URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2012, 15:13

Decani şi brancardieri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zbuciumată viaţă are şi medicina bihoreană! Practic nu trece o lună fără să mai iasă la iveală un scandal, şi se pare că povestea merge mai departe. Acum câţiva ani, Facultăţii de Medicină i-a trecut glonţul pe la ureche, pentru că risca desfiinţarea prin neacreditare. A fost nevoie de câteva măsuri rapide şi, până la urmă, de efect. Dintre medicii cu o carieră incontestabilă a fost ales decan profesorul Gheorghe Bumbu, iar lucrurile păreau să intre în normal.

Dar ce poate fi normal într-o instituţie în care până şi copiii de grădiniţă ştiu tarifele pentru promovarea examenelor? A urmat o perioadă de acalmie, în care doar la Maternitate vedetele s-au sfâşiat reciproc. Apoi, brusc, a apărut circul de la alegerile pentru şefia Colegiului Medicilor, care a arătat că sistemul medical e victima unei grave conspiraţii a mediocrilor. Ditamai universitarii au fost umiliţi de nişte doctori de familie. Evident, de familie bună, că altfel nu-mi explic aplombul cu care au pus mâna pe conducerea organizaţiei.

Acum se fac alegeri pentru funcţia de decan la Medicină. Profesorul Bumbu e convins că nu poate lupta pentru acest post câtă vreme e la cheremul mulţimii din facultate. Căci unde-s mulţi coeficientul de inteligenţă se împarte la participanţi, aşa că şansele sale sunt nule. Şi uite aşa are drum deschis un june care din brancardier şi cărător de geantă al Unchiului va ajunge mare decan.

Dar în tot răul e şi un bine. Ţinând cont că mult timp de-acum înainte tot trenul de Cluj va fi cel mai bun doftor, măcar tinerii absolvenţi vor stăpâni la perfecţie tehnica transportării bolnavului. De la spital la gară!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
drf
Ce nu inteleg eu e de ce se tot leaga lumea - si mai ales un ziarist respectat - de ocupatia de brancardier din trecutul dr bodog? A devenit munca o rusine? Sau o anume categorie socio-profesionala e constransa mai nou in propriile limite? Nu stiu prin ce metoda a ajuns dr, nici nu ma intereseaza, nu ma intereseaza nici afirmatia "purtator de geanta" interesanta e ideea de principiu, pentru ca prin astfel de idei publicate de un autor matur se promoveaza o atitudine nepotrivita in randul celor tineri carora atat le ramane, in actualul context economic: sa munceasca, sa-si depaseasca propria conditie.
Postat 24 Mai 2012, 16:59 de drf
Dl. Dr. Gheorghe Bumbu DECAN
Fara Dl. Dr. Bumbu FMF va ajunge unde a mai fost... spre desfiintare... Acest om pune pasiune in tot ce face si asa a facut si in postul de decan! Asta se vede si din afara, daramite din interiorul facultatii. Nu inteleg de ce in Romania cand lucrurile merg bine sau macar spre bine atunci, paradoxal, nu e bine! Pentru binele mafiei( a doctorilor care defapt sunt afaceristi) Dl. Dr. Bumbu trebuie sa dispara, dar pentru student, institutie, oras si altele el trebuie tinut in acest post cu orice pret! Aceasta institutie este o Facultate de Medicina nu o Afacere... Are nevoie de doctori nu de economisti sau bisnitari...
Postat 24 Mai 2012, 14:25 de Botiu Radu
decont
trebuie sa recunoastem ca Bodog (caratorul de sacosa) si Romanul (care a mai facut facultatea de medicina in timp ce era profesor la ea) sunt figurile care ne reprezinta cel mai bine. Ce sa facem noi cu un profesionist pe care nu functiile il fac om sau specialist ci propria competenta? Ptiu drace! Afara cu de astia! Daca si-or da seama ca suntem niste javre si ne incurca ploile?
Postat 24 Mai 2012, 08:26 de leo de la strehaia
Jos oamenii lui Bolo!!
Din pacate Profesorul Dr. Bumbu , oricat de profesionist se declara nu a facut decat sa joace jocul primarului, cel care stim bine cat de tare uraste doctorii si s-a lasat santajat de primar care a vrut sa scoata studentii din spitalele primariei, de parca ar fi mosia lui. Tot acel primar a vrut sa faca ordine in spitale cu ardoare, a pus niste psihopati la conducere, care fac de rusine tagma medicala si a lovit exact in putinii care au avut o parere, putina coloana vertebrala si nu s-au alaturat turnatorilor lui Bolo. Rezultatul zero barat in spitale. Cat despre Profesorul Bumbu, nu candideaza pentru ca stie exact ca nu e dorit de colegi, pentru ca i-a tradat. Atat inteligenta au cu totii sa nu mai vrea un astfel de decan, care nu isi apara subalternii, dimpotriva, ii arunca in fata leului, sa fie exterminati.
Postat 24 Mai 2012, 07:43 de Fly
academicieni de carton
In cv Bodog prezinta toate semnele parvenitului: lipsa 2 ani intre terminarea liceului sanitar si intrarea la facultatea de medicina din oradea, activitati manageriale cu nemiluita si cumpararea de membershipuri. In 3 minute si cu 150 dolari oricine poate deveni membru pentru un an al New York Academy of Sciences. Aviz vanatorilor de margele colorate.
Postat 23 Mai 2012, 10:37 de Sorin
Democratia, bat-o vina !
Va place, nu va place, majoritatea decide ! Uitati-va in parlament ce/cum se voteaza ! Pana mai ieri urlau ,,fara uninominal pur !'', acum s-au sucit, vor ca invingatorul sa ia tot ! Lasa ca daca se aplica acest principiu acum patru ani PeNaLii ar fi disparut din parlament ! Oricum, nici arici pogonici, nici tariceanu nu ar fi fost azi ,,alesi'' ai poporului. Asa si cu doftorii, aia mediocri au descoperit brusc ca ei sunt majoritatea. Si asa e, curba/clopotul lui Gauss ne arata ca lumea e alcatuita in majoritate din mediocrii....
Postat 23 Mai 2012, 06:31 de .
Medicina nu trebuie sa aiba culoare politica
Incercati sa mergeti sa practicati medicina ori unde in Europa si veti vedea ca nu se intampla in Romania, este foarte trist sa vezi tot timpul ura, rautatea, invidia care este in Romania intr-e medicii de ce? De ce medici cand pleca inafara sa profeseze meseria sunt foarte, foarte apreciati ca bun specialisti, in Romania sistemul este foarte bolnav si se pare caci nu se vrea nimica pentru a readuce medicina acolo unde merita sa fie ea. Sunt plecat sa lucrez in Franta si nu-mi este rusine sa spun ca sunt roman, nu-mi este rusine sa demonstrez ce am invatat in Romania cu sinceritate va spun sunt foarte apreciat la ei, iar in Romania eram 0 de ce ? regretabil ce se intampla cu sistemul medical.
Postat 23 Mai 2012, 01:40 de cristian
fara culoare politica - eu scriu doar pentru oradeni
Costica, costica. Poate ai vrut sa scrii "esti dusa rau", pt ca vorbesti cu o femeie (nu vreau sa ma numesc doamna eu singura :) ). Si stai linistit, nu vreau nici maghiari, nici vitamine. Daca maghiarii ar fi vrut sa castige primaria si consiliul judetean , ii puneau pe dl. Cseke la judet si pe dl. Pasztor la primarie. Asa aveau mult mult ... mult de tot mai multe voturi, asa, ca sa stii si tu. Sunt pusi chiar invers ca sa faca jocul cuiva anume, stim noi cine, ca doar nu degeaba se fac parcuri si strazi noi pe langa Lotus. Si din cunostintele mele, acel mall nu-i al vreunui ortodox roman. Deci, ia aminte si mai gandeste-te cine cu cine a facut aliante si intelegeri secrete (PNL+UDMR), desi la bucuresti aliantele erau invers (PDL+UDMR) . Si sa nu vorbim de noua giratie care a inceput sa ia nastere de duminica incoace, de ti-e mai mare dragul sa stai si sa tot admiri multitudine de accidente ce urmeaza a se petrece, in toata splendoarea lor. Ca doar mai avem vreo doua giratii puse dezaxat, si ti-e mai mare dragul de fluidizarea traficului pe care o produc. Mai bine ramanea dl. Carp sa o proiecteze, ca macar asa era putin mai mare, ca restul de giratii la care s-a implicat dansul.
Postat 22 Mai 2012, 23:28 de chirilita
Chirilita
esti dus rau! Un control, chiar si la doftorii sorbonei nu ti-ar strica. Daca mai dai mult in Bolo poate te va salva o vitamina C.ke.
Postat 22 Mai 2012, 22:46 de Costica
cat de multa suparare
Si acuma, lasand toate zvonurile si glumele la o parte, nu s-a gandit nimeni ca poate dl dr. Bumbu nu mai vrea sa candideze? Daca mai doreste sau nu, toata stima pentru dansul. Un mare profesor si un mare profesionist. Si pe langa toate aceste si alte multe calitati, un mare medic. A facut multe pentru toti tinerii viitori medici. Chiar daca acestia fac o facultate la Oradea. Si foarte multe alte lucruri bune facute pentru medicina din romania si de peste hotare. Multa sanatate si numai ganduri bune d-le doctor.
Postat 22 Mai 2012, 22:45 de chirilita
cat de multa suparare
O fi avand vreo pupila si bolo\' de trecut prin facultatea de medicina, si s-a gandit sa frecventeze mandra facultatea din oradea, ca doar e mai ieftin si o poate tine mai aproape, s-o mediteze putin, macar la anatomie. Si i-o fi frica, ca deh, daca nu-i decanu\' care trebe\' fata tre\' sa se mute la cluj si sa se mute si el sa poa\' s-o muta (ultimul \"m\" din muta a se citi \"f\"). Si dai si scrie Chirila. Ca doar te-a pus mustaciosu\' la treaba.
Postat 22 Mai 2012, 22:38 de chirilita
cat de multa suparare
Cat de multa suparare poate fi in sufletu' lu' "bolo' cel imaculat" pentru ca nu poate el sa hotarasca tot, inclusiv si cine tre' sa fie decan. Mare suparare si tragedie. Tot birtinu' se jeleste. Si mai mare suparare este faptul ca persoanele pe care le denigreaza chirila in acest articol s-ar putea sa nu ii faca pe plac lu bolo' daca tre' sa apeleze pt ceva servicii si rugaminti catre posibilul viitor decan. Ca doar i-a mai tras-o bolo' odata, alta data, nu foarte de mult timp, cand acea persoana a dorit sa candideze pentru postul de manager la judetean. Si ce s-a mai suparat bolo' de s-a dat de tei ori peste cap si s-a facut frate cu dracu' si s-a certat si cu ungurii numa' sa fie asa cum vrea el. Ca doar nu conteaza nimic, totul tre' sa fie asa cum vrea el, doar el hotaraste. Si acu' ne cheama ( in prag de alegeri ) la vot "sa facem ceva impreuna" , adica sa-l votam pe el , adica sa facem un mare *. Noroc cu domn Chirila si disponibilitatea lui de 100% la orice ora catre bolo' . A primit chirila o noua sarcina, rupe-i. Si uite asa corectu' de Chirila sa pus pe scris mizerii.
Postat 22 Mai 2012, 22:32 de chirilita
@DrMVT
Cred ca si Dvs. suneti in aceeasi eroare cu dl. Chirila. Nu este vorba despre un ci concurs de dosare. Rectorul isi poate alege, la bunul sau plac, decanul avand la dispozitie minimum 2 nume propuse de consiliul facultatii. Deci consiliul facultatii TRIAZA si permite min 2 candidaturi pentru alegerea finala. In final rectorul e cel care decide daca accepta in echipa sa un brancardier care se vrea si ministeriabil sau o persoana competenta, fara tinichele si zurgalai. Dar dl Bungau a pornit deja cu stangul, asa ca eu pariez pe brancardier.
Postat 22 Mai 2012, 21:14 de Daniel
Ce nu se stie...
... sint tarifele utilizate pentru intrarea la medicina pe vremea cind se dadea admitere (pina prin 1996) si era Maghiar cel batrin rector. Gurile rele povestesc de sume intre 3,000 si 6,000 DM (marci germane pentru cei ce au uitat) cu garantare 100% de intrare. Din pacate nu se poate dovedi, deoarece dovezile au fost distruse inca de cind se afisau rezultatele.
Postat 22 Mai 2012, 19:05 de cititor
Medicii de familie
Acei doctori de familie,dle Chirila, sunt acei doctori demni care, cei mai multi n-au vrut sa devina specialisti, nedorind a abandona cea mai frumoasa specialitate,care este medicina generala.O parte dintre ei, cei care n-au putut promova un concurs de secundariat pt a deveni specialisti, au devenit cu totii pe firul scurt, binecunoscut al Sorbonicii,medici specialisti ai spitalelor oradene de azi, si mari profesori si conferentiari.Asadar,comunitatea medicala bihoreana nu trebuie sa se simta umilita daca e condusa de medici de familie.Majoritatea lor sunt absolventi de facultati de medicina de renume, iar in sanul lor impostura e aproape absenta.
Postat 22 Mai 2012, 18:40 de Goia
D-lui Chirila
Citesc cu placere pastilele dvs.si va apreciez spiritul deosebit, acut si inteligent. In materialul de mai sus comiteti insa o grava eroare: asertiunea: "unde-s mulţi coeficientul de inteligenţă se împarte la participanţi" poate fi adevarata, in general, cand e vorba de o cohorta dar aplicata unui colectiv profesional cum este cel al FMF Oradea, se transforma intr-o jignire gratuita si care nu va face cinste. NU exista padure fara uscaturi, dar chiar asa, sa apreciati coeficientul de inteligenta al unei categorii mi se pare cam exagerat. Si o alta eroare in care sunteti este ca alegerea decanilor nu se face prin sufragiul personalului, ci prin concurs (de dosare), unde "cheremul mulţimii din facultate", n-are nici un amestec. Sper sa acceptati parerile critice cu aceeasi nonsalanta cu care le exprimati si dvs. la adresa altora... Oricum, voi continua sa va citesc !
Postat 22 Mai 2012, 17:13 de Dr.MVT
@Jisku
Scuza-ma, dar nu ma pot abtine sa-ti spun ca nimeni nu alege...statul, eventual conducerea sa ...trecatoare. Insa societatea in care traim, da, noi ne-am ales-o ! Si daca nu am plecat, inca, inseamna ca mai avem totusi o urma de speranta, ca merita sa ramanem. Cat despre faptul ca tu te tratezi singur, felicitari, invata-i si pe ceilalti cca 21milioane de romani si atunci nu veti mai avea nevoie de doctori... Si-asa ajutorul de somaj e aprox.egal cu salariul pe care il primim....
Postat 22 Mai 2012, 17:02 de Dr.MVT
comentez
Daca statul pe care l-ati ales inclusiv voi doctorii atat va da, n-am eu ce sa fac, plecati in alta tara unde va plateste mai bine, dar daca ati optat a ramane aici atunci munciti pentru cei 10 lei, si eu acelasi lucru fac, sunt nemultumit pentru ca muncesc pentru 5 lei pe ora si tac , daca nu-mi convine plec in alta parte unde se munceste mai mult si se plateste mai mult. Iar despre ceea ce vb., spun in cunostinta de cauza, lucrez in sistemul sanitar si am terminat si facultatea in Oradea, asa ca.........scuza-ma , cunosc bine sistemul. Basescu a incercat sa schimbe ceva in bine pentru medici cu noua lege a sanatatii, dar nu a fost lasat, de acum inainte nu se va schimba nimic PSD-ului ii place aceasta cloaca si vom trai rau merci in ea inca 20 de ani daca nu vom schimba nimic, eu nu lingusesc pe nimeni , ma tratez singur pentru ca nu am incredere in medici, nu fac decat sa te beleasca.
Postat 22 Mai 2012, 16:48 de Jisku
Eternii carcotasi
Ai dreptate doar cu ultimele 4cuvinte al comentariului tau: PENTRU CA SA TRAIASCA (unii mai bine, altii mai rau). Cand o sa incetati sa va mai plangeti de doctorii pe care ii lingusiti cand sunteti la usa lor si-apoi, cu un spirit total nedemn de fiinta umana ii improscati cu noroi ? Nu uitati ca la frizer lasati fara remuscari 15lei, iar statul plateste cu 10lei consultul unui medic. Pai vi se pare normal ? Cu tot respectul pt frizeri... Aveti exact doctorii pe care ii meritati, daca nu cumva sunt unii medici mult mai buni decat merita unii dintre voi, comentatorii fara constiinta.
Postat 22 Mai 2012, 16:27 de @Jisku
demnitate
CAND VEZI CUM SE BALACARESC DOCTORII IN PRESA CA NU LE MAI AJUNG BANII PE CARE II BELESC DE LA PACIENTI SI DE LA STUDENTI, AI ZICE CA SUNT CINSTITI CA SI SFINTII, DAR NU EXISTA NICI O DIFERENTA INTRE MEDIC SI BRANCARDIER, TOTI SANTAJEAZA PENTRU CA SA TRAIASCA
Postat 22 Mai 2012, 15:47 de Jisku
bumbu nu-i bumbui
eu zic sa-l puna pe bumbui din vama sa vezi ce medicina face ala,ca la stamora,oricum fara gluma e trist,dar foarte adevarat articolul,dupa o perioada in care mang a \"aratat\"valoarea unui profesor de oradea ar trebui sa ne trezim,pt ca ramanem cu nimic in acest oras,numai impostori si nulitati
Postat 22 Mai 2012, 15:41 de eva peron
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON