URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2010, 13:22

Daţi-vă pe voi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu cred că există om, chiar şi dintre cei care la capătul unei zile nu se întreabă niciodată dacă au trăit-o cu folos ori au trecut prin ea degeaba, să nu reflecteze, totuşi, spre sfârşit de an, la această chestiune. A fost un an rău sau bun? În cazul nostru mă tem că răspunsul e, din nefericire, mult prea uşor de dat, că majoritatea, ca să-l rostească, nici nu mai aşteaptă finalul întrebării.

A fost un an început parcă nici nu acum, ci în 2008, când peste toţi s-a aşternut o tiranie a haosului, a destrămării şi, încet-încet, dar tot mai apăsător, a lipsei de speranţă. Un an al tăierilor de tot felul, de la o nedreaptă reducere salarială până la o greu vindecabilă amputare a demnităţii umane. Un an în care comandamentul fiecărui trăitor din muncă a fost grija de a nu pierde, nu strădania de a spori. Vigilenţa de a evita decăderea, nu năzuinţa de a atinge împlinirea.

Vine sărbătoarea Crăciunului şi, în plină criză, cu buzunarele mai goale, avem totuşi şi o parte plină a paharului. Poate vom fi mai puţin ispitiţi decât în anii din urmă de tentaţia consumismului, mai puţin ahtiaţi să "luăm cu asalt rafturile supermagazinelor", cum zic reporteriţele cărora le-a îngheţat vocabularul. Tocmai de aceea, am putea folosi această perioadă ca pe una de aducere aminte a scopului vieţii, pentru îmbunarea gândului şi a sufletului, dar şi pentru întărirea minţii şi a caracterului.

Nu vreau s-o fac pe moralistul, dar este momentul unei spovedanii interioare, al analizei de sine, perioada în care poţi avea revelaţia că dincolo de mizeria epocii există frumuseţea clipei, cu o singură condiţie: s-o trăieşti pe fiecare cu un ţel bun. E vremea în care ne-ar folosi să ne întrebăm dacă, în iureşul zilnic sau la răscruce de viaţă, am luat hotărârile corecte, am dovedit onestitate, am spus adevărul cu tărie chiar şi atunci când am pătimit de pe urma lui, dacă am luat apărarea celor săraci sau a celor nedreptăţiţi chiar şi atunci când am ştiut că ne vom atrage pumnul puternicilor zilei ori sudalma celor din tribune. Este cel mai bun prilej pentru a hotărî că drumul drept e singurul care te scoate la liman, chiar dacă în furtună eşti tentat să fugi de greu.

Dacă mai şi crezi în Dumnezeu, îţi poţi aminti că Iisus, cel a cărui Naştere o aşteptăm, nu trăieşte doar în biserici şi în icoane, ci mai cu seamă în oameni. Şi că, dacă "de Moşul" nu le poţi da niciun "cadou" celor din jur, poţi în schimb să le oferi altceva, mult mai de preţ, tuturor: poţi să te dai pe tine. Dacă fiecare din noi - medic, croitor, profesor, brutar, inginer ori ceasornicar - ar da celorlalţi ce are mai bun, fiţi siguri că toţi vom avea parte de mai mult.

Să auzim, deci, de peste tot, de bine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pt. oradean
vad ca desi il insulti pe dl. ADRIAN CRIS, iti plac articolele dansului pt. ca le urmaresti pe toate;iti doresc sa te vada DUMNEZEU pentru ca te legi de de FAMILIA ( COPIII ) d-lui CRIS. Sa-ti dea cum meriti...
Postat 27 Decembrie 2010, 21:35 de simi
toti ratatii
toti ratatii va insulta reporterii. frumos ,anonimii= lasii ,frustrati,oameni de nimic,sobolani
Postat 27 Decembrie 2010, 21:02 de simi
caracter si suflet???
tu vb de caracter si suflet?? tu faci apel la oameni pt credinta si la spovedanie interioara?? Dumnezeule, esti un ipocrit. Mai bine ai vedea ce iti fac copiii din flori si viata plina de mizerie si minciuna in care traiesti si dupa aia sa scrii opinii. Domnule Cris Pis!
Postat 27 Decembrie 2010, 11:50 de oradean
sarbatori
SARBATORI FERICITE PENTRU ECHIPA DSTRA DE LA EBIHOREANUL.LA MULTI ANI,SUCCES,SANATATE,
Postat 27 Decembrie 2010, 09:55 de trifa
pt nu te cred
daca e asa cum spui de ce te ascunzi in anonimat? ai curajul si spune-i lui cris personal , am uitat ; esti doar alt mancator de *, care n-are curaj ..nu-l cunosti pe abrudan deloc .articolele lui deranjeaza ..., de aceea este terfelit de niste jegosi ca tine pe forum
Postat 25 Decembrie 2010, 01:25 de simi
umilinta
sunt doar unul dintre oradenii pe care i-ai jignit si umilit in ultimul an. si la care ai influientat intr-o oarecare masura destinul. cainta ta de astazi pur si simplu imi inspira o imensa mila fata de tine. cred ca ai momente de luciditate in care realizezi raul pe care il faci. inca mai sper in asta. si mai sper ca scrierea ta de azi sa nu fie fie o crunta ipocrizie. sa ai un Craciun fericit, adi cris.
Postat 24 Decembrie 2010, 00:59 de oradean
Sarbatori fericite! Lamulti ani!
Praznicul Craciunului si Anul Nou sa va gaseasca sanatosi, plini de speranta unor vremuri mai bune, iar linistea si pacea sa va insoteasca de Sfintele Sarbatori de iarna.
Postat 23 Decembrie 2010, 15:49 de Florian PAVEL
NU TE CRED
Daca nu as cunoaste materialul din care esti facut-Abrudane zis si Cris- as crede ca vorbesti din suflet.......dar asa .....esti doar un prefacut...regret ca abuzezi de cuvinte mari.
Postat 22 Decembrie 2010, 23:10 de NU TE CRED
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON