URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2015, 11:43

DA pentru Oradea Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recunosc că mie nu mi-a plăcut campania outdoor pentru unirea Oradiei cu Sînmartin. Sloganurile au fost lungi, complicate, şi nu ştiu câţi orădeni ori localnici din comuna învecinată au reţinut ideea. Dar ideea da, o consider corectă şi binevenită.

Veţi replica, poate, că e şi normal de vreme ce este promovată, contra cost, şi de BIHOREANUL, că - astfel spus - sunt plătit s-o susţin. Replica mea este: credeţi că eu ori colegii mei nu suntem convinşi de avantajele unificării? E ca şi cum v-aţi închipui că un stelist ar accepta să îmbrace tricoul lui Dinamo pentru un cornet de seminţe, şi ştiţi bine că nu-i cazul. Nu publicitatea comandată de Primărie este, deci, motivul pentru care sprijin, la fel ca şi colegii mei (nu doar de redacţie, atât doar că alţii nu au curajul opiniei), ideea de Oradea Mare.

În judecarea unei situaţii, idei, propuneri, fapte, bunul-simţ impune să asculţi argumentele. Ele sunt cele care ne-au format convingerile. Şi da, recunosc, faptul că au fost etalate de primarul Ilie Bolojan nu mi se pare un motiv de a le fi respins aprioric.

E clar că orădenii şi sînmartinenii (ciudat sună cuvântul ăsta, nu vi se pare?) au aceleaşi interese. Primii, ca oraşul să capete suficientă consistenţă, ca număr de locuitori şi întindere, pentru a putea accesa cât mai multe fonduri de la Guvern şi de la UE şi pentru a atrage cât mai mulţi investitori. Ceilalţi, ca să aibă o infrastructură şi servicii cât mai dezvoltate. Da, ştiu, opozanţii agită sperietoarea că impozitele în viitoarele cartiere din Sînmartin se vor majora, dar numai peste 10 ani şi doar pentru unii. Şi, cinstit vorbind, dacă acum plăteşti 200 lei impozit pe o casă, nu ar merita să dai încă, să zicem, 5% sau 10% ca să ai toate utilităţile, drumuri, şcoli, spitale? Cât ar fi în plus, pe un an? Cât două pachete de ţigări sau zece pâini. Vi se pare mult?

Pe de altă parte, cum locuitorii Sînmartinului sunt legaţi ombilical de Oradea, lucrează şi se şcolesc aici, de ce să nu aibă avantajele orăşeanului? De ce să plătească un abonament de transport mai scump, sau rovinietă? Doar din îndărătnicie, pentru că ţine la "comun"-ismul lui?

Când le oferi răspunsuri, opozanţii Oradiei Mari se repliază: dar avem şi noi, în oraş, străzi fără canalizare şi asfalt. Şi asta e adevărat, dar imaginaţi-vă cum ar fi arătat, de pildă, satul Episcopia Bihor în ziua de azi dacă Primăria Oradea nu ar fi investit în modernizarea infrastructurii. E adevărat, s-a întâmplat doar în ultimii ani, iar investiţiile încă nu s-au terminat toate (urmează, de exemplu, centura metropolitană), însă asta nu-i vina celui care le-a pornit, ci a predecesorilor lui, care nici nu s-au gândit la aşa ceva. La fel stau lucrurile şi în Ioşia, care (să nu uităm nici asta!) până acum câteva decenii tot sat a fost.

Nu ştiu dacă Oradea Mare, oraş "adunat" prin alipirea în secolul XIX a patru localităţi (Olosig, Oraşul Nou, Subcetate şi Velenţa), se va uni cu Sînmartin prin votul din 10 mai 2015. Dar pun pariu că, dacă nu-l vrem acum, acest lucru se va întâmpla totuşi pe durata vieţii noastre. Şi nu-i o prostie să pierdem vremea?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
segregare vss conciliere
Va sperie clujenii cu transilvanismul lor. Doar ca transilvanismul are marele avantaj ca muta atentia si sperantele de pe Ungaria Mare pe Transilvania Puternica. Pentru ofera maghiarului o perspectiva concilianta cu romanul in numele unui viitor asa cum si-l viseaza fara a creea obligatii in prezent gen redenumiri de poduri, strazi. Solidarizeaza in schimb in numele comunitatii. Si daca mai combini transilvanismul cu respectul faa de propriile valori etnice(neuitand de lupta stramosilor) vei avea doar de castigat.
Postat 11 Mai 2015, 14:02 de Iulian_Kaiel
Unirea face puterea!
Separatismul, izolationismul unguresc vs. UNIRE.
Postat 08 Mai 2015, 00:51 de Control_Room
@TDS
Vorbeam despre argumente, ceea ce le lipseste opozantilor proiectului de unificare. Viziunea e deja prea mult cand n-ai nici macar argumente. Daca era dupa (ne)gandirea unora, am fi inca in epoca de piatra doar pentru ca ne simtim incomod cand se schimba ceva, chiar daca ar fi spre mai bine. Da, vorbesc inclusiv despre clasicii WinDos si TDS.
Postat 08 Mai 2015, 00:08 de CristiOradea
viziunea... VIZUINII!
@CristiOradea:Normal, cine este in favoarea unificarii are VIZIUNE, cine se opune nu are!(am citat din clasici)
Postat 07 Mai 2015, 00:58 de TDS
Zic şi eu acum... Ia ascultă!
Propagadă la greu! Scriu de rup oamenii aştia de la ziar! Mănâncă pixul, nu alta! Cum - care pix?! Ăla primit de la Împărăţie, care mai că scrie singur bla-bla-uri de 2 bani. Poate o mai pune botu' niscaiva nehotârâţi! C-o fi, c-o păţi; aia are, aia n-are; numai nu vor nimic să ne spună ce s-ar întâmpla (uite-aşa, cică) dacă nu le-ar ieşi unirea ăstora de ne conduc acum destinele (să fie vreo şapte ani de-atunci - zic şi eu, vorba ăluia care îşi dă cu părerea). Păi răspunsu-i simplu ca "bună ziua": NIMIC! Nimic nu pierdem; iar cu câştigatu' din unirea asta - numai promisiuni deşarte. Că cine oare nu ştie că în campaniile astea electorale (cum e şi asta de promovare a Referendumului din 10 mai) plouă cu promisiuni, dar (ca de fiecare dată) după ce ziua votului trece, se lasă iarăşi seceta! Bolojan - o fi el primar cu intenţii "bune" - depinde şi asta din ce parte a baricadei privim problema - dar nu trebuie uitat că e şi dumnealui, până la urmă, tot un politician!
Postat 06 Mai 2015, 18:51 de Profesorul
Pentru impotriva!
Daca intrebarea de la referendum ar fi fost "Sunteti impotriva unificarii Sanmartinului cu Oradea?", oameni ca TDS ar fi votat tot "NU". Pentru ca in mintea unora nu conteaza de fapt atat de mult subiectul si argumentele, conteaza ca ei sa se poata opune, orice ar fi.
Postat 06 Mai 2015, 17:44 de CristiOradea
@OradeaCivitas
Asta cam asa e... mie mi-au mai venit prieteni si rude din strainatate si nu mi-a prea venit sa-i duc in grandiosul Felix... I-am plimbat putin pe la nuferi si-am fugit inapoi in oras :) Lucrurile vor ramane din pacate la fel si peste 20 de ani daca nu se vor impune niste reguli in ceea ce priveste amenajarea statiunii si daca nu se vor baga bani acolo. Si din pacate Sanmartinul nu poate sa faca nici una nici alta. Mie mi-e frica de faptul ca sunt multi oameni prin satele invecinate cu Sanmartinul care au mentalitatea identica cu cea al lui TDS.
Postat 06 Mai 2015, 16:59 de marius_ro
Felix + 1 Mai = dezastru
Cine a mers in Felix sau in 1 Mai stie ce TIGANIE e acolo de 20 de ani. Totul arata ca UN TALCIOC, ca un targ de tara cu slapi si rahaturi de 2 lei, chinezarii si inca din acelea nasoale. Statiune zici ca e inghetata in timp. Totul vechi, comunist, spalacit si NEINGRIJIT. Si ne mai intrebam de ce merge lumea la HAJDU.Poate prin acest referendum se va mai civiliza zona in sens urbanistic. De aceea votez DA.
Postat 06 Mai 2015, 14:53 de OradeaCivitas
BOICOT
BOICOT! Precum ne-a învățat PDL-ul!
Postat 06 Mai 2015, 14:03 de TDS
HA HA
Pentru banii care-i pompeaza in voi Primaria (mai degraba Bolojan, din simpatie), puteai sa scrii un articol mai convingator. Aceleasi replici spalacite de saptamani in sir. Noi nu facem altceva decat sa cotropim Sanmartinul. Ei NU au nevoie de nimic de la noi. NIMIC.
Postat 06 Mai 2015, 13:58 de User anonimizat
yes
Si eu votez DA.
Postat 06 Mai 2015, 12:29 de Mortu
curu vaci
Bun articolul bine scris speram ca oamenii sa nu mai fie asa circumspectii. cu privire la bobul de sare din poveste cine stie ce o sa fie maine dar peste 10. ani clar ca impozitele vor creste to timpul indiferent ca se uneste Oradea cu Sabmartin sau nu sau primarul Sanmartinului poate propune marirea lor cand doreste avantajul mare pentru aceste sate ar fi ca probabil ar avea suficienti bani sa le plateasca dar de ce sa progresezi cand poti ramane la curul vacii unde tu esti cel mai mare filozof
Postat 06 Mai 2015, 12:14 de ciuriburi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON