URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2016, 12:55

Efectul Kiss

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei oameni au contat în Bihor până în 2008: rectorul Teodor Maghiar, primarul Petru Filip şi şeful UDMR Alexandru Kiss. Inteligenţi, ambiţioşi (lacomi chiar), fiecare cu carisma sa, i-au dominat nu doar pe cei din proximitatea lor imediată, ci au decis destinele a 600.000 de oameni chiar dacă puţini au şi conştientizat asta.

Unchiul Maghiar s-a dus, Dumnezeu să-l odihnească, înainte să fi fost încarcerat pentru farsa de la Sorbonica. Filip a avut înţelepciunea să dispară teafăr şi la timp dintre orădeni, trăindu-şi amurgul ca senator PSD în biata Moldovă. Kiss este, însă, un caz special.

Unii nu înţeleg nici acum cum a putut deveni liderul UDMR Bihor, organizaţie care până la el se ocoşea doar cu elite. Dintr-un simplu depanator (nu că asta ar fi o problemă) cu cazier de contrabandist (asta trebuia să fie), a devenit baron sadea, cum numai dincolo de Carpaţi mai sunt. În scurt timp a strâns mai multă putere şi decât Maghiar, şi decât Filip. I-a fost suficient să se prindă că politica este de fapt putere, şi că fără el niciun alt politician nu putea avea nici măcar iluzia puterii. A ştiut, deci, să se facă indispensabil. A stors voturile propriei comunităţi şi le-a convertit în veto-uri atât în Consiliul Local, cât şi în cel Judeţean, cum bine spunea Tokes când critica transformarea UDMR în "partid etno-business". A vrut Filip, de pildă, majoritate la Primărie, să nu fie la mâna unui Consiliu ostil ori incoerent? A rezolvat Kiss: oamenii lui i-au votat proiectele, dar numai după ce boss-ul s-a asigurat că la capătul celălalt banul gros ajunge în punga lui. Aşa a jucat, aşa a câştigat. Ce, l-aţi auzit vreodată, pe el ori pe Seremi, că le-a blocat UDMR vreun proiect?

De ce i-a fost frică lui Kiss, însă, tot n-a scăpat. Obsedat să nu "cadă pe interceptări" (ştiaţi că dacă are ceva de discutat cu ai lui iese din birou de teama microfoanelor, iar mai nou trece dincolo de Borş pentru întâlnirile importante?), a fost agăţat tocmai de SRI, care l-a livrat apoi DNA. Sigur, a durat frustrant de mult (au existat şi "oameni ai legii" care l-au tratat ca pe un companion de club sau ca pe-un tovarăş de bordel), dar până la urmă dosarul a ajuns pe mâna unui "nebun", a unei "venituri" care s-a apucat să cureţe grajdul lui Augias, să dea la o parte slina strânsă cu anii.

"Pur şi simplu, cu cât citesc mai mult din dosar, cu atât mă simt mai vinovat", spunea Kiss anul trecut, la câteva minute după ce a scăpat de arest, încercând să ducă în derizoriu acţiunea DNA, ba chiar reproşând că era luat la întrebări după atât amar de ani. Jur, însă, că n-a minţit: a făcut o descriere perfectă. După ce am parcurs documentul cu atenţie, am ajuns la aceeaşi percepţie: cu cât citeam mai mult (atenţie, dosarul conţine nu poveşti, ci nume, sume, date), cu atât m-am convins mai abitir de soliditatea lui.

Îi invit pe cei care vor să înţeleagă de ce ne-a mers prost atât amar de vreme, orădenilor şi bihorenilor, să citească şi ei "Dosarul Kiss" în paginile BIHOREANULUI ce vor urma. E horror!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
MULTE STIE CIUMPALACU!!! OARE CHIAR ASA E???HMMM......
BUNA AIA CU GRAJDUL LUI AUGIAS!!!
Postat 29 Februarie 2016, 23:43 de ADINA
buna ziua
kiss presedinte
Postat 28 Februarie 2016, 11:08 de pcr
D-le Kiss
Domnule Kiss, Cat ati luat mita de la firma Keviep Debrecen, pentru a primi contractual de reabilitare al canalizarii Orasului Oradea, din bani pe care ii platim si azi a-ti facut un FASSS, vezi strada Olimpiadei, la fiecare ploaie se inunda, a/ti lucrat ca Olteni, curatenie in mijlocul camerei si partile laterale maturate sub covor. Cu recunostinta ca totusi ati luat din fodurile Europene, si a-ti dat unui prieten de netionalitate, pot mentiona ca in aceea perioada, patronal de la Keviep a fost Presedintele Camerei de Comert Debrecen, iar dumneavoastra tot in aceea perioada a/ti deschis o fabrica de lapte si un contract de cacat, cornul zilnic al elevului, unde au beneficiat si altii, dupa cum imi aduc aminte cred ca era PDL-ul la carma Orasului si PSD/ul la carma tarii, cine si pe ce cai au contractat aceste fonduri d/voastra stiti mai bine, cu respect pentru amanta d-vs era sa o uit, Biro Rozaliaerati un trio, Primarul de atunci Petru Filip acum trecut la PSD, domnia voastra si Biro Rozalia. Observ ca oameni din zona cand ploua se trezesc din somn, nu care cumva sa se trezeasca inot. Mai pot preciza d-ul Bolojan Ilie, are si dansul o vina colaterala, ca de cand este primar a promis si public reabilitarea acelei strazi, dar vorbele trec faptele raman. Daca tot a-ti creeat poduri, piete, etc., etc,. domnule Bolojan, pentru refacerea cestei strazi nu au existat fonduri? Rusine !!!! Pentru reabilitarea Palatului Vulturu Negru, proprietarul actual Tesari Zoltan de la fostul RCS-RDS impreuna cu edili orasului au constatat rapid ca reabilitarea Palatului V. Negru a fost defectuos, si a obligat firma sa reface totul de la capat initial proiectului, bravo pentru cine a putut !! Domniile voastre nu puteau sa faca idem??? Sa fie obligate firmele care au construit strada Olimpiadei, ca alte exemple, piata pe care d-ul Mircea Malan o coordoneaza este deje fisurata in unele locuri, alt exemplu Renovarea in totalitate al Statiei CFR ORADEA arata oribil, podurile nefinisate la cele noi ma refer, parcul Olosig neterminat, statia de tramvai de la magazinul Crisul mai mereu inundata, dar am cumparat tramvaie scumpe si nu avem terasament, vom plati tot noi pagubele nepasarii domniei lor politicieni si edili ai orasului, dar mai sunt si alte exemple pe care nu le-am enumerate aici, dorim ca cetatenii care contribuie la impozitele si taxele locale sa fim auziti si sa se tina cont de noi !! Nu incercati sa aruncati pisica in ograda celuilalt ca sunteti toti in cardasie, in Consiliul Local toate partidele fac parte la voturi, mai putin cetateanul conteaza, acesta este de multe ori ignorant, iar acum veti veni cu plocoane si alte promisiuni, ca sa acaparati fotolile din primarie, prin urma voturilor din Toamna. Cand ve-ti mai face investitii, cumparati si niste veste de salvare pentru cetateni orasului, poate vor veni puhoiele de apa si atunci ce vom face???? ))))))
Postat 24 Februarie 2016, 06:25 de ciumpalacu
!!!
Vin sa ne povesteasca despre Kiss dupa 15 ani....vrajeli...ia 10 cu 5 facuti...+ ca invata sa scrie in romaneste....deci este liber sa se bucure de hotiile lui
Postat 22 Februarie 2016, 16:02 de Tinas
INADMISIBIL
Cum se poate ca acest Kiss sa nu stea la parnaie?Toata tara stie ce EXCROC e acest *.Si uite ca-i merge...., inca.Ce face DNA-ul, SRI-ul, justitia, etc???Altii pentru o gaina fac parnaie, altii pentru furturi la greu din banii statului stau linistiti.CATA NEDREPTATE IN TARA ASTA!!!
Postat 22 Februarie 2016, 13:41 de adevarat
Aștept să văd ce nu-mi pot imagina!
vrem 2 tiraje pe saptamana deoarece cred ca nu ne ajunge o viata sa citim ... saptamanal!!!!
Postat 22 Februarie 2016, 13:00 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON