URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2015, 13:29

Critical Mass criticabil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bicicliştii din Oradea şi-au făcut un obicei din a semnala că şi ei există în trafic. Prin urmare, cam o dată pe an se strâng şi fac o tură prin oraş, oprindu-se în faţa Primăriei pentru a-i aduce aminte lui Bolojan că mai e nevoie de piste pentru ei.

Dracul - sau ceasul rău - a făcut ca manifestaţia de marţea trecută să se termine prost. Puhoiul de biciclişti a parcat exact în inima şantierului din Piaţa Unirii, iar şeful de lucrare, un italian, când a vrut să iasă din piaţă, a acroşat câţiva participanţi la manifestare. A ieşit cu scandal, maşina şi faţa şoferului fiind şifonate de cetăţenii revoltaţi.

Bicicliştii, din care mulţi sunt femei cu copii, reprezintă pătura educată a orădenilor. Ciudat este, însă, că odată adunaţi în număr mare au un asemenea comportament. Dacă italianul a fost luat pe sus de Poliţie, exact de acelaşi tratament trebuia să aibă parte şi plăvanul care l-a lovit cu pumnul, şi cei care i-au distrus maşina.

Au apărut imediat comentarii că italianul era beat, că trebuia linşat, că-i scandalos că la noi în ţară ne lăsăm umiliţi. Dar iată, am aflat că italianul nu era băut, nici n-a venit în Oradea să ne fure femeile, nici să spele banii Mafiei, ci să ne facă pavajul din centru, pentru că românii sunt ocupaţi, printe altele, să se dea cu bicicletele.

Din toată povestea asta, mi-e clar că principalii vinovaţi sunt slujbaşii cu creier mic ai Primăriei, care au stabilit locul de adunare a bicicliştilor într-o zonă de şantier, şi poliţiştii de la circulaţie, care au acceptat această aberaţie.

Citiţi pe această temă şi articolul Critical mess! Scandalul de la marşul bicicliştilor, rezultat al avizelor "fără cap" date de autorităţi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
probabil, din lipsa unui drum semnalizat clar
nu e nimic ciudat in comportamentul adoptat de acea multime, mai ales cand e formata in majoritate din oameni nemultumiti... exista o intreaga literatura de specialitate care analizeaza aceasta realitate a multimilor :) autori cunoscuti șamd. multimile sunt barbare, primitive, cu sete de sange, primitive, usor manipulabile etc. etc. etc.
Postat 30 Septembrie 2015, 16:38 de vg
Apai
critical mass, a fost doar de prostie. A celor din PMO care au dat aviz intrarii intr-un santier, a celor de la circulatie care n-au avut nimic de obiectat, a biciclistilor care atingand critical mass au avut comportament de turma si a italianului, care trebuia sa stie ca la romanica legile si regulile nu se aplica ci se discuta!
Postat 30 Septembrie 2015, 14:15 de User anonimizat
ottoul,
Sigur ca italianul şi-a forțat ieşirea dintre voi,ce trebuia să facă să se lase huidut,înjurat,lovit?Bun exemplu pentru copii ce-i aveați între voi.După ce a lucrat o vară întreagă de dimineața pînă seara fiind plătit cu întîrziere...O fii greşit şi el că a întîlnit nişte " intelectuali " care nu aveau ce căuta într-un şantier dacă aveam autorități competente.
Postat 30 Septembrie 2015, 14:05 de ducfer
@ottoul
Cunosc anul acesta doua cazuri(nu din ziare) in care au murit doi tineri din cauza unor anumite circumstante. La locurile de munca. Unde pana atunci nu erau probleme, unul era santier si unul un spatiu banal. Acum familiile devastate incearca sa se indrepte impotriva angajatorilor. Care nu sunt nici mai buni nici mai rai decat altii. Ca la noi adica. Interpelarea ta cu "tupeul" la adresa (si a) mea nu am inteles-o. Vad ca te bucuri de un IQ urias. Hai spune ce s-a intamplat...
Postat 30 Septembrie 2015, 13:49 de Neutryno
@neutryno
In continuare vorbesti despre daca si parca. Ceea ce s-a intamplat nu te intereseaza, mai mult esti afectat de ceea ce se putea intampla. si tot eu sunt naiv ? Pentru ce mai avem primarie si politie, daca nu conteaza parerea lor . Clar, daca se intampla un accident datorat neglijentei autoritatilor, cineva raspundea. Dar nu s-a intamplat NIMIC , decat un lucru marunt: pietrarul a intrat cu masina in multimea de biciclisti.si mai aveti tupeul sa vorbiti despre conduita biciclistilor in trafic ? simt cum imi scade IQ`ul citindu`va comentariile ...
Postat 30 Septembrie 2015, 13:29 de ottoul
erata
1000 de biciclisti
Postat 30 Septembrie 2015, 13:25 de Neutryno
@ottoul
Nu e vorba de nici o fantezie aici. E vorba de lucruri care se pot intampla. Si chiar uneori apar. Din fericire nu a fost cazul aici. Unde au intrat circa 100 de biciclisti pe un santier. Mie mi se pare ca esti ori naiv ori prea crud si nu ai vazut destule la viata ta. daca cineva din puhoiul ala de biciclisti patea ceva datorita acelui santier, garantat ITM-ul se autosesiza si putea sa-l si inchida. mai putin sau mai mult timp. Trezeste-te!
Postat 30 Septembrie 2015, 13:24 de Neutryno
@neutryno
Nu va plac certitudinile, doar fanteziile ? Cert e ca s-a autorizat acel eveniment.Cert e ca nu a avut loc nici un accident, nici un eveniment neplacut, mai putin apucaturile domnului pietrar care s-a gandit ca cel mai corect ar fi sa intre cu masina in multime, iar apoi sa se arate si ofuscat. Acestea sunt certitudinile. De aici incolo puteti abera fiecare dupa cat il duce imaginatia.
Postat 30 Septembrie 2015, 13:18 de ottoul
@ottoul
Daca cineva din multimea aia suferea un accident, sa presupunem ca tu erai respectiva persoana, sigur iti venea in gand ITM-ul, precum si faptul ca nu trebuia sa se autorizeze acel punct de intalnire.
Postat 30 Septembrie 2015, 13:13 de Neutryno
@ bihoreanoradean
E treaba celor avizati sa decida daca exista un pericol sau nu. din moment ce ei si-au dat acordul , inseamna ca au exclus orice pericol de acest gen. macarale nu sunt in zona aceea, deci iar aberezi. Cu gandirea asta ma mir ca mai iesi din casa, ca poate poate ti se`ntampla ceva la fiecare pas.
Postat 30 Septembrie 2015, 13:03 de ottoul
@ otto u l
Un singur lucru iti mai spun ca sa termin si eu cu tine: daca cadea incarcatura unei macarale in lucru peste tine sau daca intra o betoniera in multime, te mai incalzea autorizatia data de politie sau primarie?
Postat 30 Septembrie 2015, 12:37 de User anonimizat
@ bihoreanoradean
Vorbesti pe langa. Repet, politia si primaria si-au dat acordul ca noi , biciclistii, sa terminam traseul acolo. Tu crezi ca 1000 de persoane au plecat de acasa gandindu`se la santier, ITM, sau alte institutii de genul . Si pana la urma, nu s-a intamplat nimic din cele insirate de tine, singura problema a fost italianul care a intrat cu masina in multime. Organizatorul, tocmai pentru ca nu are nici o treaba cu santierul, a cerut avizul celor care au : Primaria si Politia. Observ ca e o ecuatie grea pentru tine , si renunt sa mai insist.
Postat 30 Septembrie 2015, 12:03 de ottoul
@ otto u l
As putea sa-ti povestesc despre efectul de turma dar nu intentionez sa jignesc pe nimeni asa cum nu am acuzat direct pe nimeni de lipsa de responsabilitate in trafic. Am pus doar o intrebare. Sa-ti dau un exemplu simplu: ca sa intri in incinta oricarui santier sau fabrica, obligatoriu ai nevoie de o instruire minima pe parte de securitate (semnata ca ai luat la cunostinta) plus echipament de protectie daca e cazul. Gandeste-te ca daca unul dintre participanti cadea intr-o groapa in acel santier sii se nenorocea, intervenea ITM-ul. Ghici cine raspunde in acesta caz! Nici decum organizatorii evenimentului sau primaria, ci responsabilul de santier! Daca pe viitor intentionezi sa-ti duci copilul pe un astfel de santier cu bicicleta, iti recomand sa iti iei toate masurile de siguranta, si sa nu te bazezi pe un organizator care nu are nici o treaba cu acel santier. Clar?!?
Postat 30 Septembrie 2015, 10:45 de User anonimizat
...
...Primăria a greşit că a acordat autorizație de desfăşurare a evenimentului într-un şantier.Şantierul are un regim special.Însă organizare mai proastă decît a existat/există pe acest şantier mai rar mi-a fost dat să văd.Mă mir că nu s-a întîmplat un accident grav ce ar fii însemnat sistarea lucrărilor.Groapa de cca. 1,5-2 m adîncime de la intrarea în Pasaj a fost/este semnalizată/împrejmuită cu bandă galbenă la o înălțime de cca.30-50 cm...dezastruos.De la început Piața trebuia înconjurată cu garduri/panouri şi asigurate căi de acces de jur împrejur.
Postat 30 Septembrie 2015, 10:22 de ducfer
@ bihoreanoradean
Esti chiar ingust la minte. vomiti niste tampenii de toata jena. Primaria si Politia au aprobat acest eveniment. Oamenii au venit cu mic cu mare de la scoli si locuri de munca, si`au luat bicicletele si au pornit , convocati de organizatori care si-au cerut voie, sa zic asa, sa organizeze acest eveniment. Ce treaba are asta cu lipsa de responsabilitate din trafic de care ne acuzi pe toti ? tu ai o responsabilitate fata de oamenii din orasul asta ca sa iti mai deschizi mintea si sa nu fii copac. atata tot...
Postat 30 Septembrie 2015, 09:38 de ottoul
Santier!
La un moment dat cineva comenta cum ca italianul nu ar fi civilizat... Dar cei ce au intrat in incinta unui santier cu femei si copii impreuna pe biciclete.. cât de civilizati sunt? mai ales ca presa locala a anuntat din timp interdictii in zonele cu lucrari din centru? Cat de responsabili pot fi in trafic acesti biciclisti (li se aplica aceasi legislatie rutiera pe drumuri publice precum automobilelor, moticicletelor, etc.) atata timp cât nu sunt in stare sa respecte interdictia de a intra in incinta unui santier? Parerea mea ca cel care l-a atacat pe italian trebuie sa plateasca! Cel putin pagubele materiale!
Postat 29 Septembrie 2015, 22:56 de User anonimizat
via appia
La un moment dat as fi fost tentat sa apreciez ce ne trebuia noua porfir si pietrari italieni,la bugetele noastre...Vazind pavajul italienilor,mi-am scos palaria si am facut conexiunea cu Michelangelo,Da Vinci si altii care au lasat posteritatii capele,biserici,fresce...tot pe bani.Asta nu scuza atitudinea italienilor care ne trateaza ca pe o natie de mina a 2-a. Din pacate geniul merge mina in mina cu tot felul de vicii si deviatii,la care noi o sa raspundem cu ce stim cel mai bine...cu multa toleranta
Postat 29 Septembrie 2015, 21:09 de excalibur
oradean001
Poate italianul era obişnuit cu şantiere europene în care bicicliştii nu au ce căuta...
Postat 29 Septembrie 2015, 19:29 de ducfer
ziarul nu e jurnal personal
afirmatia " n-a venit în Oradea să ne fure femeile, nici să spele banii Mafiei, ci să ne facă pavajul din centru, pentru că românii sunt ocupaţi, printe altele, să se dea cu bicicletele " a destul de aiurea venind de la un jurnalist care trebuie sa fie impartial in ceea ce scrie . Nu e vina niciunuia dintre cei prezenti la critical mass ca s-a angajat o firma italiana sa pietruiasca centrul.si nici nu are nici o legatura cu cele intamplate. Noi ne-am strans ca de fiecare data, am parcurs traseul linistiti, ca de fiecare data, exact pe traseul aprobat de politie si ne-am oprit in fata primariei, locatie aprobata de primarie. Imbecilul daca a intrat cu masina in multime si-a asumat cele intamplate ulterior.
Postat 29 Septembrie 2015, 16:20 de ottoul
ducfer
stai sa vedem ce o sa iasa din lucrarea italianului cand o sa treaca autobulezle in centu... si apoi sa auzi tot pe italian ca el a facut conform proiect si nu este el de vina ca nu stau pietrele, bla-bla-bla. Iar faza la critical mass, biciclistii s-au speriat cand au vazut ce face turbatul prost de italian si era sa-l calce cu masina.Daca era italianul mai educat nici nu intra cu masina intre biciclisti, putea sa-l sune pe cineva responsabil sa-l intrebe ce se intampla si de ce s-a autorizat intrarea pe santier, dar este un tigan prost, si a meritat tot ce a primit. Si tu faceai la fel daca vedeai ca copilul tau este in pericol!
Postat 29 Septembrie 2015, 15:56 de oradean001
Intrebare
A fost recuperata paguba de la cei care au spart geamurile masinii? Ce scuza au biciclistii care in grup numeros au avut comportament de turma? "Staff"-ul manifestarii nu a constientizat ca se afla in incinta unui santier in desfasurare si ca pe teritoriul sau se intra pe propriul risc? Organizatorii actiunii s-au gandit ca poate mai doresc sa organizeze si in viitor asemenea marsuri? Daca pe viitor nu este eliminat riscul participarii unor asemenea indivizi mai bine sa se abtina!
Postat 29 Septembrie 2015, 15:51 de dragos61
MEȘTERII ITALIENI
Tot asta citesc! Meșterii italieni în sus, meșterii italieni în jos. Dar cine i-a adus? Drumuri orășenești? Sau cine? Eu unul nu am găsit nimic precis....
Postat 29 Septembrie 2015, 14:17 de TDS
POA' SĂ NINGĂ, POA' SĂ PLOUĂ
@ducferȘ OK, angajat dar la o firmă..NU? Și dacă se supăra putea trage de timp, putea să zică: e ploaie, e ninsoare etc....Dar am spus din start, e O PĂRERE!
Postat 29 Septembrie 2015, 14:11 de TDS
TDS,
Raimondo Ercole este doar un angajat nu are ce licitație să cîştige.Multe din lucrurile făcute pe şantierul ăla le-a făcut din simț civic,pe care cu siguranță nu-l au mulți dintre concitadinii noştri...cum ar fii acoperirea şi semnalizarea gropilor lăsate în urmă de muncitorii români.Şi ştii ceva,judecînd după calitatea lucrărilor şi timpii de execuție,italienii merită să cîştige alte licitații chiar şi prin atribuire directă...
Postat 29 Septembrie 2015, 14:06 de ducfer
PĂREREA MEA
Pentru că suntem la rubrica de păreri îmi spun și eu părerea! În alte comentarii atunci când scriu sunt lucruri certe care pot fi probate cu înscrisuri, fotografii sau când pun ghilimele sunt citate din articole de presă. Acum este chiar o PĂRERE, să zicem o speculație. Cred că în acest caz S-A MUȘAMALIZAT TOTUL. Atât mai trebuia să se supere italianul și să fie dată peste cap și pietruirea Pieței Unirii! Bașca acum se pune și problema pietruirii Pasajului Vulturul Negru și aș paria că Licitația o va câștiga chiar...ERCOLE ( dacă nu va fi atribuire directă! ).
Postat 29 Septembrie 2015, 13:40 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON