URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2018, 15:15

De ce Oradea? Chef Adrian Hădean mărturiseşte că oraşul se potriveşte cu gusturile sale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orașele au un fel al lor de-a fi, care vine nu atât de mult din clădiri, localuri și atmosferă, cât din felul în care înțeleg oamenii din oraș să-și trăiască viața, să-și consume timpul sau să-și măsoare bucuriile. Dacă se grăbesc prea tare, se vor grăbi și când se trezesc dimineața, și când beau un pahar de vin cu prietenii și când iau masa la restaurant. Dacă-s prea înceți, o parte din viață va trece pe lângă ei. Am fost mereu adeptul echilibrului și simt că și orădenii sunt la fel. Știu când e vremea vitezei și când să economisească timp.

Felul în care oamenii simt viața și își trăiesc orașul dictează și felul în care stau la restaurant, și mai ales felul în care aleg să înțeleagă și să savureze mâncarea. Echilibrul de zi cu zi aduce echilibru la masă și înseamnă că îți dai timp să guști în tihnă și aperitivul, nu-l devorezi în primele 5 secunde, înfometat, ca apoi să te întrebi ce gust avea de fapt.

Pentru mine, ca bucătar, asta înseamnă că oamenii care îmi trec pragul restaurantului înțeleg diferența dintre o pâine pe care o facem în casă, cu maia și cu timp de odihnire de cel puțin 24 de ore, și una cumpărată din comerț, industrială, făcută fără prea mare grijă la gust. Mai înseamnă că oaspeții mei înțeleg că o carne slow cooked mai are nevoie de 10 minute până să ajungă la ei la masă, chiar dacă a stat în afumătoare 20 de ore, sau tocmai pentru că a făcut asta, și ar fi păcat să o ducem la masă pe o farfurie finalizată în grabă. Înseamnă că oamenii înțeleg că la restaurant e timp de petrecut încet, cu un pahar de vin în față, cu oamenii tăi buni lângă tine. E timp de restart, nu de mâncat pe repede-înainte și mers mai departe.  

Restaurantul MEATic este în Oradea pentru că orașul se potrivește cu felul în care simt eu că trebuie tratată mâncarea, cu ritmul în care îmi place să o fac și să o știu savurată. MEATic este despre mâncare pregătită de la zero, despre ingrediente românești cât de mult se poate, despre gastronomie artizanală, despre felul în care gustul te poate conecta la trecutul tău, dintr-o îmbucătură.

La fel ca Oradea, este despre încăpățânarea de a nu înlocui sensul cu viteza, chiar dacă timpurile par să o favorizeze pe cea din urmă.

Adrian Hădean
Bucătar profesionist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON