URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2014, 11:03

Dilema gaze de şist-cianură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protestatarii sunt supăraţi că lumea nu iese în stradă, că presa nu-i sprijină suficient. Dar nici ei n-au reuşit să genereze un lider capabil să discute cu autorităţile. În afara unor sloganuri - unele inspirate, altele idioate - n-am văzut o idee de la care să poată porni eventualele negocieri cu guvernanţii.

Observ la cei ieşiţi în stradă o tendinţă de a se martiriza. E suficient un mic incident şi reţelele de socializare iau foc, chit că în Occidentul spre care tânjim, la asemenea proteste neautorizate de mult se lăsa cu bătăi în toată regula. E mare diferenţă între tinerii de aceeaşi vârstă care acum 24 de ani ieşeau cu mâinile goale în faţa tancurilor şi martirii de acum care, în marşurile lor, sunt ocrotiţi de jandarmi ca să nu fie călcaţi de maşini.

E nedrept că legea nu le permite celor din Sânmartin să facă un referendum. Sunt convins că procentul celor care se opun exploatării ar trece lejer de 90%. Dacă însă am accepta că doar comunităţile locale ar putea decide, singure, asupra exploataţiilor din propriul subsol, ce ne-am face cu situaţia de la Roşia Montană? Acolo sondajele arată că 78% din populaţie vrea minerit!

Din această dilemă nu ne poate scoate nici măcar ziaristul mitingist Călin Corpaş, cel care la patru după-masă protestează la statuie şi la cinci merge la redacţie să relateze obiectiv evenimentul la care a luat parte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
lipsa de documentare
Un articol prost si prost documentat.
Postat 18 Ianuarie 2014, 18:12 de Bea
Chirilă, iar sugi acadeaua?
CENZURAT
Postat 10 Ianuarie 2014, 14:50 de lore kretz
Problema se va rezolva in spirit neaos romanesc
O sa se adune mai multi cetateni de buna credinta la inceput, cu furci si topoare ca la ultima rascoala, de o sa se cruceasca americanii si europenii de atata circ, dupa care o sa inceapa sfarsirea ori casapirea, dupa caz, a clasei politice iresponsabile din RO.
Postat 10 Ianuarie 2014, 11:28 de Strattera
auzi soro, ce le mai combate nea mircea
Cu un Parlament populat de 588 de analfabeti, inculpati, infractori, tradatori si retardati, avem "legi" pe masura: legea interzicerii drepturilor populatiei de a protesta impotriva jafului guvernamental, impotriva distrugerii mediului de catre corupatorii politicienilor, impotriva degradarii morale la care ne supun acesti plagiatori, delapidatori si fosti turnatori. Discutiile propuse de catre "jurnalisti independenti" sunt in jurul utilitatii exploatarii minereurilor prin procedee distructive cu efecte de tip Hirosima. Si asta ni se propune in timp ce principala resursa de progres si bunastare este risipita si batjocorita de catre politicieni si ignorata de catre "jurnalistii liberi": resursa de inteligenta a tinerilor, resursa care este impiedicata de sistemul corupt sa gaseasca de lucru aici si obligata sa emigreze in valuri succesive de neoprit! In loc sa avem o societate educata, inteligenta, prospera, avem una corupta, ticaloasa, lacoma si imorala sufocata de aceeasi lachei comunisti si de urmasii lor nesatui.
Postat 09 Ianuarie 2014, 12:21 de conu leonida
VIATAsau MOARTE ???
Gaze de sist sau viata pe meleagurile mioritice ? asta e intrebarea. Sub sloganul idiot al independentei energetice vanzatorii de tara vand sanatatea oamenilor. Expoatarea gazelor de sis compromite rezerva de pa de mare si mica adancime. Fara apa nu este viata. Simlu si fara comentarii. Ei , politrucii se pot muta cu milioanele furate dar amarastenii care nu isi vor putea vinde casele si terenurile( acaror valoare v-a fi egala cu - zero din cauza poluarii) ce vor face unde se vor duce, Sinuciderea in m,asa ca fi o solutie la care o sa puna umarul si americanii si rusii , ca amandoi foreaza pe rupte in spatele a tat felu;l de companii europene !!!!!
Postat 08 Ianuarie 2014, 20:37 de informatul
vai,vai..
...ce nu pricep eco anarhistii..-corpas este creatia asazisului pamfletar de Metalica cea defuncta..Corpas si Chirila ..ba fratiut voi pulitica cui o faceti????????Simbria lui Ghilea e buna?Halatul ,cit e halatul?????????
Postat 08 Ianuarie 2014, 07:57 de gheorghe
@chelu- de la un alt pamfletar
Asculta mai chelule pe interior, eu muncesc si n-am nevoie de sfaturile tale, poti sa le dai acala lui tactu si mata. Faptul ca d.l Chirila confunda (probabil intentionat) dorinta minerilor de a face minerit cu vanzarea pe doi lei a aurului romanilor de catre niste politicieni corupti, nu mi se pare a fi panflet. Cat despre Corpas, nu incerca sa-l intelegi, o sa te doara capul, traiesti intr-o alta lume in noroi pana la glezne, cu capul in jos.
Postat 07 Ianuarie 2014, 19:51 de Ipse
Relax
Nu stiu de ce va tot turati atat.Chirila e un as in pamfleturi.Articolul asta nu e pamflet dar a stiut sa glumeasca.Pana si colegii de breasla isi dau seama ce claxonat personaj e Corpas,omul care atunci cand se ridica de pe wc si isi ia peria de toaleta si se crede un razboinic cu buzdugan declansand o lupta crancena cu creatia lui din wc.Intr-adevar lumea nu prea iese la proteste,probabil au altceva mai serios de facut.Domnul jurnalist Corpas duce un razboi personal cu unii politicieni...pana si la protestul din fata prefecturii unde ,Ghilea era capitan de osti se vedeau angajatii de la curatenie din primaria Santandrei ,evident era mana primarului portocaliu din comuna invecinata.Mama mama ce mobilizare de forte.Sunt satul de tampeniile astea.Exista justitie,apelati la ea.Daca nu...mergeti si munciti. Bravo Chirila.Iti multumesc ca poti face haz de toate prostiile astea.Calin Corpas-in primavara asta ai ocazia sa participi la bursa locurilor de munca."Find a job" ca ziarist esti VARZA...murata.
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:48 de Nelu-chelu
Multe se pot rezolva cu bani
Unii s-au lasat cumparati, nu cred ca si ai nostri....Rise Project publică un text amplu despre plățile pe care le-au făcut cei de la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care deține licența de exploatare a aurului la Roșia Montană, către persoane publice din România și către instituții de media: ”În 2013, unii au protestat, alții au încasat. Cei care au câștigat efectiv bani din afacerea “Roșia Montană” au fost politicieni influenți, afaceriști controversați, academicieni cunoscuți și toate televiziunile importante din țară, relatează riseproject.ro. În prezent, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care deține licența de exploatare a aurului la Roșia Montană, este urmărită penal pentru spălare de bani. Corporația a intrat în atenția procurorilor după o tranzacție de peste un million de lei cu una dintre “firmele-fantomă” anchetate în dosarul “Păvăleanu” – caz în care a fost arestat un consilier de la Secretariatul General al Guvernului și în care DNA cercetează legături politice cu șefi din PSD. RISE Project a urmărit traseul banilor în acest caz, investigând și tranzacțiile RMGC din acest an. Cele purtătoare de TVA sunt declarate la Fisc, iar Fiscul grupează aceste informații într-un așa-numit “Dosar de inspecție fiscală”. RISE Project a obținut dosarul fiscal al RMGC și a analizat plățile efectuate de corporația minieră în 2013. Prietenul lui Ponta În decursul acestui an, televiziunea de știri România TV (RTV) a încasat 1.542.721 lei de la RMGC. Informația reiese din două tranzacții înregistrate la Fisc. Televiziunea RTV funcționează pe firma RTV Sattelite Net care, de altfel, a încasat banii de la societatea minieră. Patronul din acte al televiziunii este un cetățean de 29 de ani din Ploiești, pe nume Radu Mihai Tronaru. Pe acesta, însuși magnatul Sebastian Ghiță l-a reprezentat în relația RTV cu CNA. Tot un ploieștean este directorul general al televiziunii. Îl cheamă Alexandru Iacobescu și îi datorează lui Sebastian Ghiță fix 90.300.000 de euro. Acest împrumut e menționat în declarația de avere depusă de Ghiță la Parlament. Glar Construct SRL din Ploiești, o altă firmă legată de Sebastian Ghiță, a primit 2.599.319 de lei de la RMGC, în acest an. Sebastian Ghiță a intrat în firma Glar Construct în 2005 și, șase ani de zile, până în 2011, a figurat în acționariatul SRL-ului alături de prietenul său din liceu, Gabriel Anghel zis “Ceață”. Relația apropiată dintre premierul Victor Ponta și Sebastian Ghiță este de notorietate, asumată de ambii. Consilierul lui Ponta Adică, Ionel Blănculescu. Acum, este consilierul onorific al premierului României, Victor Ponta. În trecut, a fost secretar de stat și ministru delegat pentru coordonarea Autorității de Control în guvernul Năstase. Dincolo de funcțiile publice, Ionel Blănculescu face afaceri prin firma Consultanța și Investiții Financiare SRL – al cărui nume dezvăluie și domeniul de activitate al companiei. Blănculescu deține 90% din acest SRL cu sediul operațional într-un compex imobiliar din sectorul 3 al Capitalei, în timp ce restul participațiilor îi revin soției sale. Cert este că, în 2013, firma lui Ionel Blănculescu a primit 122.910 lei de la o agenție digitală de PR și publicitate. Aceasta din urmă se numește Republika Interactive și e una dintre casele de lobby angajate de RMGC. Fiicele lui Voiculescu Cele două fete ale magnatului Dan Voiculescu, Corina și Camelia, au primit 468.264 lei de la RMGC direct prin firma Global Media Solutions SA. Antena 3, la rândul ei, a încasat 495.936 lei de la RMGC. La acesti bani, se adaugă și alți 580.872 lei primiți de Antena 1 (Antena TV Group) din aceeași sursă. Toate, în 2013. Consilierul lui Năstase Și Mihai Ciprian David, fost consilier al ex-premierului Adrian Năstase, a primit 311.732 lei de la RMGC. Plata a fost încasată de Aerotravel, agenția lui de turism. Consilierul lui Tăriceanu Marius Andrei Marcovici, fostul consilier personal al premierului Călin Popescu-Tăriceanu, a încasat și el 179.831 de lei de la RMGC. Banii au intrat în contul Mysore Consulting SRL, compania lui Marcovici. Sora primarului din Roșia Montană Printre beneficiarii importanți ai banilor RMGC se numără sora primarului din Roșia Montană, Eugen Furdui. Edilul este președintele filialei PDL din Roșia Montană, el emite autorizații locale și contabilizează susținerea localnicilor față de proiectul minier din localitate.  În același timp, firma Manuel-Inter, deținută de Elisabeta Furdui (sora primarului), a încasat, în 2013, suma de 690.936 lei de la RMGC. Academicieni pe persoană fizică Academicienii Alexandru Vulpe și Răzvan Theodorescu fac parte din „Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană” – grup care organizează dezbateri și emite rapoarte legate de soarta patrimoniul arheologic de la Roșia Montană. Din postura de voci avizate, cei doi academicieni au susținut proiectul minier în cadrul tuturor dezbaterilor publice la care au participat, inclusiv în fața Comisiei de Anchetă din Parlament. Consultantul politic Renumitul consultant politic Dan Andronic apare și el în dosarul fiscal al RMGC. În 2013, agenția D.A. Communication & Media, patronată de Andronic, a facturat către RMGC servicii în valoare de 420.200 lei. Ulterior, o parte din acesti bani (265.500 lei) au plecat din contul firmei lui Andronic în cel al postului B1 TV – controlat, în acte, de mai multe companii ale familiei Păunescu în asociere cu Sorin Oancea, managerul televiziunii. Tot agenția lui Andronic a mai trimis 131.275 lei, din banii încasați de la RMGC, către editura Tipogrup Press, controlată de ziariștii Mircea Pufu și Ion Cristoiu. Aceasta din urmă este publisher-ul revistei Historia. Pe de altă parte, Dan Andronic este proprietarul ziarului Evenimentul zilei și al revistei Capital. Minerul TV Potrivit dosarului fiscal al RMGC, corporația a plătit publicitate tuturor televiziunilor importante din România. În afară de cele menționate mai sus, posturile care au luat bani în 2013 sunt: Pro TV (959.414 lei), B1 TV 614.996 de lei), Kanal D (217.978 lei), Prima Tv (175.076 lei), Realitatea TV (75.116 lei), TVR (102.040 lei), Etno TV (12.710 lei), Alba TV (22.780 lei) și agenția de știri Mediafax (13.651 lei). ”       Integral pe  RISEPROJECT
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:04 de Bihorean
gaozari de sist
hai sictir si lasati o mai moale, toata lumea stie ca voi, papagalii de la bihoreanul ati trecut in solda sevronilor si a altor gaozari de sist, iar relatarile voastre, spre deosebire de ale lui corpas, sint cit de poate de "obiective" si platite gras de companiile in cauza.... mercenarilor
Postat 07 Ianuarie 2014, 17:59 de sevronilor
Daca mananci cu porcii.......faci trichineloza !
Chirila ! 78%...cine te plateste pentru astfel de ' informatii "......pe noi oradenii vrei sa ne manipulezi ?TE pomenesti ca nu mai esti oradean....... e molipsituuur de la ocupantii Primariei ori ai Prefecturii ?
Postat 07 Ianuarie 2014, 16:06 de xyz-q
rusine
Eeste un articol pt care meritati macar cateva apostrofari. Asta deoarece dpdv a procentelro va jucati manipulator cu ele respectev se subinteleg anumite .. puncte de suspensie , puncte care duc mai degraba la altceva decat la o relatare obiectiva. E ca si cum ati vrea sa amenintati voalat (cu degetul) pe cineva sau ceva.
Postat 07 Ianuarie 2014, 14:42 de F
Presa nu trebuie să dezinformeze!
78% din populație vrea minerit la Roșia? Vreți să spuneți 78% din cei care s-au prezentat la referendumul din zona, adică vreo 25% din totalul populației cu drept de vot. Asta da relatare obiectivă!
Postat 07 Ianuarie 2014, 12:45 de Marius
Nu e nici o dilema ... cianura e mortala
Nu avem nici o dilema,suntem siguri ca statul roman si cetatenii ei nu vor beneficia din proiectul Rosia Montana decat de cianuri =moarte, aurul si banii vor pleca toti 100% afara.iar ca sa fii un infect ca Pop si sa sprijini pe fata exploatarea gazelor de sist in Felix trebuie sa fii dement, va plati scump aroganta sa de nevertebrata ...
Postat 07 Ianuarie 2014, 12:14 de Gelu
mitingist vs fripturist
Bihoreanul, la fel ca ceata lui piţigoi: da-i într-unul, strigă doi. Reacţia mea soft la rândurile ultra-soft ale lui M Chirilă, pe blogul meu.
Postat 07 Ianuarie 2014, 11:31 de Călin Corpaş
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON