URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2016, 11:13

De ce pleacă tinerii din Oradea

De ce pleacă tinerii din Oradea foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există un grup de tineri care se tânguie că Oradea e un oraş mort. Se induce impresia că din cauza primarului, a lipsei de viaţă culturală şi a discriminării etnice, oraşul a devenit un loc insuportabil.

Cred că un tânăr foarte talentat este chiar obligat să plece din Oradea dacă vrea să se împlinească profesional. Ce poate face aici un specialist în astrofizică sau un cercetător în genetică? Vă imaginaţi că un universitar tânăr stă la Sorbonica lângă sfertodocţii creaţi de Unchiul Maghiar? De ce ar sta un muzician la Filarmonica din Oradea dacă ar fi dorit de Opera din Viena? Un june pictor ar fi mai avantajat să-şi expună operele la Paris, ori să se masturbeze într-o galerie privată din Oradea?

De ce Oradea este un oraş de rang inferior? Pentru că în mai puţin de trei generaţii urbea, mai mult decât altele din jur, a fost zguduită de mari cataclisme. În 1944, jumătate dintre cetăţeni se uita cu indiferenţă cum cealaltă jumătate era măcelărită. Comunismul a venit cu buldozerul ideologic, distrugând ce mai rămăsese din elite, iar trecerea de la comunism la capitalism s-a dovedit un salt în gol.

Tinerii orădeni au două variante: să stea aici şi să trudească la ridicarea oraşului, conştienţi că ei - ba poate şi copiii lor - nu vor ajunge să vadă un oraş glorios, ori să plece într-un loc mai bun. Până la urmă, trebuie să facem din Oradea un loc confortabil pentru cei care rămân aici şi suportabil pentru cei care, din când în când, vin să-şi revadă obârşiile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Paiul din ochiul altuia
Mult si de demult criticata Sorbonica versus recent si insistent criticata Ciuperca, amandoua niste proiecte sus pe val, la un momentdat au luat-o la vale. Una la propriu,cealalta la figurat. Vinovatii? Nimeni altii decat parintii. Decat sa fi atras Maghiar fonduri pentru infiintarea unei universitati mai bine lasa ministerul sa cheltuie banii pe renovarea anuala a WC-urilor, din fundul curti scolilor. Oricum, noi facem ceva pe toate proiectele. Decat sa fi investit Bolojan in defrisarea si primenirea colinei ce domina de sus orasul, mai bine ingropa banii in borduri, ori garduri la parcuri. Noi, si asa nu vedem mai sus de varful bocancului. Decat sa avem asezarile noastre de locuit tot timpul in santier mai bine stramosii nostri ar fi ramas conservatori si nu s-ar fi coborat din copaci!!!
Postat 02 Decembrie 2016, 20:52 de User anonimizat
?????????
Credeam ca daca a alungat ciorile care-l fericeau,autorul s-a linistit...Dar...Are 2 tinte ,precise..Cum care?Denigrarea Universitatii Oradea si a PSD-ului...Jalnic baiete...Ai facut donatii de tern degeaba..Ma intreb care e rasplata ta!Jalnic,jalnic...lamaieeeeeee!!!!!!!!ps..carte se face si aici, nu uita...scrie ...memoreaza...
Postat 02 Decembrie 2016, 06:48 de grigore
Sau, în alte câteva cuvinte:
Defetistul-fatalist bihorean în acţiune, din nou.... Mai bine puneau şi obeliscu în locu' lui Mihai Viteazu. Să avem loc de tras în ţeapă, zic
Postat 01 Decembrie 2016, 07:59 de Vlaicu
My Waaay ...
Pentru ca "Ce naste din pisica soareci mananca ".
Postat 30 Noiembrie 2016, 12:59 de Iness
:-)
De ce pleaca tinerii din Oradea?...simplu...pentru ca pot. Oportunitatile profesionale (exceptand munca necalificata sau de calificare medie) sunt putine si prost platite (desi nu e un oras excesiv de scump). Ramane totusi unul dintre orasele rasarite ale tarii, care pentru multi asa cum spunea cineva aici este "acasa".
Postat 29 Noiembrie 2016, 22:53 de Cleopard
So
Am citit ca in urma cu 10-12 ani, Clujul era intr-o situatie asemanatoare cu a noastra si acum este plin de viata, atrage tineri. Parerea mea e ca are o universitate performanta. Profesorii sunt selectati inainteaza mai meritorcratic decat la noi. Sectorul IT e mai dezvoltat. Exista locuri de intalnire avand capacitate mai mare de 300 de oameni. Ajunge in fata cine e cel mai bun, nu e gatuita competitia din orice domeniu de apartenenta la un partid politic.
Postat 29 Noiembrie 2016, 19:45 de Iolanda
?
Poate că au plecat odată cu dealul!
Postat 29 Noiembrie 2016, 18:40 de eutanasiu
ipocrizia- calitatea-marelui atotstiutor
poate pleaca tinerii si din cauza unora ca tine. rar mai vezi asa ipocriti ca tine
Postat 29 Noiembrie 2016, 16:17 de mircea54
E simplu!
Dacă eşti mulţumit sau resemnat cu ceea ce a fost până acum Oradea, votează cu Sistemul, adică cu pnl/psd. Dacă nu - cu noii veniţi, de pildă cu USR, sau cu vreun independent de încredere. Şi nu uita că atunci când nu votezi, de fapt girezi tot oastea de strânsură a Sistemului, pnl/psd, ai căror 4-5 milioane de complici şi asistaţi sociali pot să reprezinte 80% din sufragii sau doar 30% în cazul vreunei neaşteptate prezenţe masive la vot. Ca e asa amintiti-va de alegerile locale din vara, cand pnl a obtinut 2/3 din numarul de consilieri locali, desi au avut sustinerea a doar 42.000 de oradeni, adica 22%(!!!) din numarul total al oradenilor cu drept de vot! La fel la judet, desi au obtinut prin redristibuire inca un loc de consilier judetean, le-a mai lipsit un consilier pt. a avea majoritatea si a-l numi pe presedintele cj. Noroc cu imbecilitatea birtinezului, ca altfel eram un judet pocait 100%!
Postat 29 Noiembrie 2016, 16:16 de pinonel
brancute
un articol scris pe branci. nu e oradea buricul pamantului, insa degeaba compari filarmonica cu opera din viena. pe viitor ar trebui scris un articol "de ce pleaca tinerii din oradea, comparatie intre new york si bihor". concluzia? "new yorkul e mult mai dezvoltat decat bihorul deci deaia pleaca tinerii".
Postat 29 Noiembrie 2016, 14:21 de leclick
catre Mircea Chirila
respectam tot timpul ideile si argumentele cu care vi, dar aici e total deplasat articolul. Sa zici ca Oradea e un oras de rang inferios e cat se poate de gresit atat timp cat toate orasele Romaniei pierd populatie, unele chiar exagerat de repede. Oradea a avut a 3-a cea mai mica scadere de populatie dupa ultimul recensamant fiind detronat doar de Cluj si Timisoara. Asa ca afirmatia ca Oradea e un ors mort e pe langa realitate
Postat 29 Noiembrie 2016, 12:37 de David
eroare ...
chiar asa fara perspectiva ar fi acest oras? nu cred ... eu cred ca doar viniturile precum domnul primar, si probabil scriitorul acestui articol, vad in acest oras minunat doar un loc confortabil si suportabil, respectiv un loc de unde trebuie sa pleci! mai suntem cativa, precum si subsemnata, carora acest oras este acasa, nu un santier infinit si neterminat! in rest, mai cred ca, din ce in ce mai putini se simt confortabil si nu prea vom mai suporta foarte multa vreme aceasta administratie, dar de plecat vor pleca altii, noi suntem acasa!
Postat 29 Noiembrie 2016, 12:24 de ClovnTrist
Pot pleca și mai mulți
În perioada studenției am mers cu colegii după ore câteodată , chiar cu profesorii la Dealul Ciuperca.Acum asta nu se mai poate
Postat 29 Noiembrie 2016, 12:20 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON