URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2015, 12:24

Drumul spre unire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii orădeni se fălesc ori doar admit că n-au catadicsit să voteze pe 10 mai, nici pentru, nici împotriva proiectului Oradea Mare. Din fericire, cei din prima categorie, care au impresia că s-au bătut cu nu ştiu cine, şi pe deasupra că au şi câştigat, sunt tot mai puţini. Mai ştii, poate au remuşcări, poate le e jenă. Alţii încearcă să arate că a sta pe margine şi a-i fluiera pe cei care au idei, opinii, convingeri şi speranţe, care se exprimă şi se implică, nu e nici cel mai onest, nici cel mai de folos exemplu de urmat.

După absenteismul şocant din primul tur (ale cărui cauze, ne place sau nu, majoritatea observatorilor le-au pus pe seama nepăsării), tot mai mulţi orădeni, români şi maghiari, de toate credinţele şi din toate clasele, încearcă să-şi deştepte prietenii, rudele, vecinii, colegii. Lupta cu inerţia o duc zi de zi la locul de muncă ori în curtea blocului, la cafea ori la bere, la fel ca pe Facebook. Devin activi din ce în ce mai mulţi "civili", orădeni care nu fac parte din niciun partid, dar care sunt conştienţi că şanse precum cea pentru Oradea Mare nu se repetă în fiecare anotimp, că odată pierdut trenul, rămâi în gară în loc să înaintezi pe cale.

Săptămâna trecută, pe lângă tot felul de imagini amuzante cu diverse celebrităţi îndemnând oamenii să iasă pe 14 iunie la vot în turul II (alde Obama, Chuck Noris, Papa Francisc), orădeni de acest soi au difuzat propriile pledoarii atât în favoarea unificării, cât şi a implicării prin prezentarea la urne. Fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei, actorul Sebastian Lupu, profesorii Dorel Tifor şi Constantin Bungău, antreprenori ca Tibi Tincău, Cătălin Popa ori Papp Josef, medicii Gheorghe Bumbu, Mariana Pop şi Vadim Groza, inginerul Florinel Ianc, handbalistul George Tăutu şi poloistul Kadar Kalman - sunt doar câţiva dintre neafiliaţii politic care îşi cheltuie timpul în speranţa că pot fi modele de urmat pentru alţii.

Cu toţii oameni de succes în meseriile lor, îşi pun la bătaie, însă, mai ales numele. Or, asta face inevitabilă întrebarea privind motivaţia fiecăruia. Mai poţi acuza, văzându-i, că au fost "cumpăraţi de Bolojan"? Doar tâmpiţii mai pot gândi în felul ăsta, născocind explicaţii abracadabrante unor chestiuni, în fond, atât de simple. Nu e mai corect să înţelegi că oamenii ăştia se luptă pentru prezentul şi pentru viitorul lor, al joburilor, al firmelor, al familiilor lor şi al oraşului?

Habar nu am dacă mobilizarea orădenilor-cetăţeni îşi va arăta roadele în seara de 14 iunie. Încercarea lor - a celor care nu visează să le pice ceva din înaltul cerului, să li se dea, să facă alţii, iar ei să stea, precum puiul de pelican, mereu cu pliscurile căscate în aşteptarea hranei - merită însă notată, iar pilda urmată. Abia aşa am păşi pe drumul spre unire, am ieşi din amorţeala de băştinaşi adunaţi în acelaşi loc din nimereala naşterii, am închega, cu adevărat, o comunitate. Alegând, nu refuzând opţiunea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
LIBER
@moise nu trebuie să te iei după ce scriu eu! nu trebuie nici să citești! tu faci cum vrei!
Postat 05 Iunie 2015, 13:55 de TDS
@moise
Nici eu dacă aș fii primar nu aș mai candida dacă aș vedea că pe cetățeni îi doare undeva. Un singur om nu poate schimba un oraș (decât dacă-l cheamă VLAD ȚEPEȘ ;) ).
Postat 05 Iunie 2015, 12:55 de antonbara
bolojan
Cu cat mai inversunati vor fi unii impotriva lui bolojan pe aceste comentarii, pe atat sunt mai sigur ca va castiga zdrobitor din turul 1 alegerile locale de anul viitor, daca mai candideaza. Dar, din pacate, daca nu trece acest referendum, fac ramasag cu oricine ca nu va mai candida. Si atunci vom avea de ales intre mang, bar, filip si altii ca ei, si probabil vreun politruc pnl-ist (posibil malan sau cornel popa), ca altii nu sunt. Doar parlamentarul bodea (nu ii stiu prenumele) ar putea continua programele lui bolojan. Totusi , sper ca referendumul sa treaca si sa il mai vedem multi ani pe bolojan cum face ordine si pe postacii astia cu unghia in gat
Postat 05 Iunie 2015, 12:51 de moise
TDS si WINDOS
astia 2, TDS si WINDOS, cred ca alta treaba nu au decat sa comenteze pe marginea articolelor legate de bolojan eu nu inclinam spre nicio tabara, dar comentariile lor rautacioase ma fac sa ma duc la vot, sa votez pentru fuziune astia 2 comunisti PSD-isti o sa isi planga in pumni alaturi de tatucii lor care le ordona sa nu se prezinte, sa boicoteze la fel de nenorociti au fost si basescu cu boc cand au ordonat boicotul referendumurilor de demitere a presedintelui..si atunic, de-al dracului m-am dus sa votez jos basescu asta inseamna ca toata romania sa asculte de tampitii pe care ii au la putere? de asta e democratia, sa schimbam ce nu ne place
Postat 05 Iunie 2015, 12:45 de moise
PAS
@antonbara: NU MAI CITI ce postăm noi!
Postat 05 Iunie 2015, 10:40 de TDS
Aceiași ”postaci” idioți
Aceiași ”postaci” idioți de meserie își dau mândri cu părerea la aproape toate articolele publicate pe acest site. Vă rog să vă ”introduceți” părerile pe alte site-uri că ne-am cam plictisit. Da, mă refer la voi: TDS, WinDOS și ceilalți pe care nu mă obosesc să-i mai numesc.
Postat 05 Iunie 2015, 10:18 de antonbara
DOVEZI
@CristiDac: "Fostul selectioner al echipei nationale de fotbal a Romaniei Emeric Jenei a anuntat ca va candida din partea PDL pentru un post de consilier local in Oradea..."(Sursa Stirile Pro TV/2012). Despre ceilalti n-am scris ceea ce sugerezi tu! MAI CITESTE O DATA dar de data aceasta cu atentie!
Postat 04 Iunie 2015, 23:57 de TDS
@ david
Inainte sa-ti dai cu parerea, iti recomand sa mai treci pe la scoala sa iei niste lectii de gramatica. Si pentru ca tot suferi de frustrarea omului de la tara ajuns la oras, iti recomand sa-i ceri lui bolo sa sa-si uneasca vadu' natal cu satu' de unde ai aterizat, poate asa scapi de frustrari.
Postat 04 Iunie 2015, 18:51 de User anonimizat
Tampiti?
Un cuvant foarte elegant, va recomand sa-l folositi pentru familia dumneavoastra.
Postat 04 Iunie 2015, 17:07 de User anonimizat
?????????????????????
@David..ma-ta cind e acasa sa ma mediteze putin,sa-mi creasca lungimea IQ?
Postat 04 Iunie 2015, 16:11 de grigore
@WinDos @TSD
WinDos - Afirmatia ta privind datoria comunei raportata la populatia orasului Oradea de 200 E / cetatean este complet falsa. Daca nu merge cu matematica, pune mana pe un calculator! Oradea = ~170.000 cetateni / 4.000.000 E = 23,529 E/cetatean. Daca tot faci propaganda contra fuziunii, incearca sa dai argumente care nu pot fi contrazise sau verificate. TSD - Ai dovezi privind apartenenta sau simpatia acestor persoane (cu renume in urbea noastra) pentru nu partid sau persoana anume ?
Postat 04 Iunie 2015, 15:24 de CristiDac
Pup
Am auzit ca in final a aparut aparatul de cafea la redactie. Nu acela care merge cu fise, acela care merge pe pupici. Poza supremului copil al orasului (cu dosul descoperit). Ca acela de la Antene.
Postat 04 Iunie 2015, 13:49 de User anonimizat
@grigore
tu esti cu mintea prea incuiata si IQ-ul prea mic ca sa gandesti mai departe de asfaltare
Postat 04 Iunie 2015, 13:28 de David
Unificare de 4.000.000 Euro !!!
4 milioane Euro este datoria comunei Sânmartin către municiaplitatea orădană, recte CAO, pentru serviciile furnizate de apă rece şi caldă până la acestă oră ... asta fără calculul dobânzilor şi penalităţilor aferente pentru ultimii 7 ani ... prin "fusiunea" preconizată urmează ca datoria să fie "ştearsă", revenind fiecărui orădean câte 200 Euro/căciulă (de la nou născut la pensionar), plătiţi ca taxă de invitaţie pentru "ţăranii" din Beverly Hills în demersul de a se reurbaniza ... liderii acestora, cu domiciliul "ales" chiar acolo, sunt şi cuplul de "maidanezi" Bolojan&Popuş!!!
Postat 04 Iunie 2015, 13:27 de WinDos
@bihoreanoradean
eu in locul tau imi dadeam familia in judecata ca m-o facut prost
Postat 04 Iunie 2015, 13:27 de David
Aha....
...continua propaganda abrudanochirilobolovaneasca...Dragi tovarasi cu totii la vot...!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nu numai ca nu mergem dar votam cu totii...NU!Simplu nea Ilie???????Sovata nu e asfaltata de 42 de ani..da,da...42 ani,Ilie se intilneste cu aplaudacii la terenul si tarcul de caini la C10...Promite oare ASFALTAREA????????????????????
Postat 04 Iunie 2015, 13:21 de grigore
prooaganda de 2 bani
Nici o diferenta intre propaganda comunista mincinoasa dinainte de 89 si actuala campanie: draga bolo, oradenii s-au saturat de tine. Neprezentarea la referendum nu inseamna nepasare, din contra: este boicot si trezire la realitate. Povestile cu sansa 'unica in viata' si alte bla bla sunt avantaje pentru un grup restrans de 'privilegiati' si nu pentru oradeanul sau sanmartineanul de rand. Sunt curios cat de seriosi sunt antreprenorii sau oamenii de succes pe care-i dat exemplu cand vine vorba de plata darilor catre stat sau de felul in care isi trateaza proprii subordonati
Postat 04 Iunie 2015, 13:08 de User anonimizat
14 iunie
Emerich Jenei-PDL-ist, Sebastian Lupu-în subordinea lui Vulcu, medicii avându-l șef pe Carp, poloistul Kalman de la DIGI(cunoscută fiind prietenia lui Bolojan cu Tezsari și RDS RCS!), Bungău e oricum cu toată lumea care e la putere! Despre antreprenori nu scriu nimic pentru că nici nu știu cine sunt(poate pe Tincău dacă are legături cu gazul, nu știu). Încă REFERENDUM-ul turul 2(ce invenție bolojanistă de prost gust, auzi turul 2???!!!!)nu a avut loc. Să vedem...
Postat 04 Iunie 2015, 12:34 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON