URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2011, 09:02

Doar Paprika-i de vină?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mod cert, Paprika n-a dorit să omoare pe cineva. Dar atunci când s-a urcat beat la volan şi a condus cu peste 100 km/h prin oraş, devenise o maşină perfectă de ucis. Iar pentru asta trebuie să plătească. Dar oare e singurul vinovat?

Dacă poliţiştii ar judeca şoferii după infracţiunile din trafic, şi nu după marca maşinii, poate n-ar mai fi atâţia morţi pe şosele. Dacă procurorii, într-un caz similar cu al lui Paprika, ar fi cerut arestarea autorului, poate că demenţii s-ar gândi de două ori înainte de a apăsa acceleraţia.

Dacă magistraţii ar judeca nu 10 ani pentru a da o condamnare de trei luni, ci trei luni pentru o condamnare de 10 ani, poate că Paprika şi alţii ca el ar şti de frica legii. Dacă flăcăul care ameninţa martorii cu "împachetarea" ar fi fost săltat de mascaţi pentru a i se extrage gelul din cap şi steroizii din oase, n-am mai asista la etalări de muşchi la locul accidentului. Dacă justiţia n-ar fi dat doar pedeapsă cu supendare lui Vuşcan junior pentru trei morţi la activ, poate că cei care circulă regulamentar cu

Tico sau cu Loganul ar fi avut mai multe şanse la viaţă.

Avocatul lui Paprika spune că presa i-a linşat mediatic clientul. Are dreptate. Opinia publică a pus o presiune uriaşă. Dar oare întâmplător blândul orădean a devenit brusc însetat de sânge? Omul de rând a ajuns la capătul răbdării şi simte nevoia să-şi facă singur dreptate fiindcă instituţiile statului nu o mai fac.

Dacă am fi cu adevărat un stat de drept, azi Paprika şi-ar fi văzut liniştit de viaţă, iar cele două gemene nevinovate ar fi avut un viitor frumos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
Iertare nu va avea
La unul din articole invitam lumea sa faca o petitie prin e-mail catre Ministerul de interne in legatura cu ce s-a scris in presa despre munca politailor in BH (am luat adresa de pe pagina oficiala a ministerului)....nu stiu cati au facut-o sau nu, eu da!...si acuma sunt invitat la politia din oradea sa lamuresc situatia...cu stampila directiei de cercetari penale...Nu mai inteleg nimica...ce lamuriri as putea da eu politiei in cazul asta???
Postat 27 Iulie 2011, 02:15 de Dan
@ebihoreanul
pot sa stiu si eu de ce nu mi-ati lasat comentariul in care spuneam oamenilor pagina de relatii cu publicul a MAI?? este o informatie publica!! n-am gresit cu nimica!!! am dat un link catre o pagina oficiala!! oricum...oameni buni...dati o cautare google: ministerul administratiei si internelor, si dupa ce intrati pe pagina lor...in drepata aveti relatii cu publicul; acolo propuneam eu ca toata lumea sa le cerea socoteala pentru conduita subalternilor de la oradea!
Postat 29 Iunie 2011, 20:07 de Dan
linsati-l
Daca oradenii ar fi uneori mai putin civilizati si linistiti, l-ar linsat pe d-alde Paprica nu doar in presa. Sa fi fost unu d-a lui Bruneteii ar fi curs pe loc si sangele lui si veneau sigur mascatii.
Postat 29 Iunie 2011, 19:59 de oradea
linsati-l
Daca oradenii ar fi uneori mai putin civilizati si linistiti, l-ar linsat pe d-alde Paprica nu doar in presa. Sa fi fost unu d-a lui Bruneteii ar fi curs pe loc si sangele lui si veneau sigur mascatii.
Postat 29 Iunie 2011, 19:59 de oradea
revolta
Eu m-am saturat de astfel de povesti in Romania. Cand dracu ne trezim si ii oprim pe aceste gunoaie sa ne mai calce in picioare cu tot felul de manarii de genul acesta? Eu zic sa iesim in strada, sa vada ca ne-am saturat de paraziti de genul acesta in societatea noastra. Daca gunoiul acesta de Kiss scapa, sa fie bagati la puscarie cei acuzati de abuz in serviciu. Eu inca sunt socat ca au avut tupeul sa scrie in hartii ca mizeria asta de om conducea cu 90 de km pe ora.
Postat 29 Iunie 2011, 09:57 de pamfilius
IMI ASCUT SACUREA, IMI PREGATEASC FURCA
TIGAN CARE FACE BANI DE PE CORPUL FICELOR DE ROMAN IN ITALIA VINE IN ROMANIA SI OMOARA MISELESTE FETE DE ROMAN SARMAN CARE SI-A EDUCAT CRESTINESTE FICELE CA SA SFARSEASCA DE MANA UNUI TIGAN JEGOS????????? APARAT DE UN AVOCAT CARE DOSESTE DREPTATEA?????DOSEANU , DOSEANU CAND AUZI DE REVOLUTIE I-ATI FAMILIA SI FUGI FARA SA TE UITI IN SPATE BATATE-AR DUMNEZEU SA TE BATA CA PE PARINTII ASTIA JURCAN SI PE TINE SI PE POLITISTUL SAVA SI PE TOTI CE DOSITI ADEVARUL SI DREPTATEA .........DOSENE DOSESTE-O PE ADRIANA JURCAN..................... CAND E REVOLUTIA?????????????
Postat 28 Iunie 2011, 21:02 de VADIM
Revolutie
ce sa zic....momentan asteptam!!! daca vedem ca Paprika e liber iar...hmmm pe scurt: internetul a declansat ce se intampla azi in Libia si Siria!! la fel de bine se poate face o campanie de scos oamenii in strada si in Romania...si de data asta nu va fi protest pentru lucruri marunte gen: gropile din drum si pretul benzinei!! sunt convins ca oriunde in tara asta gesesti la tot pasul romani care de multa vreme poarta in suflet ranchiuna sistemului juridic si abia asteapta sa faca ceva!! nu le dati motive!!! va jucati cu focu!! Internetul inca nu e cenzurat si din fericire avem una din cele mai bune acoperiri cu internet in EU!
Postat 28 Iunie 2011, 09:41 de Dan
iotee ce de cocalari
bravo domnului Mircea pentru articol , chiar nota 10 cu stelute o merita , insa ma uit la voi , la cei mai de jos , care dati din gura pe de-a geaba, adevarul este ca ne meritam soarta, ne-o meritam ca ROMANI si va dau acusi si dovada, daca e sa ne strangem toti ORADENII , incepe un om rascolit si satul de tot ce se intampla si ne strange pe toti sa mergem la procesul domnului PAPRIKA , ( Sau oricare altul ar fi in situatia lui sau in postura lui la $$$$ ma refer ) da ? asa sa nu zica cineva ca am ceva personal cu el , deci ne strange pe toti sa mergem la proces si daca justitia nu ii face fetei moarte dreptate sa le-o facem noi ?????????????????????? CARE ????????? pe cand ajunge cel ce va strans la procesul domnului PAPRIKA la Tribunal .... unu a uitat lumina aprinsa acasa , unu copilu , unu nu si-a inchis casa , unu are o intalnire important , pe unu il mananca in c...ur si la urma urmei ajunge de unu singur la Tribunal cel care a incercat sa ne adune pe toti sa facem dreptate .......... suntem niste nenorociti , ziceti ce vreti de Unguri si de tigani si de cine mai vreti voi , dar ce se intampla la noi la Romani nu se intampla la nici o alta natie deci..concluzia o trageti voi .
Postat 28 Iunie 2011, 03:20 de Andrei
bravo
Domnule Chirila vreau sa va felicit pentru acest articol. Aveti perfecta dreptate. Totusi, vreau sa fac doua precizari pe care d-voastra le-ati omis mai mult sau mai putin intentionat. Prima ar fi referitor la Horea Vuscan. In rechizitoriul sau nu se specifica nicaieri faptul ca ar fi consumat alcool iar cand s-a petrecut tragicul accident Vuscan jr era pe drum prioritar. A doua precizare se refera la avocatul interlopului Paprika. Numele acestuia este Razvan Doseanu, cunoscutul avocat ''de casa'' al interlopilor si nimeni altul decat avocatul ''de casa'' al... Bihoreanului
Postat 26 Iunie 2011, 21:14 de unknown
pt jurnalism
"In mod cert " Pt a cita semnatarul , articolul foarte bine scris si foarte obiectiv , face referire ... la mult mai multe lucruri importante decat viteza de... 90 :100:160...!!! "Dacă am fi cu adevărat un stat de drept, azi Paprika şi-ar fi văzut liniştit de viaţă, iar cele două gemene nevinovate ar fi avut un viitor frumos." Felicitari pt cele scrise mai sus ,d-le Chirila . Multi din cei ce au acest privilegiu (adica de a scrie articole) , cred ca scriu doar pt ca aceasta le este meseria si prin aceasta isi pot permite sa catalogheze pe cine si cum cred domniile lor .
Postat 26 Iunie 2011, 20:37 de Cititor
90 km/ora pe naiba !
la 90km/ora masina nu ajungea in halul acela, nu se invarteau de 4 ori si fata moarta nu iesea din masina in aer si nici nu deplasa masina pe cealalta strada. Indiferent de faptul ca a reusit sa dovedeasca in acte prin mijloace ciudate ca a avut 90km/ora, clar nu este adevarat, nu ai cum sa distrugi o masina si sa omori si sa le ranesti asa la doar 90 de km/ora, e imposibil asa ceva, iar cei care credeti sunteti 100% prosti si tampiti. REPET: ESTE IMPOSIBIL LA VITEZA ACEEA SA DISTRUGI ASA MASINA SI FETELE
Postat 24 Iunie 2011, 01:17 de anonim
Prietene ;)
Mai Muiu Ion , te-a facut mata in avion ???????? Ma prietene esti bolnav psihic , baiatu asta paprika sau cum il cheama cica "interlop" ( orice tigan mai bine imbracat ) a avut 150 -160 la ora ! Aberezi prietene , iate de mana cu paprika ca vad ca il susti si dati-va foc amandoi ( esti ceva caine de companie al lui >? ii maturi in curte??? ) ! "Cica tu justitia se face intr-o sala de judecata" , vai de steaua ta ,, cu corupti ca paprika asta , ...daca as fi eu un judecator paprika asta ar trage etnobotanele la racoare ...unde in loc de mancare ar primi bulane peste spate !!!!!111 x(
Postat 23 Iunie 2011, 17:02 de Ia Sa VEzi !
titlu
I-auzi ce zice muiu ion, ca a avut doar 90 de km pe ora. Daca, intr-adevar, asa este trecut in raportul politiei, este o dovada clara ca in Romania, coruptia a atins un nivel exagerat de mare. Pai cum sa arate tico-ul acela la doar 90 km/h? Clar, nu sunt cele mai solide masini, dar hai sa fim seriosi.
Postat 23 Iunie 2011, 11:29 de nume
nici vorba
de vina este sistemul si anturajul si TEHNICA platita pe banii multi asa se nasc milionari, legal masina trebuia doata cu senzor de alcolemie si oboseala la banii platiti, dar e nevoi ca sistemul sa aiba rulj, morga sa merga NU ARE nici o vina ca traieste intr o lume bolnava care se joaca de a D-zeu.Mai vinovati sunt cei care l au lasat sa conduca, cei care iau banii dar iti pun viata in pericol, cei care nu dau nimic pe viata lor, si in plus cei care nu si au facut ASIGURARI DE VIATA, asa cum prevede DEMOCRATIA, Romania este in viitor O gropa comunala deoarece vom muri pe capete spital nu, operatii nu, dar stati linistiti ca cei cu bani au parte de tot, noi doar taxe sa platim sa nu ne putem lua o masina care sa nu ne ucida, si sa hranim sistemul, discriminarile sociale sunt foarte accentuate.Azi oricine poate fi un banal "criminal" asa e sistemul gandit.
Postat 23 Iunie 2011, 10:37 de NU nu este el de vin
de acord cu nume1
Faceti ceva cu criminali de genul care umbla liberi, ne omoara cu zile.Sa vedem ce va fi la finalul celor 29 de zile. Nu trebuie sa ne lasam. Dumnezeu sa o odihneasca pe copila!
Postat 22 Iunie 2011, 22:57 de nume2
peste 100 km pe ora?
Nea MIRCEA am crezut ca numai specialista LAURA GAL mananca * da vad ca nici dumneata nu te lasi mai prejos.De unde peste 100 la ora daca politia a stabilit ca avea 90 de km la ora?si mai am o intrebare pt dumneavoastra>justitia nu se face cumva intr-o sala de tribunal?pe pariu cu riscul ca vor sari toti deontologii ca arsi ca la expirarea mandatului va fi judecat in libertate cum e si normal de altfel
Postat 22 Iunie 2011, 17:42 de muiu ion
nume
buna tuturor, in legatura cu acest articol , Paprika este 100% de vina si tot 100% nu a vrut nici el sa se intample , nu este tigan , daca legile ar fi fost mai stricte precis nu se urca la volan beat ( cum nu o face nici in Italia unde te aresteaza si nu mai conduci ) DAR stie ca la noi se poate rezolva daca te opreste beat sau cu viteza . La toata lumea ii pare rau de fata si nu cred ca este cineva care ar dori ca celelalte 2 sa nu se faca bine . Fapta s-a intamplat , sa fie condamnat , dar cred ca toata viata va avea de suferit gandindu-se ce a facut . Dupa cum am mai spus el este 100% vinovat si sa-si asume fapta . In alte imprejurari poate oricaruia dintre noi ni se poate intampla ( sper ca nu ) un accident si fara alcool si viteza si nu mai putem schimba nimic. El sa fie condamnat conform legii ( si ceilalti incepind cu Vuscan si restul ) si fetele sa se faca bine .
Postat 22 Iunie 2011, 16:46 de nume
BV presei de bihor
BV D-LE ZIARIST CHIRILA, ASTEPTAM SI NOI SA VEDEM CE SE MAI INTAMPLA PE VIITOR CU ASTFEL DE CAZURI,CU ASA ZISI INTERLOPI, POATE INCEPE SI JUSTITIA ROMANA SA ISI FACA TREABA.SA SPERAM CA LA FINALUL CELOR 29 DE ZILE VA FI O STIRE LA NIVEL NATIONAL DE GENUL "INTERLOPUL PAPRIK A INCHIS PE VIATA PENTRU OMOR DIN CULPA, TENTATIVA DE OMOR SI VATAMARE ;)
Postat 22 Iunie 2011, 16:23 de IONUT
VINOVATI SI EI !
VINOVATI SUNT SI EI, CEI CE II FAC SCAPATI TOTDEAUNA PE ACEST BORFASI CARE NU MAI AU FRICA NE NIMIC SI NIMENI !! PRETENARI CU POLITAII SI PROCURORII, INRUDITI CU JUDECATORII FAC LEGEA PE STRADA !!!! SI TOTUSI CU TOT TAMTAMUL DIN PRESA UITA CA NU SA SESIZAT NIMENI CU PRETENARII CARE AMENINTAU DIRECT SI IN GURA MARE MARTORII !!! TREBUIE MUSAI "IMPACHETATI" CEVA POLITAI, PROCURORI SI JUDECATORI CA SA SE MISTE CEVA !!! LA ARME ROMANI !!!
Postat 22 Iunie 2011, 16:12 de TELESPECTATORUL
cugetare
Felicitari M.C. - probabil s-a observat cit de mult oradenii vor sa skimbe lucrurile, de aici continuitatea acestui caz in acest ziar - decit ziar de barfa si mahala, mai bine ceva in folosul societatii acestui oras; cred ca oradenii vor SIGURANTA, repet SIGURANTA lucru ce nu-l mai asigura justitia in acest moment, de vreme ce pedepsele nu sunt pe masura faptelor comise; personal , pretind implicare mai mare a presei in acest domeniu, pentru ca pina la urma , acest lucru avantajeaza pe toata lumea din acest oras (chiar si familiile smekerilor, tiganilor,ungurilor,romanilor,slovacilor, etc.) toti dorim sa ne simtim in siguranta atunci cind ne plimbam pe strada cu familiile - daca ne fura statul, de multe ori trecem cu vederea, dar sa nu ne simtim in SIGURANTA, asta nu e in beneficiul NIMANUI - PINA LA URMA NU ARE NIMIC DE-A FACE CU ACEST INDIVID, CI NUMAI CU FAPTA LUI SI FAPTELE NEPEDEPSITE PRECEDENT
Postat 22 Iunie 2011, 15:48 de nicu
In tot raul si un bine.
Trebuie gasita o solutie de responsabilizare a magistratilor fata de hotararile pe care le dau. Spun acest lucru, deoarece nu este posibil, intr-o tara normala, sa lasi in libertate un criminal de genul Paprika. De apreciat reactia mass -mediei si a opiniei publice.
Postat 22 Iunie 2011, 15:37 de safe
titlu
Cocalarul anonim sare in apararea cocalarului ucigas. Te rog frumos, spune-ne si noua, ce minciuni sunt scrise in acest articol? Sa scriu pe intelesul tau: ejti duar un analfabet, nici makar nu jtii sa skri.
Postat 22 Iunie 2011, 13:54 de nume
cvxcvv
mai * voi * k numa minciuni scrietii informativa in * mea de fraieri ! muriti in cancer
Postat 22 Iunie 2011, 12:04 de anonim
titlu
@danBihoreanul romanii nu sunt privilegiati, din contra, tiganii sunt cei care au \"dreptul\" sa circule cu tramvaiul fara bilet iar cu trenul la fel, fara sa le faca nimeni nimic... recomand o calatorie cu trenul personal pana la tileagd... unde mai pui ca injura, put, fac mizerie, distrug si fura... nesimtirea lor e acceaptata... insa daca noi restul am face la fel ar trebui sa platim amenzi oricum platim, indirect, pentru renumele pe care ni l-au facut in tarile din occident, pe unde au \"muncit\"...
Postat 22 Iunie 2011, 10:48 de nume
titlu
Felicitari pentru articol, domnule Chirila. Eu propun sa urmarim acest caz si peste 20 si ceva de zile cand expira cele 29 de zile de arest ale cocalarului. Nu de alta, dar sa nu fi fost doar o arestare preventiva, doar asa, de ochii lumii, sa ne adoarma. Gunoaie de genul acesta nu au ce cauta in libertate!
Postat 22 Iunie 2011, 10:02 de nume
da e cutremurator ce spuneti Cimitirul e rai.
da am schimbat ca sistem de locomotie calul si caruta pentru ca ne plangeam ca calul oboseste i uite asa se petrec accidentele dar noi am uitat un detaliu te ducea la destinatie chiar daca Vizitiu era beat, dormea deci scuzati ma omul este un biet animal care nu mai stie drumul spre casa ce direct in puscarie.prieteni care l au lasat sa conduca beat , adica martori au o parte de vina societatea de ce nu reactioneaza la urma urmei oricine este martor are obligatie civica sa nu fie partas la actul de infractiune care se poate comite, in plus faptul ca e "tigan" ii dretermina pe o anumita categorie sociala sa huleasca, dar cei care sunt Romani ca natie au privilegi? De ce? Schimbati legislatia si cai inapoi pentru ca omul este cel mai feroce animal posibil: UCIDE.
Postat 22 Iunie 2011, 10:01 de dan Bihoreanul
Sistemul...
Ar trebui refacut tot sistemul judiciar romanesc, pentru ca E CLAR ca nu functioneaza, din moment ce diversi criminali dovediti umbla liberi printre noi. De fapt ar trebui regandite toate sistemele statului, de la politie si pana la educatie...
Postat 22 Iunie 2011, 09:57 de The Fan
Pentru Oradea!
Perfect corect articolul.
Postat 22 Iunie 2011, 09:52 de Pentru Oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON