!!!!
Postat 02 Iunie 2013, 04:02 de marturii
kiss adrianeeini
minciuni spuse cu nerusinare de o nesimtita care esti. acesta e adevarul. ungurii, i-au incarcat pe evrei in vagoane si i-au trimis la gazare. in prezent echipa nationala de fotbal a ungariei joaca fara spectatori tocmai din cauza scandarilor si insultelor anti-semite, in parlamentul de la budapesta a fost trimis un partid extremist. ai vazut cat esti de nesimtita ? sa-ti fie rusine, bai, pramatie !
Postat 02 Iunie 2013, 03:30 de 24/7
Rusine hortistilor !
Nota zece pt articol ! Atentie romani, iredentismul hunguresc, colcaie iar in suc propriu dar avem noi ac de "shoriciul lor. De data asta va fi pt totdeauna !
Postat 02 Iunie 2013, 03:10 de realitati
Rusine hortistilor !
gunoaie hortiste.... ungurii, i-au trimis la moarte, in lagarele naziste, bineinteles, furandu-le si tot ce au avut !
Postat 02 Iunie 2013, 03:06 de realitati
Evreii sub administratie maghiara
Din nordul Transilvaniei, sub administrație maghiară, au fost trimiși spre exterminare în total circa 166.000 de evrei .
Postat 01 Iunie 2013, 12:14 de Horia Popa
Despre Inteligenta Evreilor
D-le Chirila,ce inteligenta au acesti evrei care au produs criza mondiala din cauza inteligentei lor acum mor o gramada de pamanteni,din cauza zgarceniei lor di foamei de bani pe pamant se intampla tot felul de calamitati incepand cu incalzirea globala. Ne jigniti pe noi restul pamantenilor cand vorbiti despre inteligenta si banii evreilor,oricum Romania este a masonilor evrei, este condusa si in economie se spala banii masonilor evrei,de fapt se vede si in romanbia inteligenta Evreilor,dupa 22 de ani de la asa zisa revolutie(lovitura de stat data tot de masoni) salarul minim pe economie in Romania este de 150-160 eu si se pastreaza constant,nici prin gand nu le da sa-l mareasca sa poata si omul sarac din Romanis sa respire cava mai mult decat mirosul lor imbecil!
Postat 01 Iunie 2013, 09:56 de quiltiman
Ce nu apare în text !?! ...
... că toţi evreii deportaţi care au putut reveni după holocaust, adică vreo 5.000, s-au declarat după 1948 unguri sau maghiari, după ştiinţa şi dorinţa fiecăruia, astfel că raportul a fost defavorabil urmaşilor ţăranilor români stabiliţi în urbe. Situaţia nefavorabilă de atunci a fost însă precum drumul către una favorabilă de mai apoi, pentru ca în final, adică după 2008, toţi românii aduşi cu "sila" de pe valea Crişului Repede (de la izvoare încoace), să ocupe şi reocupe în mod repetat oraşul de parcă aici s-ar fi născut.
Postat 30 Mai 2013, 16:04 de Carp III
@adriana chiş
Degeaba, e fără leac, bozgoru tot ****..... În penibilul articol de mai sus, Chirilă face referire la evrei, şi nu la huni. Nu ne interesează nimic din ce gândiţi sau vreţi.... visza la Asia, Asia, Asia !!!
Postat 30 Mai 2013, 13:06 de Gyozo Orban
Evreii din Oradea
Folositi numele meu, asta este hotie, iar pentru nivelul de culturä " NO COMENT"!
Postat 30 Mai 2013, 12:30 de kiss adrienne
@kiss adriene
Da' tu de ce nu pleci din România ??? Vă auzim cu lehamite cum vă plângeţi toată ziua, 'rea-ţi ai dracului de nomazi huni - tâlhari / asasini. Luaţi-vă ceaunele împuţite şi drumu 'napoi în Asia....... Aţi otrăvit DACIA o mie de ani, ajunge.......
Postat 30 Mai 2013, 11:01 de @kiss adriene
chirila esti penibil
Bah Chirila esti prost si incult . Ai merita sa fii trimis in Israel si sa scapam de imbecilitatea ta. Cine dreq te-a platit sa scrii ineptiile astea???Pupincurist patetic ce esti!
Postat 29 Mai 2013, 23:56 de chirila esti penibil
Evreii din Oradea
Este un articol scris la comandä, deoarece ceea ce a scris Mircea Chirilä, pare putzin rupt de realitate. Vä intreb, de ce nu ati pus intrebarea, oare din ce cauzä au fugit evrei din Oradea in anii 60, 70 si 80? Nu au fost fugäriti, deportati si nici mäcar nu \" horthistii\" erau la putere? De ce n-au plecat si nu pleacä din Ungaria cu toate cä acolo este\" asa cum este\" ?
Postat 29 Mai 2013, 19:43 de kiss adrienne
@mnoa
Buna remarca ! Drept de autor la poza n-are nea Mircea, da' poate ,,suda" un indemn din ala, mobilizator ; e din fier, eu stiu.
Postat 29 Mai 2013, 18:15 de itzik
...ca lenea va omoara
poza e super... relevanta, eliberatoare, dar sunt convins ca nu aveti dr de autor
Postat 29 Mai 2013, 12:18 de mnoa
ura cea de toate zilele
Pentru cei care vor sa vada o felie de viata evreiasca in Oradea, in fiecare Vineri seara pe strada Mihai Viteazul, sinagoga e deschisa pentru toata lumea, evrei si ne-evrei (goim). Da, ar fi bine sa se citeasca Talmudul, nu doar sa se vorbeasca despre el. Asa s-ar afla ca vestitele crime ritualice se refera la modul in care sunt sacrificate animalele, la abator, pentru a nu fi chinuite si pentru a fi potrivite consumului umane. Da, evreii au cam devenit comunisti. Daca ati fi trait in perioada respectiva, intre deportare in camera de gazare si orice-altceva, ati fi ales cu siguranta orice-altceva. Interesant e in ce cheie citim istoria. Perspectiva urei inca niciodata nu a rezolvat nicio problema dar a creat mult prea multe. Ceea ce cred ca ar trebui invatat de la evrei in general este sa citim, sa stim si sa gandim inainte sa vorbim. Ar ajuta mult o astfel de atitudine atat pe crestini cat si pe necrestini (fie ei atei sau de alte confesiuni). Pace !
Postat 29 Mai 2013, 03:23 de Cristi
pentru iuda de la 23.40
\" dar nici nu pot accepta ca doar ei sa fie victime ale xenofobiei si rasismului!\" iuda, la 23.40 Ce alte victime mai doriti, domnule iuda, ca sa fiti satisfacut? ( nu cumva sa imi raspundeti, intrebarea mea e amar ironica, dar nu am rezistat in fata formularii dvs !) .................... Felicitari pentru un articol de bun simt si care spune cel putin la fel de mult si probabil mai elocvent ca un studiu de specialitate
Postat 29 Mai 2013, 00:45 de Emilia
NU VA E RUSINE D-LE LACHEU CHIRILA?
Domnule Chirila cum va permiteti sa dezinformati si faceti aceste comparatii inepte si nepotrivite!!!Oare bunicul tau ,de azi ar trai si matale l-ai intreba cum era viata oamenilor simpli din acele vremuri sunt curios ce articol ati putea realiza despre acele vremuri si cit costa un tuns,o extractie dentara,un bilet la teatru sau o iesire la o berarie si OARE CINE SI-O PERMITEA?Evreii au platatit pentru comportamentul lor fata de cei ce in trecut i-au acceptat in trecut in comunitatile si vietile lor....cam in felul in care se-ntimpla acum in Europa cu musulmanii!Deci nu sunt de acord cu ceea ce le-a facut regimul nazist si hortyst de aici de la noi dar nici nu pot accepta ca doar ei sa fie victime ale xenofobiei si rasismului! Auswitzul e o mare pata pe obrazul umanitatii dar sa nu uitam si ce au facut de exemplu americanii in Koreea,VietnamIrak,Libia bsprijiniti de Israel!DEci fiti va rog un jurnalist si nu un postas!Prin afirmatiile ce le faceti va denigrati poporul pe care il puneti intr-o imagine inferioara,pe o treapta mult coborita pe scara valorilor!!!De ce nu au luptat impotriva asupritorilor?Asa cum au luptat de exemplu iobagii sub Horea sau pasoptistii sub Avram Iancu?
Postat 28 Mai 2013, 23:40 de iuda
a
Domnule Mircea Chirila permite-mi sa te felicit pentru acest articol. Un articol pe cat de "grav" pe atat de adevarat. E o bucata de istoria orasului nostru care nu ne face cinste dar trebuie sa ne-o amintim. Mersi pentru acest articol.
Postat 28 Mai 2013, 23:09 de Raul
Si despre altii din ...(numai?) Oradea ...
Citind si unele din comentarii, mi se confirma din nou convingerea ca suntem genul de populatie careia-i place sa-si fure singura caciula .... I-am lasat sa plece pe sasi si svabi , de la care puteam invata disciplina , ordine , respect pentru munca bine facuta (in fostele sate nemtesti , acolo unde nu s-au repopulat cu tigani si moldoveni, chiar mai gasiti romani gospodari, invatati de nemti ). I-am dat si pe evreii care au mai ramas dupa razboi . Puteam invata de la ei dragostea pentru carte , inteligenta, rafinamentul, si altele "cu care noi nu le avem " . Important e ca i-am pastrat pe unguri , dandu-le privilegii de care nicio etnie in lume nicaieri nu are parte (in Germania traiesc cca. sase milioane de turci, cautati o singura scoala in limba turca !?!) pentruca sa ne intoarca bunavointa cu iredentismul lor mereu viu, separatismul declarat , etc . Nu-i asa ca suntem .... tari !?! Apropos : iar am circulat cu autobusul OTL nr. inventar 136 si din nou am vazut autocolantele de pe geamuri cu inscriptia "iesire de siguranta " DOAR IN UNGURESTE SI IN ENGLEZA ....asa ca .. nicio grija : nu mai avem mult pana cand vom locui in ... ungaria mare .
Postat 28 Mai 2013, 23:05 de Horea
Distrusule
Oare cu cit te>au cumparat astia....MERCANTILULE!!!!!
Postat 28 Mai 2013, 22:37 de iuda
Un articol de nota 10
Un articol de nota 10. Din pacate antisemitismul din nou prinde radacini mai ales in randul tinerilor maghiari. Sunt maghiar deci stiu ce spun .
Postat 28 Mai 2013, 22:25 de Laci S
mda, cum nu
ce li s-a intamplat evreilor nu este o coincidenta....ci karma de neam, cand l-au judecat pe Hristos, fariseii au spus: sangele lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri....ei, asa se plateste, si ce-au facut ei...nu e putin, si nici nu cred ca si-au spalat in totalitate karma de neam. oricum, ei sunt oamenii care scot bani din orice, de ex si-au vandut foarte bine mortii...ia indrazneste sa zici ceva de holocaust ca te inchide legea imediat. se mai pricep foarte bine la manipularea mentala...la greu, orice ar fi...nu le plang de mila, fiecare sa-si asume faptele
Postat 28 Mai 2013, 22:06 de lcd
oradeanca
rashela...nu sunt evreica :) sunt romanca(unguroaica si nemtoaica dupa bunica)
Postat 28 Mai 2013, 22:03 de lisa
Trist...
Crime rituale, sigur ca da... de altfel si soarele se invarte in jurul pamantului care sta pe spatele a 4 elefanti parca... La fel de actual ca si cartile lui Corneliu Dan Niculae, sigur ca da ... Zamolxe sa te ia in paza Alina ... ca altcineva nu prea cred ca ar avea sanse de reusita! Trist ca inca ducem discutia in zona asta jenanta...
Postat 28 Mai 2013, 21:52 de Herlea
Vai
Nu stiu daca e poporul ales,dar crestinismul este o inventie jidoveasca,pentru auprirea popoarelor.Cititi cartile lui Corneliu Dan Niculae,foarte actual.Sau citiiti cartea lui Finkelstein(evreu de bun simt) care a scris ,,Industria holocaustului" sa vedeti ce parere are despre ai lui.Zamolxe sa ne aibe in paza.
Postat 28 Mai 2013, 19:11 de alina
Pentru Lisa
Cred ca trebuie sa fiu mai explicit:cand vorbesc de Neofit,vorbesc de crimele rituale,vorbesc de Kahal.Raul facut in lume si studiat cu obiectivitate,vom vedea ca in spatele tututror relelor stau evreii...inlusiv razboaiele se datoreaza lor.Tu tragi spuza pe turta ta Lisa,dar oricum sunt sursa tuturor relelor.Cei mai mari tortionari si cei mai mari comunisti au fost foita ta.Iudeo comunismul a fost proiectat dupa modelul kibutului.Pacat ca nu au acces romanii la Talmud.Ce iubesc evreii pe crestini.
Postat 28 Mai 2013, 19:04 de rashela
Nu romanii trebuie sa priveasca in pamant.
Prin comentariile pe care le-am citit aici si pe site-ul concurent ungurii sunt mandri ca in 42 in Oradea erau 99.5% unguri. Erau 99.5% unguri pentru ca evreii au fost deportati si ucisi, iar romanii dupa masacrele de la Ip si Traznea au fugit la sud de Mures. Nu romanii trebuie sa priveasca in pamant ci criminalii si urmasii criminalilor care azi ne flutura pe sub nas steagul lui Horty.
Postat 28 Mai 2013, 18:42 de emil
Oradea evreiasca
Hai sa nu-l amestecam pe Garaudy ca nu ar fi just( "labil religios", devenit musulman...in cele din urma), cred ca nu-si are locul aici( pentru " rashela") Evreii nu sunt si nu au fost perfecti, dar oriunde locuiesc dau tot ce pot si lucreaza impreuna spre binele comunitati in care sunt asezati, spre bunul mers al tarii in care traiesc(vezi Maia Morgenstern si multi altii)...Oricum ar fi ca oameni, suntem datori sa respectam fiecare persoana. Da, intr-adevar in acea perioada hortistii si nu autoritatile romanee au fost capul (si noi am avut pacatele nosatre cu alte pogromuri), dar « sa lasam ce a fost in urma » si sa traim acum clipa, respectandu-ne ca oameni indiferent de etnie, religie, cult etc… Evenu shalom alechem :)
Postat 28 Mai 2013, 15:01 de lisa
Adevar absolut
"ziarele să fie scrise de poştaşi" si acum cine le scrie?
Postat 28 Mai 2013, 14:25 de Dan C
popr ales
Domnule Chirila, mi-ar place ca exercitiul dvs de imaginatie sa fie adevarat, sa avem in urbea noastra o comunitate de 60000 de evrei. Oriunde am fost in asemenea comunitati exista prosperitate si mai mult de-atat, exista ceva ce-i insoteste peste tot, ceva ce poate fi inteles mai usor decat poate fi explicat.
Postat 28 Mai 2013, 14:24 de oradeanul de bine
niste bogati care fac legea si azi ecnomic, un fel de gig becali!
e bine de stiut ca Oradea nu a avut un primar roman decat din 1973! asa ca, sa se spele ungurii pe cap cu evreii, ei au facut legea in judet! si apoi sa nu uitam ca in 30-40 lumea era saraca, trudeau copii cu bratani laolalta sa isi duca traiul pe cand vrednicii evrei aveau palate, magazine, dinti de aur in gura (dupa spusele unui martor ungur invitat la emisiunea de la digi intr-u=o dupa masa). popor ales de Dumnezeu?! ciudat, eu l-am visat pe Doamne Doamne de mai multe ori, si niciodata nu a pomenit nimic de evrei!
Postat 28 Mai 2013, 14:20 de roger
@rashela
@rashela: chapeau!
Postat 28 Mai 2013, 14:10 de Alin
popor ales
Fie ca ne place, fie ca nu ne place de poporul evreu, este poporul ales de Dumnezeu. Si cine are putina cultura religioasa, stie ca in Vechiul Testament, Dumnezeu spune prin gura unui prooroc ca ,,... cine va blestema pe poporul Meu, Eu ii voi blestema si cine il va binecuvanta Eu ii voi binecuvanta...,,. asa ca, as fi putin precaut cu vorbele la adresa poporului lui D-zeu. Cititi despre razboiul de 6 zile din Iunie 1967 cand o coalitie de tari arabe au incojurat fasia de tara numita Israel si cum Israel i-a batut in 6 zile si cautati sa vedeti ce numar impresionant de pierderi a avut coalitia araba.
Postat 28 Mai 2013, 14:08 de oradeanul de bine
Niscava
Stimate domnule Chirila,niscaiva cunostinte ar mai trebui sa acumulezi,mai ales despre ovrei.Ar trebui sa citesti despre Neofit,despre istoria cartilor sale,ar trebui sa citesti niscaiva Garaudy,ar trebui sa citesti un pic din traducerea Talmudului,in care suntem ,noi crestinii goimi,adica creaturi.Mai ales ca a fost tradus un pic de ilustrul Hasdeu.Ar trebui sa vezi cine l-a asasinat pe Eminescu...Ar trebui sa vezi minciunile si felul in care se vara holocaustul pe gatul poporului roman.Sau esti si circumcis?poate la creier?!
Postat 28 Mai 2013, 13:29 de rashela
ovreii....
Doamne, da' câtă compasiune în articolu lui garcea ghirilă......Da domnule, au fost deportaţi şi asasinaţi cu largul concurs al autorităţilor de la acea vreme, şi petrecuţi cu veselie la bouvagoane de populaţia majoritară (hunii) a oraşului. Însă, oare, lăcomia proverbială şi lipsa de scrupule a ovreilor să nu fi contat chiar deloc ?? Mă tem că iarăşi ne îndreptăm tot într-acolo şi tot din cauza jidănismelor ce se petrec zi de zi..... Cu toate astea, şi chiar dacă cred că eşti, ... decât un ziarist mic şi corupt de provincie, nu ţi-aş dori să depinzi vreodată de pixul vreunui ovreu, fie el bancher sau de altă profesie (că pe bancheri ai uitat să-i menţionezi în lacrimogena enumerare de mai sus, după medici, frizeri etc.) Şi mai lasă dracului ipocrizia asta sufocantă cu care ne oboseşti în sezonul ăsta..... Ştim că e criză, da totuşi chiar aşa ?!?
Postat 28 Mai 2013, 12:22 de pistike
Oradea evreiasca
Evreii oradeni sunt deschisi si participa activ la viata soiala, culturala si nu numai a orasului, asa cum au facut o inainte de deportare.Contributia lor la dezvoltarea orasului a fost covarsitoare, si cred ac si acum tot ei ar putea fi una dintre salvarile orasului in ce priveste turismul cultural...avem atatea de aratat lumii...Oradea are o adevarata amprenta evreiasca.Nevoia de un muzeu evreiesc este vitala..Ar fi superb ca municipalitatea (si institutiile culturale) sa organizeze evenimente muzicale, culturale legate de evreimea oradeana...am ramane uimiti de bogatia pe care aceasta comunitate o mai poate oferi orasului...
Postat 28 Mai 2013, 12:05 de lisa
Evreii oradeni - 2
Iar referitor la istoria lor tragica, poate ar fi binevenite diversele comemorari deschise publicului larg... ca sa invatam istoria, ca sa ne reamintim, ca sa nu uitam...
Postat 28 Mai 2013, 11:23 de Gabriela
Evreii oradeni
@Om Aveti dreptate, si eu mi-am pus problema asta, ar fi un mare castig reinvierea comunitatii evreiesti din Oradea. Am vizitat carierele evreiesti din Cracovia, Praga etc si am ramas fascinata. Poate evreii ramasi in oras ar trebui sa se deschida mai mult catre comunitatea locala, sa se implice in ea si, deopotriva, sa-si lase si concitadinii sa patrunda in lumea lor, la manifestari etc.
Postat 28 Mai 2013, 11:20 de Gabriela
Eu
Eu,i-as deporta inca odata.PE TOTI. Pentru 99% din problemele actuale (criza ,lipsa locurilor de munca ..etc) ,evreii sunt de vina.
Postat 28 Mai 2013, 11:13 de Nunt
unde sunt evreii oradeni
..de multe ori m-am intrebat de ce nu se fac eforturi de reinvia comunitatea evreiasca din Oradea?? Cracovia a avut o comunitate de 50.000 de evrei inainte de razboi (nu cu mult mai multi decat Oradea) si totusi inca exista acolo o comunitate puternica (magazine, restaurante, biserici)
Postat 28 Mai 2013, 11:09 de 0m
!!!!!
Cei care au permis deportarea evreilor din Ardeal sunt autoritatile hortyste!
Postat 28 Mai 2013, 10:41 de TDS
articol excelent
Nu pot fi spalate aceste pacate .
Postat 28 Mai 2013, 10:29 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON