URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2015, 09:30

De la Oradea Mare la Kissvarad

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Discuţiile aprinse pe tema unificării cu Sînmartinul au scos la iveală probleme structurale ale Oradiei. Măcar într-un punct toţi sunt de acord: Oradea pierde anual tineri valoroşi, care preferă oraşele mai dinamice sau ţările mai civilizate. Dar, pe lângă aceste pierderi, înregistrează şi o adevărată hemoragie a instituţiilor.

În vechea tradiţie dâmboviţeană asistăm la o regionalizare pe tăcute, făcută după chipul şi asemănarea liderilor de la Bucureşti. Vama s-a mutat la Cluj, în ciuda promisiunilor deşarte ale pesediştilor locali, Inspecţia în Construcţii a mers tot în capitala Ardealului, iar după ce marii contribuabili au ajuns beliţi la Bucureşti, acum şi cei mijlocii urmează să treacă la Regiune.

Să fim sinceri: acum câţiva ani, când s-a pus problema regionalizării, Oradea nu avea nici şanse, nici merite să fie centru regional. Nema aeroport, canci infrastructură, ioc parcuri industriale, doar investiţii mărunte, în comerţ. Acum, însă, am avea o şansă, chit că încă nu îndeplinim toate condiţiile - populaţia e prea mică, iar Universitatea scârţâie din toate încheieturile.

Măcar pentru perspectiva ca Oradea să devină un centru de regiune şi tot ar merita să facem extinderea oraşului. Dar cu un lider de partid care şi-a făcut stindard tocmai din torpilarea proiectului de unificare şi cu un altul care nu se poate ridica peste condiţia de depanator obişnuit cu bacşişuri mărunte, Oradea Mare - sau, aşa cum îi spun maghiarii, Nagyvarad - va rămâne mica Oradie. Sau Kissvarad, că se şi potriveşte!

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul Ilie Bolojan: "Facem un apel către orădeni să ne dea o mână de ajutor ca acest referendum să treacă!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Bace Chirila...
Nu te face ca nu stii. Nu e doar depanatorul singur. Sunt toti tovarasii tai udemeristi implicati in sabotarea dezvoltarii orasului.
Postat 29 Mai 2015, 21:26 de Valhalla-Asgard
Scortosule :)
@Scortosul. Isi spuse si omul punctul de vedere. Hai sa o dam la pace. Adevarul ca e de apreciat efortul sau pt vot, daca acesta chiar se va materializa. A reactionat si el mai dur la alte comentarii poate cam la fel de dure. Imp e sa nu o dam in scandal :). Tot sange de bihorean are :).
Postat 27 Mai 2015, 22:02 de OradeaCivitas
@OradeaCivitas
Nu iti mai consuma timpul cu Iulian. Pe el il doare numai sa dosrma pe patura in parc, sa fluiere in biserica , sa sparga seminte noaptea in parc la concerte udpe care cei de la salubrizare aduna gramezi de chiloti , sa participle la parade gay, sa fegventeze crasme musicale, sa ... astea sunt elementele "culturale" pe care le doreste si cu care se hraneste in maretul si grandiosul oras de la "130km. mai la est", plini de oraseni nu tarani ca la Oradea. Recunost atitudinea de "peizan" a multora care daca merg la "oras" nu numai ca uita de unde au plecat dar mai si scuipa in urma cu aere de superioritate .... superioritate in spatele carei zace o imensa prostie !
Postat 27 Mai 2015, 17:22 de scortosul
@OradeaCivitas
@OradeaCivitas fac cum sa nu. Am facut o mica deplasare si pe 10 mai si am ramas cu senzatia ca am facut degeaba doar ca sa iasa nenea @scortosu cu bastonul la mine si sa ma trimita sa ma joc la scara mea.
Postat 27 Mai 2015, 12:08 de Iulian_Kaiel
@Iulian
@Iulian: 1. Asi mai aduga si Festivalul de Teatru Scurt, tot din Oradea. Va mai trece ceva vreme pana va avea loc on Oradea ceva de nivelul TIFF, dar asta nu inseaman ca nu putem incerca, in timp. Si TIFF a inceput dela ceva micut. Iti sugerez sa arunci o privire aici: oradeafilmfestival.ro SI DE CE NU, sa porijini, si tu si noi toti, cum putem mai bine, aceasta initativa. 2. Ma gandesc ca totusi era prea fortata generalizarea cu Oradea=taranime, ca de aici vi si tu si cred ca cei dragi tot pe aici sunt :). 3. Acum ca am trecut de incordarile de macho-urbani, doresc sa iti adresez o intrebare, la care te rog sa imi raspunzi: tinand cont ca nu esti asa departe de casa, nu faci o mica deplasare penru a iti exprima parerea vis-a-vis de referendumul din 14 iunie a.c.? Pana una alta si eu si tu vorbim ... vorbe, dar mai trebuie si fapte :).
Postat 27 Mai 2015, 09:13 de OradeaCivitas
replica
@OradeaCivitas 1.Sunt 131 km in linie dreapta 2.Felicitari pentru Gala UNITER, chiar sincere felicitari. Totusi nu este cel mai important eveniment teatral al anului. Cel mai important fiind FITS, urmat de "Interferente" urmat de Shakespeare Craiova, urmat de FNT-Bucuresti , urmat de UNITER. 3 Departe de mine gandul de a-i numi pe oradenii ramasi "tarani" si imi cer sincer scuze daca s-a inteles asta. Tonul usor malitios se referea la o populatie imbatranita care-si rezolva problemele intr-o maniera asemanatoare cu felul in care intelegea sa o faca in tineretea lor. 4. Da stiu ca o populatie mai mare inseamna investitii mai multe, inseamna buget mai mare si nu mi se pare decent sa sfidezi cu asta.In nici un caz nu mi-am propus sa sfidez cu festivaluri precum untold -pe care de altfel nu-l voi frecventa. As fi vrut cel mult sa iau apararea teatrului de club sau al nuditatii ce l-a oripilat pe domnul unu'.
Postat 27 Mai 2015, 00:27 de Iulian_Kaiel
@Iulian_Kaiel
@Iulian. 1. Atitudinea ta persiflatoare spune ceva despre ce ai facut tu in locul ala la "130 KM est de Oradea" unde trebuia sa bagi totusi ceva la bibilica, sa devii totusi mai instruit, civilizat si decent in relatia cu cei din jur. Chiar si eu care nu sunt un geniu inteleg ironia ta deloc fina. Oamenii au avut si ei o parere pe care tu le-ai calcat-o in picioare, ca era contrara tie. 2. Locul ala, la "130 KM est de Oradea" :)), ma gandesc ca, totusi, nu are cum sa fie Cluj, corect? Oricum ai masura, Cluj e cam la aprox. 150 KM atat ca distanta rutiera cat si feroviara. Prin urmare, ma gandesc ca stai in Gilau, sau, mai probabil in Zalau (daca luam varianta rutiera lunga pe la Ciucea). Adica, daca vb. de Cluj, ai fi stiut dupa atatia ani de studiat/locuit acolo mult mai precis la ce distanta e fata de Oradea. 3. Dincolo de ironiile astea de cacao, ti-am mai explicat frumos, simplu si politicos, dar reiau: CU CAT UN ORAS E MAI DEZVOLTAT, cu atat are mai multi bani pt diversele proiecte, si deci si pt cele culturale si de divertisment. CAZ CONCRET: Uita-te te rog sa vezi cine sunt partenerii festivalului UNTOLD de la Cluj. Ma gandesc ca ai auzit de el, tu fiind un stab informat. Ok, acum uita-te la rubrica Partners & Sponsors. SI SPONSORI!!! Atentie!. Ce observi acolo, printre altii: WOW..Primaria si Consiliul Local CLUJ NAPOCA. Wow. Pai ce ti-am scris mai sus. Cand ai bani faci si..entertainment. Cluj are bani ca s-a dezvoltat. DACA Oradea se va dezvolta, acest refeerndum fiind unul din mijloacele utile acestui deziderat, sunt convis ca cu timpul se va ajunge si la evenimente mai pregnante si aici. 4. Si ca sa nu spui ca sunt rau, iti mai dau o veste buna ..DACA TOT SPUI CA ITI PASA de Oradea asa mult. In 2016, Teatrul Regina Maria din Oradea va fi gazda Galei premiilor UNITER 2016, cel mai important eveniment al lumii teatrale. Eu zic ca suntem pe drumul cel bun. Poate ai chef sa dai o tura pe acasa si sa sari si tu cu un vot. Salut. Scuze daca am fost mai dur, dar tu ne-ai spus practic ca toti care am ramas in Oradea suntem niste tarani... . Pacat ca gandesti asa.
Postat 26 Mai 2015, 23:51 de OradeaCivitas
Scuze ca m-am bagat
Comentariile domniilor @scortosu si @unu m-au reusit sa-mi fac o idee cu ce s-a intamplat in Oradea in ultimii 10 ani de cand locuiesc 130 km mai la est si sa inteleg de ce unirea e preferabila dezvoltarii prin zona metropolitana in cazul Oradei. Ce sa sa spun, va doresc mult succes in razboiul cu oocidentul decadent!
Postat 26 Mai 2015, 22:45 de Iulian_Kaiel
Durere mare
pe FRUSTRÁDROM, caci cum altfel s-ar putea numi forumul ebihoreanul, care a devenit poligon de incercare pentru pentru toti distrusii. Am spus-o si ma repet, un oras e mare atat prin prisma numarului de locuitori, dar mai ales prin mentalitatea locuitorilor cetatii. Din pacate s-a dovedit inca odata, daca mai era nevoie, ca Oradea are locuitori cu metalitate de oras mic. Trec peste opiniile unor distrusi de serviciu gen TSD, WINDOS si incerc sa le raspund celor care cred ca fac un bine orasului absentand la referendum sau celor resemnati ca nu ne putem compara cu orase precum Clujul sau Timisoara. Oameni buni daca vrem sa-i ajungem din urma pe clujeni sau timisoreni, trebuie sa vrem sa incercam macar si poate cine stie vom si reusi. E o transformare care se produce in timp, nu se poate realiza in cateva zile saptamani sau luni, insa conditia necesara ajungerii din urma a oraselor mai sus mentionate, este sa incepem acest proces. Nu este si conditie suficienta, deci avem de luptat, dar lupta trebuie sa fie a tuturor cetatenilor nu doar a unui primar sau presedinte de consiliu judetean.
Postat 26 Mai 2015, 18:12 de User anonimizat
@WinDos
@WinDOS: In sfarsit un COMENTARIU PERTINENT, care nu este pro-PSD asa cum iti place tie. DA, dupa cum a spus si Bolojan, Oradea a pierdut un start important in 2002. Amandoi aveti dreptate....DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAR, asta nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam ca si in Miorita. Trebuie sa ne descurcam cum putem. Acest referendum poate crea O PARTE din premisele unei evolutii favorabile ulterioare. Cat despre deansare Cluj Napoca, nu stiu ce sa zic. Chiar si la vremea aceea Cluj era mai mare ca Oradea si UBB facuse deja o (mica, la acel moment) reforma interna. Oradea, a avut parte de o serie de schimbari pozitive in ultimii ani. Sigur, mai este de lucru si nu tot ce s-a facut e perfect. Doamne ajuta! INSA TREBUIE SA NE JUCAM SANSA! Daca tu vrei sa te resemnezi, imi pare rau sa aud asta. Dar de ce ar vrea cineva sa traiasca intr-un oras care nu ii place, nu imi dau seama. Adica, iti faci singur rau. Stai intr-un loc de care esti nemultumit. SI TE ROG SA CREZI CA NU sunt ironic, si nici nu iti trantesc un "daca nu iti convine, muta-te". Nici vorba. Dar este oare gresit sa imi doresc ca Oradea sa se dezvolte?
Postat 26 Mai 2015, 17:45 de OradeaCivitas
faimosa opera din milano
si intra 3 tipi in curu gol sa danseze pe scena. teatrul din cluj: interpretari moderne prin coregrafie porno, fara prea multe texte si replici. pub-urile londoneze, voma peste tot. festivalul de film din cluj, sponsorizat de ambasata frantei, germaniei, sua si uk cu tematica filmele pro-gay. intre timp, la teatrul din oradea mai poti vedea o piesa clasica, bine interpretata, fie de comedie fie drama, in care sa vorbeasca ceva actorii. poti merge la filarmonica. poti face multe, dar din fericie n-am pus obscenitatile pe tron inca in public, cum se-ntampla la televizor. multiculturalitate pe truda..
Postat 26 Mai 2015, 17:44 de unu
"Măcar pentru perspectiva ca Oradea să devină un centru de regiune şi tot ar merita ..."
... dar a pierdut "startul" în 2009, când a fost ultimul moment prielnic de a crea GECT-ul Oradea-Debrecen şi a devansa Cluj-Napoca la criterii de perspectivă !!! Revenirea din 2012 cu această intenţie nu a mai contat "în ochii" formali care dau de regulă "girul" de la Brussel !!! A învins centralismul democratic vs. democraţia pluripartidică ... prin neprezentare !!!
Postat 26 Mai 2015, 16:58 de WinDos
@Iulian
@Iulian: Aceeasi idee a persoanelor care nuaccepta o idee simpla. Oradea are nevoie de dezvoltare economica. Cu cat se va ami dezvolta, cu atat vor fi si bani mai ok pt activitati culturale. De asemenea, nu ma pune te rog sa iti explic cum se implica guvernele respective in cultura tarilor date de tine ca exemplu. Uita-te cum e cultura si invatamantul in TOATA RO si asa vei intelege mai ok mersul lucrurilor!
Postat 26 Mai 2015, 14:49 de OradeaCivitas
@!Iulian_Kaiel
Nu ma "misca" toate porcariile care vin din ocidentul decadent !!! Nu ma intereseaza toata prostitutia stradala ocidentala caci desprea asta facea scriere prietenul tau "alexuce". Sa se bucure ine vrea de ea. Chiar sambata trecuta am fost la Cluj si nu l-am vazut cu nimic mai extraordinary ca Oradea. Aaaa ca exista o scoala puternica si serioasa, asta nu depinde de oras ci de oamenii cetatii care locuiesc in ea, ca exista spectacole , o viata spiritual .. OK exista si in Oradea cu oamenii de aici. DA exista ceva mai multe crsme cu cantareti ..., da asa e dar ..... dar eu am facut referire la putinatatea spiritual lui "alexuce" care vede in paturile din parcuri si behaitul in crsme neivel de civilizatie . Si tie ti se pare la fel, adica behaitul in crsme ziua si noapte alergatul pe strazi si... aduc cresterea nivelului spiritual si material al cetatii????? Ai gresit adresa cu mine atunci .
Postat 26 Mai 2015, 14:49 de scortosul
@Scortosu
Domnule@Scortosu locuiti chiar langa granita. Nu ar strica sa mai faceti o vizita in Budapesta, alta in Viena, alta in Cracovia, in Milano, in Berlin, Dusseldorf, Munich, Londra. Ideal pentru a intelegere fenomenul cultural ar fi sa ajungeti la Avignon sau Edinburgh. Majoritatea spectacolelor premiate si prezente acolo nu sunt productiile vreunei institutii bugetate ci din contra.
Postat 26 Mai 2015, 14:33 de Iulian_Kaiel
@bihoreanoradean
@bihoreanoradean 2: "Sa reduca din sectii la universitatii" scrii tu. Saraca universitate! E asa performanta ca va suferii din plin. Saracii profesori bogati de la UO si neperformanti! Saracele clase de filologie si sport de la licee. Vai cat ma deprima drama huzurului din ISJ Bihorean.. hahaha! ............. "Cum sa am incredere intr-un primar care vrea sa puna monopol pe transportul angajatilor din parcul industrial (decent de altfel pana acum) si sa ofere acest serviciu prin OTL care ne ofera unul din cele mai scumpe tarife din tara.. Mai vreti?" ...hahaha! Ia mai intereseaza-te tu cat costa un abonament pe toate liniile in ORASE comparabile cu Oradea sa vezi ca nu e OTL peintre cele mai scumpe din RO. Si sa nu ma iei ca "e scump biletul" pt ca un oradean care merge cu OTL nu isi ia 30 de bilete pe luna ci un abonament, iar ala care isi ia bilet isi ia pt ca merge ocazional cu OTL ul. SI HAI CA ITI MAI DAU EU UNA BUNA..ca vad ca te dai mare victima. IA spune tu cate din fimele private care duc muncitori in EBPO platesc taxele de folosire a STATIILOR PUBLICE ALE OTL??? Ia spune tu cum se comporta acesti soferi cand opresc in statii. Ca sa nu mai vorbesc ca unele rute sunt prost organizate de firme, ca te pun sa mergi o parte din drum cu OTL ul ca sa ajungi oricum la statiile de pe traseele "private"!
Postat 26 Mai 2015, 13:58 de OradeaCivitas
@bihoreanoradean
@1. scuze ca e dernaj. Mai bine nu se facea nimic, ai dreptate, ca sa ajungi tu mai repede. Sau vino tu cu idei ca ce trebuia facut. 2. Firme de casa. La licitatii cu fonduri europene? Nu e asa cum crezi tu. Aici nu fac licitatiile din burta, sau cel putin e foarte greu. Mai ales cand vb de sume mai mari bani. Nu stii cum se implementeaza un proiect european si cum se fac verificarile si auditele post implementare, asa ca ce spui tu nu tine. 3. Tu spui ba ca Bolojan plafoneaza salariile impreuna cu patronii (asta e o gandire comunista de 2 lei) si apoi oamenii nu stau sa lucreze la firme pe salarii mici. M-AM DISTRAT FOARTE BINE. Deci tu ca patron, daca ai un muncitor bun care face treaba si nu te fura, i-ai da salar mic pt ca zice Bolojan, ca mai apoi municotrul ala sa iti plece in alt oras sau la alta firma? HAHAHAHAHHA!!!! Firma ta nu ar rezista nici 2 ani pe piata cu gandirea asta. Chiar ne crezi prosti? 4. Te legi de scoala profesionala EuroB, care a fost data ca exemplu de bune practici (ccia-arad.ro/files/1431446066.pdf), bursele fiind ok anul trecut si anul asta au fost suplimentate. De asemenea, si ministerul da bani, nu doar firmele. Mai documenteaza-te. Elevii sa stii ca sunt cat de cat normali la comportament si in activitate. 5. Cu gazul..ai si nu ai dreptate. Da, e nasol cu monopolul, dar sa spargi orasul si blocurile in asa hal, cand oricum nu vor toti oradeniii gaz..e cam aiurea. Desii si eu sunt fan al gazului. Te asigur ca unde stau eu este gaz, si oamenii se comporta ca la CET, adica incalzesc cat sa nu consume, daca ma intelegi. Si tie si la pruncii tai tot racoare v-ar fi, chiar daca stati la etaj intermediar.
Postat 26 Mai 2015, 13:46 de OradeaCivitas
este optiunea mea
@TC: nu inteleg de ce-i consideri 'adunatura de cetateni cu creiere splate' pe cei care si-au pierdut increderea si nu o mai musca la promisiuni marca Bolojan: de cateva luni bune, in loc de 25-30 de minute, fac 50 de minute pana la servici (asta cu transport asigurat de firma) adica aproape o ora in care puteam sta cu copilul meu, eu stau in trafic pentru ca cei care dicteaza in primarie s-au incurcat in proiecte care mai degraba sunt importante din prisma sumelor cheltuite decat a utilitatii pentru oradean (sunt sigur ca firmele de casa ale primariei jubileaza). Cum sa am incredere intr-un primar care la ultima intalnire a federatiei patronilor din Bihor, si-a dat acceptul pentru nivelul salarizarii care 'nu e cazul sa creasca' in Oradea! Cum sa am incredere intr-un primar care intentioneaza ca pana in 2020 sa reduca clase de liceu si sectii ale univetsitatii pentru a infiinta locuri la scoli profesionale (da, parcul industrial duce lipsa de angajati calificati, dar asta din cauza salarizarii si a conditiilor de munca in unele cazuri) - exista un parteneriat prin care elevii scolilor profesionale fac practica in fabricile din parc: poti sa numeri pe degetele de la o mana elevii ce vin la practica... Cum sa am incredere intr-un primar care sustine trecreaa pe gaz a unui cet muribund, dar le interzice oradeniloe racordarea la furnizorii de gaze? Cum sa am incredere intr-un primar care vrea sa puna monopol pe transportul angajatilor din parcul industrial (decent de altfel pana acum) si sa ofere acest serviciu prin OTL care ne ofera unul din cele mai scumpe tarife din tara.. Mai vreti?
Postat 26 Mai 2015, 13:17 de User anonimizat
@alexcuce
In prima parte spui lucruri adevarate si pertinente. In partea a doua cazi in derizoriu : cros de naopte, cu patura in parc,... si alte prostioare valabile unei adolescente timpurii. Teatru, concerte sunt si in Oradea. L acate ai fost? Am intrebat un student (fost) ca tine cu aceleasi pareri la ce spectacole a fost.... raspunsul m-a socat o carsma la care canta jazz un pletos.... amre act de cultura. Voi mergeti pe mana dezmatului urban numindul cultura !!! Cultura este din plin si la Oradea numai ca numarul crasmelor cantarete poae e mai mic. Nu crasmele, parcurile cu paturi, crosul de noapte sau zi, sporturile in ascuns si alte maruntisuri dau valoare vietii !! Esti intr-o mare confuzie existentiala!
Postat 26 Mai 2015, 12:17 de scortosul
ORADEA ASA CUM E!
@TC: Evident noi vrem răul municipiului! NOI NU AVEM VIZIUNE!
Postat 26 Mai 2015, 12:13 de TDS
kissvarad si halta mang
Bine punctat Mircea, o adunatura de cetateni care se cred mari oraseni da au creierele spalate, si actioneaza la comanda... comanda a fost data de depanatorul fara activitate pe la dna si de megaplagiatorul mang! Scopul e clar...distrugeti tot, orice urma de bun simt sa dispara , acum e momentul!!! Cel mai prost moment si-au ales..daca torpileaza unificarea cu Sanmartinul - acest lucru nu se va uita, si cei care merg comstienti la vot, vor taxa fara echivoc acest lucru in 2016... vai de voi kissopam si mang-panta descendenta, cei ce va bateti joc de un oras care are dorinta de a se dezvolta!! O sa va vina randul, dar e pacat de noi cei care vrem binele Oradiei..
Postat 26 Mai 2015, 12:11 de TC
Difente
Ca oradean ce locuiesc de cativa ani in Cluj va pot spune cam ce are Cj si ar fi bine sa le avem si noi: in primul rand o Universitate performanta, moderna cu profesori de top care sa atraga studenti din judetele alaturate. O simpla plimbare prin Cj si vezi cat de multe masini cu nr de alte judete sunt - 30% din masini! Oamenii performanti raman in oras unde isi gasesc de lucru repede si la un salar de min 1800 lei/luna dar de obicei acesta trece de 2500. oamenii bine platiti cheltuie mult si ridica economia locala. Apoi vine partea culturala oarecum tot legata de prima: in Cj se intampla lucruri, ba un concert, ba teatru stradal, ba jazz in the park...tot felul de evenimente culturale si sportive: crossul de noapte, maraton, etc la care se inscriu ff multi oameni. In Cj e cool sa stai cu patura in parc pe iarba...in Oradea e rusinos. Diferenta de mentalitate e data de tineretul atras de Universitate ! Indiferent cum privesti totul se leaga de Universitate.
Postat 26 Mai 2015, 12:04 de alexcuce
E GREU !
Poate Oradea creste cat tot judetul ca tot omul sfinteste locul. Pana cand noi vom spurca locul , cetatea noastra lumea buna si ea ne v-a ocoli . Bolovanul ( asta e pentru mine) se zbate cum poate sa faca ceva dar nu are , nu a fost instare ca in doua legislature ca creeze o echipa de lucru care sa-l sustina in proiecte. Ageamii de la UO fara viziune, fara personalitate, fara stiinta , fara...... angajati refulati de firme private se dau mari pupaciosi dar fara continut. Bolovanul (desi eu cred ca e bineintentionat) este un singuratic, incapabil de cooperare in conducerea PMO se zbate ca si pestele in uscatul administratiei impotmolite in suficienta, nemultmire. E greu. Din pacate fostul primas PetrulFilipul a fost un gunoi care a ingropat orasul in buzunarul lui fara fund si acum vine sa isi arate nurii grsosi si buhaiti in speranta ca o sa il bage cineva in seama ( sper sa il bage in seama DNA-ul) creand in electoratul chemat la votul referendumului greata si lehamite. E greu !!! E greu sa scoti cetatenii orasului, cetatenii cetatii din amortela, deziluzie, nemultumire, lehamite, greata si sa le dai speranta intr-o viata mai buna daca.... daca.... daca..... atunci cand dupa atatea promisiuni sau aflat doar cu saracie, minciuna, hotie,.... E GREU !!!
Postat 26 Mai 2015, 10:09 de scortosul
De ce e Oradea ASA CUM E ea azi?
De ce e Oradea ASA CUM E ea azi? + DE CE NU AU VENIT PANA ACUM CATIVA ANI FIRME MARI SA INVESTEASCA IN ORADEA? INAINTE sa citesti raspunsul, afla ca nu vreau sa ii cant o oda de lauda lui Bolojan, ci prezint, argumentat, situatia asa cum o vad eu. Daca totusi nu ai chef, poftim raspunsul pe scurt la intrebarea de mai sus: pt ca nu au existat cat de cat CONCOMITENT cei 4 factori necesari dezvoltarii orasului (cuvantul concomitent e destul de important aici): AEROPORT International adevarat + o UNIVERSITATE si INVATAMANT PROFESIONAL adaptate vremurilor + marimea orasului Oradea + lipsa facilitatilor locale si a unei administratii. Astfel:_____1. Oradea, fata de Cluj si Timisoara (ca doar nu o sa ne comparam cu orase mai mici), de abia acum isi reabiliteaza aeroportul, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca INCA licitatia pt curse nu e lansata. Mai nou, vad ca cei de la Aeroportul Debrecen, lanseaza destinatii noi si ne-o iau inainte. Normal ca o firma mare are nevoie ca forta ei de munca sa se miste repede si la costuri cat mai reduse intre diversele locatii din Europa. Ar fi cazul ca EBIHOREANUL sa faca un articol despre somnul dulce de la CJ in problema aeroportului. "Multumim" Ioan Mang si Cornel Popa, principalii "arhitecti" de la Cons Jud. Ca sa nu mai vorbesc de diversii incapabili care s-au perindat pe acolo in ultimii 15 ani. De atunci incepe defapt problema_____2. Legat de pregatirea absolventilor, aici e mai complicata treaba. E clar ca nici o firma nu vrea sa angajeze habarnisti... desii, prin lipsa de experienta cam APROAPE toti stundetii sunt asa . UO in sine nu e chiar slaba si are potential. Un student, mai ales in epoca digitala de azi cand informatia e usor accesibila, poate sa faca scoala cam oriunde, si TOTUL depinde de capacitatile si interesele acelui student. Si de la UO, ca si de la UBB sau UdV pot iesii si prosti si destepti, depinde cat de ambitios a fost studentul ala (atentie, nu vorbesc de UMF). Peste tot exista profesori expirati sau nu, care stiu sau nu stiu preda, asa cum exista fel de fel de studenti. DIFERENTA este ca, daca esti in CJ sau TM, chiar daca termini faculta anul asta sa zicem, si esti varza, sunt totusi sanse mai mari sa iti gasesti ceva (cat de cat) in domeniul tau, si sa iti incepi drumul real spre a devenii un profesionist si/sau un meserias. Se vad si la Oradea intr-adevar ceva semne bune in ceea ce priveste relatiile UO cu mediul de afaceri local si cu firmele din EBPO, vad ca a aparut si scoala profesionala Eurobusiness care e un proiect foarte ok, si deci trebuie mai mult insistat pe asta. Nu trebuie ignorate nici ariile de viitor precum robotica, mecatronica, si evident IT-ul. Ca sa nu mai zic ca oricum, problemele ADEVARATE incep defapt din licee, si, mai exact, AU INCEPUT de cand s-au scos examenele de admitere (la licee si facultati). In ziua de azi toata lumea isi baga picioarele in educatie si civilizatie, ca..deh.. toti avem treburi mai importante pe cap, toti vrem sa iasa banu repede si sa isi ia BMW, plus ca, se continua si ineptia ca toata lumea trebuie MUSAI sa mearga la facultate sa isi ia o diploma: in marketing, istorie, geografie, resurse umane si alte prostii de care e plina piata locala si/sau care nu au rost, ajungand astfel sa fie somer cu diploma, care apoi se plange ca in Oradea e greu frate iar acasa, maica-sa, zice ca e vina primarului ca nu vine o firma special pt puiul ei sa il puna team leader la departamentul de HR, cand copilu' ei nici cu engleza nu e chiar asa avansat precum ar trebui, ci stie doar sa o arda pe Facebook si sa iasa in mall-uri sa isi ia toale'_____3. marimea orasului. Aici e simplu. O firma vrea sa aibe la dispozitie cat mai multi candidati din care sa selecteze. Cu cat e mai mare orasul cu atat numarul acela de candidati potentiali va fi mai mare. Simplu si logic. In anii 2007 cand cam toata RO era praf, firmele care au venit in RO, au ales, din toata varza ce era atunci, tot orasele mai mari. Exceptie fac Sibiu, Timisoara si Alba, su pe alocuri Brasov care au avut si avantajul fostei prezente sasesti si svabesti. DAR, sa speram ca vom da si noi o mana de ajutor in ceea ce priveste o oarecare corectura a acestui dezavantaj la referndumul din 14 iunie si sa nu ajungem din oras mediu-mare un oras mediu-mic... Stiu ca nu e cea mai buna exprimare, dar intelegi tu la ce ma refer._____4. Daca te-ai mutat in Oradea in ultimii 5 ani NU o sa intelegi la ce ma refer. Ideea e ca acum 10 ani Oradea era destul de in galeata. Fostele administratii si-au batut in mare parte joc de oras astfel incat, prin anii 2005, Oradea era cam decazuta. Nu zic ca acum e ca in tara Canaanului, insa schimbarile se vad. Si daca nu facea Bolojan EBPO nu ar fi fost nici MACAR ce este azi (iti recomand filmuletul asta scurt despre economia Oradei din ultimii ani: biziday.ro/2015/05/06/clubul-celor-care-muncesc-in-romania-episodul-20-cand-linistea-inseamna-somaj/). !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Odata pentru totdeauna, DEGEABA vrea primaria Oradea sa vina BMW sa isi faca o uzina in Oradea si sa dea salarii de la 1000 DE EUR in sus, ca BMW o sa ii rada in nas. Aia de la BMW o sa ii intrebe ce curse de avion au inspre si dinspre Germania, ce traditie si cat de bun este invatamantul tehnic din Oradea, cum stau oradenii la lb. germana (nu totul se rezolva DOAR cu engleza cand e vb de nemti), daca are parte de ceva facilitati fiscale si altele importante de genul acesta. Intr-adevar ar trebui ca si tanti asta.. DELIA UNGUR... sa isi mai miste fundul si sa ALERGE dupa investitori, ca nu o sa iti cada din nori, tanti draga. De asemenea, articolul e un pic inexact. Emerson a cautat si acum ceva vreme si va mai cauta personal calificat la Oradea, nu doar pt productie. Problema e ca vor cauta, si ei ca si altii din zona INGINERI..nu absolventi de resurse umane si economia comertului si turismului sau geografie!!!! _____MULTUMESC ca ai avut rabdare DACA ai citit pana aici si o sa te rog sa nu faci Oradea de rusine raspunzand-mi cu injuraturi. Argumentele sunt cele binevenite :). Spor Oradea si sper sa te trezesti macar in al 12 lea ceas. Doamne ajuta!!
Postat 26 Mai 2015, 09:45 de OradeaCivitas
N-AM VIZIUNE, N-AM VIZIUNE...
În cazul unei regionalizări Oradea nu are nici o șansă să devină capitală regională. Ar fi și absurd, niciodată NU VOM FI LA NIVELUL municipiului Cluj Napoca! Nici din punct de vedere economic iar cultural nici atât! Prin fuziune Oradea ar câștiga doar câteva mii de locuitori și ar crește în suprafață! Deci o chestiune absolut CANTITATIVĂ! Până la calitate mai e cale lungă! Deci OPOZANȚII FUZIUNII nu au altă alternativă decât BOICOT-ul! SĂ NU SE REALIZEZE CVORUM-ul!
Postat 26 Mai 2015, 09:43 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON