URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2017, 14:42

Dumnezeu vinde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bine, nu chiar El, nu în toate raioanele şi nu întregii turme. O fac cei ce spun că-L slujesc, fie în sutane, preoţii, fie în veşminte civile, fariseii şi mironosiţele din tot felul de ONG-uri bisericoase, iar cumpărători nu sunt toţi credincioşii, ci bigoţii convinşi că a atârna o "cruciuliţă" de ceafă ori a te închina mecanic la tot pasul, fără nicio reflecţie, te face din oficiu apt pentru selecţia în împărăţia cerurilor.

Nu e cazul unei discuţii teologice, dar merită puţină atenţie o poveste de lângă noi, despre cum l-au ispitit emisarii unei septuagenare smintite pe primarul unei comune de lângă Oradea, ca să ridice la marginea aşezării o ditamai "troiţa" deraiată cu totul din canoane, de se sparie privirea. Nu din lemn şi nu cu o statură modestă, specifice altădată ortodoxiei, ci din fier şi de o semeţie de Catedrală a Mântuirii Neamului la scară caricatural-rurală, cu aspect de schelă recuperată dintr-un câmp petrolier secătuit şi spoită pentru o întrebuinţare second hand.

Creduli, aleşii locali din Nojorid, în loc să fie barem o ţâră prudenţi şi decenţi, s-au năpustit ca nişte haplea să aprobe "proiectul" unei mega-cruci fără să cerceteze nimic. Nu i-a interesat dacă nu cumva satisfac vreun ţăcănit incurabil sau arghirofili ce prosperă în numele lui Doamne-Doamne, şi nici ca noua ctitorie să arate de Doamne-ajută, girând un kitsch înfipt la marginea şoselei ca o adeverinţă de prost gust. Iar asta s-a putut deoarece edilii noştri, nu doar cei de comune, ci şi din oraşe, nu au nimic în comun cu edilitarul, fiind superficiali şi ahtiaţi de orice sclipici. Nu se preocupă de utilităţi cât mai bune, ci sunt degrabă doritori de voturi de la cei mai fără pretenţii, ba chiar fără standarde, concetăţeni.

Problema trece de graniţele unei singure comune de vreme ce de trei decenii satele şi oraşele noastre, cândva pitoreşti cu toate lipsurile lor, sunt sluţite sistematic de primari de vitrină şi de buzunar, de întreprinzători de bazar şi de vizionari cu halucinaţii.

Sunt curios dacă în cazul Crucii Credinţei Creştine a Fraţilor, recent ridicată la doi paşi de Oradea, funcţionarii Direcţiei pentru Cultură şi specialiştii Comisiei pentru Monumente vor decide nu simpla amendare contravenţională a abuzului evident (făcut fără acte), permiţându-i însă existenţa după acoperirea post festum cu hârtii, ci de-a dreptul demolarea construcţiei. Ar trebui să depindă nu de ataşamentul faţă de o Biserică ori alta (cu toate că riscul îngăduirii sporeşte dacă fac parte din Ortodoxie, căci statistic aceasta, mai puţin altele, îşi marchează teritoriul cu urâţenii), ori de simpatiile politice (deşi, din nou, tot statisticile arată că neamprostia e mai frecventă în zonele roşii), ci de păstrarea bunului simţ comun, de fidelitatea faţă de normele estetice elementare şi de credinţa în lege.

Nu pretind din răutate demontarea unui simbol, ci din dorinţa unei minime igiene comunitare. Altminteri, cum forma îşi cheamă mereu fondul, urâtul cu pretenţii spirituale va prolifera încă şi mai abitir, devalizând credinţa însăşi.

Citiți pe această temă articolul Şi-au pus cruce! Edilii din Nojorid au "împodobit" comuna cu o cruce uriaşă din fier, făcută "la poruncă divină" de o bucureşteancă (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Deci troițele sunt "urâțenii"
Probabil și crucea de pe Caraiman îi dă fiori autorului. Deh, pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Când vine vorba de religie, toți cei care nu dau pe la biserică se pricep nevoie mare. Acum suntem experți până și în probleme de canonicitate...Din moment ce troița a fost sfințită de clerul ortodocs, înseamnă că este canonică și mai mult de-atât, orice încercare de îndepărtare a ei, va abate mânia Lui Dumnezeu peste familiile împotrivitorilor. Mai erau unii care demolau biserici și n-au sfârșit-o prea bine.
Postat 10 August 2017, 17:01 de Oarecine
@ mitru
noa hai nu zau :)
Postat 10 August 2017, 13:28 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Nu cred ca ai inteles nimic... Si nici nu cred ca poti compara crucea din Varciorog, cea de la Valea Cerului, sau chiar cea de pe Caraiman, cu hidosenia asta din Nojorid.
Postat 10 August 2017, 12:28 de mitru
crucile si ortodoxia
peste tot unde comunitatile ortodoxe sunt majoritare au aparut astfel de cruci.. inclusiv la Varciorog unde primarul e pnl-ist .. pe aia nu a-ti vazut-o? Tot respectul pentru acel primar si realizarile lui dar rusine voua pentru ca va legati de un subiect sensibil pentru romani (religia) si-l asociati cu mocirla politica in care se scalda conducatorii nostrii
Postat 10 August 2017, 10:47 de User anonimizat
Un articol de un jurnalism exemplar
Adrian, articolul de fata mi se pare extraordinar, prin conceperea lui, prin faptul cum ai expus o parere a ta personala care este similara cu a majoritatii. De asa ceva are nevoie jurnalismul in Romania, de un om care scrie "de la el" si nu la comanda, doar pentru a umple rezultate de cautari la goagal. Multumesc pentru eforturile tale de a-mi face diminetile mai bune!
Postat 10 August 2017, 06:50 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON